Slovenija

'Pravni nesmisel': medicinske sestre ne vedo, kaj bodo lahko delale

Šempeter, 29. 08. 2019 12.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.V. / STA
Komentarji
44

Poklicne kompetence v zdravstveni negi po oceni sindikata zdravstva ne odražajo dejanskega stanja v zdravstvenih in socialnovarstvenih zavodih niti glede znanja in usposobljenosti obstoječih zaposlenih niti glede kadrovske zasedenosti. Na težave so opozorile tudi medicinske sestre v enotah intenzivne terapije v šempetrski bolnišnici.

Dokument o poklicnih aktivnostih in kompetencah v zdravstveni negi, ki opredeljuje posamezne aktivnosti, ki jih izvajalec na posameznem področju lahko izvaja, je pripravila stroka in sindikati pri njihovem snovanju niso bili soudeleženi, je za STA spomnila predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič.

Dokument o poklicnih aktivnostih in kompetencah v zdravstveni negi je maja podpisal zdravstveni minister Aleš Šabeder.
Dokument o poklicnih aktivnostih in kompetencah v zdravstveni negi je maja podpisal zdravstveni minister Aleš Šabeder. FOTO: Damjan Žibert

Težave pri reorganizaciji dela, skladno z maja sprejetim dokumentom, pa so v sindikatu zaznali v praktično vseh zavodih po Sloveniji. Ključni problem je po oceni Ilešič Čujovičeve način prehoda na novo ureditev na področju zdravstvene nege in z njo povezani dokument poklicnih aktivnosti in kompetenc, "ki si ju vsak razlaga drugače".

Ministrstvo za zdravje je sicer oblikovalo delovno skupino, ki je čez poletje odgovarjala na vrsto dilem, ki so se pojavljale pri novi sistemizaciji delovnih mest in pripravi novih pogodb. Te so dobili tisti tehniki zdravstvene nege, ki več let opravljajo naloge diplomiranih medicinskih sester in jih prerazporejajo na delovna mesta diplomiranih medicinskih sester.

Ilešič Čujovičeva je še napovedala, da se bodo predstavniki sindikata v okviru sestankov na ministrstvu glede sprejetja standardov in normativov za zdravstveno nego dotaknili tudi vprašanja kompetenc medicinskih sester.

"Če v teh pogovorih ne bomo našli skupne rešitve, ki bo kadru z dolgoletnimi izkušnjami omogočila nadaljnje delo, se bojim, da se bo kadrovska podhranjenost v zdravstveni negi le še povečala, česar pa si nihče ne želi," je svoje pomisleke navedla Ilešič Čujovičeva.

Na to so opozorile tudi medicinske sestre v enotah intenzivne terapije v Splošni bolnišnici Nova Gorica, ki se ob uveljavitvi kompetenc srečujejo s "pravnim nesmislom". Predvsem srednje medicinske sestre namreč ne vedo, kaj bodo lahko delale oziroma katerih nalog po novem ne bodo smele opravljati. Prepričane so, da se bodo na področju zagotavljanja varne zdravstvene nege in oskrbe zato pojavljale težave. Po njihovih navedbah je najbolj pereče to, da tistih del in nalog, ki so jih opravljaje več kot 10 let, in za katere so usposobljene, zdaj ne bodo smele več izvajati.

Medicinske sestre v enotah intenzivne terapije v SB Nova Gorica opozarjajo na pravni nesmisel.
Medicinske sestre v enotah intenzivne terapije v SB Nova Gorica opozarjajo na pravni nesmisel. FOTO: Aljoša Kravanja

Glavni tehnik oddelka za anesteziološko službo Matjaž Ferfolja je na novinarski konferenci povedal, da bi na dveh oddelkih intenzivne nege potrebovali še deset diplomiranih medicinskih sester. Trenutno jih je zaposlenih skupno 23, ki skrbijo za skupno 14 bolnikov.

