Slovenija

Sindikat KS 90 pred praznikom dela za dostojne plače in pokojnine

Koper, 25. 04. 2024 15.26 | Posodobljeno pred 30 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vsak delavec si zasluži plačo, s katero lahko dostojno živi in ki mu prinese tudi dostojno pokojnino, je danes v Kopru na novinarski konferenci pred praznikom dela poudaril predsednik Obalne sindikalne organizacije – Konfederacije sindikatov 90 (KS 90) Damjan Volf. Sindikalisti so opozorili še na kopico težav.

Pokojnina
Pokojnina FOTO: Shutterstock

V KS 90 bodo vztrajali, da osnovna plača tako v zasebnem kot v javnem sektorju ne sme biti manjša od minimalne oziroma od praga revščine, omogočiti pa mora dostojno življenje tudi po upokojitvi. Doplačilo razlike med osnovno in minimalno plačo ni prava rešitev, ker niža pokojninsko osnovo, so poudarili.

Ne nameravajo popustiti niti pri zahtevi, da je 40 let dela dovolj za upokojitev. Kot pravijo, naj po izpolnjeni delovni dobi vsak sam odloča o nadaljnji delovni aktivnosti. Nasprotujejo tudi dvigu upokojitvene starosti.

V zvezi s tem poudarjajo pomen varnih in zdravih delovnih pogojev. Kot je dejal Damjan Volf, se povečuje število invalidskih upokojitev in dolgotrajnih bolniških odsotnosti ter prezentizem, torej delo kljub bolezni.

Volf je izrazil prepričanje, da se je položaj slovenskih delavcev v zadnjih letih poslabšal. "Nimamo več socialnega dialoga na najvišji ravni. Lobiranju se je dalo prednost pred kakovostnim socialnim dialogom. Socialni partnerji smo se spustili v tekmo namesto v sodelovanje," je ocenil in dodal, da je treba zaradi davčne in pokojninske reforme čim prej dati prednost modrosti.

Pozval je k prevetritvi zakona o delovnih razmerjih. Med drugim meni, da bi moral bolje opredeliti pravice delavcev do dodatkov v primerih, ko niso sklenjene panožne kolektivne pogodbe.

Pozitivno je ocenil zakonske spremembe o evidentiranju delovnega časa in dejal, da je dobil več klicev delavcev, ki so dejali, da so prvič dobili možnost odmora. Spremembe, ki jih na tem področju predlagajo delodajalci, bi po Volfovih besedah pomenile korak nazaj proti kršitvam pravice do varnega in zdravega delovnega okolja.

Ostro se je odzval na spremembe strategije upravljanja državnih naložb. Meni, da bi lahko izločitve s seznama strateških naložb povzročile zmanjšanje delavskih pravic v pomembnih podjetjih z obalnega območja, predvsem v Intereuropi kot hčerinski družbi Pošte Slovenije in v hotelskih družbah Istrabenz turizem ter Sava turizem.

Izvršna sekretarka KS 90 Ana Jakopič je v zvezi s pogajanji o sistemu plač v javnem sektorju kritizirala tudi tiste sindikate, ki pristajajo na določitev nižjih osnovnih plač od minimalnih. "Zavračam insinuacije, da je minimalna plača previsoka. Prenizka je, ker se povečuje revščina med zaposlenimi," je zatrdila. Ocenila je, da se najvišje plače povečujejo na račun najnižjih, to pa je nevzdržno, saj mlade odvrača od služb, ki so ključne za delovanje družbe. Najbolj kričeč primer so oskrbovalci v domovih starejših, je dejala.

Izrazila je tudi ostro nasprotovanje prisilnemu upokojevanju javnih uslužbencev, ki je v nasprotju z izhodišči pokojninske reforme.

Predsednica Sindikata delavcev vzgoje in izobraževanja Slovenije Gordana Jovič je opozorila, da ima v otroških vrtcih več kot 40 odstotkov zaposlenih osnovno plačo, ki je nižja od minimalne. Pomočnice vzgojiteljic so v takšnem položaju do upokojitve, je poudarila. Zavzela se je za spremembe normativov za tehnično osebje, saj pod veljavnimi pogoji vrtci in šole težko zaposlijo npr. kuharje ali vzdrževalce.

V gradbeništvu so plače slabe kljub številnim projektom, ki se trenutno izvajajo v Sloveniji, je dejal predsednik Sindikata delavcev gradbene dejavnosti Slovenije Marjan Herak. Delodajalci po njegovih besedah pogosto pozabljajo na dodatke za delo v težkih pogojih. Pod takšnimi pogoji so se pripravljeni zaposliti le še delavci iz Azije, je opozoril.

Sindikat KS 90 je na novinarski konferenci pozval tudi k udeležbi na slovesnosti pred prvim majem. V torek zvečer bodo v Kopru priredili že tradicionalni pohod z baklami od Taverne do OŠ Antona Ukmarja na Markovcu.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
26. 04. 2024 08.09
+1
Če hočemo kaj storiti za delavce je prvo delo ukiniti rdeče sindikate. Ta oblika sindikalnega dela je preživela, je za delavce zelo škodljiva in draga. Prav ti sindikati so eden izmed uničevalcev Slovenije
zmerni pesimist
25. 04. 2024 18.23
+3
Sindikati koliko jih imamo 100
Sulica 81
25. 04. 2024 17.03
+2
invalicka pokojnina pa 350 sramota glavno ,da je socjalna skoraj 500 evrov.
periot22
25. 04. 2024 16.33
+3
Za svoje žepe!!!!!!
periot22
25. 04. 2024 16.33
+2
U kaj se brigate da so delavci še kar pod 1000 EU!
konc
25. 04. 2024 16.16
+5
Naj sindikalni veljaki raje pokažejo svoje plačilne liste. Banda prodana.
ROMELS
25. 04. 2024 15.58
+4
Vrhunec sindikalnega boja se je končal, ko je semulič s svojo ZSSS uničil moške upokojence, ki so se začeli upokojevati po letu 2013 s 57, 2% odmernim odstotkom. Živel uničujoč sindikat.
flojdi
25. 04. 2024 15.42
+6
.sindikati danes to vec niso
JApajaDAja
25. 04. 2024 15.37
+5
to, kar je danes "sindikat "bi tov.tito v yu najstrožje prepovedal...nobeno zavzemanje za delavca,nobena "borba" za njihove pravice,za pošteno,varno delo in dostojno plačilo...skrb jim je "njihova" banka in plače funkcionarjev -pa politična agitacija pred volitvami!
flojdi
25. 04. 2024 15.42
+2
ivan z Doba
25. 04. 2024 15.37
+5
Predvsem so sindikati sami sebi namen. In dobrim plačam sindikalistov. Vsake toliko se oglasijo, malo stavkajo, ali pa tudi ne, da članstvo ne bi pozabilo na njih. V socializmu so vsaj za ozimnico poskrbeli in počitniške kapacitete.
flojdi
25. 04. 2024 15.43
+3
..pa izlete../ skratka ..postali so vsakdanjamarijaksebi