Slovenija

Sindikata napovedala oblikovanje stavkovnega odbora: 'Omejevanja pravic ne bomo dopustili'

Ljubljana, 30. 12. 2021 11.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
328

Če bosta vodstvi Policije in notranjega ministrstva onemogočali pogoje za opravljanje sindikalnih dejavnosti, Svet Policijskega sindikata Slovenije napoveduje oblikovanje stavkovnega odbora. Gre za jasen signal, da tega ne bomo dopustili, pravi Cvetko. Zaenkrat rokov še niso postavili, saj verjamejo, da bo prevladal razum in bodo dosegli dogovor. Čakajo tudi na predlog sprememb in dopolnitev kolektivne pogodbe za policiste, ki ga je napovedal delodajalec.

Svet Policijskega sindikata Slovenije (PSS) ocenjuje, da delodajalec ne spoštuje določb Kolektivne pogodbe za policiste v poglavju, ki določa zagotavljanje pogojev za sindikalno delo in poskuša z enostranskimi in nerazumnimi odstopanji od jasnih določb v pogodbi in njenega večletnega ustaljenega izvrševanja posegati v ustavno pravico do svobodnega sindikalnega delovanja.

Takšna ravnanja je ocenil kot nedopustna in 23. decembra sprejel sklep, da se v primeru, da bo delodajalec dejansko onemogočal pogoje za hitro in učinkovito opravljanje sindikalnih dejavnosti, preoblikuje v Stavkovni odbor. V izogib temu je notranjega ministra Aleša Hojsa in generalnega direktorja policije Antona Olaja pozval, naj spoštujeta veljavno Kolektivno pogodbo za policiste in v njej zapisane pravice. 

"Na podlagi prihodnjih dejanj in ravnanj delodajalca, torej če bodo poskusi prešli v oblastna protipravna dejanja, bo PSS začel temu primerno organizirati in izvajati sindikalno dejavnost," so napovedali. 

Kot nam je pojasnil predsednik PSS Rok Cvetko, formiranje stavkovnega odbora sicer ne pomeni nič konkretnega, gre pa za jasen signal, da tega, da sindikalne storitve zaradi omejevanja pravic ne bi bile dostopne, kot so bile doslej, ne morejo dopustiti. "Gre tudi za odstopanje od devetletne prakse. Devet let so torej stvari delovale v piko, zdaj pa več ne?!" se sprašuje. 

Rok Cvetko pravi, da so delodajalcu poslali jasen signal. Od njegovega odziva pa bodo odvisni nadaljnji koraki.
Rok Cvetko pravi, da so delodajalcu poslali jasen signal. Od njegovega odziva pa bodo odvisni nadaljnji koraki. FOTO: Bobo

Na vprašanje, za kakšno omejevanje konkretno gre, je odgovoril, da gre za pritiske delodajalca v smeri zmanjševanja obstoječih pravic po kolektivni pogodbi glede izvajanja sindikalnega dela, predvsem v smislu omejevanja delovanja sindikata. "Naši so bili včeraj na sestanku z ministrom in generalnim direktorjem in zaenkrat premika na tem delu ni, tako da bo več znanega v januarju. Ali bo delodajalec začel enostransko omejevati pravice ali bodo iz tega nastale kakšne delavnopravne posledice ... tega še ne vemo, treba je počakati in videti, kako se bo stvar odvijala," je še dejal Cvetko, ki pravi, da pristojnim zaenkrat niso postavljali nobenih rokov. 

Oba sindikata sta svojemu delodajalcu v skladu s preteklo prakso tudi poslala sklepe o delovanju organov v letu 2022, ki pa jih je ta zavrnil. Cvetko pravi, da je to storil protipravno, saj te sklepe lahko izpodbija samo z vložitvijo kolektivnega delovnega spora na sodišču, česar pa se ni poslužil.

'Očitno smo pri nekaterih stvareh preveč uspešni'

Spomnil je tudi na napoved delodajalca, da bo predlagal spremembe in dopolnitve kolektivne pogodbe. Kot pravi, sindikata z zanimanjem čakata ta predlog, da se do njega opredelita in se poskušajo dogovoriti. 

