Slovenija

Sindikat novinarjev: vlada Policijo zlorablja za napad na STA

Ljubljana, 19. 03. 2021 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izvršni odbor Sindikata novinarjev Slovenije in Upravni odbor Društva novinarjev Slovenije sta v izjavi za javnost zapisala, da vlada prekoračuje svoje zakonske pristojnosti in Policijo zlorablja za napad na Slovensko tiskovno agencijo. Spomnimo, vlada je nadzornemu svetu STA predlagala razrešitev direktorja Bojana Veselinoviča. Sprejela je tudi sklep, naj notranje ministrstvo preveri, ali kršitve vsebujejo elemente sumov kaznivih dejanj, in naj se preveri odgovornost nadzornikov.

Slovenska tiskovna agencija

"Po nekajmesečnem finančnem izčrpavanju STA je vlada včeraj nadzornemu svetu STA predlagala, da nemudoma razreši svojega direktorja. Kot je še sklenila vlada, naj ministrstvo za notranje zadeve na podlagi poročil vladnega urada za komuniciranje preveri, ali kršitve, ki jih urad očita STA, vsebujejo elemente utemeljenih sumov kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti, ter ukrepa v skladu z zakonom," so zapisali. Ob tem so izpostavljali, da je nadzorni svet tisti, ki najbolje pozna poslovanje STA in poslovne odločitve njihovega direktorja, za katerega so poudarili, da je do zdaj užival podporo nadzornega sveta, zato se sprašujejo, na podlagi katerih dokazov se je vlada odločila za poskus kriminalizacije delovanja direktorja in nadzornega sveta. 

"Po poročanju medijev naj bi se ministri strinjali s predlaganimi sklepi, ker naj bi izvajanje nadzora Policije in delovne inšpekcije le predlagali, končno odločitev pa prepustili drugim institucijam. Opozarjamo, da gre za izjemno hude obtožbe, kar sum na kaznivo dejanje nedvomno je, ki jih noben minister ne bi smel sprejeti zlahka in brez tehtnih dokazov," dodajajo in vlado pozivajo, naj javnosti predstavi argumente, na podlagi katerih je sprejela odločitev. Stališče ministrov, da ne gre za pritisk, je po njihovem mnenju popolno sprenevedanje. 

Državo znova pozivamo, da poskrbi za stabilno financiranje zakonsko določenih obveznosti, ki jih STA izvaja v okviru javne službe, predsednika vlade Janeza Janšo pa, da v imenu kratkoročnih političnih potreb preneha s povečevanjem tveganj in negotovosti za zaposlene na STA, tudi za ceno uničevanja javnega servisa in verodostojnega obveščanja državljanov.  Sindikat novinarjev Slovenije

"Po zakonu o STA so člani nadzornega sveta pri svojem delu samostojni in neodvisni in pri svojem delu niso vezani na mnenje ali navodila tistih, ki so ga imenovali oziroma izvolili. Zato je predlog ministrstvu za notranje zadeve, da preveri odgovornost predsednika in članov nadzornega sveta, nedopusten pritisk na nadzorni svet STA oz. povračilni ukrep zoper nadzorni svet, ki neutemeljenemu in nezakonitemu predlogu vlade ne želi slediti," še pišejo. Ugotavljajo tudi, da vlada Policijo zlorablja za nezakonite cilje sesuvanja tiskovne agencije. 

Kot kažejo nekatera javna pojasnila ministrov, je na seji manjkalo kar nekaj članov vlade. Tako ni bilo ministrov za obrambo in za delo Mateja Tonina in Janeza Ciglerja Kralja iz NSi. Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec dogajanja ne komentira. Prav tako na seji ni bilo šolske ministrice Simone Kustec iz SMC. Minister za javno upravo Boštjan Koritnik, prav tako iz kvote SMC, pa je za Večer dejal, da omenjenemu vladnemu sklepu ni ugovarjal. Vendar pa pričakuje, da bo vlada spoštovala dopolnilo k sedmemu protikoronskem zakonu za izplačilo vseh zaostalih obveznosti do STA, ki je bilo sprejeto na predlog poslanske skupine SMC. 

