Slovenija

Poklukar: Predsednik sindikata je presegel običajno prakso sindikalnega delovanja

Ljubljana, 17. 05. 2019 14.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š./L.Š.
Komentarji
334

V Sindikatu policistov Slovenije pravijo, da "jim je dovolj nedopustnega zavajanja javnosti". Prepričani so, da je premier Marjan Šarec z nekaj zadnjimi izjavami užalil policiste, očitajo mu, da ne pozna pravnega reda države, vrsto očitkov so naslovili tudi na notranjega ministra Boštjana Poklukarja. Na navedbe sindikalistov so se odzvali tako v kabinetu predsednika vlade kot tudi na notranjem ministrstvu. Prvi so poudarili, da predsednik vlade nikoli ni posegal v svobodo sindikalnega delovanja, minister Poklukar pa ocenjuje, da je predsednik sindikata z zadnjim nastopom nedvomno presegel običajno prakso sindikalnega delovanja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Sindikat policistov nad Šarca
    02:15
    Iz 24UR: Sindikat policistov nad Šarca
  • Iz SVETA: Sindikatu je dovolj nedopustnega zavajanja javnosti
    01:03
    Iz SVETA: Sindikatu je dovolj nedopustnega zavajanja javnosti

Predstavniki Sindikata policistov Slovenije (SPS) so dejali, da so sodu dno izbile Šarčeve izjave za portal Pod črto. Očitajo mu, da je z izjavo, da "v policijo prihajajo tudi ljudje, za katere bi bilo bolje, da bi opravljali kakšen drug poklic", užalil policiste. Podobno z izjavo, da bi človeka, ki je vdrl v Tetro, zaposlil na policiji, olje na ogenj pa je prilila tudi izjava, da je v policiji "preveč sindikalnega boja", in da niso sindikati tisti, ki vodijo policijo.

V sindikatu Šarcu sporočajo, da očitno slabo pozna, kako delujejo sindikati in pravno podlago, ki ureja njihovo delovanje. Kot poudarjajo, s svojim delom skrbijo za šibkejše v policiji – zaposlene. Odnos Šarca do policistov naj bi se kazal tudi preko "nedopustnih pritiskov" ministra Poklukarja. 

Premier Marjan Šarec.
Premier Marjan Šarec. FOTO: POP TV
Glede zaposlovanja v policiji so na ministrstvu za notranje zadeve pojasnili, da je slaba kadrovska zasedenost posledica varčevalnih ukrepov preteklih vlad. V skladu s sklepi, ki jih je sprejela ta vlada pa tudi prejšnja, se je dovoljeno število zaposlenih v policiji povečalo za 151 (na 8294), poleg tega pa se do konca 2023 zaposlitve pripravnikov in kandidatov za policiste ne štejejo v realizacijo kadrovskega načrta, kar pomeni, da se je v praksi dovoljeno število zaposlenih v policiji povečalo za približno 500 dovoljenih zaposlitev.  Odziv ministrstva na očitke glede kadrovske stiske v policiji

Policisti tudi pravijo, da jih skrbi stanje varnosti v državi, še posebej stanje na slovensko-hrvaški meji. Vlada naj namreč vse od začetka mandata na tem področju ne bi storila nič. V tem kontekstu so izpostavili kadrovsko stisko. "Policisti delajo dobro, odlično, vendar so pregoreli, enote so podhranjene, glede na sistematizacijo v policiji manjka okoli 30 odstotkov zaposlenih," so poudarili. Nekatere enote naj bi bile kadrovsko popolnjene le 70-odstotno, ob tem pa narašča količina birokracije. Pravijo, da se na ministrstvu s trditvami, da izvajajo aktivno politiko zaposlovanja, enostavno sprenevedajo, v sindikatu jih skrbi tudi skromno zanimanje za ta poklic.

Opozarjajo, da rezerv enostavno ni, prihaja pa tudi turistična sezona, ko bo obremenjenost še večja. Poleg tega pa prihajajo tudi druge zahtevne naloge – od predsedovanja EU, do izzivov, povezanih z migracijami in drugim delom.

