Slovenija

Sindikati po sestanku z Janšo obžalovali, da ESS še ne bo zaživel

Ljubljana, 06. 04. 2020 13.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Premier Janez Janša in predstavniki sindikalnih central, članic ESS, so se na Brdu pri Kranju pogovarjali o pripravi drugega protikoronskega svežnja. Sindikati upajo, da bodo v njem upoštevane tudi njihove prezrte pripombe na prvi paket. Ob tem obžalujejo, da ESS še ne bo zaživel, in upajo na čim boljši dialog v delovni skupini za trg dela.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vlada s sindikati
    03:57
    Iz 24UR: Vlada s sindikati
  • Iz 24UR: Vlada s sindikati o drugem protikoronskem paketu
    01:08
    Iz 24UR: Vlada s sindikati o drugem protikoronskem paketu
  • Iz 24UR: Kakšni so predlogi sindikatov?
    02:10
    Iz 24UR: Kakšni so predlogi sindikatov?
  • Iz 24UR: Obnova delovanja Ekonomsko-socialnega sveta
    01:16
    Iz 24UR: Obnova delovanja Ekonomsko-socialnega sveta
  • Iz 24UR: Pogovori s sindikati
    02:43
    Iz 24UR: Pogovori s sindikati
  • IZ 24UR ZVEČER: Kaj so od vlade izposlovali sindikati?
    05:00
    IZ 24UR ZVEČER: Kaj so od vlade izposlovali sindikati?
Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Jakob Počivalšek
Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Jakob Počivalšek FOTO: 24ur.com

Danes se začenjajo pogovori za reševanje Slovenije po koncu te krize. Z vlado so tako sedeli predstavniki sindikatov, ki zastopajo delavce. Tudi oni si želijo aktivne vloge pri oblikovanju in izvajanju ukrepov ter vzpostavitev socialnega dialoga in takojšnjo obnovo delovanja Ekonomsko-socialnega sveta. Prvi protikoronski paket bo sicer začel veljati ta konec tedna, smernice za drugega pa naj bi delovne skupine, ki jih je oblikovala vlada, predstavile do četrtka. Kot rečeno, danes so na vrsti sindikati.

"Glede na to, da je to dejansko prvi takšen sestanek med vlado in sindikalnimi predstavniki, predvidevamo, da se bomo pogovorili predvsem o pomanjkljivosti prvega paketa ukrepov. Mi smo podali kar nekaj dodatnih predlogov, marsikaj je nejasno pri tem zakonu. To bo prvi del pogovora, pri drugem delu pogovora pa pričakujemo, da se bomo pogovarjali o rešitvah v drugem zakonskem paketu. Slišali smo, da naj bi se pripravljali določeni ukrepi tudi na področju trga dela, tukaj absolutno pričakujemo, da bo sindikalna stran vključena in da bo tudi doseženo soglasje o morebitnih rešitvah," je v posebni oddaji 24UR ob 10. uri povedal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Jakob Počivalšek.

Vlada je sindikate delno uslišala

Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek je po sestanku povedal, da jim je Janez Janša predstavil potek priprave t.i. megazakona za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu, ki ga je DZ sprejel minuli teden, in postopek oblikovanja drugega zakonskega predloga interventnih ukrepov države.

Sindikalisti so medtem predsedniku vlade po njegovih besedah predstavili svoja stališča do prvega svežnja oziroma pripombe, povezane s predlogi dopolnil, s katerimi niso uspeli, ter izrazili pričakovanje, da bodo vključeni v pripravo ukrepov za drugi paket. Kot kaže, jih je vlada delno uslišala, saj bodo sodelovali v skupini za pripravo ukrepov s področja trga dela, ki jo vodi minister za delo Janez Cigler Kralj in je zasedanje začela ob 18.30 uri.

Do zaključka priprave ukrepov drugega protikoronskega svežnja pa ESS še ne bo deloval, kar Počivavšek obžaluje, "ker bi bilo seveda dobrodošlo, da so na tovrstnih sestankih prisotni tako predstavniki delodajalcev kot sindikatov in seveda vlade"."Vseeno pa pričakujem, da bo v okviru teh delovnih skupin mogoče voditi socialni dialog in da bodo rešitve, ki bodo oblikovane, take, da ne bodo pomenile enostranskega poseganja v položaj zaposlenih," je dejal predsednik Pergama.

