Slovenija

Počivalšek v Ormožu: Zaposlene, ki se bojijo za svoje službe, želim pomiriti

Ormož, 12. 03. 2021 11.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tadeja Voščun, STA, Anja Kralj
Komentarji
49

Po napovedanem zaprtju podjetja Safilo v Ormožu so iz Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije sporočili, da se bodo nemudoma vključili v pogovore z vodstvom in italijanskimi lastniki. Napovedali so, da jih bodo pozvali k premisleku o opustitvi zapiranja podjetja, saj 557 osebam grozi izguba službe. Direktor ptujske območne službe zavoda za zaposlovanje Tomaž Žirovnik je dejal, da so nekatera lokalna podjetja že izrazila interes za zaposlitev delavcev in delavk Safila. Minister za gospodarstvo medtem obljublja pomoč: "Naše javne finance so stabilne in vlada ima na voljo dovolj sredstev za nadaljevanje ukrepov, ki ščitijo delovna mesta."

Minister Zdravko Počivalšek se je ob napovedi italijanske skupine Safilo, da bo zaradi načrta za uravnoteženje proizvodnih zmogljivosti skupine s trenutnimi in prihodnjimi potrebami na trgu junija letos zaprla proizvodnjo očal, sestal z direktorjem podjetja Andrejem Mavsarjem, na sestanku pa so prisostvovali tudi župani Občine Ormož, Občine Središče ob Dravi in Občine Sveti Tomaž. Minister se je z direktorjem podjetja in okoliškimi župani pogovoril o možnostih in morebitnih rešitvah za 557 zaposlenih, ki naj bi po napovedih podjetja letos ostali brez dela, so sporočili z ministrstva za gospodarstvo. 

Zdravko Počivalšek
Zdravko Počivalšek FOTO: Bobo

"Pred nami je zahtevna situacija, ki terja našo takojšnjo reakcijo. Zaposlene, ki se bojijo za svoje službe, želim pomiriti. Zavedam se, da ne govorimo le o 557 delovnih mestih, govorimo o ljudeh, govorimo o njihovih družinah, ki ta trenutek doživljajo stisko. Potrebujejo nas in sporočam jim, da niso sami. Naše javne finance so stabilne in vlada ima na voljo dovolj sredstev za nadaljevanje ukrepov, ki ščitijo delovna mesta", je poudaril Počivalšek. 

 Napoved o izgubi kar 557 delovnih mest, k že tako zahtevnim razmeram, s katerimi se slovenski trg dela sooča zaradi pojava epidemije, pomeni dodatno poslabšanje in postavlja naše gospodarstvo v neravnovesni položaj, izpostavljajo na ministrstvu za gospodarstvo.  "Borili se bomo za vsako delovno mesto, še posebej na periferiji. Posebno pozornost bomo posvetili ravno regijskemu razvoju in podjetjem, kot je ormoško, da z državno pomočjo ohranimo zdrave dejavnosti in delovna mesta, " je meddrugim dodal Počivalšek. 

Največji zaposlovalec v Ormožu je napovedal, da bo zaprl svoja vrata.
Največji zaposlovalec v Ormožu je napovedal, da bo zaprl svoja vrata. FOTO: Kanal A

Tudi Sindikat kovinske in elektroindustrije Slovenije (Skei) je presenetila novica, da "vrata zapira eno največjih podjetij v Sloveniji in največji zaposlovalec v Ormožu, podjetje Safilo". Kot poudarjajo se je podjetje že večkrat srečevalo z izzivi trga, zato so bili delavci v preteklosti navajeni zaposlovanja in odpuščanja, "zagotovo pa niso pričakovali, da bodo podjetje zaprli v celoti".

Sindikat se bo nemudoma vključil v pogovore z delodajalcem in lastniki in jih skušal prepričati, da zamisel o zapiranju podjetja opustijo, čeprav, kot poudarjajo, ta prizadevanja pogosto niso uspešna. Napovedali so še, da če lastnik ne bo odstopil od svoje odločitve, bodo poskrbeli za to, da bodo člani sindikata imeli zagotovljene vse zakonske pravice in si bodo prizadevali za višje odpravnine, kot jih določa zakon.

Skušali jim bodo pomagati tudi z iskanjem novih zaposlitvenih možnosti in jim nudili pravno pomoč. Svoje člane so pozvali, naj se po informacije in pomoč obrnejo na svoje sindikalne zaupnike. 

Žirovnik: Nekaj delodajalcev je že izrazilo interes za zaposlitev delavcev in delavk Safila

Občina Ormož je po statističnih podatkih s sredi leta štela okoli 11.970 prebivalcev. Na Uradu za delo Ormož je na zadnji dan februarja letošnjega leta v evidenci brezposlenih bilo prijavljenih 686 oseb, je povedal direktor ptujske območne službe zavoda za zaposlovanje Tomaž Žirovnik. 

