Slovenija

Sindikat poštnih delavcev: Pred stavko nas lahko reši le čudež

Maribor, 07. 11. 2019 18.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
12

Sindikat poštnih delavcev in vodstvo Pošte Slovenije kljub današnjim celodnevnim pogajanjem še nista našla skupnega jezika glede zahtev zaposlenih, zato za zdaj vse kaže na to, da bodo v ponedeljek ti uresničili svojo grožnjo s stavko. Kot je po pogajanjih povedal vodja sindikata Saša Gržinič, jih pred stavko lahko reši le čudež.

Današnja pogajanja tako po Gržiničevih besedah niso obrodila sadov, saj obe strani vztrajata pri svojem, predvsem na področju morebitnega dviga plač. "Vodstvo nam glede tega ni bilo pripravljeno ponuditi nič, saj bi se po njihovem predlogu začeli pogovarjati šele naslednje leto, in sicer za leto 2021," je pojasnil Saša Gržinič in dodal, da so pri drugih zahtevah že dosegli načelen kompromis.

Za petek nova pogajanja niso predvidena, usklajevali bodo zgolj navodila za stranke in zaposlene v primeru stavke. Če bo volja na obeh straneh, se bodo po besedah sindikalista morda še zadnjič pred ponedeljkom sestali v soboto. 

Sindikat poštnih delavcev in vodstvo Pošte Slovenije kljub današnjim celodnevnim pogajanjem še nista našla skupnega jezika.
Sindikat poštnih delavcev in vodstvo Pošte Slovenije kljub današnjim celodnevnim pogajanjem še nista našla skupnega jezika. FOTO: Bobo

"Za zdaj ne eni ne drugi na morebitno stavko še nismo povsem pripravljeni, saj gre za prvo takšno stavko in je precej nejasnosti glede tega tudi v zakonu. Velik del zaposlenih med drugim sploh ne more stavkati," je povedal Gržinič in dodal, da v ponedeljek, tudi če do stavke pride, tega uporabniki večinoma še ne bodo občutili, saj bo moralo biti 99 odstotkov pošiljk razdeljenih. Eden od členov zakona namreč nalaga, da vse, kar so sprejeli pred stavko, mora biti dostavljeno naslovnikom.

Omenjeni sindikat, ki je sicer eden od dveh reprezentativnih na Pošti Slovenije, je stavko za 11. november napovedal že konec oktobra. Za to se je odločil, ker v običajnem socialnem dialogu ni dosegel rešitve ključnih vprašanj.

Pošta Slovenije bi po oceni sindikata morala zaposliti dodatnih 300 ljudi

Sindikat zahteva kadrovsko okrepitev na takšno raven, da bo zagotavljala izpolnjevanje obveznosti in normalen obseg opravljenih ur. Po njegovi oceni bi morala Pošta Slovenije zaposliti še dodatnih 300 ljudi. Poleg tega zahteva dvig plač, saj naj bi bila sedanja višina za deficitarna delovna mesta glede na naravo in pogoje dela bistveno prenizka.

Po oceni sindikata bi morala Pošta Slovenije zaposliti še dodatnih 300 ljudi.
Po oceni sindikata bi morala Pošta Slovenije zaposliti še dodatnih 300 ljudi. FOTO: Bobo

Če bo do stavke prišlo, se bo ta začela v ponedeljek ob polnoči in bo potekala v vseh objektih Pošte Slovenije, na vseh deloviščih oziroma delovnih mestih Pošte in v njenem invalidskem podjetju. Stavke pa ne bo v organizacijski enoti strokovnih služb.

Pošta Slovenije: Dvig plač bi imel prevelik finančni vpliv na poslovanje

Dosedanji potek pogajanj pa so komentirali tudi na Pošti Slovenije. Kot so povedali, so bila pogajanja o stavkovnih zahtevah zelo intenzivna in še niso povsem zaključena. Pogajalski strani sta na nekaterih pomembnih točkah zbližali stališča, a odprta ostaja predvsem zahteva sindikata po desetodstotnem dvigu plač, ki bi imel po mnenju vodstva družbe prevelik finančni vpliv na njihovo poslovanje in poslovni rezultat.