Idejo o napotitvi vojakov na mejo ocenjujejo kot Sizifovo delo, predvsem, ker ti nalog ne bodo mogli opravljati samostojno. Poleg tega v sindikatu opozarjajo, da je delo s prebežniki zahtevno, polno birokracije, vzame ogromno časa. "Kaj se zgodi, ko mešana patrulja policista in vojaka naleti na 60, 70 prebežnikov? Vse administrativno delo pade na policista," pravijo. Vladi očitajo tudi, da ni sprejela nobenih ukrepov, ki bi zajezili količino nezakonitih prehodov meje, niti pospešitve postopkov z migranti.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš.
Predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš. FOTO: Bobo
Predstavniki sindikatov so se obregnili tudi ob idejo mešanih slovensko-italijanskih mejnih patrulj na meji z Italijo. Sprašujejo se, kje nameravajo najti kadre. Reševanje razmer na meji z Italijo jih spominja na situacijo, ko bi si nekdo zlomil nogo, zdravnik pa bi mu mavec namestil na roko, za vsak primer, če si jo slučajno zlomi.

Puščice usmerjajo tudi v kadrovsko politiko vlade, ki naj bi slabo skrbela za policiste, "na zaupanje" pa na različna mesta zaposlovala "svoje ljudi", med njimi Julijana Rupnika, ki po njihovem nimajo vedno potrebnih referenc, imajo pa odlične delovne pogoje, česar ni mogoče reči za policiste, ki se pogosto na delo vozijo tudi po 250 kilometrov daleč, kar terja davek tudi v njihovem zasebnem življenju, a se ne najde rešitev, ki bi jih premestile bližje domu. V sindikatu so prepričani, da to kaže na škodljive pojave klientelizma.

Kabinet predsednika vlade: Predsednik vlade policijo izrazito ceni

Na očitke Sindikata policistov Slovenije so se odzvali tudi v kabinetu predsednika vlade. Po njihovih navedbah komentarji predsednika vlade oz. izražanje njegovih jasnih stališč, povezanih z delovanjem predsednika SPS, niso kršitev temeljnih načel demokratične države. "Ob tem ko predsednik SPS omenja svobodo sindikalnega delovanja, v katero predsednik vlade nikoli ni posegal, prav nasprotno, velja hkrati omeniti tudi svobodo izražanja," so zapisali. 

Kot so poudarili, predsednik vlade policijo izrazito ceni. "Glede očitkov o zapostavljenosti pa naj spomnimo na sklenjeni stavkovni sporazum, zvišanje proračunskih sredstev ter nenazadnje na 15 milijonov evrov, namenjenih posebnemu projektu varovanja schengenske meje. Njegov namen je tako dodatno plačilo policistom, ki skrbijo za varnost državljank in državljanov v obmejnem pasu in tudi notranjosti. Cilj vlade namreč je, da Slovenija ostane varna."   

Poklukar: predsednik SPS je nedvomno presegel običajno prakso sindikalnega delovanja

Poleg kabineta predsednika vlade pa so svoje povedali tudi na notranjem ministrstvu. Izpostavili so, da minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar ne izvaja nikakršnih pritiskov na sindikat. "Nasprotno, že od začetka mandata si s svojo najožjo ekipo prizadeva za odprt in konstruktiven dialog z obema policijskima sindikatoma. Naš cilj je bil in ostaja zagotoviti čim boljše pogoje za delo vseh policistk in policistov, se pa ob potezah predsednika SPS sprašujemo, ali on sledi istemu cilju." 

Na notranjem ministrstvu so zavrnili tudi očitke o kakršnihkoli nepravilnostih v zvezi z zaposlitvijo Julijana Rupnika v kabinetu ministra Boštjana Poklukarja.
Na notranjem ministrstvu so zavrnili tudi očitke o kakršnihkoli nepravilnostih v zvezi z zaposlitvijo Julijana Rupnika v kabinetu ministra Boštjana Poklukarja. FOTO: Damjan Žibert

Ob tem pa minister za notranje zadeve ocenjuje, da je predsednik SPS z današnjim nastopom nedvomno presegel običajno prakso sindikalnega delovanja in se zato porajajo vprašanja o motivih takšnega ravnanja. 

Na notranjem ministrstvu so zavrnili tudi očitke o kakršnihkoli nepravilnostih v zvezi z zaposlitvijo Julijana Rupnika v kabinetu ministra ter poudarili, da so bili vsi postopki v zvezi z njegovo zaposlitvijo izvedeni zakonito. Pojasnili so, da je slednji zaposlen za določen čas in da ministru svetuje na področju organizacijskih zadev. 

