Slovenija

Sodu je dno izbila davčna zakonodaja

Ljubljana, 14. 05. 2021 09.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Urša Vrečar, STA
Komentarji
756

Ne izstopamo iz socialnega dialoga, saj tega ni več, je na novinarski konferenci o razlogih za umik sindikatov iz ESS dejala Lidija Jerkič. Sindikati so izjemno kritični do vlade, ki da je sprejemala zakonodajo mimo ESS, enostransko spreminjala dogovorjene rešitve. Končni udarec je bil sprejemanje davčne zakonodaje, ko so "padle maske", saj je šla vlada, popolnoma mimo ESS, naravnost v državni zbor. Sindikati bodo v prihodnje delovali enotno, še napovedujejo, posluževali pa se bodo vseh oblik sindikalnega boja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Sindikati imajo dovolj
    13:17
    Iz 24UR ZVEČER: Sindikati imajo dovolj
  • Iz 24UR ZVEČER: Gosta Lidija Jerkič in Janez Ciglar Kralj
    09:42
    Iz 24UR ZVEČER: Gosta Lidija Jerkič in Janez Ciglar Kralj
  • Iz 24UR: Umik sindikatov iz ESS
    02:24
    Iz 24UR: Umik sindikatov iz ESS
  • Iz SVETA: Konec sodelovanja v ESS
    03:01
    Iz SVETA: Konec sodelovanja v ESS

Da je vlada s svojim odnosom uničila socialni dialog, so reprezentativne sindikalne centrale opozarjale že dlje časa. Kot so navajale, socialni partnerji ne morejo aktivno sodelovati pri oblikovanju zakonov in drugih predpisov, katerih posledice čutijo državljani, pač pa jih vlada z njimi le seznanja.

Na novinarski konferenci je Lidija Jerkič, predsednica Zveze Svobodnih sindikatov Slovenije, poudarila, da so se sindikati kadarkoli pripravljeni vrniti, a ob izpolnjevanju pogojev in spoštovanju pravil s strani vlade. Dokler tega ne bo, bomo delovali v novih okoliščinah, še napoveduje. Evropsko komisijo bodo tako obvestili o stanju in razlogih za njihovo odločitev. Obvestili jih bodo tudi, da kot sindikalne centrale ne bodo sodelovali pri dogodkih, ki so vezani na predsedovanje Slovenije EU. 

Napovedujejo že referendum o demografskem skladu, v prihodnje pa se bodo posluževali tudi vseh drugih oblik sindikalnega boja. Delovali bodo skupaj in usklajeno, je še napovedala Jerkičeva. 

ESS je bil ustanovljen leta 1994, in sicer kot posledica takratne socialne situacije v Sloveniji, ko je prihajalo do socialnih trenj. ESS je bil takrat odgovor na alternativo ulice. Mišljen pa kot omizje, na katerem se socialni partnerji pogovarjajo o dolgoročnih rešitvah, je poudarila Jerkičeva. 

Rezultati so bili na začetku dobri, sklenjenih je bilo več dogovorov in kolektivnih pogodb, do upora ulice pa ni prišlo. Kriza leta 2008 je nato prinesla poslabšanje socialnega dialoga, ponovno so vzklili protesti. Socialni dialog je imel iz leta v leto večje težave, še dodatno pa se je zaostril leta 2017, ko so zaradi predlogov zakonov o minimalni plači in ukinitvi dodatnega zdravstvenega zavarovanja izstopili delodajalci, je zgodovino ESS povzela Jerkičeva. 

In poudarila, da so istega leta po umiku delodajalske strani spremenili pravila o delovanju ESS. Vlada pa se je takrat zavezala, da "brez predhodne vsebinske obravnave socialnih partnerjev na ESS ne bo sprejemali ali predlagala v sprejetje predpisov, ki sodijo v temeljna ekonomska in socialna področja, ki jih v skladu s svojimi pravili obravnava ESS"

"To so ključne besede, na katere že zadnje leto opozarjamo sindikati," pravi Jerkičeva. Ta pravila, ki zavezujejo vlado, niso bila upoštevana pri nobenem od zakonov. In če so hiter postopek pri sprejemanje protikoronske zakonodaje (PKP-jev) še razumeli, je bil vsak zakon sprejet z manj sodelovana socialnih partnerjev. 

V zadnjih dveh mesecih pa se sprejemajo zakoni, ki niso več interventni zakoni, ampak v temelju spreminjajo sistem, ki ga poznamo v slovenski družbi in rušijo področje solidarnosti. Gre za zakon o nacionalnem demografskem skladu, ki je šel brez obravnave na ESS v državni zbor, ter nacionalni program za okrevanje in odpornost, ki je bil sprejet v tajnosti in poslan v Bruselj brez sodelovanja socialnih partnerjev. Sodu dno pa je izbila davčna zakonodaja, ki je bila vložena v DZ brez sodelovanja socialnih partnerjev. "Kopica zakonov, ki spreminja na droben način koncept pokojninskega, socialnega zavarovanja. Nekaj, kar smo s trudom sestavljali 30 let, podrli bomo v roku enega leta." 