Ob tem na Pošti poudarjajo, da so zvišanje plač za leto 2019 in leto 2020 že uredili z veljavnim dogovorom o stavkovnih zahtevah, podpisanim februarja letos, zato za dodatni dvig plač v letu 2020 ni možnosti. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bofur
11. 11. 2019 15.50
Post kot je stvar preteklosti. Torej digitalizacija bo rešila problem dostave pošiljk. Pač vsi imamo pametne telefone. Hitra pošta pa že zdaj s kombiji vrši dostavo.
bundy crocodile
08. 11. 2019 19.43
+6
Poštar je eden najbolj pridnih, socializiran, prijaznih ljudi. Deloven in maximalno izkoriščan. Na zavodu čaka morje ljudi, ki bi se takoj zaposlilo na pošti ampak glede na dejstva, da je plača minimalna, nadure, iber tempo, menjave, nadure, izkoriščanje..vsakogar mine. Državna firma, ki izkorišča človeka maximalno. Ravno tako deluje, da še sploh deluje, ker če bi še od te minimalne vzeli še samo 1 euro, bi verjetno zaprli svoja vrata čez noč. Poštni delavec bi moral prejeti najmanj 900€, najmanj. Povprečno bi moral bit plačan 1200€ najmanj, koliko se dela, menjave, odgovornost, vreme, zima, prepih, motor, avto.. Poštar biti ni lahko. Če bi Pošta Slovenije kot državno podjetje dvignala plače za samo 100€, kadrovskih težav več ne bi imeli ampak ker so zopet veljaki požrešni, direktor zahteva najmanj 15.000€, bodo seveda rajši na obroke narod izmozli, firmo zavozli kot vse ostale in agonija se bo čez 1 leto šele začela, ko bomo brali koliko denarja se je pokradlo. Poštne storitve niso poceni in sem prepričan, da v kljub dobremu delovanju je dobiček in poštarja spodobno plačat, ne bi smela bit težava. Žalosto je, da se kljub gospodarski rasti dogajajo takšne svi...rije. Dvignite plače poštarjem, sprostite delovni trg in začnite funkcionirat ali pa firmo zapret, prodat, karkoli, dokler je še čas, ker čez leto ali 2 niti to ne bo več mogoče, plačali pa bomo narod zopet iz svojih plač že tako mizernih, vaš direktorat, korupcijo in nesposobnost. Treba bo črto potegnat in izdelat načrt. Če tega pošta ni sposobna potem ni vredna, da deluje kot podjetje.
oježeš
08. 11. 2019 17.34
+2
Bravo, se bodo odpočili na Martinovo.
BeGood
08. 11. 2019 07.32
+8
Sem absolutno na strani poštarjev, da se jim dvignejo plače, vsaj tistim, ki imajo za službeno prevozno sredstvo kolo, ti res v nemogočih razmerah in v vsakem vremenu tovorijo na stotine kilogramov vseh mogočih letakov ... , delajo pogosto do poznega popoldneva. Ali pa naj se jih razbremeni raznosa propagandne pošte, v ta namen bi se lahko zaposlilo nekaj ljudi iz zavoda, ki jim kaplja v žepe s tem, ko samo doma posedajo ali guncajo afne pred lokali.
tipero
07. 11. 2019 21.07
+10
Upam da odstavijo to požrešno upravo. Vse 3 mušketirje... Ovadbe za kraje ur in bolnišk pa še pridejo
srecnii
07. 11. 2019 20.51
+19
Vodilni naj sami raznašajo pošto v mrazu, vetru, dežju in snegu.
sosed9
07. 11. 2019 20.28
+8
lepo štrajkat in zahtevati....vodstvo na teren terenci na vodstvene pozicije....pa da vidimo koliko časa...bo teren deloval...
Krainerland
07. 11. 2019 20.01
-8
zakaj si ne najdejo službe drugje, menjaš dokler ne najdeš nekaj boljšega.
aloalo
07. 11. 2019 21.00
+7
zakaj pa če se mora izboljšati situacija, pa naj se vodilni zamenajo pa bo vse drugače.
jezeran
07. 11. 2019 20.00
+39
Na Pošti imate preveč vodstvenega kadra in premalo delavcev, da o učinkovitosti že same programske opreme in ostalih stvari niti ne govorimo. Preveč denarja se pretaka v ostale firme, ki jih Pošta mora kupovati, ker jim je tako ukazala država. Mankajoče delavce bodo reševali z zapiranjem pošt, s tem da bodo zaposlene iz zaprtih pošt naterali na teren. U glavnem preveč se jih praska v vodstvu, dela nič, zbija cene zaradi kvazi konkurence, tako da se dela zastonj ali z izgubo, vsi tam gori se pa igrajo s številkami, kako so "kao" nekaj naredili
aloalo
07. 11. 2019 21.01
+5
se strinjam ampak za to niso krivi delovci in tudi poštarji niso zaposleni da rešujejo organizacijske težve. zato pa strajk!
slovenc59
07. 11. 2019 19.51
+34
Če boste stavkali kot učitelji, ne boste nikoli ničesar dosegli ! Pri tem vašem lopovskem vodstvu že ne !!