"Kratkoročnih rešitev ni. Tudi po prerazporeditvi diplomiranih sester z drugih oddelkov bi trajalo vsaj šest mesecev, da se usposobijo za delo v intenzivni negi. Rešitev torej je, da bi tudi po 1. septembru nadaljevali delo tako, kot smo delali doslej, ali pa bo treba zmanjšati število postelj na posamezni enoti intenzivne nege s sedanjih sedem na štiri. Tega si seveda ne želimo, vendar moramo ohranjati varnost za bolnike," je povedal Ferfolja.

Negovalnemu osebju so pritrdili tudi zdravniki ter zagotovili pomoč pri oskrbi najhuje bolnih pacientov. Predsednica zbornice zdravstvene in babiške nege Monika Ažman je ob tem bolj optimistična. Kot je dejala, skupaj s pomočnico direktorja za področje zdravstvene nege v šempetrski bolnišnici iščejo najboljšo rešitev. Danes se je že sestala z vodstvom bolnišnice.

"Nikogar ne bomo ogrozili zaradi tega dokumenta, ki pa daje varnost in kakovost tako izvajalcem kot bolnikom," je zagotovila Ažmanova. S spremembami so želeli rešiti zatečeno stanje in zagotoviti red, varnost, kakovost na področju zdravstvene nege.

Zaradi tega so maksimalno število srednjih medicinskih sester oziroma tehnikov zdravstvene nege, ki izpolnjujejo pogoje, premestili na delovna mesta diplomiranih in s tem, kot je poudarila Ažmanova, njihovega števila ne spreminjajo. "Vsem, ki imajo znanje in ki so že zdaj izvajali dela in naloge, ki jih do zdaj ne bi smeli in za njih niso bili plačani, to zdaj omogoča, da to delo smejo tudi formalno pravno izvajati," je pojasnila.

