Gospodarstvo

Sindikat igralniških delavcev v Hitu vodstvu očita negospodarno ravnanje

Nova Gorica, 19. 09. 2022 13.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Negospodarno ravnanje sedanje uprave, negospodarna investicija v igralnico Park, znižanje vrednosti podjetja in manipuliranje v komuniciranju z zaposlenimi in javnostjo so nekateri od očitkov, zaradi katerih je Sindikat igralniških delavcev Slovenije v Hitu napovedal stavko. Ta se bo začela 30. septembra, če prej ne bodo dosegli dogovora.

Sindikat igralniških delavcev Slovenije (SIDS) je stavko napovedal "po dveh letih prizadevanj za normalen socialen dialog", je zapisal predsednik sindikata v Hitu Erik Krašna. "Dodatno zaostrovanje razmer v Hitu je pripeljalo do točke, ko zaposleni niso imeli več druge opcije, kot pa da se obrnejo po pomoč na delovno inšpekcijo, sodišče in sedaj v skrajni sili, ko smo bili SIDS še zadnjič spregledani, v napoved stavke. Leta in leta smo zaposleni mirno opazovali, kako negospodarno ravnajo s podjetjem do točke, ko so nas zadolžili za okoli 116 milijonov evrov," je navedel.

Leta 2010 so se sindikati in takratna uprava za reševanje Hita pred propadom dogovorili za znižanje plač, ukinitev drugega pokojninskega stebra, zamrznitev napredovanj in opuščanje marsikaterih drugih pravic, ki jih pozneje niso ponovno pridobili. "Z odrekanjem vseh zaposlenih smo zadolženost uspeli zmanjšati na 28 milijonov evrov, vseh pravic, ki smo se jim začasno odrekli, pa nismo nikoli dobili nazaj," so poudarili v sindikatu.

Hit
Hit FOTO: Dare Čekeliš

Vodstvu očitajo več zgrešenih investicij, s takšnimi poslovnimi odločitvami pa, kot so dodali, prihaja do sistematičnega siromašenja obsega in kakovosti ponudbe gostom, zaradi česar postaja podjetje vedno manj privlačno, še posebej za tiste goste, ki prinašajo največ denarja. "Upoštevati je treba, da je Hit predvsem izvozno podjetje, saj glavnina zaslužka priteka iz tujine," so dodali. Hit je bil po navedbah sindikata nekdaj gonilna sila goriške regije, od njega je odvisnih 1562 zaposlenih in na tisoče njihovih družinskih članov ter kup storitvenih podjetij. "S siromašenjem podjetja se vse to prenaša na celotno regijo," opozarjajo.

Upravi med drugim očitajo, da v komuniciranju z zaposlenimi in javnostjo manipulira s podatki o višini plač zaposlenih. Kot v številnih drugih panogah je tudi njihova sestavljena iz osnovne plače in dodatkov, kamor spadajo dodatki za pogoje dela (nedeljsko, nočno, praznično, izmensko delo ipd.), so pojasnili. "S tem skušajo prikriti dejstvo, da je prek 60 odstotkov zaposlenih pod zakonsko določeno minimalno plačo in morajo dobivati dodatek," so izpostavili v sindikatu.

Posebnost njihovega poklica so tudi napitnine. "Glede napitnine smo eden redkih primerov, ko se ta prišteva neposredno k plači in iz nje plačujemo vse davke in prispevke v državni proračun. Tako je naša napitnina dvakrat obdavčena, za razliko od nekaterih drugih poklicev, kjer gre napitnina neobdavčena neposredno v žep zaposlenih," so še navedli. Izpostavili so tudi, da je od uvedbe protikoronskih ukrepov del zaposlenih ves čas na čakanju, za kar dobivajo 100-odstotno nadomestilo. "Sočasno pa tiste zaposlene, ki redno delajo, prekomerno obremenjuje z neustreznimi urniki dela," so dodali.

"Hkrati je del igralniških kapacitet zaprt, namesto da bi prinašal dohodek. Kljub temu uprava ves čas prikazuje situacijo tako, da je zaposlenih preveč, in izvaja t. i. program presežnih delavcev, ki bi sicer imeli dovolj dela v podjetju. Kot oblika pritiska je 16. septembra podjetje začelo vročevati odpovedi za polni delovni čas s sočasno ponudbo neustreznih pogodb s skrajšanim delovnim časom," so opozorili.

Sindikat je na upravo naslovil 18 zahtev, med katerimi je tudi zahteva po njenem odstopu. "Zadeva v podjetju je zelo kompleksna in verjemite nam, storili smo vse v naših močeh, da bi stvari rešili po mirni poti. Sedaj pa je odločitev na strani uprave ali bolje koga drugega, če bodo pristopili k pogajanjem z ustreznim pristopom," še piše predsednik SIDS v Hitu.