"Na drugi strani pa želijo neko sklenitev dogovorov o izvajanju sindikalnega dela, ki pa po naši oceni presega kolektivno pogodbo. Zagotovo ne pristajamo na navedbe ministra, da takih oblik dela, da določeni sindikalni zaupniki opravljajo sindikalno delo polni delovni čas, ne morejo plačevati davkoplačevalci – iz razloga, da v državni upravi to opravljajo po istih kriterijih in težav ni. Težave so samo v Policiji, ker smo pri določenih zadevah očitno preveč uspešni – glede ustavnih pritožb itd. – in očitno gre to politiki v nos. Drugače si tega ne znam tega predstavljati – v času covida, predsedovanja, največjih obremenitev Policije je bilo vse v redu, zdaj, ko se je vse to sprostilo, pa ni več."

Med obema policijskima sindikatoma in vodstvom Policije ter notranjega ministrstva je napeto že dlje časa.
Med obema policijskima sindikatoma in vodstvom Policije ter notranjega ministrstva je napeto že dlje časa. FOTO: Aljoša Kravanja

'Če bi to želeli uveljaviti, se sindikalna vrata lahko zaprejo'

Cvetko sicer še vedno verjame, da bo prevladal razum in se bo v dialogu našla rešitev, ki bo sprejemljiva za obe strani. "Vedno pravim, da smo v sindikatu – ne glede na to, kdo je na oblasti – pripravljeni na dialog in da se te zadeve rešujejo za pogajalsko mizo. Morebiten konflikt je res tista zadnja opcija, ko druge izbire več ni." 

Na vprašanje, ali to pripravljenost na dialog zaznavajo tudi pri delodajalcu, pa je odvrnil, da željo sicer kažejo, ampak tako da vsiljujejo svoj prav – z dogovorom, ki ni realen. "Vztrajajo pri nekih svojih izhodiščih in bojim se, da na tak način dogovora ne more biti. Kakšne posledice bo to imelo za samo delovanje sindikata, je pa druga stvar. Prepričan sem, da če bi to zadevo želeli uveljaviti, kot so jo nastavili, se sindikalna vrata dejansko lahko zaprejo," je bil jasen. 

Povedal je, da so v tem primeru stališča obeh sindikatov, torej tako PSS kot tudi Sindikata policije Slovenije (SPS), enotna. Za odziv smo prosili tudi njih, na odgovor pa še čakamo. 

Kot je znano, je med obema policijskima sindikatoma in vodstvom Policije ter notranjega ministrstva napeto že dlje časa. Decembra sta tako Cvetko kot vodja SPS Kristjan Mlekuš od generalnega direktorja policije Olaja prejela opozorili pred odpovedjo. Razlog za izrečen delovnopravni ukrep so bile njune izjave v medijih, ki naj bi bile neresnične in škodljive za Policijo. Olaj je odredil tudi nadzor nad delom obeh sindikalistov, ki pa neuradno ni pokazal nobenih nepravilnosti. 