Ob tem je izpostavila še, da bodo potrebni nekateri organizacijski premiki in morda tudi nekaj več časa za ustrezno prilagoditev dela, da se prekine zatečeno stanje neurejenosti področja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ROMELS
30. 08. 2019 15.09
+3
gospoda bi v zdravstvu rada naredila bolnišnice z bolniki brez umazanih riti, kjer se ne rabi enostavnih a vendar zahtevnih, težaških del. Zato počasi izrivajo medicinske sestre v domove za ostarele, ker bo tam dela dovolj, vendar za nizke plače.
resslovenka
30. 08. 2019 15.08
+2
V nekih drugih časih so bile medicinske sestre, višje medicinske sestre, strežnice oz.podprno osebje, zdravniki, babice.... V bolnišnici. Te edino sem srečala. V porodnišnici, pa enkrat v bolnišnici. Pa je vse "laufalo". Danes se odkriva toplo vodo. Iz nekih podtalnih razlogov. 🙄
resslovenka
30. 08. 2019 09.07
+11
Tale gospa Azmanova je skregana ali sama s seboj ali z realnostjo. Moja snaha že 15 let dela kot medicinska sestra v bolnišnici. Vse. Torej to, kar je tej gospe padlo v glavo, da sedaj nebi smele medicinske sestre delati več. Je imela diplomiran ko, ki jo je uvajala. In ta diplomirana medicinska sestra je porabila 30 minut časa zato, da je na koncu snaha naredila. poseg. Enostaven. V parih minutah. Sedaj bo kaznovana, če si bo to dovolila. Torej? Vse skupaj en eksperiment. Še več jih bo šlo raje delat drugam. Bo diplomirank dovolj? Al bojo kar direkt iz šole delale, kar so srednje medicinske sestre do sedaj? Butalizem na kubik, gospa Azmanova. Nimate drugega dela, kot sesuvat kar je še koristenga v našem zdravstvu? 🙄
json
30. 08. 2019 08.23
+12
30 let opravljaš neko delo in opravljaš ga dobro, potem pa sprejmejo zakon, ki pravi, da ti tega dela ne znaš. Razume kdo to logiko ?
resslovenka
30. 08. 2019 09.08
+1
Karlo
30. 08. 2019 15.41
+1
Fantazija de bil nih kvazi strokovnjakov ki so v bistvu birokratske pijavke je neizmerna. Škoda je še toliko večja ker se najraje zaredijo v državnih organih in ustanovah.
ValterUdovernik
30. 08. 2019 16.30
+1
Zigy11
29. 08. 2019 16.04
+44
V resnici ste s tem naredili več škode kot koristi. Podražili ste zdravstvo,razvrednotili srednje med.sestre in naredili štalo v bolnišnicah in zd. zavodih, ki bodo še kar nekaj časa kršili zakon,saj se v tako kratkem času ne da zamenjat kadra ,ki ga na trgu ni dovolj ....... Škoda ,da plačujemo take strokovnjake,ki nimajo pojma ,kako je v realnem svetu!
Szagar5
29. 08. 2019 16.21
+7
Po moje pa imajo pojma kaj delajo. Radi bi ustanovili kako privat visoko šoli, ki ne bodala nobenega dodatnega znanja le pobrala bo denar za izdajo papirja.
Podborsky
29. 08. 2019 16.27
+18
To so ze storile, kot sem ze napisal, sedaj se pa te koritnice lepo mastijo s pobiranjem clanarine v babiski in zdravstveni negi,kotizacijami. Naredile so si svoj harem. Povprasaj jih o njihovih placah? Poglej placo Azmanove. Je dostopna na netu.
resslovenka
30. 08. 2019 09.09
Res. Nič se ne zgodi naključno. Vse z razlogom. Naključij ni!
ROMELS
29. 08. 2019 15.53
+21
Jaz jim predlagam, da si ti modrijani v zdravstvu uredijo bolnice brez medicinskih sester. Bomo videli, če se bo izšlo.
ROMELS
29. 08. 2019 15.55
+18
Isto je z vrtci in šolami . Bolj "izobražene"osebke zaposlujejo večji bedaki prihajajo iz šol.
Mayte88
29. 08. 2019 15.51
+3
Samo Slovenija ima nižje, višje srednje, visoke in diplomirane Bencinske Natakarice v Bolnišnicah..??
Borec21
29. 08. 2019 15.23
+16
mi nismo več butale mi nismo več banana republika mi smo totalen pogreb ker dejansko delamo na uničevanju vsega najprej ljudi, njihovega dela in vsega kar je zraven
prince of persia
29. 08. 2019 15.22
+28
Monika Ažman SRAM TE JE LAHKO
mladjo866
29. 08. 2019 15.17
+28
Na kratko povem. Med. Ses. Bodo lahko samo še rit brisale. Hvala minister!
Darth-Vader
29. 08. 2019 20.47
+5
