Slovenija

Sindikati Gantarju očitajo favoriziranje zdravnikov: 'Ob stavki bi bil kolaps sistema popoln'

Ljubljana, 29. 09. 2020 15.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zdravstveni sindikati konfederacije Pergam so na ministra Gantarja naslovili poziv za enakopravno obravnavo, socialni dialog in ohranitev javnega zdravstva. Pričakujejo ustrezno nagrajevanje najbolj izpostavljenih zaposlenih v zdravstvu. Če ministrstvo ne bo prisluhnilo njihovim opozorilom in pričakovanjem, žugajo z možnostjo stavke in tudi kolektivne odpovedi pogodb o zaposlitvi.

Sindikati so ministra za zdravje Tomaža Gantarja v imenu vseh zaposlenih v zdravstvenih in socialnovarstvenih zavodih pozvali k vodenju enakopravnega in konstruktivnega socialnega dialoga z vsemi socialnimi partnerji na zdravstvenem področju. Očitajo mu namreč favoriziranje zdravniške poklicne skupine. 

Menijo tudi, da javnega zdravstva ni mogoče enostavno rešiti z vključevanjem zasebnikov v izvajanje javno financiranega programa za skrajševanje čakalnih vrst, kot je to nakazano v predlogu petega protikoronskega zakona (PKP5). "Po našem mnenju pod pretvezo skrajševanja čakalnih vrst, glede katerih je stanje netransparentno in nejasno, delate prvi korak k siromašenju javnega zdravstvenega sistema in privatizaciji zdravstva. Tega ne bomo dopustili," so poudarili.

Zdravniki, ki opravljajo delo v javnem sektorju in imajo popoldansko delo bodisi pri zasebnikih bodisi pri koncesionarjih ter opravljajo konkurenčno dejavnost, bi po predlogu PKP5 lahko črpali javna sredstva, ki bi morala biti namenjena za zagotavljanje pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in opravljanje storitev v javni mreži zdravstvenih storitev, so opomnili v sindikatih.

Po njihovi oceni ni mogoče razlagati, da bodo zasebniki skrajšali čakalne vrste, če jim zgolj omogočimo dostop do javnih sredstev, zlasti če pogoji za opravljanje teh storitev niso enaki za izvajalce v javni mreži in zasebnike in če se hkrati ne prepreči izvajanje teh zdravstvenih storitev pri zasebnih izvajalcih z delavci, ki so primarno zaposleni v javnem sektorju.

Sindikati zahtevajo, da se nemudoma ustrezno uredi pravna podlaga za nagrajevanje zaposlenih v zdravstvu, ki prihajajo v stik tudi z okuženimi bolniki, in da se določi tako višina kot način izplačevanja dodatka.
Sindikati zahtevajo, da se nemudoma ustrezno uredi pravna podlaga za nagrajevanje zaposlenih v zdravstvu, ki prihajajo v stik tudi z okuženimi bolniki, in da se določi tako višina kot način izplačevanja dodatka. FOTO: Shutterstock

Zato ministra pozivajo, da zagotovi pogoje, v katerih bodo tako zdravniki kot nosilci dejavnosti kot tudi vsi ostali javni uslužbenci v zdravstvu primerno plačani znotraj javnih zavodov. Prav tako pozivajo k okrepitvi javnega zdravstvenega sistema, da bo zmožen sam v celoti pokrivati potrebe prebivalstva in s tem preprečiti podaljševanje čakalnih vrst.

Pričakujejo in zahtevajo tudi, da se nemudoma ustrezno uredi pravna podlaga za nagrajevanje zaposlenih v zdravstvu, ki prihajajo v stik tudi z okuženimi bolniki, in da se določi tako višina kot način izplačevanja dodatka. Kot so še poudarili, ne pristajajo na možnost izplačila nižjega dodatka, kot je predviden po kolektivni pogodbi za javni sektor, in sicer 65 odstotkov osnovne plače.

Ob tem so opozorili tudi na morebitne posledice, če ministrstvo ne bo prisluhnilo njihovim opozorilom in pričakovanjem. "Nemir in nezadovoljstvo med zaposlenimi v zdravstvu, ki so marsikje izčrpani in zaskrbljeni zaradi obstoječega stanja, je veliko. Zgolj predstavljajte si, kaj bi se zgodilo, da se celo za ceno svojih služb in delovnih mest zgodi spontana stavka v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva. Kolaps sistema bi bil popoln," so opomnili.

"Tudi če nam kot minister s ponovno odredbo prepoveste izvajanje stavke (kar bi bilo glede na to, da ni razglašene epidemije in izrednega stanja celo protiustavno), nekateri zaposleni že razmišljajo o kolektivni odpovedi pogodb o zaposlitvi," so še zapisali v dopisu, ki so ga podpisali predsedniki Sindikata Kliničnega centra Ljubljana, Sindikatov v zdravstvu Slovenije Pergam, Sindikata farmacevtov Slovenije, Sindikata laboratorijske medicine, Sindikata sevalcev Slovenije in Sindikata medicinskih sester Pergam.

Poziv ministru Gantarju v celoti objavljamo v priloženem dokumentu.