Hkrati ostaja previden, saj da je na podlagi današnjega prvega sestanka težko soditi, kakšno bo nadaljnje delo in kakšne bodo končne rešitve.

Štrukelj: Janša ni podal konkretnih pojasnil

Da niso dobili nobenih zagotovil o socialnem dialogu in delovanju ESS, pa je po srečanju povedal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) Branimir Štrukelj. Kot je pojasnil, Janša tudi ni podal konkretnih pojasnil, zakaj so bili vsi predlogi sindikatov, vezani na prvi protikoronski sveženj, zavrnjeni.

V KSJS jih sicer v tem smislu skrbi predvsem problem javnih uslužbencev. Med drugim "kategorično" zavračajo določbo, "da o dodatku za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije enostransko odloča predstojnik oziroma delodajalec", saj se bojijo "masovne nepravičnosti, privilegiranega vrednotenja posameznih skupin in enostranskega dodeljevanja dodatka".

Štrukelj je danes premierja povprašal tudi o tem, kdo bo nosil stroške intervencije države. Kot je dejal, predsednik vlade upa na izdajo skupnih evrskih oz. koronskih obveznic, če teh ne bo, pa da naj bi bila slovenska slika precej pesimistična.

Želijo si vzpostavitve sklada dela

Sindikalna stran se sicer zaveda, da današnji sestanek ni namenjen pogajanjem, pa vendar pričakujejo konstruktiven pogovor glede glavnih zadev, ki so še odprte. Predvsem si želijo dogovora ali vsaj pogovora glede zamrznitve cen, kot pravijo, se cene živil vsak dan višajo. Prav tako si želijo, da bi se v ta prvi paket ukrepov bolj vključile tiste najbolj ranljive skupine. Prav tako pa si želijo vzpostavitve tako imenovanega sklada dela, ki bi reševal situacijo, ko se bodo zadeve normalizirale in se bodo državljani vračali v svoje službe. Sindikati se bojijo, da bo zaradi začetnega zmanjšanega obsega dela veliko delavcev ostalo brez dela, zato si želijo, da bi se ukrep podaljšal tudi v čas, ko bo epidemije konec. Sindikati se z vlado sestanejo danes ob štirih popoldan, pričakujejo pa, da bo teh sestankov v prihodnosti še veliko.

MojeDelo.com: O krizi na trgu dela še ni mogoče govoriti

Izbruh koronavirusa je od večine podjetij zahteval hitro in temeljito reorganizacijo dela, ukrepi za zajezitev virusa pa so se nemudoma odrazili tudi na trgu dela. O krizi še ni mogoče govoriti, kakšen bo položaj po sprostitvi omejitev gibanja, pa bo odvisno od ukrepov za pomoč gospodarstvu, opozarjajo pri zaposlitvenem portalu MojeDelo.com.

"Stanje na trgu dela že pred epidemijo ni bilo rožnato, ponekod so že pred tem napovedovali odpuščanja. S krizo ob izbruhu koronavirusa je povpraševanje po novih delovnih mestih upadlo v večini panog, ponekod so že prisotna odpuščanja," so v današnjem sporočilu za javnost zapisali predstavniki največjega zaposlitvenega portala v Sloveniji.

Največji upad povpraševanja po novih delovnih mestih je mogoče po njihovih navedbah zaslediti v gostinstvu, turizmu, avtomobilski in letalski industriji, v nepremičninskem sektorju, pa tudi pri nekaterih osebnih storitvah, kot so storitve za nego telesa. Zelo velik upad v ponudbi delovnih mest je prisoten tudi v medijih, ki so močno odvisni od oglaševanja in prodaje, ter na področju študentskega dela, so nanizali.

Na drugi strani pa ponekod beležijo tudi porast povpraševanja po kadrih. Pri tem prednjači področje socialnih storitev, kjer se išče predvsem dodatno pomoč pri oskrbi v domovih za starejše. Raste tudi povpraševanje po kadru na področju dostave pošiljk, razvoza hrane, v trgovinah z živili, v spletni prodaji, pri skladiščnem poslovanju in v transportu, so pojasnili pri MojeDelo.com.