Koronavirus pasica nova
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (151)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
20. 03. 2021 09.23
+2
Veselinovič krši pogodbe med vlado in STA, 6. člen: "Republika Slovenija, Urad Vlade RS za komuniciranje, Gregorčičeva ulica 25, 1000 Ljubljana, matična št. 5186757, Id za DDV: 8121386889, in Slovenska tiskovna agencija, d.o.o„ Tivolska cesta 48, 1000 Ljubljana, matična št. 5488745, Id za DDV: 8173929948 -----Pogodbo št. 81/2019 o opravljanju javne službe v letu 2020 -----, 6.člen: "6. člen Izvajalec se zavezuje, da bo vsake tri mesece predstavniku ustanovitelja poročal o izvajanju javne službe in namenski porabi proračunskih sredstev. Izvajalec mora predstavniku ustanovitelja na njegovo izrecno zahtevo nemudoma posredovati vso dokumentacijo o izvajanju javne službe (finančno , pravno, vsebinsko). Tudi sicer mora z njim sodelovati in se odzivati na njegove zahteve po dokumentaciji in pojasnilih. Pogodbeni stranki soglašata, da lahko predstavnik ustanovitelja, če izvajalec krši sodelovalno dolžnost iz prvega odstavka tega člena oziroma se ne odzove, ko se od njega zahteva pojasnilo ali dokumentacija, izvajalca pisno pozove k spoštovanju sodelovalne dolžnosti in mu določi 15 dnevni rok od prejema poziva za predložitev zahtevanih dokumentov. Pogodbeni stranki soglašata, da lahko predstavnik ustanovitelja v primeru. da izvajalec tudi po pisnem pozivu ne sodeluje oz. molči, ustavi plačevanje po tej pogodbi ali celo od pogodbe odstopi s pisno izjavo brez odpovednega roka, v tem primeru pa lahko tudi zahteva vrnitev že izplačanih sredstev po tej pogodbi s pripadajočimi zakonskimi zamudnimi obrestmi od dneva prejema sredstev dalje."
sinhron
20. 03. 2021 09.04
+1
Polnomočje tej vladi sta dali SMC , DESUS , ko nista podprli nezaupnice vladi in s tem omogočili , da vladujoča stranka SDS IN NJEN LIDER počnejo kar se jim zljubi , ker sedaj so priklenjeni na SDS s pogodbo , ki je noben normalen človek nebi podpisal , ONI SO JO , samo da obdržijo svoje stolčke in svoje privilegije ! Nezaupnice pa niso podprli zato , ker so se dogovorili po tihem z Janšo na " tajnih " sestankih in s tem odstranili tudi Erjavca . Kaj lahko stranke DESUS-a in SMC pričakujejo od takih zahrbtnih in izdajalskih poslancev ? Ves medijski prostor je ogrožen , ogrožena je demokracija , ogrožena je svoboda govora in tiska , vse zaradi takih izdajalskih poslancev !
SamoDaSemTrol
20. 03. 2021 08.36
+0
V bistvu smo blizu zelo nevarne situacije, kjer bi Janša lahko zamenjal direktorja STA, in če mu uspe še zamenjava na RTV, ter Kellner obrne ploščo na POP TV , ima Janša z Planetom , Novo Tv ter Siolom, ki jih že obvladuje, skoraj popolno kontrolo nad mediji v Sloveniji. Potem nam ostanejo le še portali, ki se ukvarjajo z preiskovalnim novinarstvom, kot sta Oštro in Necenzurirano, ter dnevni časopisi. Potem nam pomaga le še ulica.
provni
20. 03. 2021 08.04
+3
JJ se spušča v zadeve, za katere nima pravne podlage in tudi če mu škodijo se zaradi tega ne sekira, ker bosta padla skupaj z Vlado tako ali tako kmalu.
provni
20. 03. 2021 08.06
+3
DKR
19. 03. 2021 21.00