Napovedano zaprtje obrata Safila pa komentiral: "Novica je bila nenadna in predstavlja kar veliko presenečenje, saj ni prav nič posebnega nakazovalo tako drastičnega scenarija. Običajno so v krizah kakšna prestrukturiranja, ali reorganizacije, ki sicer lahko pomenijo začasno znižanje števila zaposlenih in odpuščanja, likvidacije celotnih družb pa so precej redke."

Pojasnil je še, da se vedno v takšnih primerih na Zavodu takoj ustrezno organizirajo in pripravijo vse potrebno, "da vsi postopki potekajo čim bolj gladko".

"Predvsem pa se iščejo najboljše rešitve za čim več zaposlenih še pred prenehanjem zaposlitev in prijavo v evidenci brezposelnih, saj je takojšnja zaposlitev najboljša opcija. Nekaj lokalnih delodajalcev, pa tudi podjetij v širši regiji je že izrazilo interes za zaposlitev teh delavk in delavcev." 

Poudaril je še, da celotna regija s tem izgublja, doslej relativno stabilna in dragocena delovna mesta. "Še ob tako dobrih gospodarskih gibanjih, ne bo mogoče v lokalnem okolju najti in zagotoviti takšnega števila delovnih mest. To pomeni, da bodo delavci iz Safila Ormož iskali zaposlitvene priložnosti v širšem prostoru, marsikdo bo morda tudi trajneje migriral." Ob tem je zaključil, da resnično upa in si želi, da bi se našel kupec ali najemnik prostorov, ki bi znal uporabiti znanje in veščine zaposlenih in bi v lokalnem okolju ohranil čim več delovnih mest.

 

Skupina Safilo je namreč v četrtek naznanila, da bo z junijem 2021 v skladu z načrtom za uravnoteženje proizvodnih zmogljivosti skupine s trenutnimi in prihodnjimi potrebami na trgu zaprla proizvodnjo očal v Ormožu. Italijanski lastniki so pojasnili, da je ta ukrep sledil načrtu skupine, v sklopu katere sta bila že vključena zaprtje obrata v Martignaccu in reorganizacija obrata v mestu Longarone. 

O nenadni odločitvi skupine ni bil seznanjen niti ormoški župan Danijel Vrbnjak. Kot je povedal, je napovedano zaprtje za njegovo občino velika socialna katastrofa. O tem namerava takoj obvestiti predsednika vlade in ga povabiti na obisk v Ormož, kjer bi se dogovorili o rešitvah za nastali položaj. Prav tako je že predlagal sklic izredne seje občinskega sveta na to temo ter organiziral sestanek s predstavniki Javne razvojne agencije Občine Ormož, je danes prek spletnih strani občinske uprave sporočil zaposlenim v Safilu.

Nekaj predlogov ukrepov za pomoč vsem tistim, ki bodo izgubili zaposlitev v podjetju, so na občini že zbrali, predvsem na področju samozaposlovanja, zaposlovanja in spodbud investicij, upravičencem lahko dodelijo tudi socialno pomoč. Pred današnjim Počivalškovim obiskom pa Vrbnjak napoveduje, da mu bo predlagal, naj se območje občine obravnava kot posebno problemsko območje, za katerega je treba sprejeti posebne državne spodbude.