Kar zadeva stavkovnega sporazuma s policijskima sindikatoma, na ministrstvu zatrjujejo, da se ta v celoti izvaja. Potekajo le še pogajanja glede kariernega sistema, objavljeno pa je bilo tudi ponovno javno naročilo za analizo vrednotenja delovnih mest za uniformirane poklice. "Tudi vlada je prepoznala pomen varnosti in za obvladovanje nezakonitih migracij policiji namenila dodatnih 15 milijonov evrov v okviru posebnega projekta Varovanje schengenske meje EU. Plačila delovne uspešnosti iz tega projekta redno potekajo. Glede samega zneska 15 milijonov pa je stališče vlade jasno, in sicer je 15 milijonov celoten znesek z vsemi prispevki delodajalca." 

Ministrstvo: Situacijo na terenu obvladujemo

Glede nadzora na meji s Hrvaško so na pristojnem ministrstvu pojasnili, da policija opravlja vse z zakonom predvidene ukrepe, da bi omejila in preprečila nedovoljene migracije, pri tem pa uporablja vse razpoložljive kadrovske ter tehnične vire. "Situacijo na terenu obvladujemo, razmere nenehno spremljamo in temu primerno prilagajamo in zaostrujemo svoje ukrepe. Tudi v prihodnje bomo izvajali vse ukrepe in kot odgovorna članica schengenskega območja varovali državno mejo in zagotavljali varnost vseh naših prebivalk in prebivalcev ter njihovega premoženja." 

Na notranjem ministrstvu so komentirali tudi odločitev za mešane patrulje, ob katero so se obregnili tudi predstavniki SPS. Kot so pojasnili, te predstavljajo običajno obliko meddržavnega sodelovanja ter so opredeljene v vseh sporazumih o policijskem sodelovanju Slovenije s sosednjimi državami. Kot stalna oblika dela se izvajajo s Hrvaško, z drugimi sosednjimi državami pa jih "organiziramo po potrebi, kadar gre za večji varnostni pojav, pa tudi ob večjih športnih ali kulturnih dogodkih ob skupni meji".   

