Slovenija

'Če pogoji za višjo silo ne bodo izpolnjeni, odsotnost z dela ne bo opravičljiva'

Ljubljana, 24. 06. 2020 15.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Anja Kralj, STA
Komentarji
58

V primeru, da bodo delodajalci zaposlenim, ki bodo zaradi obiska tujine v Sloveniji v 14-dnevni karanteni, podali redne ali izredne odpovedi delovnih razmerij, bi Sindikat obrti in podjetništva Slovenije lahko te odpovedi spodbijal pred sodiščem, so sporočili iz sindikata. Za to se bodo odločali, če bodo zaznali kršitve pravic delavcev. A medtem na ministrstvu za delo opozarjajo, da "če vsi pogoji za višjo silo ne bodo izpolnjeni, delavčeva odsotnost z dela, razen če se ne dogovori drugače z delodajalcem, ne bo opravičljiva."

Potem ko je v minulih dneh prišlo na dan, da so nekatera podjetja, med njimi Aktiva Skupina, zaposlene obvestila, da tudi v času koriščenja letnega dopusta ne smejo zapustiti države zaradi možnosti, da bi bila ob povratku zaradi epidemije covida-19 zanje uvedena karantena, so se na to ostro odzvali sindikati. 

Ministrstvo: Če pogoji za višjo silo niso izpolnjeni, delavčeva odstotnost z dela ne bo opravičljiva

A na ministrstvu za delo so nam pojasnili, da se morebitno odsotnost zaradi odrejene karantene presoja od primera do primera, vse pa je odvisno od tega, ali karanteno lahko pripišemo "višji sili". Če karantena namreč ni "splet nesrečnih okoliščin", ampak napovedano dejstvo, potemtakem višje sile ni. Neopravljanje dela (brez podlage opravičene odsotnosti) pa pomeni kršitev obveznosti iz delovnega razmerja in je lahko podlaga za ukrepanje delodajalca.

Če bi v primeru odsotnosti z dela zaradi odrejene karantene prišlo do odpovedi pogodbe o zaposlitvi, bo razloge za odpoved treba presojati od primera do primera, saj bo vprašanje upravičene odsotnosti z dela odvisno od obstoja višje sile, ki je opredeljena s prisotnostjo zunanjega vzroka, nepričakovanostjo dogodka ter neizogibnostjo in neodvrnljivostjo dogodka, so danes na svoji spletni strani zapisali na inšpektoratu.

Dodatno so nam pojasnili, da "odrejena karantena pomeni, da je delavcu z določeno vrsto akta omejeno prosto gibanje. Če zaradi tega ne more opravljati dela, se bo najprej preverjalo za kakšno vrsto odsotnosti gre. Če bo šlo za odsotnost zaradi višje sile (po splošnih načelih civilnega prava pomeni višja sila zunanji dogodek, ki ga ni bilo mogoče pričakovati in se mu tudi ne izogniti ali ga odvrniti), bo delavec upravičen tako do odsotnosti kot do nadomestila plače zaradi te odsotnosti. Če pa vsi pogoji za višjo silo ne bodo izpolnjeni, pa delavčeva odsotnost z dela, razen če se ne dogovori drugače z delodajalcem, ne bo opravičljiva." 

Na vprašanje, kakšne so možnosti delavca, ki vseeno pristane v takšni karanteni, ki ni posledica višje sile, so opozorili, da je dogovor o dopustu (tudi neplačanem) stvar dvostranskega dogovarjanja: "Delavec in delodajalec imata v primeru odsotnosti, ki ni posledica višje sile, možnosti znotraj pravnega okvira, ki ga postavlja Zakon o delovnih razmerjih, pogodba o zaposlitvi ali drugi akti, ki določajo pravice in obveznosti iz delovnega razmerja. Primeroma je to lahko opravljanje dela na domu, tudi izraba letnega dopusta, neplačanega dopusta itn." 

Izredna odpoved dopustna? 