Da napoved o zaprtju ormoškega obrata Safila zahteva od vlade sprejem urgentnih ukrepov, je prepričan tudi poslanec SD Franc Trček. Na vlado je danes naslovil poslansko vprašanje, v katerem sprašuje, s katerimi ukrepi se bo lotila tega izziva ter s katerimi možnimi investitorji in proizvajalci se bo povezal Počivalšek, da bi našli možnosti prezaposlitve sedaj zaposlenih v Safilu.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
12. 03. 2021 21.46
+1
Počivalšek v Ormožu: Zaposlene, ki se bojijo za svoje službe, želim pomiriti, kaj jim je kupil pomirjevala, bedak zarukani, oni potrebujejo delovna mesta in ne pomirjeval.
Walter Pravicek
12. 03. 2021 19.54
+0
Glede na to,da je ORMOŽ blizu SVETINJU je Počivalšek se je zopet popeljal na prleški sendvič?
delfin11
12. 03. 2021 17.23
+3
heheh to so vam prijatelji...italijani..avstrici itd....super..vse naj zaprejo kaj še ostalo,..PRIŠLI..POKASIRALI ...ODŠLI..HHIIHIH
24bata
12. 03. 2021 14.35
+3
Safilo še naj vrne državi pomoč, ki jo je pred letom prejel.
pepi bolcev
12. 03. 2021 14.24
+1
marker??? Sredstva namenjena nevladnikom? A to mislis ta sredstva? Največ sredstev med nevladnimi organizacijami so v 2019 prejeli Rdeči križ Slovenije (6,11 mio evrov), Društvo distrofikov Slovenije (5,78 mio evrov) in Zavod sv. Stanislava (5,21 mio evrov).
pepi bolcev
12. 03. 2021 14.24
-1
Ne vem ce bodo tvoji zupniki veseli tega tvojega predloga..
marker1
12. 03. 2021 16.21
+2
Kaj pa Mirovni Inštitut, Inštitut 8. marec?
marker1
12. 03. 2021 16.23
+1
Govora je bilo o nekoristnih nevladnikih, ti si pa naštel same koristne. Pač levičar, ki vedno najde las v juhi.
Walter Pravicek
12. 03. 2021 19.49
+0
Ja,zavod sv.stanislava,kjer so že hoteli evropsko univerzo.Molimo!Ja,le dajte za svoje grehe in še bolj za tiste,ki hodijo,ne skačejo okoli plota k ljubicam in imajo otroke.Celo več otrok z isto damo ali kar z večimo.Škofje pa so lepo tiho!Kakšna izprijena moralnost!Šolanje pa ni poceni.
pepi bolcev
12. 03. 2021 14.22
-2
Lene riti domobranske, so ze v osnovni soli raje zupnikom kanale pucale kot da bi v solo hodile. Sedaj pa jok in stok ko propade ene tovarna. Ja lejte ovce, kdo vam je kriv? Fdv?
1955123
12. 03. 2021 14.08
+6
Sindikati lahko uspešno delujejo samo v javnem sektorju .V gospodarskih družbah so bij samemu sebi namen brez vpliva na odločitve lastnikov .Firma ni socialna ustanova za razliko od JS.
marker1
12. 03. 2021 16.24
+4
Firma nam kje vzeti denarja, za JS pa država vzame kredit, da imajo plače.
marker1
12. 03. 2021 13.49
+7
Če bi bil to pravi zahodni kapitalistični sindikat, bi vsem delavcem izplačeval nekaj mesecev izpad dohodka po propadu podjetja. Ker pa je socialistični sindikat, se bodo pa delavci obrisali pod nosom za vso članarino, ki so jo vsa leta vplačevali. Ta članarina je namenjena visokim plačam sindikalnih funkcionarjev in plemenitenju v Delavski Hranilnici, katere solastnik tudi so.
mackon08
12. 03. 2021 13.30
+7
Vic stoletja sindikat si bo prizadeval, da delavci dobijo višje odpravnine kot določa zakon. Pa kaj mislite da so Italijani dedek mraz????
divus
12. 03. 2021 13.22
+8
...pa kako bo ta ubogi SKEI preprečil lastniku,da zapira tovarno....naj se ta sindikat raje vključi v iskanje novih delovnih mest za te delavce.....
mijavci
12. 03. 2021 13.12
+0
Vladi je malo mar za propadla podjetja, več ljudi bo ostalo brez dela bolj bodo veseli, potem pa sledi državna pomoč v zameno pa razlastninjenje, tako kot je v agendi napisano, vse je že jasno, narod pa še vedno spi.
marker1
12. 03. 2021 13.08
+7
Odpuščenim delavcem Safila dajte sredstva namenjene nekoristnim nevladnikom, ki jih je namestila leva politična stran. Kake nove tovarne pa levica ni zmožna odpreti. Odpira samo tisto, kar deluje na davkoplačevalski denar. Levica se imenuje zato, ker ima dve levi roki, ki sta neuporabni za ustvarjanje dodane vrednosti.
2fast4
12. 03. 2021 13.02
+6
Občinski veljaki hodijo po občini ko purmani, pa se covid dodatek si izplačujejo...
ELIASMOD
12. 03. 2021 12.44
+9
