Slovenija

Sindikata ministru: Dovolj!

Ljubljana, 05. 02. 2020 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tina Kristan
Komentarji
6

Visokošolski sindikat in sindikat SVIZ pozivata ministra Jerneja Pikala, da ne potrdi Józsefa Györkösa za novega-starega predsednika agencije za raziskovalno dejavnost.

"Če želimo ustaviti množični odhod mladih nadarjenih znanstvenik in znanstvenic v tujino in dokazano padanje kakovosti znanstvenega dela, je treba Institucionalizirani korupciji in neresnemu odnosu reči DOVOLJ!", sta zapisala predsednik visokošolskega sindikata Marko Marinčič in glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj in tako pozvala ministra za izobraževanje Jerneja Pikala, da ne potrdi Józsefa Györkösa za direktorja agencije za raziskovalno dejavnost. Tega je prejšnji četrtek kot najprimernejšega z večino glasov izbral upravni odbor agencije, ki ga vodi Jana Kolar.

Izbira Györkösa, ki je agencijo vodil od novembra 2014, preseneča. Mediji smo v času njegovega petletnega mandata namreč opozarjali na številne neprimernosti. Spomnimo le na afero Noč, ko je programska skupina profesorja Marka Noča, vrhunskega kardiologa in specialista interne medicine, kot edina od 70 ocenjevanih programov ostala brez državnega financiranja. Zmanjkalo ji je pol točke. Je bila v določenih delih pomanjkljiva vloga res razlog, da je ostal brez sredstev? Je bilo vse ostalo v postopku zgledno? V 24ur Inšpektorju smo ugotovili, da ne, saj je bilo usklajeno mnenje recenzentov nekonsistentno, sam postopek izbora pa neprimerljiv evropskim praksam. Nihče namreč utemeljitve ocene ne prebere. Se na tak način res izberejo najboljši programi? Verjetno ne. A kljub vsem tem vprašanjem so na agenciji – tako znanstveni svet kot direktor – vztrajali, da so svoje delo opravili dobro in da je postopek izbora primeren.

Javna agencija za raziskovalno dejavnost
Javna agencija za raziskovalno dejavnost FOTO: POP TV

Sindikata Györkösu očitata še vrsto drugih zadev: nedodelane pravilnike, ki zanesljivim kadrom dopuščajo veliko svobode pri podeljevanju javnih sredstev, (ne)smotrnost porabe proračunskega denarja in ne spoštovanje predvidenih časovnic. "Ob neresnem in podcenjujočem odnosu vodstva ARRS, ki ovira smotrno načrtovanje raziskovanja, pa so se bili raziskovalke in raziskovalci prisiljeni soočiti tudi z elementi institucionalizirane korupcije," so še zapisali in dodali: "S prirejanjem kriterijev domnevne znanstvene uspešnosti so nekatere programske skupine z dobrimi zvezami v strukturah agencije izjemno povečale obseg pridobljenih raziskovalnih ur. Še več, z umeščanjem »pravih ljudi« v ustrezna telesa agencije so posvečeni izbranci izjemno povečali svojo uspešnost na vsakokratnih projektnih razpisih."

Na razpis za direktorja agencije se je prijavilo 6 kandidatov. Koliko članov upravnega odbora je Györkös prepričal in s čim? "Najmanj štiri", odgovarja predsednica upravnega odbora. Za koga je glasovala, ne pove. Gre za avtonomna odločitev posameznika, sama pa je odločitev sprejela glede na presojo o menedžerskih sposobnostih, izkušnjah kandidatov, njihovem poznavanju ureditve in same problematike delovnega področja agencije, in sicer na podlagi prijavne dokumentacije, predstavitve in razgovora s kandidati in svojo strokovno presojo. 

Izbira Györkösa mora biti zdaj potrjena še na seji vlade. Naslednja seja vlade je jutri. Zato sindikati ministru za izobraževanje Jerneju Pikalu sporočajo, da bo, če bo vladi predlagal imenovanje Györkösa, "soodgovoren za nadaljevanje nesprejemljivih praks, ki so se uveljavile v preteklih petih letih direktorskega dela dr. Józsefa Györkösa."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zelo123
05. 02. 2020 13.33
+21
Molčali ste, ko so se odkrile afere na UL. S tem ste izrazili strinjanje in da podpirarate rektorja, ki je bil po prikazanem prava blamaža za profesorki ugled. A zdaj, pa kažete drugam, pejte nekam, niste kredibilni.
kaplja?
05. 02. 2020 13.03
+34
Nič pa sindikati nimajo za povedat glede bajnih zaslužkov posameznikov na univerzah. Milijone si talajo "pod mizo". Študenski servisi ležijo na miljonih itd.
Janko Piromanko
05. 02. 2020 12.45
+44
Sramota. Še pet let si bodo pod mizo delili javni denar. Pikalo pa bo po vrnitvi na univerzo čez nekaj let nagrajen s svojo programsko skupino.
kaplja?
05. 02. 2020 12.45
+26
Korupcijo je treba ustavit, glede odhoda strokovnjakov v tujino pa sprejet zakon, da po šolanju ta ostane 10 15 let dostopen državi, drugače plača penale tudi država , ki bi ga zaposlila. Z državami sklenit dogovor , ki bi odhajanje omejil. Za čsa Tita so šprtniki do 27 leta morali igrati samo za domače klube. Stari je že vedel zakaj moraš južnim in vzhodnim "balkancem" vse oštro narisat" , kaj je dobro za državo in česa si ne morejo kar tako dovolit. Ljudem je v času miru za državo malo mar , vedno bodo iskali svoje boljše priložnosti. ( še otroci v času socializma so se pred drugimi radi ponašala, če so iz Italije dobili kavbojke rifle , oziroma žvečilne gumije s katerimi si lahko naredil balonček. "Manj kot te je"karakterno v hlačah", večje imaš oči , kako je nekaj iz tujine ali v tujini vse bolje". Podobno kot hrana pri sosedu vedno bolj tekne kot doma pripravljena) Ljudem je nujno potrebno postavit pogoje gibanja, poštene za obe strani.
Rožice cvetijo
05. 02. 2020 13.30
+19
kapljač,pobožne želje. Tako imajo urejeno npr. na Kubi. Če npr. zdravnik po diplomi hoče oditi, ni problem, samo plačati mora državi 5 letno zastonj šolanje. To znese toliko, da ni osnovnih pogojev, da bi lahko plačali. Istočasno imajo pa vsi po koncu šolanja zagotovljeno delovno mesto.Zato me tudi zanima, zakaj v SLO razpisujejo toliko študijskih mest, če se že naprej ve,da za določene kadre ni oz., ne bo prostega del. mesta??? Profesorje, ki gredo v pokoj, pač ne bo nadomestil drug. In,ket zastonj šolamo preveč kadtov, grefo v tujino, tam jih pa veselo zaposljujejo, ket stanejo jih samo toliko, kakršno plačo ima. Res smo telički!!!!
dr.Megla
05. 02. 2020 12.44
+59
Prvo treba ukinit tako agencijo, ki je leglo korupcije...