Ob tem so postregli tudi z opisi prilagajanja nekaterih podjetij v Sloveniji. Pri mednarodnem podjetju Symphony Retail, ki se ukvarja z razvojem in uvajanjem programske opreme, so denimo vzpostavili delo zaposlenih na domu. "V oblaku imamo vso tehnično infrastrukturo in do nje lahko dostopamo od koderkoli, vso osebno komunikacijo dnevno izvajamo preko klicev in video konferenc. Ustvarili smo virtualno okolje - sobo za pavzo, skupne video pogovore in podobno," so ponazorili v podjetju.

V trgovcu z elektriko Gen-I so medtem že pred izbruhom epidemije ustanovili posebno ekipo, ki pozorno spremlja širjenje koronavirusa in sproti sprejema ustrezne ukrepe na ravni organizacije dela. 95 odstotkov zaposlenih dela od doma, pri čemer so prilagodili urnike za delavce, ki ob delu skrbijo za otroke.

V Mercatorju so medtem zatrdili, da imajo vedno pripravljen krizni načrt in tako je bilo tudi tokrat. "Od vsega začetka sodelujemo s strokovnimi institucijami in se koordiniramo tudi znotraj dejavnosti trgovine. Tako smo hitro prilagodili številne procese, predvsem smo pozorni na zaščitne ukrepe v maloprodaji in logistiki. Sodelavci, pri katerih delovni proces to dopušča, pa delajo od doma," so opisali.

Da imajo izdelane varnostne protokole in so takoj sestavili posebno ekipo, s pomočjo katere redno uvajajo vse potrebne spremembe in z njimi seznanjajo tako zaposlene kot tudi kupce, so potrdili tudi v Sparu Slovenija. Tudi pri njih so zaposlenim, za katere je to mogoče, odredili delo od doma, sestanki pa potekajo prek videokonferenc in drugih medijev.