A na inšpektoratu za delo opozarjajo: "Pri tem opozarjamo, da mora biti v primeru izredne odpovedi poleg utemeljenega razloga hkrati izpolnjen tudi pogoj, da ob upoštevanju vseh okoliščin in interesov pogodbenih strank ni mogoče nadaljevati delovnega razmerja,"  so dodali. Če bi delodajalec kršil postopek odpovedi pogodbe o zaposlitvi, se lahko delavec obrne na inšpektorat, medtem ko utemeljenost razloga za odpoved pogodbe o zaposlitvi presoja delovno sodišče, so poudarili.

 

Med možnostmi dogovora z delodajalcem je to lahko opravljanje dela na domu, tudi izraba letnega dopusta, neplačanega dopusta itn."
Med možnostmi dogovora z delodajalcem je to lahko opravljanje dela na domu, tudi izraba letnega dopusta, neplačanega dopusta itn." FOTO: Shutterstock

Inšpektorat za delo: Enostransko odrejanje dopusta v času karantene po vrnitvi v Slovenijo ni dopustno

Prav tako opozorila delodajalcev oziroma podpisovanje izjav, s katerimi se delavci strinjajo, da v času koriščenja letnega dopusta ne smejo zapuščati Slovenije, ne morejo imeti neposrednega pravnega učinka, poudarjajo na Inšpektoratu RS za delo. Tudi enostransko odrejanje dopusta v času karantene po vrnitvi v Slovenijo ni dopustno, dodajajo.

Dotaknili so se tudi dopusta v času karantene, ki da ga delodajalec ne sme odrejati enostransko. Kot so opozorili, se lahko letni dopust koristi le v dogovoru med delavcem in delodajalcem. "Le delavec ima pravico izrabiti en dan letnega dopusta na tisti dan, ki ga sam določi, o čemer mora obvestiti delodajalca najkasneje tri dni pred izrabo," so sklenili.

Sindikat v primeru odpuščanja zaradi karantene zažugal s sodiščem 

Kot pa so zapisali v sindikatu obrti in podjetništva,  so od zaposlenih v Aktivi Skupini, ki nudi storitve na področju varovanja, čiščenja in upravljanja, prejeli obvestilo delodajalca, naj letos med dopustom ne zapuščajo Slovenije, saj bodo morebitno karanteno po dopustu šteli kot hujšo kršitev delovnih obveznosti, ki lahko pelje v izredno odpoved delovnega razmerja.

Z odgovornimi v Aktivi so zato opravili obširen razgovor in zahtevali pojasnila, ali obvestilo predstavlja priporočilo ali odredbo z zahtevo, ali bodo odpovedi delavcem, ki bi zapustili državo in dopustovali v tujini, avtomatizirane ter kakšni bodo kriteriji pri morebitnem odpuščanju za posamezne delavce.

"Prejeti odgovori delodajalca so v delu, kjer gre za zdravstveni vidik in preventivno ravnanje, deloma sprejemljivi. V sindikatu obrti se zavedamo, da se mora gospodarstvo hitro odzivati na nove, zaostrene razmere, da gre za občutljivo problematiko (epidemija), ki je neke vrste novost in kjer se prepleta več dejavnikov, od zdravstvenih tveganj, do delovnopravnega varstva pravic delavcev v povezavi s svobodnim odločanjem glede koriščenja dopusta, varstvom zasebnosti, svobodo gibanja ter na drugi strani javnim interesom v okviru varstva javnega zdravja, možnosti ohranitve delovnih mest in podobno," so pojasnili v sindikatu.

Ne glede na to pa so v luči problematike in zaščite pravic delavcev opozorili, da bodo v primeru podanih rednih ali izrednih odpovedi delavcev posamezne primere prioritetno obravnavali in "v primeru zaznanih kršitev pravic delavcev nemudoma odreagirali, kar pomeni, da bomo vročene odpovedi izpodbijali pred sodiščem".

