Slovenija

Sindikat: Odgovorni v HSE želijo vso krivdo naprtiti Tešu

Ljubljana, 11. 12. 2013 11.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izvršni odbor sindikata Teš se je preimenoval v stavkovni odbor. Odbor je razburila napoved francoskega Alstoma o suspenzu del na bloku šest. V HSE pa menijo, da gre za odvračanje pozornosti od resničnega problema – plačilne nesposobnosti Teša.

Izvršni odbor sindikata Termoelektrarne Šoštanj (Teš) se je danes zaradi napovedi francoskega Alstoma o suspenzu del na bloku šest z 19. decembrom preimenoval v stavkovni odbor. Od generalnega direktorja Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Blaža Košoroka pa zahteva, da do torka pride v Teš in pojasni svoje poglede na vlogo družbe v skupini HSE.

Sindikat meni, da morajo predstavniki zaposlenih pozvati vse odgovorne, naj preučijo sum storitve kaznivega dejanja, položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti zaradi škodljivega dejanja do Teša.

Sindikat: Vso krivdo želijo naprtiti Tešu

V sindikatu navajajo, da so nastale težave zaradi omenjenega suspenza resne in da je treba resno ter odgovorno pristopiti k reševanju nastalih težav. Po oceni sindikata želijo odgovorni v HSE vso krivdo za nastale razmere naprtiti Tešu, kar je za delavce nesprejemljivo.

"Ta suspenz lahko pomeni nepopravljivo škodo za Teš, kakor tudi za celotno skupino HSE in slovensko energetiko," so zapisali v sindikatu Teša.

Vodstvo Teša je v torek poudarilo, da je treba narediti vse, da ne pride do suspenza del na šestem bloku. Vodstvo pravi, da jim je bilo kljub povabilu onemogočeno sodelovanje na sestanku med HSE in Alstomom.

Prav na tem sestanku je tekla beseda o poravnavi dveh zapadlih računov s 27. in 29. novembra v skupni višini 10,367 milijona evrov, kar je po pogodbi dovolj za začetek suspenza.

TEŠ
TEŠ FOTO: Miro Majcen

'Odvračanje pozornosti od resničnega problema'

Pogajanja med HSE in Alstomom zaradi neporavnanih obveznosti Teš do francoskega dobavitelja glavne tehnološke opreme za šesti blok so v teku, trenutno poteka usklajevanje glede možnega zamika plačil. V HSE upajo, da bodo dogovor sklenili naslednji teden.

V HSE medtem menijo, da je sporočilo sindikata in sveta delavcev Teša "odvračanje pozornosti od resničnega problema, tj. od plačilne nesposobnosti Teša, da bi poravnal obveznosti do Alstoma ter od napovedanega posledičnega suspenza".

"Kaže, da želita sindikat in svet delavcev Teša za vsako ceno, tudi za ceno groženj s stavko, od HSE izsiliti finančna sredstva za premostitev težave, ki je nastala zaradi dolga izvajalcu," so poudarili.

V HSE teh sredstev zaenkrat Tešu ne morejo zagotoviti. To bo namreč po pojasnilih HSE možno, takoj ko bo z vsemi partnerji na projektu dogovorjen način rešitve nastale situacije, za kar pa je med drugim potreben realen in verodostojen šesti noveliran investicijski program za šesti blok, verificiran tudi s strani organov nadzora Teša in HSE, ki bo dal realno sliko o projektu.

"Sindikat in svet delavcev Teša nista v položaju, ko bi od vodstva HSE kar koli zahtevala. Je pa na vodstvu HSE, da zaposlenim v krovni in odvisnim družbam zagotovi varne zaposlitve, za kar se dnevno trudimo, tudi tako, da skušamo projekt Teš 6 pripeljati do konca. Žal nam je, da nekateri socialni partnerji tega ne razumejo – ali pa nočejo razumeti," so še dejali v HSE.

Kot je povedal nekdanji prvi sindikalist Teša Branko Sevčnikar, zdaj predsednik sindikata energetikov, so o razmerah že obvestili predsednico vlade Alenko Bratušek in pristojno ministrstvo. O stavki se sicer še ne pogovarjajo oz. se bodo o tem začeli pogovarjati, če Košoroka do torka ne bo v Šoštanj.

SORODNI ČLANKI

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kakafonijaprava
11. 12. 2013 18.10
+3
TEŠ6 slovenski Obrovac! Je tudi Slovenija pred razpadom, kakor ex Jugolavija? Odgovorite si sami!
cirilk
11. 12. 2013 16.07
+3
Pri vse stroških do sedaj, ter bodočih - bi bilo bolje še eno jedrsko narediti.
spoštovanje
11. 12. 2013 17.04
+4
jederska stane od 2 - 2 in pol milijarde, amoak v naši državi bi to zneslo x2
Profet
11. 12. 2013 12.21
+7
Barabe vse zapret zgradili so najdražjo smradilno napravo na svetu .Za ta denar bi bili lahko vodilni v obnovljivih virov v evropi.Imam le 1 vetrnico.Hrvati imajo le v okolici Šibenika Splita 100 krat toliko.Gospodarstvo bi lahko bilo bolj konkurenčno.Če pa smo že zapravljivi bi za ta denar naredili najvišjo stolpnico na svetu arabci so namreč porabili ravno toliko denarja.Največja parodija pa je da če teš6 začne delovati bo prideloval vsako leto za 60 mio€ izgube.Ceneje bi bilo da nič ne bi naredili in da bi uvažali elektriko.
spoštovanje
11. 12. 2013 15.26
+1
bog ti dal položnico za elektriko vsaj 10 krat dražjo kot jo imaš, če sploh plačuješ kaj.. smrdilno napravo....iz mojih izkušenj ti povem da je zrak v šaleški dolini bolj čist, kot v tistem tvojem močvirju
ve?no tvoj
11. 12. 2013 17.55
-7
takoj vsem zaposlenim v teš in rudniku velenje zmanjšat plače za polovico
ve?no tvoj
11. 12. 2013 17.56
-7
spoštovanje
11. 12. 2013 18.43
+5
ti pa delat pejt da bo kaj koristi od tebe
Uporabnik419925
12. 12. 2013 06.14
+1
Kak jih jezi, ko se gradi nekaj izven LJ. He, he, he. Na žalost dragi moji bo TEŠ-6 dokončan in poleg tega, da boste kot davkoplačevalci pokrili stroške dokapitalizacije bank boste pokrili tudi izgradnjo TEŠa-6. Sevdeda se je tukaj pokradlo ogromno denarja ampak to je že Slovenska praksa nasplošno, da se pri megalomasnkih projektih denar preusmerja na takšen ali drugačen način v žepe tistih, ki so tega sposobni. Vi bedna raja pa boste lepo plačevali in plačevali Slovenija se bo zadolževala in zadolževal vaši otroci bodo pa vračali in vračali , če bodo sploh dobili službo. He, he, he... Sam pa bom lepo služil in služil ter delal delo za katerega sem se izšolal. Kako lepo je, ko z poklicno šolo zaslužiš več kot nek univerzitetno diplomiran "žljb" v Ljubljani ali bilo kje po Sloveniji. Ah kje so časi pred recesijo, ko sem si lastil 4 avtomobile motor in dopustoval 3 X na leto. Sedaj sem moral enega od avtomobilov prodati in dopustujem samo še 2X na leto... Komaj čakam, da dokončajo blok 6 ter, da se elektirak podražim da bo denar padal v žepe tistih, ki se znajdejo.