Me sploh ne preseneca zaprtje, mnogi so o tem namigovali že lep čas.Tisti kateri zivimo tukaj poznamo situacijo od leta91’. Zaprli so Peko ,PEZ,tovarno sladkorja....vse te velike hale stojijo se vedno, ampak vsi akterji, jaz nevem ker nesem v teh vodah, ampak mi je jasno to, da so nesposobni vsi, od vlade pa do bivsih zupanov, njihovo delo mislim da je , da pripeljejo investitorje, ce so za njih trgovine ,katera stoji ena na drugi investicija , te smo zmagali. Drzi se Ormoz!!
Andree
12. 03. 2021 13.13
+1
Vsesorte
12. 03. 2021 13.36
+3
Kot vsa razprodaja v SLO... Od vseh zapiranj v Ormožu imajo (so imeli) korist samo redki posamezniki in lastniki. Kot piše zgoraj ... dodal bi še Kombinat - kmetijstvo, vinogradništvo, zadruga. TSO bi morala biti že davno zaprta, pa Jurček in kompanija vleče denar iz fonda, dokler se ta ne bo spraznil. Lagune bi morali po načrtu zapreti in vzpostaviti začetno stanje, pa to niso. Sicer je park Lagune dobrodošel in škoda bi bilo uničiti ta prede, vendar denarja pa tudi niso vrnili. Ali vložili v kaj pametnega, za nove službe. Hale stojijo in propadajo, da bi jih pa dali komu, ki bi lahko karkoli proizvajal, pa ne. Za več krat previsoko ceno, ki bi joi radi iztržili za zgradbe, pa oslabljeno Ormoško gospodarstvo nima denarja.
ELIASMOD
12. 03. 2021 13.50
+1
Odgovarjam sam sebi, kaksni cudak ha ? ;) ej nevem ce veste, Dior, Gucci, Armani, Carrera,Jimmy Choo med njimi je tudi nas 🏆🏀 Luka Doncic 77 , za katere je tukaj bila proizvodnja, in verjemite, posamezna ocala stanejo krepko cez 500€, to je bila masovna proizvodnja, poglejte zvezde v hollywood-u (sen dobro napiso ??:))) ja to so ocala iz ormoza, se veliko vec je teh gigantskih modnih institucij, pa se pac ne spomnim vseh...delavec je v 3 izmenah +tu in tam delavna sobota, zasluzil bogih 820€ max !! Dejte no, prosim vas lepo pametnjakovici, vi ki mate terase odprte ite na pivo, jaz pa grem gor v jeruzalem poglednem kak se z vina voda naredi pa vam potli povem ;)
Pepe Bolcev
12. 03. 2021 12.31
+0
Ha ha ha ha ja itak tovarno delavcem! Ha ha ha ha brihta
pyer
12. 03. 2021 12.30
+4
Dejstvo pa je , da se občina in vse bivše KS... niso zavzemale za dodatna delovna mesta....vse propada, kljub dobri infrastrukturi...ni jim uspelo privabiti nobenega omembe vrednega podjetja...Zakaj? mogoče napačni na oblasti....takrat sedaj...pa lokalni veljaki-ki se nekaj grejo...naredijo pa nič...razen nekaj izjem...
daiči
12. 03. 2021 12.32
+6
Naredijo velik ti lokalni veljaki, ampak za svoje riti.
TOX6
12. 03. 2021 12.26
+8
sindikat bi moral imet sklad odkupiti firmo in jo dati v upravljanje delavcem tako funkcinira precej nišnih podjetji v ameriki.zanimivo v kapitalizmu najvišja stopnja socializma??? v slo sindilkalisti skrbijo samo za lastno plačo,svoj dpust na HR obali v sojih ali sindikalnih gnezdiščih in zdrahe ,ko ni po njihovem partikularnem incestnem odnosu-nosil bom rdečo zvezdo????
krohotalo
12. 03. 2021 12.36
+7
In kaj bi ti delavci v odkupljeni fabrki delali? avstrijci niso delali nobene scene, ko so italijani odkupili carrero in zaprli matično fabriko, očala pa delali naprej v ormožu.
daiči
12. 03. 2021 12.19
+3
Pa drzava, zrihtite zdej tem 500 ljudem sihte v drzavnih firmah, kokr znate za svoje vase zasluznike, djte petrol, slo zeleznce, el lublana, plinovodi djte zrihtat, sj vazn da majo sluzbo kaj znas ni pomembno, ker dnar itak sam od sebe na kup leti ane
dajno
12. 03. 2021 13.25
+1
MMIRKO
12. 03. 2021 12.17
+16
Sindikat SKEI je mafija , dajmo si nalijmo že čistega vina vendar. Kongo je Slovenija in Slovenija je ena izmed najboolj skorumpiranih držav. Vlada nam pokvarjena elita , politični spački itd . Žalujem z delavci
Potouceni kramoh
12. 03. 2021 12.55
+9
Kamorkoli pogledaš se izza vogalov pri nas prijazno smeje korupcija.
daiči
12. 03. 2021 12.15
+11
A vidite vi lenuhi v javnmu sektorju kako to pride v gospodarstvu katero dela za vase lene riti, zaprejo fabrko in 500 folka na cesto, pa noben sindikat in drzava ne morenic. Vi pa strajkate pa pametujete, da vas sram ni. Pomagite zdej tem ljudem k so do zdaj za vase riti garal, dejte mij zdaj procent nazaj kr sooni za vas zasluzli.
slim386
12. 03. 2021 12.17
+0
Po zadnjih kadrovskih menhavah je v JU več sđs kadra kot drugih. Tako da pametuj ba noritv