 

Slovenija
Slovenija FOTO: Shutterstock

GZS: Navedbe sindikata grožnja delodajalcem

Na dogajanje so se odzvali na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), kjer navedbe sindikata obrti razumejo "kot grožnjo delodajalcem, ki so se v zadnjih treh mesecih epidemije koronavirusa borili za ohranjanje vsakega posameznega delovnega mesta". Izpostavili so pomen tega, da se državljani in državljanke vedejo odgovorno do sebe in do drugih.

Delodajalec seveda ne more in ne sme delavcu omejevati gibanja ali prepovedati svobodne odločitve o tem, kje bo prebil svoj prosti čas. "A za posledice svojih odločitev odgovarja vsak posameznik sam," so poudarili.

Izpostavili so, da je v skladu z zakonodajo delavec dolžan obveščati delodajalca o bistvenih okoliščinah, ki vplivajo oziroma bi lahko vplivale na izpolnjevanje njegovih pogodbenih obveznosti iz delovnega razmerja. Med take okoliščine sodi tudi načrtovano potovanje v katero od držav z rdečega seznama.

Z delodajalcem se lahko delavec vnaprej dogovori o tem, kako rešiti delavčevo odsotnost zaradi karantene. "Tako se lahko dogovorita o koriščenju letnega dopusta po prihodu iz tujine; o začasnem delu od doma v primeru, ko narava delavčevega dela in delodajalčeve dejavnosti to dopušča; o neplačanem dopustu ali pa o mirovanju pogodbe o zaposlitvi za obdobje karantene, če je ta možnost s pogodbo o zaposlitvi opredeljena," so našteli na GSZ.

