Slovenija

Erjavec meni, da uživa podporo Šarca in koalicije

Ljubljana, 06. 05. 2019 16.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minister za obrambo Karl Erjavec napoveduje, da bo premierju Marjanu Šarcu, pa tudi vrhovnemu poveljniku obrambnih sil Borutu Pahorju, poslal poročilo glede razrešitve poveljnika poveljstva sil SV Mihe Škerbinca in odziv na sklepe komisije DZ za nadzor obveščevalnih služb. Erjavec meni, da uživa zaupanje Šarca in koalicije.

Iz kabineta predsednika vlade Marjana Šarca so danes sporočili, da slednji od Erjavca pričakuje poročilo glede sklepov komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) ter glede zamenjave Mihe Škerbinca. Knovs namreč Erjavcu očita zlorabo vojaške obveščevalne službe (OVS) za razrešitev Škerbinca, saj da je na podlagi govoric, da je Škerbinc neprimerno govoril o načelnici Generalštaba Alenki Ermenc oz. njenem zdravstvenem stanju, naročil obveščevalno dejavnost. OVS je 3. aprila v zvezi s tem zaslišala 25 vojakov.

Erjavec je danes ponovno zatrdil, da je bila razrešitev Škerbinca zakonita in pravilna. Razrešil ga je na predlog Ermenčeve, saj je Škerbinc izgubil njeno zaupanje. Med razlogi za izgubo zaupanja pa sta bila verjetno tako nočno streljanje na Počku kot domnevno obrekovanje Ermenčeve, je danes menil Erjavec.

Prav tako je prepričan v pravilnost ravnanja, ko je naročil vojaški obveščevalni službi, naj na podlagi informacij, da je Škerbinc neprimerno govoril o Ermenčevi, zasliši vojake. S poročilom OVS je bil seznanjen, a ne ve, kdaj, je povedal Erjavec. Prav tako ne razkriva ugotovitev v poročilu, saj da so interne in zaupne narave, postopek pa tudi še ni zaključen. Poročilo bo po njegovih navedbah prejela načelnica generalštaba, ki se bo tudi nadalje odločala.

Sindikat vjakov med drugim ministru Erjavcu očita nezakonito razrešitev poveljnika sil Slovenske vojske.
Sindikat vjakov med drugim ministru Erjavcu očita nezakonito razrešitev poveljnika sil Slovenske vojske. FOTO: Miro Majcen

Je bil pa Erjavec danes oster do Sindikata vojakov Slovenije, ki je predsedniku odbora DZ za obrambo Samu Bevku poslal predlog za sklic nujne seje odbora. Želijo, da se odbor opredeli do ravnanja obrambnega ministra, ki da je izgubil njihovo zaupanje. Vse poslance so zato pozvali tudi k vložitvi interpelacije zoper ministra.

"Kaj pa ima sindikat z zaupanjem v ministra? Začuden sem, da so prišli s tako pobudo, saj je to zunaj njihove pristojnosti, presegli so meje sindikalnega delovanja," je bil oster Erjavec in opozoril, da s pozivom k interpelaciji sindikat vstopa na politično polje. Ob tem je ponovno zatrdil, da je bila razrešitev Škerbinca zakonita.

Erjavec se ni izrekel, ali pričakuje vložitev interpelacije. Na vprašanje zaupanja koalicije pa je ponovil, da je ves čas ravnal v skladu z zakoni. Po njegovih navedbah je bilo nujno potrebno, da preverijo resničnost informacij, ali je Škerbinc pred postrojem razpravljal o zdravju Ermenčeve, saj to gotovo ne bi bilo v skladu z vojaško etiko. Ob tem je minister prepričan, da je OVS pri tem opravljala svoje redne naloge. OVS ima po njegovem mnenju opredeljeno kot redno dejavnost zbiranje podatkov, ko gre za določene ekscesne primere.

Poročilo o razrešitvi Škerbinca ter odziv na sklepe Knovsa bo Erjavec poslal tako Šarcu kot vrhovnemu poveljniku vojaških sil Borutu Pahorju in predsedniku odbora DZ za obrambo Samu Bevku. "Prav je, da premier dobi informacije iz prve roke, da bo z vsem natančno seznanjen," je dejal Erjavec.

Erjavec je danes ponovno zatrdil, da je bila razrešitev Škerbinca zakonita in pravilna.
Erjavec je danes ponovno zatrdil, da je bila razrešitev Škerbinca zakonita in pravilna. FOTO: Kanal A

Sindikat vojakov predlagal interpelacijo zoper Erjavca

Sindikat vojakov Slovenije je medtem predsedniku odbora DZ za obrambo Samu Bevku poslal predlog za sklic nujne seje odbora. Sindikat ministru Karlu Erjavcu med drugim očita nezakonito razrešitev poveljnika sil Slovenske vojske Mihe Škerbinca. Opozarjajo namreč, da predlog načelnice Generalštaba Alenke Ermenc, na podlagi katerega je razrešil Škerbinca, nima nikakršne obrazložitve o službenih potrebah, ki so predpogoj za imenovanja in razrešitve poveljnikov. Erjavcu očitajo tudi, da je glede Škerbinčeve razrešitve medijem dajal nedopustne in lažne izjave.

Kot so zapisali v sindikatu, pa se s podobnimi zavajanji, sprenevedanji in neresnicami, kot v primeru brigadirja Škerbinca, srečujejo vsak dan. "V večini zastopamo vojake, za katere pa ni takšne medijske pozornosti, kot je ob nezakoniti razrešitvi poveljnika sil. Vojakom preostane le sindikat in sodišča za dokazovanje njihovih oškodovanj," so zapisali v današnjem sporočilu. Dodali so, da na nevzdržne razmere v Slovenski vojski opozarjajo že več let, a sprememb na bolje ni.

