Slovenija

Sindikat Mladi plus od nove vlade pričakuje regulacijo platformnega dela

Ljubljana, 29. 04. 2022 11.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Kaya Kamenarič
Komentarji
22

Ob prihajajočem prazniku dela, ki ga v Sloveniji praznujemo 1. in 2. maja, na Sindikatu Mladi plus opozarjajo na položaj mladih na trgu dela. Od nove vlade med drugim pričakujejo regulacijo platformnega dela, okrepitev sheme Jamstvo za mlade in poostritev nadzora nad kršitvami na delovnem mestu. Predsednica sindikata Tea Jarc je dejala, da pričakujejo tudi vzpostavitev socialnega dialoga in vključitev mladih v oblikovanje politik.

Mladi in zaposlitev
Mladi in zaposlitev FOTO: Shutterstock

"Četudi uradna statistika namiguje na nizko brezposelnost mladih, je iz zadnjih raziskav o mladini (npr. Mladina 2020) jasno, da gre med mladimi velikokrat za prikrito brezposelnost, ko torej sploh niso zabeleženi v evidenci brezposelnih, a njihov status vseeno kaže, da nimajo redne zaposlitve oziroma da delajo prek prekarnih oblik dela," pravijo na Sindikatu Mladi plus. 

Kot trdijo, je epidemija najbolj prizadela prav mlade. "Mladi so bili prvi odpuščeni, če pa so delali prek prekarnih oblik dela, so se jih še lažje znebili," poudarjajo. Poudarjajo tudi, da je študentsko delo v času zaprtja javnega življenja upadlo za skoraj 100 odstotkov, veliko mladih pa sploh ni imelo možnosti za kakršno koli delo. "Prav tako niso dobili povrnitve izpada dohodka, kot bi si ga zaslužili". Čeprav so študentje dobili enkratne dodatke, to za marsikoga ni bilo dovolj, da bi s tem lahko preživel. Tisti, ki so delali prek avtorske ali podjemne pogodbe, pa niso bili deležni prav nobenega ukrepa.

Povečuje se delež dolgotrajno brezposelnih

V sindikatu ugotavljajo, da se med mladimi povečuje delež dolgotrajno brezposelnih. Po besedah predsednice sindikata Tee Jarc je shema Jamstvo za mlade namenjena brezposelnim mladim, od vlade pa pričakujejo, da v okviru sheme pripravi ukrepe aktivne politike zaposlovanja, ki bodo spodbujali zaposlovanje za nedoločen čas.

Tea Jarc
Tea Jarc FOTO: Bobo

Pričakujejo tudi zaustavitev prekarnosti. "Trend fleksibilizacije trga dela je treba prekiniti in spodbuditi nastanek varnih, trajnih in dostojnih zaposlitev," je povedala. Platformno delo po besedah Jarčeve ostaja brez pravega zakonskega okvira, v sindikatu pa zato pričakujejo, da bo nova vlada podprla evropsko direktivo, ki bi regulirala delo prek spletnih platform.

Opozorila je, da je inšpektorat za delo neučinkovit. "Nemudoma je treba zaposliti nove inšpektorje, inšpektorat pa bi moral nadzor delodajalcev izvajati brez predhodnih najav. V primeru kršitev pa namesto prijaznih opozoril večkrat izdati tudi sankcije," je dejala.

'Mladi dajejo prednost stabilnim in rednim zaposlitvam'

Sabina Leben iz sindikata Mladi plus pa je predstavila rezultate ankete, v okviru katere so raziskovali položaj mladih na trgu dela. 63 odstotkov vprašanih mladih je odgovorilo, da jim njihov trenutni status na trgu dela ustreza. Med njimi je največ tistih, ki so zaposleni za nedoločen čas in študentov, najbolj nezadovoljni pa so brezposelni mladi.