+0
Tegale Bofurčka ( beri Veselinovića) pa res panika grabi glede STA. Včeraj preko 50 komentarjev :)))), danes že cca. 20 in še cela ura je pred nami,..uff, kaj še bo :)))?
poneumljanje
19. 03. 2021 21.40
+3
Nič ne bo stonicna kopriva marela, le ti boš bluzil pod 100 nicki, vprašaj tvoj nick big brader, ali riss, Bojan -f, mak0.., in vse ostale, ubožček sam se s seboj pogovarjaš, pojdi na kakšen pregled, kljub temu, d jočeš koliko tablet poješ !
DKR
19. 03. 2021 21.59
-3
big brother
19. 03. 2021 20.42
+1
Sindikat katerih novinarjev? koliko pa še imamo v Sloveniji nepristranskih novinarjev...povejte, jz ne pozna nikogar. Imamo leve in desne novinarje. Torej? To ni več novinarstvo ampak politikanstvo in umazanija
riss
19. 03. 2021 18.57
-8
Janja Sluga se je pokazala kot najbolj destruktivna poslanka koalicije. Z vsemi predlogi je škodila direktno Sloveniji: financiranje nevladnikov, podpiranje samodržca in samouvpravljalca v STA, proti upokojevanju, ko se izpolnijo pogoji, glede Vesela je hotela prenest odločanje na odbor, kjer imajo levičarji večino,.... Dejansko je ona sluga levičarjem, zato samo škodi tej vladi in z delovanjem tudi Sloveniji.
Bojan-F
19. 03. 2021 20.13
+1
Prepozno ji je delati reklamo ... politična usoda ji je zapečatena že 13 mesecev.
mak0521
19. 03. 2021 18.53
-5
Joooj, novinarji, pridite k sebi. ta teden sem bila v trafiki in glede na naslovnice časopisov in revij, ki so kričale vame, ni nobenega pritiska na vas, prav nobenega. Morali pa bi sami imeti toliko človeškega v sebi, da bi pri izbiri besed bili bolj previdni in samokritični.
Bofur
19. 03. 2021 18.55
+6
Zakaj samokritični in zakaj previdni ???? Kaj živimo v diktaturi. V Jugoslaviji nisi smel ničesar povedati, kaj šele zapisati čez partijo, Tita in Udbo ... A zdaj imamo enako situacijo, ničesar ne smemo povedati kaj šele zapisati čez SDS, Janšo in Hojsovo milico
DKR
19. 03. 2021 20.58
+2
HA HA HA AH, Bofurček globoko v blodnjah.......:))))))))))))) " Ničesar ne smemo zapisati čez Janšo, SDS" ... HA HA HA HA AH AH AHA HA AH AHA HA AH AHA HA AH HA.
poneumljanje
19. 03. 2021 21.44
+2
DKR, stonicna marela kopriva, samo, de ne počiš od prisiljenega smeha, to je stalnica v tvojih komentarjih , seveda polek hihihihi !
Bofur
19. 03. 2021 18.48
+9
Janša se je na vloženo dopolnilo SMC k predlogu sedmega protikoronskega zakona, ki bi zagotovilo financiranje STA, odzval na Twitterju. Med drugim je dogajanje pospremil z besedami: »Ni kaj, vrhunci vladavine prava« in dodal ključnik Zimbabve. Seveda to je bilo ravno takrat, ko bi moral Janša kot minister za zdravje naročiti dodatne pošiljke cepiva Pfizer BionTech. Tega seveda ni storil, ker je moral obsesivno tvitati in napadati poslanko Slugo.
Bofur
19. 03. 2021 18.47
+5
Kot je vodja poslanske skupine SMC pojasnila v izjavi za medije ob robu seje DZ, na kateri obravnavajo tudi predlog sedmega protikoronskega zakona, so se za dopolnilo odločili glede na vse dogajanje v zvezi z nefinanciranjem STA za evidentno opravljanje javne službe. »Seveda se pri polni zavesti zavedam, da to nima veze z epidemijo,« je dejala Sluga. So se pa za dopolnilo odločili »glede na ravnanje Ukoma in vsa pravna mnenja, ki so bila podana, in glede na to, da smo mnenja, da bi se javna služba morala financirati in da Ukom nima pravice zahtevati od STA vsega, kar pač zahteva«.