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (334)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Levcekk
18. 05. 2019 17.02
-2
Politicna policija sama sebe zali saj dtzi stango lopivskim elitam ala Kangler,Jansa,Jankovic in ustrahuje,nadzira disciplinira,unicuje itd nas drugace mislece in nas obravnava kot drzavne sovraznike.Diktatura mafijske drzave!
Hrenko
18. 05. 2019 15.14
+1
Človek pač ni za politiko. Kaj pa naj drugega pričakuješ od nastavljene lutke?
Nimasmisla
18. 05. 2019 14.05
-2
policaji recite da imate preveč ljudi za pazit naj vam dajo gornjo kvoto aja vi niste učitelji zato ste nepomembni za to vlado e moj šarko
WAUKA
18. 05. 2019 12.07
-1
SDS rovari in spletka. Ubogi belčki nikakor ne morejo na oblast. Dokler bo spletkar JJ na Trstenjakovi se v Sloveniji ne bo obrnilo na bolje.
Akuster
18. 05. 2019 13.03
+4
Sedaj pa ima JJ pod kontrolo že policijo in sindikat policistov??? Eni res v vsem vidite JJ, saj se tako zakrijejo prave težave v naši državi!!!
Hrenko
18. 05. 2019 15.14
+2
To je bila taktika že v Jugoslaviji, zaspinati vse samo da prikriješ lastno nesposobnost. Podlo. In brezidejno.
mallonge
18. 05. 2019 11.25
+4
A ker ni štrukel je pa takoj presežene kompetenca?
direstraits
18. 05. 2019 10.13
-4
Haha... levaki ne znajo in se jim ne Ljubi.... ubogo ŠAREC, vse bi dal se NIČ NE SPREMENI NA BOLJ, PRAVIČNO IN BOLJ POŠTENO . Zato pa še bo dolgo tako kot je. Ja sej... zato pa je iz Murgelj lansiran, da ohrani obstoječe in da lahko F21 še nadalje pije kri Slovencem.... So imel včeraj v parlamentu levnuhi, spet tri standardne izgovore ....enako Kot njihov podpredsednik... bomo videli, ja sej bo, ni tako hudo, malo počakajmo, dajmo si oddahnit, še ni napočil čas, tole so drugi krivi, ni v moji pristojnosti..... AJDE ŠAREC, SPOKAJ IZ OBLASTI , SI PREČITAN... NAROD TE IMA ČEZ GLAVO.... ZDEJ IMAŠ 2M ZID POJDI SE DOMOV SONČIT, PA SI FIRTOH NAJD.... PA ŽE ZAČNI DAVKE PLAČEVAT...
M_teorija
18. 05. 2019 09.19
+2
Če pade enotni plačni sistem bo štala. Tako, da je edina rešitev da se e postavljeni enotni sistem izboljša in odpravi morebitne anomalije. Ena od rešitev je, da se obstoječe plačne razrede razširi za en ali dva razreda. Pri prerazporeditvi pa bi moral biti v ospredju človeški faktor in varovanje okolja. Katere skupina ali posameznik dosega v tem smislu višji količnik bi moral biti pri predazporejanju upoštevan. Odločevalci, pa ne smejo podlegati argumentu sile, ampak sili argumenta. Ne podlegati posameznim skupinam ki se borijo za svoj ceh, še najmanj pa podlegati političnim zdrahjem, opoziciji kot orodje za prevzem oblasti!?
direstraits
18. 05. 2019 10.15
-1
M_teorija
18. 05. 2019 09.03
+1
Kadar je kriza je problem kako razdeliti kar je v koritu. Objektivno in logično. Je pa nelogično , da je še večji problem, ko je korito zvrhano. Logično rata le če vkalkuliramo subjektivne faktorje. V vsakem primeru, polnega ali praznega korita, pa prednjačijo tisti, ki lahko delilce bolj izsiljujejo!?
direstraits
18. 05. 2019 10.19
+0
Ja je korito od kreditov zvrhano... pa od real sektorja ....GLAVNO DA STE ŠTRUKLJA REŠIL, ki pa še ni povsem zadovoljen.... kva bodo oni dohtarji... sej ta bogato RDEČE PLEMSTVO itak v tujino hodi v privat ambulante se zdravit... za normalni narod, se jim pa j..e...
WAUKA
18. 05. 2019 12.08
+3
facon
18. 05. 2019 08.03
+5
Poklukar: domov!
tiger200
18. 05. 2019 08.01
+16
V policiji je bilo leta 1999 okoli 9600 zaposlenih, sedaj jih je okoli 8300. V vzgoji in izobraževanju leta 1999 okoli 25000, sedaj pa okoli 53000, otrok pa enako ali pa celi manj.
Banion
18. 05. 2019 08.09
+1
Policija niuma nad sabo nekega zavoda za šolstvo kjer so sami filozofi in si kar naprej nekaj zmišljujejo tako da bodo učitelji kmalu imeli več dela s papirji kot učenci
DirtySanchez
18. 05. 2019 08.14
+8
Pa ima teh 53000 takšne plače da se samo čudis, dobre namreč, jaz sem navaden obdelovalec zemlje in se veda sev varnost države zadnjih 5-10 let sploh več ne vlaga.... in to na vseh segmentih...vojska, policija, zapori,......res pa je tudi, ko to malo spremljam, da dela vlada točno v tej smeri , da vse te segmente uniči...zato pa postajamo vedno bolj priljubljena država za migrante, kriminalce.....itd....
anakondabox