KOMENTARJI (328)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez jankovič
31. 12. 2021 11.18
+0
Če vi omejujete naše pravice,naj ta korona banda na vladi omejuje tudi vaše!!
RUDOLF HABSBURG
31. 12. 2021 09.54
-1
Kristjan in Rok, bo treba začeti delati ne afne guncat za davkoplačevalski denar. Ne v svoje blodnje prisiljevat še ostale policiste, ki vestno in odgovorno opravljajo svoje delo.
ssbobo
30. 12. 2021 19.53
+0
Pa kaj se sindikat bori zase ali za svoje člane...... parameciji nesposobni
Stauffenberg
30. 12. 2021 19.21
+3
Ko zagledam fotografijo Olaja, se spomnim na Herr Flicka, pa še na italijanskega oficirja Alberta Bertorellia, polnega samega sebe, iz humoristične nanizanke Alo Alo in ta dva lika bi komot združili v zgoraj omenjeni osebi. Samo to ni več smešno, ampak tragikomično.
gmajna
30. 12. 2021 18.56
+1
Kateri buhtl base sindikaliste v desnicarsko desnico, to je skregano z logiko boj za pravice je vedno v nasprotju z desnico, LEVICARJI , SOCIALA, PRAVICA , ENAKOVREDNOST, TO JE LEVICA, desnica siri hoces noces plenjenje ,omejevanje, tlacenje , siri kalup posamezne vecvrednosti skupine, samo buhtl zeli sindikat vtakniti v desnicarsko ideologijo
nalijmo si čistega vina
30. 12. 2021 19.18
+3
Kako pa kraljuje pri železnici sds čif Gerbajs . Še frizuro ima Janšistično
ssbobo
30. 12. 2021 19.54
+0
Si pozabil na komuniste v paradržavi....... oni vodijo vse od 91ega leta naprej
omega _v6
30. 12. 2021 18.19
-1
Sindikati so namenje zaščiti pravic delavcev ne pa za politične boje!! Slovenija je unikat na tem področju zato,ker so sindikalisti bili nastavljeni z strani levice delajo v korist levice!! Zaradi političnih delovanj sindikatov je policijsko delo oteženo saj levih sploh ne smejo preiskovati v pomoč so jim pa sodniki z Sarajevskim"šnel kursom"!!
RDPESA
30. 12. 2021 18.21
+2
rdeča petokraka
30. 12. 2021 18.28
+2
Sindikat je po vsem svetu levičarski, kateri se bojuje za pravice delavcev, v tem primeru so to policisti. Prav tako bi se morali policijski sindikati boriti podrejanju strank.
rdeča petokraka
30. 12. 2021 18.33
+2
Sindikat nima nobene zveze z Maslešo, če si hotel povedati. Zamenjaj listek - ta je iz prejšnjega tedna !
omega _v6
30. 12. 2021 18.45
-2
Misliš,da se bojuje tako kot se je Golob z 500 000 evri mesečne plače?? Morebiti tako kot se za upokojence bojuje levak Kučan z 4800 evri pokojnine?? To je levičarski boj za delavce in upokojence!!
rdeča petokraka
30. 12. 2021 18.48
+4
Se mi je zdelo, da brez spoštovanega Kučana ne bo šlo .
omega _v6
30. 12. 2021 18.56
+0
Kaklor koli ga ti spoštuješ je nacionalna sramota,da ima 4800 pokojnine medtem,ko ima stotisoče delovnih ljudi majn kot 500 evrov!!
janez krstnik1
30. 12. 2021 19.02
+3
Poznam enega desnega, dela samo za to kar mu sekta naroči, za delavce, ki bi jih moral zagovarjati se mu j... In še ponosen je na to da lahko j... delovanje sindikata, sds ima podtaknjence povsod.
nalijmo si čistega vina
30. 12. 2021 19.14
+4
Gerbajs na ajzelponu je primer sindikalista . Tudi frizuro nosi v stilu rumenega Mefista
Holy50
30. 12. 2021 18.17
+0
Ponovno se borijo za sam sindikat in ne za izboljšanje materialnega statusa policistk in policistov. Mislim na začetnike in mlade. Če bi bili sindikati normalni bi celotni JS že stavkal.
Nimasmisla
30. 12. 2021 18.13
+0
ukiniti sindikate
marker1
30. 12. 2021 18.02
+1
V policiji in vojski ne sme biti politike. Zato sindikati prste proč od njiju.
nalijmo si čistega vina
30. 12. 2021 19.17
+5
Marky ? Kako pa je pa z kadrovanjem v policiji ali vojski ? Kangler menda ne more biti v ponos . Morda pride še Pivčeva . . .
rdeča petokraka
30. 12. 2021 17.46
+4
Policisti pridružite se na tisto stran ki vas hrani, nikoli ni prepozno !
janez krstnik1
30. 12. 2021 17.54
+6
Za državljane je vedno bolje da so policisti nepolitični, ker samo tako lahko delujejo v dobro vseh državljanov. Zato pa si jih trenutna vlada tako želi stisniti v kot, da bi lahko vplivala na njihovo delovanje, kar pa je spet novo spodkopavanje demokratične družbe.