V Vzajemni so po razglasitvi epidemije z namenom zaščite zaposlenih prodajno mrežo poslali na čakanje na delo, nekatera dela pa zaposleni opravljajo od doma. V tem času ohranjajo tudi stik s strankami, in sicer preko klicnega centra in dežurnih komercialistov na sedežih poslovnih enot.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jast123
07. 04. 2020 14.22
+4
pa kaj ta vlada povsod denar meče, kot da iz hruške pada.....en dan bo treba vračati, pri tej vladi pa je v navadi, da ne udari po vseh ampak samo po določenih skupinah, kot pri zujfu
majmun11223344
07. 04. 2020 13.02
+3
In rezalne se bodo plače, to je dejstvo, solnikom, zdravstvu, policiji(manj) vojdki(manj) uradnikom, javnemu sektorju... Tako pač je, ni din din tisti ki vam ga delamo stojimo trenutno, definitivno pa nimamo namena skrbet za vaše visoke plače. Pika.
mosqito
07. 04. 2020 08.24
+11
Hehe...sindikalci,z velikimi plačami, delnicami, privilegiji... skratka kot ŠTUDENTSKI SERVIS..z ogromnimi provizijami...večina skrbi samo za svoje stolčke.
mosqito
07. 04. 2020 08.22
+6
A štrukl je sindikat??? On je POKVARJEN POLITIK...LEVI PLAČANEC,. PODPORNIK LENUHOV.
Nimasmisla
07. 04. 2020 08.05
+8
e sindikati vi gledate samo svojo korist za malega delavca vam pa ni bilo nikoli
proofreader
06. 04. 2020 21.59
+9
Večina jih zdaj počiva, zdaj pa hočejo višje plače. Narobe svet.
marker1
06. 04. 2020 21.51
+5
Sindikatom jaz ne bi dovolil prisostvovati na tem sestanku. Niso zakonodajno telo, prav tako niso politična stranka. Živijo na račun delavcev, ki plačujejo članarino in si polnijo žepe. Pa še škodo delajo gospodarstvu. Podobno delajo tudi na RK z nepreglednim poslovanjem in aferami.
vinogradnik33
07. 04. 2020 08.29
+8
Tudi stranke poleg državnih jasli zaračunavajo članarine , pri nekaterih strankah pa je še to premalo . Morajo iskati zunanje donatorje in kreditodajalce , da lahko sploh kolikor toliko normalno delujejo , ker veliko denarja porabijo za lasne promocije IN VZDRŽEVANJE LASTNIH MEDIJEV !
Uporabnik1295675
06. 04. 2020 21.47
+6
Le kdo je tako sploh maloumen, da plačuje del svoje plače sindikatu?
EnKandidatDosmrtniMandat
07. 04. 2020 11.34
+5
Ne moreš verjet da ljudje plačujejo članarino sindikatom, ki zagovarjajo delavske pravice. Ali pa da prostovoljno plačujejo ofer!? In sponzorirajo največji piramidni sistem na svetu - RKC. Ljudje so res čudni.
marker1
06. 04. 2020 21.46
+8
Sindikati naj prodajo svoj 39% delež v Delavski hranilnici in razdelijo med delavce potrebne pomoči. Ni prav, da se s tem denarjem, oziroma članarinami okoriščajo samo vodstva sindikatov.
kaplja?
06. 04. 2020 21.22
+15
Kaj mate sindikati tolk za upat, kaj bo storil Janaša. Pri Cerarju in Šarcu ste šli kar na ceste
Škrinca
06. 04. 2020 21.13
+4
imam občutek da bo to prva vlada ki ne bo padla ampak bo bežala......
Bowers
06. 04. 2020 21.21
-4
Marinček
06. 04. 2020 20.57
+4
Če sindikat za vas ni nič naredil pa dajte plačo ki je višja od minimalne nazaj pa dopust ki je več kot 20 dni dajte nazaj pa regres ki je večji od minimuma tudi dajte nazaj toliko na kratko o tem kaj so sindikati naredili za vas ki se vozite na avtobusu ki se imenuje Kolektivna pogodba pa zato nisre plačal karte. A te vas sram da niste kupil karte pa se vozite z našim avtobusom? Mene bi bilo zelo sram oz se sploh nikjer kjer je omenjen sindikat nebi niti oglašal kamoli kritiziral nekaj od česa imate oz imamo vsi korist
tonifer
06. 04. 2020 20.57
+18
Štrukl še kr tlači slovensko zemljo? Sm upal da smo se ga že losal
EnKandidatDosmrtniMandat
07. 04. 2020 11.37
+3
Kje pa. Istvan janosz Jansza in Branimir Štrukelj sta še ena zadnjih komunistov v Sloveniji. Edino Štrukelj ima krajši staž na čelu svojega sindikata kot madžarski oproda Janosz na čelu svoje stranke, če lahko takšni avtoritarni organizaciji rečemo stranka. Glede tega je Janosz "nadmudril" svojega učitelja Tita.
Jožajoža
06. 04. 2020 20.56
+0
na smeh mi gre. še čudno se mi zdi, da so te sprejeli.imel si srečo.
proofreader
06. 04. 2020 20.43
+21
Menda ima Štrukelj več mesečnih prihodkov kot Janša.
Bowers
06. 04. 2020 21.22
+5
EnKandidatDosmrtniMandat
07. 04. 2020 11.38
+3
Mogoče pa res. Razlika je le, da lahko Štrukelj svoje premoženje obrazloži in dokaže. Janoszu se pa zalomi že pri prvih 200.000 EUR.
iga_biba
06. 04. 2020 20.43
+8
janša tudi ni podal konkretnih pojasnil, zakaj so bili vsi predlogi sindikatov, vezani na prvi protikoronski sveženj, zavrnjeni. Kaj si pa štrukelj misli? da bo njemu PV polagal račune? ON nikomur ne polaga računov in če ne misliš kot on si odstopljen.
proofreader
06. 04. 2020 20.42
+7
Štrukelj se je odpovedal sindikalni članarini za marec, da vsaj malo pomaga delavcem?
marker1
06. 04. 2020 20.36
+20
Štrukelj pa spet samo izsiljuje in zanj socialni dialog ni nikoli končan, vedno se začne vse znova. Pa še nekaj. Člani sindikatov plačujejo članarino, ko jo vodstva sindikatov plemenitijo v Delavski Hranilnici. Sindikati so lastniki 38% v Delavski hranilnici. Tu se se obrača članarina. Kam gredo obresti? Zato naj sindikati kar tam vzamejo denar, če hočejo delavcem dvigniti plače. Koliko ima Štrukelj sindikalne plače?
Roulette13
06. 04. 2020 20.21
+24
Evo ga, Štruklja, že izsiljuje....🤢
VAREN
06. 04. 2020 20.16
+12
Zrušte ga pa bo mir.