"Razlogov za stavko ni"

Uprava družbe Hit je prepričana, da napoved stavke temelji na zavajanju glede slabega socialno ekonomskega položaja igralniških delavcev, je danes na novinarski konferenci poudaril predsednik uprave Hita Tomaž Repinc. Povedal je, da je v prvih osmih mesecih letošnjega leta povprečna plača v družbi Hit znašala 2483 evrov bruto in je bila za 22 odstotkov višja kot v primerljivem obdobju leta 2019. Povprečne plače igralniških delavcev, sploh tistih zaposlenih na oddelku igralnih miz, pa so bile še višje.

K tem številkam je po Repinčevih besedah pripomoglo tudi dobro poslovanje družbe Hit v letošnjem letu. Bruto realizacija je bila višja od načrtovanih prihodkov tako na področju igralništva kot gostinstva, čeprav je bila za 0,4 odstotka nižja kot v enakem obdobju leta 2019. Manjše je bilo tudi število obiskovalcev in ustvarjenih nočitev. Ob tem pa je prvi mož Hita poudaril, da so v zadnjem času delali predvsem na pridobivanju zahtevnejših gostov in manj na njihovi številčnosti.

Ustvarili so dobrih deset milijonov evrov dobička pred davki, ki se bo po pričakovanjih do konca leta še nekoliko povečal, razdelili pa ga bodo, tako Repinc, tudi med zaposlene.

Med ključnimi stroški je predsednik uprave izpostavil stroške dela. Zaposleni v Hitu, teh je trenutno 1571, so poleg sicer nižje osnovne plače deležni številnih dodatkov. Poleg vseh ostalih, dogovorjenih s kolektivno pogodbo, so v letošnjem letu dobili enkratni draginjski dodatek. Zaposleni v hotelsko-gostinskem sektorju so dobili deficitarni dodatek, petodstotnega dviga plače pa so bili deležni tisti zaposleni, ki niso bili deležni variabilnega dela plače zaradi uspešnosti delovne skupine.

"Prekinitev dela bi negativno vplivala na poslovni izid in posledično povzročila nižji znesek iz poslovne uspešnosti oziroma ta zaposlenim ne bi bila izplačana," je še dejal Repinc.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

andyy8
19. 09. 2022 19.01
+2
Da si ne mečemo peska v oči... Moj brat dela že dolga leta v hit-u. SIDS si za trenutno situacijo lahko pripiše veliko, veliko zaslug. In bodite toliko fer in razložite ljudjem, da v tem sindikatu ni kuharjev, natakarjev, receptorjev, varnostnikov itd... torej teh, ki prejemajo minimalca(po domače, da se borite za svoje riti). Nekateri od teh so hodili delat v času lock downa za 900€, medtem ko ste bili krupje-ji in tisti na avtomatih na čakanju in prejemali 1500-2000€ za ležanje doma z družino. Da se ne pogovarjamo o dodatkih in napitninah, ki jih ravno vi dobite največ in bi si raje dali odrezati nogo, kod da bi jo delili med vse. Politike pa nima smisla omenjat, ker je bil Hit molzna vseh... levih in desnih... lp
okram123
19. 09. 2022 18.43
Razen Igranja ne ponujajo nič. Slo gostov sploh ni. Kje so bazeni, tobogani, atrakcije? Hit: hoteli igralnice turizem?🤔
SlepiSlovenc
19. 09. 2022 18.25
Kockarji majo sindikat? Neverjetno...
ecoliqua
19. 09. 2022 18.03
A res? Luknja brez dna..
zafršolal
19. 09. 2022 17.45
Če ne bo kugelc za frcat po ruleti, kar po dolgih nosovih povrtat, nastane malo mehkejša in lepljivejša...
laufar1988
19. 09. 2022 17.02
+1
Predsednik uprave Repinc je mogoce dober krupje, pa slab vidja uprave. Drugace pa cisti lewak!!!
Marinanjo
19. 09. 2022 18.43
proofreader
19. 09. 2022 15.31
+7
Italijanov ni več. Se pozna.
wsharky
19. 09. 2022 15.08
+3
aktualna uprava iz bazena sweckarske koruptivne sds? samo vprasam za prijateljico
patogen
19. 09. 2022 14.08
-5
Se Golobnjak poskuša polastiti Hita?
slim386
19. 09. 2022 16.33
+2
dron
19. 09. 2022 18.08
+1
da bojo vsi razumeli, orban in njegov ritoliznik jajo.
okram123
19. 09. 2022 18.44