rdeča petokraka
30. 12. 2021 17.58
+6
omega _v6
30. 12. 2021 18.21
-1
Mogoče misliš na tisto "ljudstvo",ki ob petkih protestira za privilegije??
rdeča petokraka
30. 12. 2021 18.23
+4
Na absolutno večino mislim ! To je ljudstvo !
omega _v6
30. 12. 2021 18.50
-1
Jaz sem na teh protestih videl zgolj izkoriščevalce naroda!! In zelo težko je bilo na teh protestih slišati Slovensko besedo!! Je zate to slovenski narod??
rdeča petokraka
30. 12. 2021 19.07
+4
DirtySanchez
30. 12. 2021 17.37
+5
Sam delam v gospodarstvu in vem da mi plačujemo policiste..... Ampak vseeno tako kot so sedaj vsi umiformirani pokliči v Sloveniji razvrednotenje še nikoli niso bili.... Tem poklicem je potrebno vrniti ugled....
omega _v6
30. 12. 2021 18.22
+1
Se strinjam vendar nikoli ne moreš vrniti stroki ugleda z diplomami kupljenimi na Bš čaršiji!!
Brezveznik
30. 12. 2021 17.03
+10
Ko bo policija štrajkala kdo jih bo polival z solzilcem???
Ibrahimović_Ibra
30. 12. 2021 17.21
+6
Vrjetn Jajo, Krekr, Lejko, Hojsek pa toti stručkoti 😂 Krekr bo sam prdnu pa se bojo vsi razbežal xD 😂
janez krstnik1
30. 12. 2021 17.21
+7
Žal mora policija delovati po ukazu nadrejenih, kdo pa se je takrat ko so zalivali ljudi zadrževal v prostori poveljstva policije pa je tudi znano. Jaz lahko samo domnevam, vendar je zelo sumljivo zakaj je bil tam hojs, mahnič, še posebej pa je sumljiv tisti, ki bi se ljudem rad maščeval za "gotof je" vstajo ljudstva, ki ga je odplaknila skupaj z takratno Janezovo vlado.
omega _v6
30. 12. 2021 18.24
-2
Ti ki stavkajo niso "ljudstvo" to so delomrzneži,ki bi še naprej radi živeli od tujega dela seveda jim pomagajo jugo viči!!
User2127030
30. 12. 2021 16.59
+10
Policisti mi vojaki smo z vami. Se vidimo na ulicah.
DirtySanchez
30. 12. 2021 17.33
+10
Vsi uniformiranci bi morali stopiti skupaj.....
dober-man
30. 12. 2021 16.44
+15
hojs in olaj, spomnita se kako je Mahnič javno grozil bobnarjevi. zgodovina se ponavlja, volitve so blizu. 😳🤣
Antena
30. 12. 2021 16.37
-5
Zakaj neki bi policija stavkala ???. Vse v fabrike pa, da vidimo
Ibrahimović_Ibra
30. 12. 2021 17.22
+4
Pa tut dohtrje bi blo treba v fabrike dat, da vidjo kok je delat za minimalca! Ne pa zdej kasirajo, da te prtisne na tavklo!
Takole
30. 12. 2021 17.40
+2
-YOGI
30. 12. 2021 16.36
+4
Minkic@ pa ga daj se ti, ce ga znas!
-YOGI
30. 12. 2021 16.34
+1
Janez krstnik1@ ne zali milice! Brez nje bi tega danes ne bilo.. morda bi pa bilo takp tudi bolje!!
janez krstnik1
30. 12. 2021 16.46
+5
Ne žalim policije, slovencem pa ne želim milice, še posebej ne take, ki sem jo poznal v 70. , seveda je milica, kot se je takrat še imenovala pomagala osamosvojiti Slovenijo, vendar takrat ni bila več podložna eni stranki, kot bi to sedaj nekateri želeli ponovno uvesti, proti temu sem. Se opravičujem, če te je kot nekdanjega miličnika to prizadelo, ampak potem tudi ti veš o čem govorim🤔
minkica91
30. 12. 2021 16.31
+0
a ti policaji še nimajo dovolj plače, za srednjo šolo, da radar drži v roki, ima okrog 4.000 EUR, sram jjih je lahko.
Sil Ka 1
30. 12. 2021 16.14
-5
Tisti, ki se hočejo iti sindikata, pa naj sami plačajo zaupnika, ne da bi ga morala po njihovem država. Delat je treba ne samo gobcat. Očitno so sindikati ostanki KP kar so vedno bili.
janez krstnik1
30. 12. 2021 16.23
+6
KP je šele proti koncu juge dovolila prvo sindikalno delovanje, si očitno premlad, da bi to vedel, nasprotuješ pa jim po ukazu sekte očitno. Žal so to še edini glas ljudi, ker stranke to več niso, ne leve ne desne, sploh pa ne sds.
janez krstnik1
30. 12. 2021 16.31
+9
Imeti in biti član sindikata je pravica vsakega delavca, to je zapisano v ZDR1. Pri policiji so postavljene samo meje delovanja sindikata, zaradi katerih, bi bila ogrožena varnost Slovenije. Bi pa policija morala posredovati po dolžnosti pri vsakem poskusu ogrožanja demokracije v državi, kot jo sedaj izvaja sds.
Sil Ka 1
30. 12. 2021 16.45
-1
Kar se mladosti tiče si v veliki zmoti, pa vseeno hvala za kompliment. Krepko čez 70 pa jih že je natolklo.
buhibatina
30. 12. 2021 16.11
+0
🤮🤮🤮🤮