Tocno to je rekla moja mama. Po 15 letih dela na intenzivni na 20 let podlage na dializi je po njenih besedah sedaj dobra izkljucno brisat rit ljudem v domovih za ostarele... se tablet ne bo smela dajat, 20 let je spikala in priklapljala ljudi na dializne stroje sedaj je pa tako potolcena da so ona in njej podobne ocitno postale dobre samo za mitit vrocino in pisat kartone...
BUONcaffee
29. 08. 2019 15.16
+1
Vse se odvija po planu kot mora bit.
desirous
29. 08. 2019 15.02
+20
Kar tako nadaljujte z birokratizacijo in spodkopavanjem javnega zdravstvenega sistema, dokler ga ne zapusti še zadnja medicinska sestra in zdravnik. Privatni sektor si že mane roke, mi slovenclni pa še naprej mesečno plačujemo 50% od plače.
JApajaDAja
29. 08. 2019 14.59
+38
ne uničujte, ne ponižujte in ne degradirajte sester! edine, ki so ob pacientih takrat, ko jim je najhuje! zdravnik pogleda, predpiše terapijo in gre....sestra preoblači, umiva, hrani, tolaži, vzpodbuja....pacienta!
bikoborec69
29. 08. 2019 15.09
-11
periot22
29. 08. 2019 15.13
-12
murinar
29. 08. 2019 14.44
+26
Čedalje večje neumnosti na vseh področjih
Legend123
29. 08. 2019 14.40
+19
Vazen je papir in ne izkusnje. Kolko jaz tu razumem... Bogi mi.
bikoborec69
29. 08. 2019 14.26
-57
te medicinke se vlečejo po bolnicah ko megla. Včasih tega ni bilo. Zahtevajo pa večje pravice in denar kot vsi v javni upravi. Res sramota!
94001
29. 08. 2019 14.43
+49
Pejt po cele dneve delat za 800€ s prehrano pa prevozom vred. Pa biti en dan na meseec s svojimi domačimi. Me prav zanima kako boš energičen. Sramota kar govoriš.
94001
29. 08. 2019 14.44
+19
Sicer pa to ni javna uprava ampak javni sektor.
JApajaDAja
29. 08. 2019 15.01
+20
si se vprašal čemu "se vlečejo"? njihov delovnik ni od 7-15..pa fraj vikendi, prazniki....zgarane so, ker jih je absolutno premalo! vzrok? se-ve !
bikoborec69
29. 08. 2019 15.08
-30
Če zahtevate višjo plačo pa bi kakšno višjo šolo naredile. 800 eur do 1000 koliko dobite je normalna plača pri nas in bodite vesele, da jo v večini za res površno delo sploh dobite.
Darth-Vader
29. 08. 2019 20.54
+1
V sempetru mislim da so dali na internem oddelku naenkrat 4je odpoved in do raje sli delat v momax in lesnino za visjo placo brez nocnih, brez praznikov z urnikom od 8h do 19h in samo 1 soboto na mesec... to je pa posledica nasega super zdravstva...
TargetHacker
29. 08. 2019 14.05
-8
One so sposobne bodo delale. Meni socialna plača, Levica morate še malo dvigniti, vi ste sposobni hvala ker plačujete meni. Vi pa delajte to je v redu.
Komendator
29. 08. 2019 13.58
+66
Si zamislite da bi v zasebnem sektorju lastnik podjetja plačeval ljudi le po izobrazbi in ne po efektivnosti in zahtevnosti delovnega mesta? Po moje bi vsak hitro bankrotiral, v javnem sektorju pa se to vsem zdi povsem normalno...
Podborsky
29. 08. 2019 13.46
+77
Cez noc je diplomiralo ogromno medicinskih sester, na snelkurs faksih, ki so zrasli kot gobe po dezju, Nemcija nima toliko zdravstvenih fakultet, kot jih ima Slovenija, fakulteta v vsako slovensko vas, ni vazno znanje, vazno da se placa solnina in faks je narejen. V osnovni soli zadostna, danes diplomirana, ki nima pojma o pojmu. In ker so si hotele narediti te gospe elito, so odrezale srednji zdravstvani kader, ki mu nove diplomirane niso do kolen.
Mateja Skok 1
29. 08. 2019 15.02
+2
Podborsky
29. 08. 2019 15.39
+16
Ti samo solnino pokrij, pa imam ze fax v zepu. Sem lepo napisal, v osnovni soli zadostna, komaj, danes diplomirana, pa ne, da bi se ji v glavi razsvetlilo, nekatere faxe zanima samo denar. Dobro se ve, v kateri kraj hodijo diplomirat iz cele Slovenije. Da ti o diplomskih nalogah, prej esejih, sploh ne govorim.
Zentrum
29. 08. 2019 13.19
+58
Ko se birokrat loti dela. V bistvu smo lahko celo srečni, da politiki ne delajo nič. Si predstavljate kaos, če bi bili polno zagreti za delo?