Slovenija

Sindikat vojakov s tožbo tudi nad vlado

Ljubljana, 09. 11. 2020 14.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
8

Sindikat vojakov Slovenije je sprožil kolektivni spor zoper vlado zaradi sklepanja aneksov h Kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti (KPND) brez soglasja sindikata in drugih v dejavnosti obrambe reprezentativnih sindikatov.

Vsebinsko podobno tožbo, kot jo je Sindikat vojakov Slovenije (SVS) vložil zoper državni zbor pred dvema tednoma, je danes zaradi enostranskega sklepanja aneksov h KPND vložil zoper vlado. V SVS zavzemajo stališče, da so vse dosedanje vlade odgovorne za sklepanje aneksov h KPND z veljavo za dejavnost obrambe brez, da bi vsaj eden od sindikatov iz obrambe podpisal takšne anekse. "Zdajšnja koalicija za odpravo takšnega stanja še ni naredila ničesar oz. glede KPJS ni hotela narediti, čeprav je minister Boštjan Koritnik imel to možnost ob sprejemanju poslovnika za pogajanja, a ustaljene neustavne in nezakonite prakse ni želel spremeniti," menijo v SVS.
  

Sindikat vojakov je sprožil kolektivni spor zoper vlado in DZ.
Sindikat vojakov je sprožil kolektivni spor zoper vlado in DZ. FOTO: Aljoša Kravanja

Z  vloženo tožbo SVS zahteva odpravo dveh aneksov h KPJS (Kolektivne pogodbe za javni sektor) in KPND, ki veljata za pripadnike Slovenske vojske ne glede na to, da jih nobeden od reprezentativnih sindikatov v dejavnosti obrambe ali vojaških poklicih ni podpisal. "Z obema tožbama želimo doseči predvsem to, da v bodoče ne bodo več odločali o plačah in drugih pravicah iz delovnega razmerja za pripadnike Slovenske vojske sindikati, ki ne zastopajo niti enega pripadnika Slovenske vojske. Torej želimo doseči prenehanje nezakonitih in neustavnih praks, kar bo doseženo v primeru dobljenih tožb," so zapisali.

V SVS ne dvomijo v to, da bodo obe tožbi, tako proti državnemu zboru kot proti vladi, dobili.  "V osmih letih neustavni kvorum iz Zakona o sistemu plač ni bil odpravljen, čeprav je za odpravo neustavnosti Ustavno sodišče s sodbo določilo Državnemu Zboru RS dvoletni rok za odpravo neustavnosti, rok pa se je iztekel leta 2014." Opozorili so še, da je predsednik sindikata Gvido Novak že pred šestimi leti opozarjal na to, da se "v Sloveniji pod pogodbe o plačah podpisujejo sindikati brez enega člana v dejavnostih in poklicih, za katere te veljajo .″

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ost1234
09. 11. 2020 18.23
+2
Kje ste zdej SDS jurišniki?? Ne podpirate vojske??
MucaNeGrize
09. 11. 2020 16.21
+2
Janša je obramboslovc , bo to rešil hipno z božjo pomočjo s pomočjo tonina bo vojak cenjen in vrhunsko plačan . Uvedli bi lahko tudi nabirko svetega Mateja ali Janeza po vzoru Vatikana v katero naj se vplačuje po zmožnostih , da ne bo potrebno iz proračuna jemati za tisto železje 780 miljonov in bi lahko tudi vojska ko bo imela super plače delala udarniško čez vikend zastonj in več pripevala v njihovo malho za boljše plače . Vojak naj opremo kupi sam , da bo država privarčevala ker potrebujemo vitko državo , ki jo je že pred leti zahteval jansa . Sicer pa , če si strelska društva in jagri sami kupujejo puške za šport naj si še vojak kupi orožje sam , vendarle gre za njegov kruh in poklic , tud kmet mora kupiti traktor , edino župnik ima orodje , pomočnike in ostalo v zakristiji in cerkev zastonj .
wolfterier
09. 11. 2020 15.59
-3
Kaj hočjo,sladoled po kosilu pa gumijasto Ančko zvečer,rajtam...
aloalo
09. 11. 2020 15.56
+4
pravilno, imate vso mojo podporo.Pa ne pozabite da drugo leto v juniju prevzamemo predsedovanje EU..boste še kako rabili vojake.
JApajaDAja
09. 11. 2020 15.22
-3
problem, star 8 let, je sedaj eskaliral....zgolj slučaj?
Amasakul
09. 11. 2020 15.26
+1
DEJSTVO JE, DA JE NEKDO NARDIL KORAK NAPREJ...PAŠE PA SICER BOLJ NA TO VLADO KOT PA NA PREJŠNJE... LEPŠE SE IZGOVORI...PA TUDI LEPŠE JE ZA SLIŠAT.
Ost1234
09. 11. 2020 15.34
+4
Tudi pred nekako osmimi leti je bil PV Janez Janša.. Pa v zvezi z vojaki ni naredil prav nič . Zgolj slučaj?
JApajaDAja
09. 11. 2020 15.58
+1
saj ne problematiziram kdo je bil takrat na vladi...čemu molk in ne ukrepanje 8 let?!