Jerkičeva je poudarila še, da ne izstopajo iz socialnega dialoga, saj ta ne obstaja več. Iz nečesa, kar ne obstaja, pa ne moreš izstopiti. 

Vlada je uničila socialni dialog, je bil jasen Štrukelj.
Vlada je uničila socialni dialog, je bil jasen Štrukelj. FOTO: Damjan Žibert

Vlada uničila temelje socialnega dialoga 

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije, Branimir Štrukelj, pa je prav tako dejal, da je vlada uničila socialni dialog. Prvi temelji so bili uničeni že v času sprejemanja PKP-jev, ko "smo se dogovorili o nekih stvareh, pa jih je nato vlada enostransko spremenila". Gre za temeljno kršitev socialnega dialoga, je poudaril Štrukelj in kot primer navedel PKP7, ko je vlada enostransko spreminjala določene točke. "To je bil prvi korak k uničenju socialnega dialoga." 

Drugi je bil storjen pri demografskem skladu, kjer je ostala samo še forma socialnega dialoga. Tretji in končni udarec pa je bil po besedah Štruklja davčni paket, "ko so padle vse maske", ko so "zignorirali ESS in šli naravnost v državni zbor".

"Mi v resnici čakamo vlado, da bo sprejela elementarne pogoje za vzpostavitev socialnega dialoga v naši državi," je dodal Štrukelj. 

'ESS pod to vlado v resnici ni nikoli zaživel'

"Socialni dialog je alternativa ulici. Je uresničenje načela, da več glav več ve. Gre za uravnoteženje predlogov, kjer se usklajujejo včasih tudi diametralno nasprotni interesi," pa je dejal predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam, Jakob Počivavšek, in dodal, da pod to vlado ESS nikoli ni v resnici zaživel. Še dva meseca po nastopu vlade ni imenovala svojih članov v ESS, nato pa je zelo omejeno sodelovala z njimi v času sprejemanja protikoronskih paketov, enostransko je spreminjala nekatere rešitve in sistematično kršila pravila ESS, je naštel. 

"Slovenija brez socialnega dialoga ne bi izpolnila niti pogojev za vstop v Evropsko unijo, niti ne bi sprejela evra, okrevanje po finančni krizi pa bi bilo zahtevnejše," je še poudaril. Delovanje trenutne vlade pa se dandanes že kaže v tem, da imamo veliko število ustavnih presoj, nakazujejo se referendumi, "prepričan sem, da jih bo vedno več". "Zagotovo bomo sindikati prisiljeni v to, da se poslužimo tudi kakšnih drugih oblik sindikalnega boja." 

Še bolj ostra je bila predsednica Konfederacije neodvisnih sindikatov Slovenije Evelin Vesenjak. Socialni dialog je po njenih besedah nesmiselno voditi kot farso, medtem ko se "povzroča škoda na vseh področjih". Spomnila je, da je bila Slovenija vzor socialnega dialoga v tem delu Evrope. "Zdaj pa se to ruši kot slon, ki pride v trgovino s porcelanom," je orisala. Proti temu se je treba boriti, je prepričana. Sindikati bodo pomagali, da pride do sprememb, je napovedala, tudi do tega, da "vlada odide in se nikoli več ne vrne".

Novinarska konferenca sindikatov po umiku iz ESS.
Novinarska konferenca sindikatov po umiku iz ESS. FOTO: Damjan Žibert

Cigler Kralj obžaluje potezo sindikatov in jih poziva k vrnitvi za pogajalsko mizo

Trenutne razmere so po ocenah ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja težke, saj se postavljajo temelji za čas po koronski krizi. "Obžalujem, da sindikati zapuščajo pogajalsko mizo, in jih pozivam, da se za njo čimprej vrnejo," je dejal na novinarski konferenci. 

"Moja vrata so vedno bila, so in bodo odprta vsem socialnim partnerjem," je poudaril minister in dodal, da ve, da "sindikati z nekaterimi potezami vlade niso bili najbolj zadovoljni". "A kot minister sem moral loviti ravnotežje med učinkovitostjo in kompleksnostjo oz. konsenzom pri rešitvah," je opisal.

Koronska kriza je vse prisilila v hitrejše ukrepanje, je izpostavil in izrazil zavedanje, da bi si sindikati želeli daljša pogajanja pri sprejemu interventnih zakonov. Sedaj pa se po njegovih besedah snuje izhodno strategijo iz krize in je po njegovem izjemno pomembno, da optimalne rešitve dorečejo vsi socialni partnerji. "Socialni dialog in socialni partnerji so pomembno posvetovalno telo pri tlakovanju poti za čas po koroni," je ocenil.