Bofur
19. 03. 2021 18.46
+5
SMC vložila dopolnilo za izplačilo vseh zaostalih obveznosti do STA V SMC so vložili dopolnilo k predlogu sedmega protikoronskega zakona, da se v sedmih dneh po uveljavitvi zakona izplača vse zaostale obveznosti do STA in da se, ne glede na to, ali bo za leto 2021 sklenjena pogodba s STA, financira upravljanje javne službe STA na podlagi sprejetega poslovnega načrta, je pojasnila vodja poslancev SMC Janja Sluga.
Lojze512
19. 03. 2021 18.41
+10
A še komu ni jasno da je policija talka hojseka in janseka?
DKR
19. 03. 2021 21.13
+1
poneumljanje
19. 03. 2021 21.45
+0
DKR, stonicna kopriva marela, to je razumljivo !
sinhron
19. 03. 2021 18.40
+13
Polnomočje tej vladi sta dali SMC , DESUS , ko nista podprli nezaupnice vladi in s tem omogočili , da vladujoča stranka SDS IN NJEN LIDER počnejo kar se jim zljubi , ker sedaj so priklenjeni na SDS s pogodbo , ki je noben normalen človek nebi podpisal , ONI SO JO , samo da obdržijo svoje stolčke in svoje privilegije ! Nezaupnice pa niso podprli zato , ker so se dogovorili po tihem z Janšo na " tajnih " sestankih in s tem odstranili tudi Erjavca . Kaj lahko stranke DESUS-a in SMC pričakujejo od takih zahrbtnih in izdajalskih poslancev ? Ves medijski prostor je ogrožen , ogrožena je demokracija , ogrožena je svoboda govora in tiska , vse zaradi takih izdajalskih poslancev !
Bofur
19. 03. 2021 18.40
+11
Mednarodni inštitut za tisk (IPI) ter še pet vodilnih organizacij za svobodo medijev in novinarskih organizacij v Evropi je danes v pismu Evropski komisiji izrazilo zaskrbljenost zaradi poslabšanja svobode medijev v Sloveniji in vnovičnih napadov premierja Janeza Janše na neodvisnost Slovenske tiskovne agencije (STA). V pismu predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen in podpredsednici komisije za vrednote in preglednost Veri Jourovi so izpostavili, da ponavljajoče se blatenje novinarjev ob poskusih vladajoče stranke po vzpostavitvi večjega nadzora nad javnimi mediji v državi vzpostavlja vse bolj sovražno okolje za kritično poročanje, katerega temeljna vloga je bdenje nad odgovornim delom vlade. Poudarjajo, da pa ti napadi presegajo retorične. Kot primer so izpostavili vnovično - že drugo v treh mesecih - ustavitev financiranja STA kot še en poskus, da bi izstradali agencijo za vire ter spodkopali njen trajnostni model financiranja in zaupanje javnosti v njeno novinarstvo.
Bofur
19. 03. 2021 18.39
+9
Zakon o STA je bil pred desetimi leti sprejet v Državnem zboru, z namenom, da se zagotovi uredniška avtonomija STA, od vsakokratrne politične oblasti, in s tem profesionalno, nestrankarska ter nepolitično delovanje tega medija. Da je nestrankarski, nepolitični pa mu priznavajo vsi dejansko, samo Janša in njegovi opričniki (oprode) ne, saj si želijo, da bi bila STA strankarsko trobilo stranke SDS.
asdfghjklqwertz
19. 03. 2021 18.45
-1