Sabina Leben
Sabina Leben FOTO: Bobo

Polovica mladih, ki so zaposleni za določen čas, trdi, da jim to ne ustreza, 88 odstotkov pa jih je navedlo, da jim to ne ustreza dolgoročno. 72 odstotkov mladih, ki so zaposleni za določen čas, od delodajalcev pričakuje redno zaposlitev. Nezadovoljnih je tudi 67 odstotkov samozaposlenih mladih. Raziskava je pokazala, da mladi dajejo prednost stabilnim in rednim zaposlitvam pred fleksibilnimi oblikami dela, saj bi 74 odstotkov vprašanih raje izbralo delo po pogodbi o zaposlitvi za nedoločen čas s polnim delovnim časom.

S kršitvami, povezanimi z delom, se je že srečalo skoraj tri četrtine vprašanih mladih (73 odstotkov). Mladi so potrdili tudi, da prekarne oblike dela še vedno prevečkrat nadomeščajo redne zaposlitve, saj se je skoraj polovica (49 odstotkov) vprašanih že srečala s prikritim delovnim razmerjem.

Najpogostejše kršitve: delo kljub bolezni, plačilo na črno, neplačano uvajanje

Med kršitvami je največ mladih delo opravljalo kljub bolezni, skoraj polovica je že bila plačana na črno, delodajalci so kršili njihovo pravico do odmora, zamujali s plačilom in niso plačali uvajanja študentskega dela. 80 odstotkov zaposlenih se je že srečalo s kršitvijo pravice do regresa, vse skupine mladih pa so se na delovnem mestu že srečale s spolnim nadlegovanjem.

V sindikatu so zaskrbljeni, ker mladi redko prijavljajo kršitve. "Mladi kršitev ne prijavljajo, ker menijo, da s prijavo ne bi dosegli ničesar, ali pa zato, ker ne vedo, da sploh gre za kršitev. Slabo poznajo možnosti prijave in menijo, da lahko težave rešijo sami," je povedala Lebnova.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