Politika po njihovih navedbah ob sprejetih odločitvah, da se bo za vojsko namenilo več denarja, skoraj vedno najprej pomisli na nakupe tehnike, v sindikatu pa so prepričani, "da je skrajni čas, da se na prvo mesto postavijo pripadniki Slovenske vojske in sistemsko uredijo razmere in odnosi v obrambnem sistemu".

Zato upajo, da bo na odboru prišlo do resne razprave o stanju v Slovenski vojski in da se bo naredilo vse za zaustavitev negativnih kadrovskih trendov. Čeprav je, kot so zapisali, Erjavec na svoji predstavitvi kot največjo težavo Slovenske vojske pravilno izpostavil kadrovsko podhranjenost, pa se je na žalost od njegovega imenovanja "ta akutna situacija močno poslabšala".

Po oceni sindikata sta tako nespremenjeno nadaljevanje dela ministra in njegov odnos do pripadnikov Slovenske vojske škodljiva za državo, na njihova opozorila se ustrezno ne odziva niti predsednik vlade.

V sindikatu tako pričakujejo, da bo odbor za obrambo na nujni seji opredelil ter obsodil nesprejemljivo delo ministra Erjavca in in njegov nespoštljiv odnosa do pripadnikov Slovenske vojske, obenem pa sprejel tudi sklepe, ki jih predlagajo za boljše delo obrambnega ministrstva in vlade na obrambnem področju.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (146)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

svoychi
08. 05. 2019 13.11
+3
Karel Erjavec je kot minister za različna področja že večkrat prekoračil svoja pooblastila zato me bo močno čudilo, če ga Marjan Šarec tokrat ne bo odstavil s položaja obrambnega ministra. Ne pozabimo njegovo vpletenost v afere Patria in arbitraža.
leond1
08. 05. 2019 11.24
+3
karla in ermencovo odstanit iz o. m.
totnhem
08. 05. 2019 07.41
+4
Če te bo sedaj Šarec podprl potem pa je pravi komedijant.Srečno in idi se še malo učit,da boš lahko zastopal svojo deželo.
santamaura
07. 05. 2019 12.20
+7
Pri tem Karlu pa res nekaj ne razumem - Kako je lahko še vedno nek minister ali pa predsednik stranke, če je pa že najmanj petkrat zatajil - Pa saj niso menda vsi upokojenci dementni, da volijo to prikazen. Ne vem - Morda pa ravno to hočejo, da bi še bolj trpeli in se smilili sami sebi, ker imajo tako majhne pokojnine
INAZ
07. 05. 2019 11.20
+7
Upam, da ga odnese, pa da ne bo nad mene poslal OVS.
wolfterier
07. 05. 2019 16.01
+2
Vrana vrani ne izkljuje oči,kloven klovnu stolček gor drži !!!
lahunin
07. 05. 2019 11.13
+6
NIMAS POTPORE NARODA ERJAVEC SPOKAJ SE
aojz
08. 05. 2019 09.16
+3
Ima pa podporo koalicije. To je več vredno. Za narod se mu fučka.
ROMELS
07. 05. 2019 10.49
+6
Eni pač imajo srečo, da lahko tako nesposobni toliko zaslužijo.
wolfterier
07. 05. 2019 10.25
+3
Erjavec bi moral biti Referent pri Đeniju Zadkoviću,ne pa minister.
User768643
07. 05. 2019 10.02
+6
"je bil oster Erjavec in opozoril, da s pozivom k interpelaciji sindikat vstopa na politično polje" Seveda pa zamenjava brigadirja Škerbinca ni bilo politično dejanje. Tudi vojska ne bi smela biti vpletena v politiko. In mislim, da je stanje porazno na vseh frontah predvsem zaradi tega, ker se politika vmešava v stroko. V zdravstvu, šolstvu, vojski, policiji,...
veronqa
07. 05. 2019 08.54
+12
Kaj je tebe Karel treba bilo?
kdo je reko ?esn
07. 05. 2019 08.38
+9
Največji pra.... na kubik....
Nimasmisla
07. 05. 2019 08.17
+13
karl meni vendar ne ve potem bo pa izsiljeval z odhodom iz koalicije zato ga bojo obdržali ker stolčki so pač stolčki
vinogradnik33
07. 05. 2019 08.10
+9
Karel , vase zaverovan , večni minister , ki jezdi na tem , da je stranka Desus kazalec na tehtnici za koalicije , drugače pa je nesposoben !
MountainVibes
07. 05. 2019 08.01
+14
Hahaha kahl, že dolgo časa nazaj bi moral odpeketati !
staridida
07. 05. 2019 07.59
+11
Korle si daje duška v tej vladi, ker ve , da je to njegovo poslednje sranje....
staridida
07. 05. 2019 07.55
+16
Klovn ne bo nikoli žrtvoval soklovna....
masni
07. 05. 2019 07.51
+7
Karl ,ne daj se, si tapravi za to vlado.Neumen,napihnjen se pravi tapravi.
pravica5
07. 05. 2019 07.49
+6
podporo bo imel itak ,kaj pa sledilo drugega razpad koalicije in ponovne volitve, dobro se zavedajo kaj sledi temu
staridida
07. 05. 2019 07.42
+2
Ričko je stari lisjak....
NoviceResnice
07. 05. 2019 07.34
+16
Vhhovni nateg in škodljivec kahiehist Kohl...dobh vas je upokojence...mate sam še 50% .....