Res je. Pop tv oz. Pro plus je že, zato pa ti brišejo vse poste na 24ur.com, ko kaj slabega o janši napišeš. Poglej, če najdeš kakšen članek pri njih, kjer bi bil v škodo janši? Nič ga več sami ne raziskujejo, zdaj še samo kopirajo članke od drugih novinarskih medijev, tako imajo čisto vest, da jih janša spet ne zhebe.
Bofur
19. 03. 2021 18.38
+8
"Nepristranske in korektno oblikovane informacije STA so vir in gradivo za praktično vse medije v Sloveniji in v mnogih primerih velikega pomena tudi za individualne iskalce verodostojnih in zaupanja vrednih informacij o dogajanju v Sloveniji in po svetu," so navedli. Tako so prizadevanje vlade "žal, že nekaj časa prisiljeni razumeti kot poskus ali že kar kot postopek demontaže STA, namen katerega je očitno težnja po utišanju vira zaupanja vrednih informacij in zavestno prizadevanje spremeniti Slovenijo v neinformirano provinco, v kateri enostavno ne bo več mogoče priti do objektivnih poročil ne o dogajanju v Sloveniji in ne o dogajanju v svetu, razen seveda s pomočjo tujih medijev oziroma virov".
Bofur
19. 03. 2021 18.37
+8
V Slovenskem centru PEN vlado pozivajo, naj korenito spremeni svoj odnos do STA, medijev in novinarjev. V odnosu do STA njeno ravnanje razumejo kot nespoštovanje institucionalne avtonomije, pa tudi kot poskus ali že kar kot postopek demontaže STA, namen katerega je očitno težnja po utišanju vira zaupanja vrednih informacij, so navedli. Člani in članice PEN so, kot so zapisali v pisni izjavi za javnost, "globoko zaskrbljeni ob ravnanju in zahtevah" vlade v zvezi z delovanjem STA. Ravnanje vlade in njenih izpostavljenih predstavnikov razumejo kot izrecno nespoštovanje institucionalne avtonomije STA, "ki bi jo v skladu z zakonom ravno vlada bila najbolj dolžna braniti in zagotavljati, a jo ravno ona sama krši", in kot nespoštovanje uredniške neodvisnosti STA, ki jo agenciji ravno tako zagotavlja zakon. Spomnili so, da STA deluje vse od 20. junija 1991 in po njihovem vedenju ves ta čas opravlja svoje delo korektno. Njen prispevek zanesljivega vira informacij pa je po mnenju članstva PEN "v časih kakofonije lažnih novic, politično in še kako drugače prirejenih informacij, pojavov sovražnega govora in škodljivih dezinformacij, s katerimi trg preplavljajo različne spletne platforme, t. i. družbena omrežja in Facebook profili, Twitter ipd., izjemnega pomena".
Bofur
19. 03. 2021 18.36
+7
Nacionalna sramota blatenja države v tujini je žal VLADA, ki vrši nikoli v samostojni Sloveniji videni politični pritisk na medijsko, novinarsko avtonomijo STA
Bofur
19. 03. 2021 18.35
+8
Pred 33 leti je komunistična tajna policija Udba prišla po Janeza Janšo in ga odpeljala v zapor, po 33 letih pa Janša pošilja politično policijo nad svoje domnevne politične nasprotnike v novinarskih vrstah ... Zgodovina se ponavlja
DKR
19. 03. 2021 21.17
+1
Ha ha ha ha haha,......Bofurček, logika pa ni tvoja močna plat, kaj ne :))))) ? Domnevni politični nasprotnik ( beri Veselinović), ki vodi "neodvisno novinarsko agencijo" ? Se sploh zavedaš kaj si napisal? Potrdil si, da STA ni neodvisna ,ampak profilirana in pristranska agencija.
amedeo
19. 03. 2021 18.34
+8
Pod to vlado postajamo banana republika...