"Z ustreznim in pravočasnim informiranjem delodajalca s strani zaposlenega se lahko izognemo situaciji, ko bi ravnanje zaposlenega privedlo do njegove neupravičene odsotnosti z dela, ki ima lahko tudi delovnopravne posledice," so še poudarili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borec91
25. 06. 2020 13.05
+2
upam da bodo meli sindikati res enkrat koncno jajca organizirat orng strajk proti tem iskoriscevalcem ki jih boli da ne bo delavcev za minimalec ker pol tud njihovih nezasluzenih bajnih plac ne bo
janko jereb
25. 06. 2020 08.35
-2
Zaradi takih "izletnikov " na jug za vsako ceno, kar Hrvati močno spodbujajo in lažejo o številu okuženih, sedaj vsi v Sloveniji spet nosimo maske. Vsem mora biti jasno kaj povzroči samo en okužen v kolektivu, kjer se vse ustavi za najmanj 14 dni in kaj to za firmo pomeni. Odločitev delodajalcev je tu povsem pravilna in upravičena.
borec91
25. 06. 2020 13.05
+1
zaradi tebi podobnihpanicarjev vse hudic jemje ja
Mojca1313
25. 06. 2020 08.19
+7
Podaljšali bodo ukrep čakanja na delo čez poletje. V primeru čakanja na delo doma mora delavec ostati na naslovu svojega bivališča, dostopen na poziv delodajalca. V primeru letnega dopusta pa velja prosto gibanje iz kraja v kraj. Delodajalec ne sme zahtevat, da v času koriščenja letnega dopusta delavci ne smejo zapustiti države. GZS vidi grožnjo delodajalcem s strani sindikata , mi pa že vidimo grožnje delodajalcev in kršenje pravic delavcev. Tudi tole podaljšanje čakanja na delo še za mesec julij, idealno za izkoriščevalske delodajalce.
Rommy Cerar
24. 06. 2020 21.28
+12
sej je čisto jasno...če se greš sam izpostavljat namerno nekam kjer je veliko okužb in moraš zato v karanetno si sam kriv če ostaneš brez službe...že samo to, da greš na planiran dopust in te ni nazaj tisti, ki bi moral iti na dopust za teboj ne bo mogel na dopust ...delo mora teči normalno, ker če ne bo bo firma izgubila posle in gre lahko v stečaj...potem ne bo brez službe samo tisti, ki se ni mogel odpovedati dopustu v rizični državi ampak cel kolektiv
borec91
25. 06. 2020 13.07
danes je rizicno cisto povsod meje pa jenemogoce zapret razen ce zelimo umret od lakotr no tega taki ki dobijo od drzave placo ne kapirate
tali?ni tom
24. 06. 2020 21.05
+16
po moje tole s sindikatom je mal mim! če zavestno rineš v kraje kjer je ogroženost z okužbo zko visoko,si kriv sam! če je folku več dopo hrvaškega zaslužka kot do službe,jaz osebno kot delodajalec nebi niti za trenutek razmišljal! noben ne bo fopal da PA JE DELAVEC KI ZAVESTNO RINE V TARDEČO NEKI NEDOTAkljivi!jok! pa minusi gor ali dol!
Tobleron
24. 06. 2020 20.50
+1
Delodajalec, v kolikor zaposleni odreagira kot je treba, nima nobenih možnosti ali pravic po odpuščanju.
Periot222
24. 06. 2020 20.42
+18
PRAVILNO KAR NAJ ODPUSCAJO KDOR GRE V RIZICNO DRZAVO NAJ NOSI POSLEDICE!!!!!!!!!ZARADI TAKSNIH SO MASKE SPET OBVEZNE NASTRADAMO VSI!!!!!!!
daiči
24. 06. 2020 20.07
+0
Kako pa je s to karanteno v resnici. Kaj a te kam zaprejo, kdo te bo pa futral 14 dni? Če pa ti recejo da moras biti doma, pa vseeno hodis na siht, je pa kaksna kazen ce te dobijo? Sploh pa pa kdo te bo pa dobil, inspektorjev je ze itak tako malo da se njihovega osnovnega posla ne sfolgajo. Sploh pa julija je javni sektor na dopustu, drzava itak ne dela.
retropil
24. 06. 2020 19.20
+12
Pravilno s strani delodajalcev. Sindikati tu ne bodo uspeli in prav je tako. Delavec nima kaj izkoriščati delodajalca, kot tudi ne obratno.
Tobleron
24. 06. 2020 20.52
+4
Če kdo izkorišča je en kup kvazi managerjev in delodajalcev, ki ne vedo za kaj gre v delovnopravnem odnosu. Sužnjelastništvo je mimo.
Pan1
24. 06. 2020 19.03
+30
Kaj ni jasno. Če ne prideš v službo po dopustu in nimaš bolniške, te ni. Vedno je bil to plavi. Trije plavi, adijo. Od nekdaj. Kaj še hočete? In sedaj, vas naj delodajalec čaka mesec dni in še nadure bi meli. Ste v i normalni?
nik500
24. 06. 2020 19.22
-8
Delodajalec lahko nadomesti človeka ki je v karanteni z tistim ki je prijavljen na zavodu. Zanima me ali unih 90 000 ljudi ki so na zavodu nesme delati.