Poziv ministru za zdravje
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
30. 09. 2020 10.20
Najbolje če res začno stavkat. Osebja je itak premalo in če še tistih nekaj začne stavkat, naj zdravniki ki so pač najpamatnejši predlagajo kako naprej.. Verjamem pa, da izhoda ne bodo našli, oziroma bodo storili točno to, kar so že mnogi. Pobegnili v tujino.. Ali drugače, najlažje je potem ko si zaradi svoje malomarnosti in brezvestnosti požgal hišo, pobegniti..
Sandokann
29. 09. 2020 20.22
+5
Ta Gantar pa re ni sposoben, da reši problem zdravstva. Potrebno ga ja odstranit iz vlade in iz politike, pravi NESPOSOBNEŽ.
kiropraktik
29. 09. 2020 18.17
+12
Gantar NI SPOSOBEN urediti razmer v zdravstvu in bo spet popustil! Najslabši minister v tej vladi!
PIERREBRICE
29. 09. 2020 18.02
+12
Doniram tisočaka Rdečemu križu, če pade vlada! Pa resno mislim!
puspan
29. 09. 2020 18.07
-11
PIERREBRICE
29. 09. 2020 18.12
+10
Ha,ha,ha! Svečkar, si že dobil sendvič in sok Pingo?
Luther
29. 09. 2020 17.52
-6
Gantar ima prav. Čimprej sprivatizirajmo zdravstvo. Ne bo več čakalnih vrst, ker povprečen Slovenec ne bo zmogel finančnega bremena zdravljenja in bo ostal doma in tam umrl. Mi bogatejši bomo ob vsakem trenutku prišli do zdravnika. Bravo Gantar, le hrabro naprej.
Sajeta5
29. 09. 2020 17.46
+25
Naredili so krasen plan, Korono so razglasili za nadbolezen, in vsi vpijejo v en glas, kako se borijo za vsako življenje... v ozadju pa, nedostopnost celo družinskih zdravnikov, kaj šele specialistov, dobiš občutek, da je namen prepoloviti število ostarelih in kronično bolnih, saj so breme za pokojninsko in zdravstveno blagajno... kaj če bi gospe medicinske sestre najprej dvigovale telefone in odgovarjale ne e-m in potem zahtevale višje plače?
Leviizgubljeni
29. 09. 2020 17.04
+6
Gantarja naj Janša ze vrže, očitno ga ima le zato, da vlada obstaja. Nima pravega kadra!
dane30
29. 09. 2020 16.58
+21
Medicina je v zadnjih letih toliko napredovala, da je tezko najti zdravega cloveka.
zibertmi
29. 09. 2020 16.58
+15
mojstri dajte nehat nakladat.klicariš splošnega zdravnika cele dni,eden se ne oglasi na telefon,če imaš srečo ti kdo kaj odgovori po elektronski pošti.če že prideš do zdravnika pa te pošlje na kakšno slikanje zaradi poškodbe pd hitro je čakalna doba 200 dni.hvala bogu ,da se s bolečino nekako da zdržat in da sem v pokoju.kdo bi te gledal toliko časa na bolniški.bolnice pa tistih pet ,ki delajo ,ostali so pa na aktivnem dopustu,pa še nevem kakšen dodatek bi imeli
maxsel
29. 09. 2020 17.01
-2
plotter123
29. 09. 2020 16.57
+5
ZAČNITE STAVKATI saj kolaps je že in slabše ne more biti
.Marela88.
29. 09. 2020 16.42
+21
Naj odstopi Gantar...👍
puspan
29. 09. 2020 16.30
+24
Tu bi se celo strinjal. Če bi bil dober ranocelnik, ne bi bil minister. Ampak ne bo dolgo ta sluzavec. Najboljši zdravstveni minister vseh časov je bil Šabeder, ampak je raje šel, ko je videl, da dvorni norček vodi vlado.
motorist_mb
29. 09. 2020 16.19
+41
Seveda da preveč dobijo zdravniki med.sestre pa premalo dodatek kaj šele plačo pa vse jim k riti prinesejo...zakaj trpite to!!!
nnnnnnnnnnn
29. 09. 2020 16.01
+34
Zakaj pa noben medij ne poroča, da se danes sprejema nov ZNB iz katerega je bila izključena vsa stroka in javnost. Edino sindikat zdravstvenih delavcev si je izboril, da se jim ne bo potrebno cepit. Za vse nas ostale pa to ne velja. Nenormalno.
kick.your-ass
29. 09. 2020 15.57
+13
Siromašenju? Aja, manj denarja bo stal za javne pijavke
komarec
29. 09. 2020 15.53
+51
Zdravstvo je nepopravljiva zgodba. Bogovi v belem so res bogovi za celo državo, ni ga zakona, ki bi to uredil. Denarja nikoli dovolj. Če pogledamo premoženja zdravnikov vidimo, da so res bogovi.
Ost1234
29. 09. 2020 16.27
+39
Bogovi so tisti, ki sedijo na dveh stolčkih - na javnem in zasebnem! V javnega hodjo za plačo in zaradi pridobivanja pacientov za zasebno prakso, v zasebnem delu pa za velike denarje opravljajo prav tisto, kar bi morali v javnem!! Pa poglejmo - kirurg ortoped bi moral po razporedu delati v javni ustanovi, a ga ni. Pogledaš spletno stran zasebnika in glej ga vraga v istem času dela tam ali pa v nekih toplicah za sto in več evrov opravlja ortopedske preglede! Čakalne vrste za kirurško-ortopedske posege pa vsak dan večje!!
buda78
29. 09. 2020 15.52
+0
Drzava, kar delajte se norca iz zdravstva. Se malo pa bomo na istem kot v Bosni. Malo vec denarja za zdravstvo in manj obrambo.