karryn
29. 04. 2022 20.12
+9
Tea se bo kmalu verjetno spet borila s Sejšelov.... tipična goflja levičarska, predvsem pa ne kulturna antislovenka
Jožajoža
29. 04. 2022 19.51
-3
Med bolj pozitivnimi zgodbami teh volitev je tudi Aleksandra Pivec, ki je dokazala, da zgolj z denarjem v Sloveniji še ni mogoče kupiti sedeža v parlamentu. Sedaj pa upam, da svojo nalogo opravijo še Računsko sodišče in organi pregona.
zurc
29. 04. 2022 21.31
+3
počas me bo strah živeti v sloveniji še posebej med levičarji ,sama maščevalnost vas je
123soba
29. 04. 2022 19.49
+5
Če država dela tako kot je treba, ne rabi nobenega sindikata. Začnite raje delat, da boste koristni za državo in družbo.
Jožajoža
29. 04. 2022 19.48
-2
Med volivci, ki imajo končano osnovno šolo ali manj, ima torej največ podpore stranka Janeza Janše.Stranko sDS podpira le 4,7 odstotka volivcev z visoko šolo ali več (Gibanje Svoboda 37,9 odstotka).
Prokleta Zima
29. 04. 2022 20.46
+2
Med volivci, ki imajo končano osnovno šolo ali manj, ima torej največ podpore stranka Janeza Janše.Stranko sDS ...Žalostno je pa to, da ravno ti volilci živijo doktorje znanosti in ostalo družbeno smetano. Se motim?
Jožajoža
29. 04. 2022 19.44
-5
MLADI,ne se bat.to ni jašistična fašistićna JASTREBOVA vlada. to je vlada GOLOBOVA,,ki smo jo plebiscitarno izvolili slovenci,domoljubi,leva opcija, ki nam ni vseeno,kam gremo.
Oknaj 4
29. 04. 2022 21.02
+3
Tebi pripada minus saj boš tudi ti mogoče sprevidel da bo ta vlada ista kot vse do sedaj . Ne delajte si utvar ker u politiki ni inovacij
Sickk 2
29. 04. 2022 18.42
+3
No mnogi pa pricakujemo vecji minimalc 1000 eu neto ne pa miloscino 30 eu kot u prejsnji vladi. Glede na to, da se use drazi in se huj bo, je jurja meja in use kar je pod se nima smisla sploh pogovarjat. O tem naj vlada dobr razmisl, ker ce ne ns caka kaos v useh pogledih!
Janez23
29. 04. 2022 18.19
+3
Jaz ne poznam nobenega mladega brezposelnega, poznam pa lenuhe, ki so zamenjali več služb in nikjer ni jih nočejo več. . V službi me stalno sprašujejo za kader in na lokalnem radiu že 5 let isto: Bi se pridružil mlademu ambicioznemu kolektivu. Ter naštevanje delovnih mest, ki jih podjetje potrebuje. Potrebujejo pa trenutno najmanj 65 delavcev za delo v proizvodnji in ,15 v pisarnah, razdelava naročil. Pri nas je podjetje, ki ga vsi domačini imenujemo Cazin d.o.o. saj so skoraj vsi delavci iz tega kraja ali širše Bosne.
proofreader
29. 04. 2022 16.43
+6
Ko bom velik bom sindikalist_ka.
proofreader
29. 04. 2022 16.42
+3
Pa saj to je samo naša Tea, zakaj pišete v množini?
Ugovor vesti 133.člen
29. 04. 2022 15.37
+15
Nevladniki bodo pisali zakone in si jih lahko priredili zase.
Delavec_Slo
29. 04. 2022 16.13
+12
A mogoče ta portal kdaj piše, da še kdo v tej državi sploh dela, ali imamo še kerega cepca ki dela, ali sem to samo jaz!
zurc
29. 04. 2022 15.28
+5
to pomeni manj delavnih mest,ker se bo treba več ukvarjati s pravicami kot delom
zoran pušenjak
29. 04. 2022 14.49
+5
Za začetek je teeba prijeti zha vsako delo.
zurc
29. 04. 2022 15.12
+4
ja to je veljalo za nas, ljudi iz prejšnjega stoletja ,mi smo iskali delo tej ta mladi samoše pravice ,razen čedalje bolj redkimi izjemami
asgard
29. 04. 2022 14.41
+11
Kako se mladi ne morejo zaposliti če pa vsa industrija išče delavce. Aja no razumem sedaj. Oni iščejo SLUŽBO ne DELO !! Ja Jarčeva bravo..
Tylers
29. 04. 2022 15.44
+5
Mislim, da gre tukaj za prekano. Iz mojih izkušenj in izkušenj mojih kolegov je v projektivi kar standard, da delaš prek S.Pja namesto da bi te redno zaposlili. Tako ima delodajalec s tabo minimalne stroške, delavec pa je brez dopusta, brez regresa in brez bolniške, ponavadi za 1000€ neto...
SVOBODAGOVORAhaha
29. 04. 2022 13.43
+11
MLADI, TUDI SAM SEM NEKAJ ČEZ 30, KDOR NE IŠČE DELA, GA NE NAJDE, PA SE LAHKO "POGAJATE" KOLIKOR VAS JE VOLJA, UMETNO USTVARJANJE DIALOGA ZA UMETNO USTVARJANJE "OBČUTKA SOCIALNE DRŽAVE", NI STIKA Z REALNOSTJO- NAMERNO SEVEDA, MNOGI, KI SMO AKUPAJ DIPLOMIRALI LETA 2012, ŠE VEDNO FILOZOFIRAJO O NEKIH STOLČKIH, DIREKTNO, BREZ MOTIKE, NE GRE! POLEG TEGA PA ŠE "VPLIVNEŽI", KI SO SPLOH VREDNI SVOJEGA DENARJA, BESEDIČENJE IN BLEBETANJE V PRAZEN NIČ.
JApajaDAja
29. 04. 2022 12.55
+12
težko je zasebnemu delodajalcu v tem času zaposlovanje za nedoločen čas-čez noč se lahko vse spremeni in kot kaže,se bo!
zurbrigen
29. 04. 2022 12.42
+16
Se je že začelo, točno zaradi izsiljevanj Levice in Sindikatov so padle že tri vlade.