18. 05. 2019 07.57
-2
Spoštovani premier Šarec, imam občutek, da vam je to metanje polen pod noge, skurilo živce. Sama imam raje duševni mir in nizko pokojnino kot vašo desetkrat višjo plačo. Zdravje je na prvem mestu. Prej, ko ste bili še komik, ste se smejali vi in smejalo se je ljudstvo. Sedaj se nihče več ne smeje. Ko se zjutraj zbudite, si verjetno večkrat rečete: 'O, ko bi bil vsaj današnji dan Serpentinšek!'. Saj bodo kmalu počitnice. Z družino se odpravite na morje ali v planine, kjer zrak ne smrdi od sežiganja odpadkov. Radosti družinskega življenja, vam ne more zamenjati nobena , še tako dobro plačana, služba. #pa srečno
uporabnik123x
18. 05. 2019 21.39
-1
Pa ki te živite vi. Tako dobro kot nam sedaj gre nam že dolgo ni šlo in samo vprašanje je kdaj bo spet udarila kakšna kriza. Pa dajte se malo zbudit pa ne bodite takšni pesimisti. Kaj pa ti manjka. A si lačna/na ulici brez strehe nad glavo ... dej ne bluzi no!
DirtySanchez
18. 05. 2019 07.47
+1
Kaj počne ta vlada, ministri.... namesto da bi delali v dobrobit naroda ga zavarovali, delajo čisto v drugo smer....še te ki zdaj nekako varujejo državo bodo pregnali iz teh služb....res pa je da varnost države veliko stane...
najboljšisosed
18. 05. 2019 07.43
+21
Ta trenutek je rešitev ob meji z Hrvaško le, 3500 vojakov s puško na rami in pooblastili, da lahko streljajo na tistega, ki jo prepovedano prestopi. Žal je res.
Simoni?
18. 05. 2019 07.38
+1
Blazno zanimivo bo kako se bo odzval zajebant iz Šmarce na gibanja v javnem sektorju... Kaj kmalu bo prisiljen izdati še za enih 5 milijard evrov državnih obveznic...
WAUKA
18. 05. 2019 12.10
+1
najboljšisosed
18. 05. 2019 07.33
+15
V kolikor so v policiji zaposleni kadri, ki tja ne sodijo? Potem je to krivo ministrstvo, posledično vlada in ne sindikat ali policisti, saj jih ti niso zaposlili. Glede na govor ljudi, ki živijo ob meji in samih policistov, oboji opozarjajo, da se migranti več ne obvladajo, da nismo varni, potem jim je verjeti, saj so oni tisti ki so na terenu in neposredno vidijo kaj se dogaja, ter ne minister in ne premier in ne kdorkoli iz pisarn njim je lepo in se počutijo varne. Torej verjamem sindikatu, policistom in ljudem ki živijo ob meji Hrvaško.
topo
18. 05. 2019 07.23
+18
Pokljukar javnost zavaja in laže kako obvlade varovanje meje
mijavci
18. 05. 2019 07.09
+12
Tudi ta premijera prihajajo ljudje kateri naj bi opravljali raje kakšno drugo delo, drugič, čist na kratko, tale minster bo na odstrelu še pred kolektivnem dopustu.
Belibog
17. 05. 2019 21.51
+33
Mejo čuvajo edino krajani, 80% prijetih ilegalnih emigrantov je bilo ujetih na klic krajanov, uradno jih naj bi letos prijeli okol 3700, najmanj 2 x toliko jih je šlo mem, tako je čuvana naša meja, če slučajno patrola naleti na njih jih primejo, tam kjer jih ni gredo mimo, kot teh 74 i.emigrantov, ki so jih odkrili v notranjosti na klic krajana, lohk jih bi blo 20.000 al pa še več. Če imamo ograjo, mora ta povsod biti ali pa nikjer, Šengen pomeni varovanje vsakega cm meje, ali ga pa ni.
Diškor
17. 05. 2019 21.53
+7
ITAQ, +++++++++++++++++++++++++++++++++, čista + 10.
najboljšisosed
18. 05. 2019 07.50
+2
Šengen je prosto gibanje v notranjosti eu, mejo šengna pa varujejo države. Krajani pa varujejo svojo svobodo in premoženje pred temi migranti. Ko že policisti opozarjajo, da je stanje neobvladljivo, potem niso ti krivi da je tako, temveč vlada.
direstraits
17. 05. 2019 21.51
+16
Ja tale ŠAREC... jagodni izbor Levakov.... Murgeljski KRONSKI biser... drugim očita, da bi se moral kje drugje nahajat... a je sebe kdaj pogledu... pet popravcev in traktor prikolica... ja to je vaš vrhunec, to je vaš zaščitni znak.... haha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha.... 😂😂😂😂😂
Kaktus111
17. 05. 2019 21.59
+2
Rudar
18. 05. 2019 07.35
+8
Nimajo, ko si enkrat noter ni več izstopa zgeda.
resort
18. 05. 2019 07.47
+6
Ne govori traparij. Če lahko poveš kaj konkretnega, ne pa filozofirat murglah in podobne kozlarije. Kdo ti napisal da prispevek ?
klenoo
17. 05. 2019 21.47
+10
Vauu lejga zlomka, nisem vec med izbrisanimi, hvala admin, nikoli te ne bom pozabil, zdaj pa obljubim, da se bom lepo vedel in obnašal, se pa zna zgoditi, da bo Sava prej v hrib tekla