Slovenija se po njegovih besedah zadnji dve desetletji giblje v začaranem krogu nizkih plač zaradi previsokih davkov. Na žalost smo še vedno prepoznani kot država s poceni delovno silo z nizko dodano vrednostjo. "Manjka nam delovnih mest z visoko dodano vrednostjo, dobrimi delovnimi pogoji in boljših plač. Tu vidim izziv, ki čaka vse socialna partnerje," je pojasnil.

Glede razmer za trgu dela je ocenil, da je "trend od februarja izjemno ugoden". Slovenija se je na krizo odzvala pravočasno in ustrezno, brez ukrepov bi število brezposelnih naraslo mnogo bolj, kot je. Ključna ukrepa sta čakanje na delo in skrajšani delovni čas, ki naj bi se predvidoma iztekla konec junija. "S tem lahko napovem, da se bo ukrep čakanja predvidoma podaljšal do konca julija," je dejal, saj bo NSi tak predlog predlagala vladi.

Minister za delo in podpredsednik stanke NSi je pozdravil napovedano malo davčno reformo. "Podpiramo celovit predlog male davčne reforme s ciljem, da ljudem ostane več. Neto plače so danes v Sloveniji prenizke in NSi je odločena, da se to spremeni," je povedal. Pri tem se jim zdi pomemben izračun, da bo posamezniku pri povprečni plači okoli 1200 evrov po uveljavitvi predlaganih sprememb leta 2025 na letni ravni ostalo 1260 evrov več.

Ministrstvo za finance: Prizadevamo si za dialog in sodelovanje z vsemi deležniki

Ministrstvo za finance je na aprilski seji Ekonomsko socialnega sveta pojasnilo, da so "pripombe socialnih partnerjev dobrodošle že tekom javne obravnave, oblikovanje končnega besedila predlogov zakonov pa se bo nadaljevalo po zaključku javne obravnave in pregledu prispelih pripomb. Postopek priprave in sprejemanja posameznih zakonskih predlogov se ne konča niti s sprejemom le-teh na seji vlade, ampak so možne spremembe in dopolnitve tudi v nadaljnjem procesu (amandmaji). S tem so seznanjeni tudi socialni partnerji," so zapisali. 

