Slovenija

Sindikat delavcev trgovine v pismu Janši za nadaljnjo obravnavo predloga Levice o nedeljskem zaprtju

Ljubljana, 11. 06. 2020 19.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sindikat delavcev trgovine Slovenije je v pismu premierju Janezu Janši zapisal, da so prejeli predlog Trgovinske zbornice Slovenije k podpisu dogovora o vodenju socialnega dialoga v dejavnosti, ki pa zanje ni sprejemljiv. Ker si želijo zaprtja trgovin ob nedeljah, pozivajo, da se nemoteno nadaljuje obravnava predloga Levice, ki je že v DZ.

Sindikat je v pismu pojasnil, da spoštujejo Janšev poziv k socialnemu dialogu ob pomembnem vprašanju nedeljskega zaprtja trgovin. Od zbornice so dobili tudi poziv k podpisu dogovora o vodenju socialnega dialoga v trgovinski dejavnosti, katerega namen je zaustavitev postopka sprejema sprememb zakona o trgovini, so sporočili iz sindikata.

Zanje tak predlog dogovora ni sprejemljiv, "saj nakazuje na to, da se na področju obratovalnega časa ne naredi nobena sprememba, temveč predlaga, da bi se o tem vprašanju pogovarjali šele po šestih mesecih".

Spomnili so, da vprašanje obratovalnega časa trgovin, dela ob nedeljah in dela prostih dnevih že leta buri mnenje slovenske javnosti, a se zakon o trgovini v zadnjih 12 letih ni bistveno spremenil. "Ob tem vas vljudno prosimo, da nam obrazložite, kako je mogoče, da se rezultat referenduma o zaprtju trgovin ob nedeljah iz leta 2003 ni nikoli udejanjil. Zakaj v Sloveniji ne spoštujemo volje ljudstva, ampak podlegamo interesom kapitala?" so zapisali.

Dodali so še, da je v anketi, ki so jo izvedli med delavci v maloprodaji, 98 odstotkov vprašanih podprlo zaprtje trgovin ob nedeljah. "Potrošniki se danes normalno vračajo v trgovine in ob tem se ne pritožujejo nad zaprtimi trgovinami ob nedeljah. Kje torej leži resnica?" so vprašali.

Vlada je ob začetku epidemije z odlokom ob nedeljah zaprla trgovine, te pa kljub preklicu epidemije in sproščanju ukrepov ostajajo zaprte. Trgovinska zbornica Slovenije je zato v sredo vlado znova pozvala, naj prekliče odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev, ki ohranja zaprtje trgovin ob nedeljah in praznikih, ter s tem omogoči odprtje prodajaln že prihajajočo nedeljo.

Ob tem pa so omenili tudi možnost ustavne presoje novele zakona o trgovini, ki je v postopku v DZ na predlog Levice in bi, z nekaterimi izjemami, določila, da morajo biti trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mitja Vovk
11. 06. 2020 21.45
+5
jaz bi vso bando ki podpira odprtje trgovin ob neneljah in praznikih nagnal da oni delajo namesto trgovcev pa da vidim
vonbongo
11. 06. 2020 21.42
+1
" Zakaj v Sloveniji ne spoštujemo volje ljudstva, ampak podlegamo interesom kapitala?" so zapisali." Hmm mogoce zaradi tega ;p " Posvetovalni referendum Državni zbor lahko razpiše posvetovalni referendum o vprašanjih iz svoje pristojnosti, ki so širšega pomena za državljane. Razpiše se lahko na celotnem območju države ali na določenem ožjem območju, če vprašanje zadeva samo prebivalce tega območja. Referendum razpiše Državni zbor, pobudo zanj lahko da vsak poslanec Državnega zbora. Državni zbor ni vezan na izid posvetovalnega referenduma."
Uporabnik1095190
11. 06. 2020 21.13
+4
(Pre)dobro plačana gospoda,ki je vse vikende in praznike prosta dela,bo seveda navijala,da trgovine ostanejo odprte. Kam se naj pa dajo? Menedžerji in zblojenci iz zbornice bi najraje gonili delavce,seveda,sami so tako ali tako doma. Delavci,ki pa morajo delati vse dni v tednu za tisto mizerno plačo so pa seveda proti,ker jim tista nedelja ne bo prav veliko izboljšala dohodek in jim vsaj en prost dan z družino nekaj pomeni.
Nikolajev
11. 06. 2020 20.47
+12
Na referendumu se je odločalo o samostojnosti Slovenije. In parlament je referendum upošteval. Zakon o trgovini je pa seveda nekaj drugega, trgovke so vredne manj kot opice. Opice so pač v parlamentu. Opomba: moderator ne briši mojega mnenja, napisal sem zgolj to,kar je pošteno in pravično
glava2
11. 06. 2020 21.12
-2
referendum o zaprtju je bil posvetovalni torej neobvezujoč, za samostojno slovenijo je bil speljan plebiscit, kar nima veze z referendumom! nimaš pojma...
Nikolajev
11. 06. 2020 20.42
+13
Volja ljudstva naj se upošteva
flojdi
11. 06. 2020 20.34
+8
. mene nobena trgovina ne bo več videla na nedelje . / tako kot je bilo , nekoč , komot že
Gorazd Petek
11. 06. 2020 19.12
+0
Definitivno ne delat in samo delat do 18.00. In vrtet Smolarjevo "Je treba delat" in da levaki pozapucajo dnar ,ki ga dobijo za nič dela po državnih službah.