Kritikizštajerske
24. 06. 2020 18.58
+7
Goraz Petek kaj ti si ravno končal prvi razred osnovne šole????
Kritikizštajerske
24. 06. 2020 18.56
+6
Spet so delodajalci najbolj bogi....ko pa so do desaj izkoriščali delavce vsa ta leta in služili bajne vsote denarja pa nobeden ni jamral....
politik70
24. 06. 2020 18.49
+3
Bo to Tavariš Ivan Janez Janša vse porihtal. Sam vprašanje s čim....
S...O.E
24. 06. 2020 18.38
+31
V 30 LETIH NOBEN SINDIKAT V SLOVENIJI NI ZA DELAVCA NAREDIL NIČ GLEDE NA TO DA 50% LJUDI DELA ZA MINIMALCA AL PA ŠE MANJ KAR JE PROTIZAKONITO
txoxnxy
24. 06. 2020 18.50
+18
A je komu za to kaj mar glavno da ima prvi sindikalist presežek za vas mu pa tak skoz dol visi sam nevem kako dolgo boste to se gledali in trpeli.
carradine
24. 06. 2020 18.31
+21
Veliko zaposlenih v zdravstvenih in socialnih zavodih je bilo dva in pol meseca na čakanju zaradi rizične dejavnosti. Danes pa je na tisoče njih na Hrvaški obali in naenkrat ni več rizičnega dejavnika. Tem bi bilo potrebno malo požugat z delavskimi knjižicami!
mirko666
24. 06. 2020 18.35
+3
A so bili po svoji odločitvi na čakanju? Res ne vem od kod taki biseri tukaj. Ti in ta petek.
txoxnxy
24. 06. 2020 18.07
+12
Kako in komu ni jasno da je odhod iz domačega dvorišča rizik in da bo vse posledice nosil sam, pa se lahko v sindikatih po trepalnicah mečejo ko bodo vedno izgubil.
Tobleron
24. 06. 2020 17.41
+6
Prideš lepo nazaj na mejo, poveš da se slabo počutiš in greš k zdravniku po bolniško. Delodajalcu pa nisi dolžan razlagat zakaj si na bolniški.
KungFuPanda
24. 06. 2020 18.40
+5
ok, ampak dali te boto testirat na korono. In če bo test negativen, boš formalno zdrav. Ali si zaslužiš bolniško, je pa odvisno od tvojega zdravnika.
Tobleron
24. 06. 2020 20.48
-4
Dokler bom na bolniški me ne moreš dat testirat. Prav tako delodajalec potrebuje soglasje delavca za testiranje. Covid niso droge ali alkohol.
kolbek460
24. 06. 2020 17.17
+15
Vsak odgovoren je odgovoren za vsa svoja ravnanja in odločitve ,in to ne sme nikogar tangirat ,življenje je drag šport ,je nepridvidlivo in samo bedaki ravnajo z nasprotju navodili in v svojo škodo ,ki bi jo radi obesili državi ,
Bojan71
24. 06. 2020 18.05
-3
Daj prosim lepo, se komunistam nisem pustil da bi mi dirigirali kako bom zivel , tem mlecnozobim levim in desnim slovenskim politikom pa se manj!!
mirko666
24. 06. 2020 17.00
+32
Sami boleki tukaj spodaj. A smo že v suznjelastnistvu al kaj? Vsa podjetja, katera delajo težave s to karanteno, so podjetja katera plačujejo minimalca ali pa se manj. To jim je uspelo z uvazanjem delovne sile iz drugih držav in s tem so uničevali plače tudi rezidentov Slovenije. Zdaj ko pa bi ti ljudje radi šli domov, kar je že od začetka pričakovati, pa grozijo. Žalostno pa je, da jih ministrstvo podpira. To so ista podjetja, katera cvilijo v času konjunkture, da so ljudje leni in da nočejo delati, ker so pač boljše ponudbe na trgu. In to so ista podjetja katera te bodo brezsramno odpustila in zaprla podjetje, ko bo njihov dobiček ogrožen.
yoda99
24. 06. 2020 17.04
+31
delavec na minimalcu, si ne more privoščiti dopusta na Hrvaškem.
yoda99
24. 06. 2020 17.05
-4
mirko666
24. 06. 2020 17.08
+20
Saj vem da te je pri 20 črki zmanjkalo 😄 Ti ljudje gredo domov, ne na dopust.
dajno
24. 06. 2020 17.29
-1
Potem pa naj tam ostanejo, firme pa zaposlijo naše delavce problem rešen 😁
medus
24. 06. 2020 17.31
+16
Nebojo naši delali za drobiž ki ga ponujajo
S...O.E
24. 06. 2020 18.46
+9
Prid delat za 703 bruto p....a ti m...... a
Uporabnik1921539
24. 06. 2020 16.59
-2
Aja....in potem bom 30 sni letnega dopusta rajsi kar delal.mepremicnina cez mejo bo propadala in zaradi mene me no nihce umrl ali kaj?Nehajte ze s temi neumnostmi.Prepived druzenha preko 10 in gistilne in hoteke pri nas zapret,oa bo.Vsak naj gre na svoj vikend in naj me pustijo ori miru
medus
24. 06. 2020 17.32
+4
Zakaj bi ti imel več pravic kot nekdo ki hoče v diskoteko?