Na seji so se tudi dogovorili, da vse tri strani do 30. 4. 2021 predlagajo člane pogajalske skupine. Na ministrstvu še poudarjajo, da so za sejo, ki je bila predvidena za danes poslali vabila vsem predlaganim članom pogoajalske skupine in prosili, da ti do 10.5. navedejo pripombe, ki pa jih niso prejeli. "Tik pred sestankom pa smo prejeli obvestilo, da sindikalne centrale ne bodo sodelovale pri delu ESS." To nas preseneča, saj si na Ministrstvu za finance vseskozi prizadevamo za dialog in sodelovanje z vsemi deležniki.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (756)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kiropraktik
21. 05. 2021 08.31
+0
Rdeči sindikati so soočeni z realnostjo! Ni več izsiljevanja za nedelo!
vomo
18. 05. 2021 11.31
+4
Država mora služiti narodu in da ne bogati s pobiranjem oderuškega davka. Bolje je, da je narod bogat in ne obratno.
MUNGATUMBA
18. 05. 2021 09.24
+1
Davki so direktna korist delavcu v žepu.. Članarina sindikatu je pa iz BRUTO plače, katera se NE BO spremenila. Spremenila se bode vsota, ki ostane delavcu, tako jim ostane isto kot do sedaj, za medsebojno zapravljanje v Veselem Decembru in privatiziranju počitniških kapacitet
cakra
17. 05. 2021 15.35
+3
Tu gre za politične poteze, njim ni mar za delavca. Pošteni sindikalisti se ne umikajo z pogajanj.
dante
17. 05. 2021 11.37
+2
Sindikati izgubljajo pomen
MUNGATUMBA
18. 05. 2021 09.04
+1
Pri meni so ga že pred 17 leti, ko sem želel imeti njihovo pravno pomoč, pa so me šetali od vrat do vrat. po tem sem pa še zvedel, kako delajo z članarino, tam koncem leta v Veselem Decembru..- kako je pa s privatizacijo počitniških kapacitet..
vlahov
16. 05. 2021 10.21
+6
Namig sindikatom ; osnovna plača 1200e in osnovna penzija 1000 e , odoje takoj !!!! To da te sindikaliste gledam je posledica njihove nesposobnosti , ker obratujejo ravno skoraj obratno kakor bi morali. Zato tudi če jih nebi bilo.V 30letih niso zrihtali NIČ , razen svojih debelih plač.
ArseneLupin
15. 05. 2021 14.18
+7
No, STA nepristranska novinarka, kam pa je izginila izjava gospe Eveline Vesenjak o " neumnem zniževanju davkov? Kdo pa polni proračun? No , kam je izginila! ???
Bojan-F
15. 05. 2021 12.13
-2
Antisindikalizem ... ena izmed tržnih dejavnosti druge kleti na Trstenjakovi ... izvajalci pa prekarni guruji komuniciranja t.j. virtualni škvadristi ... za sok pingo, sendvič z ogrsko salamo in podobico Njega.
Geres
15. 05. 2021 11.48
+10
Če bi bilo sindikatom res mar za socialno pravičnost, bi se zavzemali za obdavčitev premoženja in znižanje davkov in socialnih prispevkov pri plačah. Pri nas tako posameznik, ki ima neto plačo 2.500 eur in bo kredit za stanovanje odplačal čez 20 let plača bistveno več davkov kot tisti, ki ima uradno plačo 1.000 eur neto, živi pa v nepremičnini vredni 500.000 in vozi avto pa 50.000 eur.
Bojan-F
15. 05. 2021 11.41
+4
Ha, ha, ha, ha, ha ... ponavlja se pomlad 2008 ... tako ali tako reševali so drugi in reševali bodo drugi.
aijtfia
15. 05. 2021 11.32
+15
Sedaj je kristalno jasno kdo v tej državi je kakršnikoli spremembam in reformam. Diktatura Sindikata je krivi, da se v tej državi ni mogoče nič spremeniti in vsi moramo biti revni.
biggbrader
15. 05. 2021 11.16
+14
Lewakci so lahko ponosni na sindikalne vodje, saj znajo lepo poskrbeti zase.
krpati
15. 05. 2021 11.03
+14
Sindikat je samemu sebi namen....
Ve?ni optimist
15. 05. 2021 10.58
+17
Totim sindikalistom žari sama aroganca ven. Brez kakršne koli empatije, ... brez konstruktivnega iskanja rešitev, ... samo na nož, .... Se vidi, da je pokrovitelj Štrukelj, ki hoče dokazat, da je glavni, ...
biggbrader
15. 05. 2021 10.36
+16
Vidim da sta "naša draga Lidija" in Štrukl zelo priljubljena med slovenskim delavstvom.
55bojan
15. 05. 2021 10.30
+14
Jerkič pa vsa v rdečem, tud maska
bema1201
15. 05. 2021 10.52
+10
Manjka pa nekaj da bi bila popolna, rdeča zvezda, takšna kot jo ima Kordiš
cool1
15. 05. 2021 10.22
-15
Včeraj je napovedovalec na NovaTV dejal, da sindikati nimajo prav nič skupnega z delavci, pač pa da so sindikati manipulacijsko sredstvo levakov. Pa to je da dol padeš , resno no....! Če je to rekel v kamero na Janševi tv, potem je jasno, da so sindikati napoti vladi do konca, namesto da bi z njimi vlada sodelovala in se dogovarjala. Delavcem pač ta vlada ni naklonjena , seveda tudi ne sindikatom !
biggbrader
15. 05. 2021 10.57
+5
Saj poznaš tisto vojaško pesem, "Naša draga Lidija" ?!
TITO 50
15. 05. 2021 10.20
-4
Kaj je sindikalist je lepo pokazal Lech Walensa, ko se je z borbo za pravice delavcev dvignil preko sindikatov na vrh Poljske Države je začel te iste delavce izkoriščati za svoje previlegije.
biggbrader
15. 05. 2021 10.45
+4
Poljaki se lahko najbolj njemu poklonijo za njihov rez z Rusijo in za hiter napredek Poljske.
biggbrader
15. 05. 2021 11.04
+3
freiherr
18. 05. 2021 08.22
Napredek Poljske je posledica normalizacije druzbe brez levega fasizma, ki je v SLO vedno bolj prisoten.
krneki_123
15. 05. 2021 10.03
+19
Štrukelj sindikalist? Prej kapitalist.😂 Rojen za mešanje megle, kot vsi ti sindikalni voditelji.
medo357
15. 05. 2021 10.03
+17
Zelo preprosto vprašanje za elitne sindikaliste, kaj ste v 30 letih storili za odpravo suženjskega prekarnega dela? Odgovor je 0, oz. poskrbeli smo za svoje riti.
cool1
15. 05. 2021 10.25
-10
Tako govorijo tisti, ki so jim sindikati napoti. Kaj ste storili v 30 letih in slično, ne vidijo pa , da so sindikati preprečili to, da bi se delavcem odvzelo tisoče pravic, ki so jim po zaslugi sindikatov ostale, sicer bi jim bile odvzete, veliko je tega !!!