Slovenija

Sindikati javnega sektorja od vladne strani pričakujejo predlog za odpravo plačnih nesorazmerij

Ljubljana, 08. 05. 2023 09.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predstavniki vlade bodo znova sedli za pogajalsko mizo z vsemi reprezentativnimi sindikati javnega sektorja. Obravnavali bodo poročilo delovne skupine, ki usklajuje besedilo zakona o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju. V sindikatih pričakujejo tudi predlog za odpravo plačnih nesorazmerij.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Sistem plač ali stavkovni val?
    01:56
    Iz 24UR: Sistem plač ali stavkovni val?
  • Iz SVETA: Brez dogovora
    02:04
    Iz SVETA: Brez dogovora

Vladna stran je sindikatom javnega sektorja na zadnjih pogajanjih v začetku aprila predstavila osnutek zakona o skupnih temeljih plačnega sistema. Dogovorili so se, da se bodo o zakonu usklajevali v okviru delovne skupine, sestavljene iz predstavnikov obeh strani. Vsakih 14 dni naj bi sledila centralna pogajanja, torej vladne strani z vsemi reprezentativnimi sindikati, kjer bodo pogledali, kako poteka delo v delovni skupini ter poskušali najti rešitve, glede katerih v delovni skupini ne bodo uspeli najti konsenza.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je ob tem po zadnjih skupnih pogajanjih napovedala, da bodo v tednu dni v vladni obravnavi tudi izhodišča za odpravo plačnih nesorazmerij. Prav tako naj bi začeli pogovore po posameznih resorjih.

A kot sta pojasnila vodji sindikalnih pogajalskih skupin Jakob Počivavšek in Branimir Štrukelj, po njunem vedenju z izjemo pogajanj v zdravstvu in socialnem varstvu pogajanja za druge dele javnega sektorja še ne potekajo. Na predlog odprave plačnih nesorazmerij pa še čakajo. Pričakujejo, da jim ga bo vladna stran predstavila na ponedeljkovih pogajanjih, ko je kot točka dnevnega reda predviden "predlog odprave nesorazmerij v osnovnih plačah".

Tako Štrukelj kot Počivavšek ocenjujeta, da delovna skupina, ki usklajuje besedilo predloga zakona o skupnih temeljih plačnega sistema, svoje delo opravlja strokovno in konstruktivno. A opozarjata, da so med sindikati in vlado pri nekaterih vprašanjih pomembne razlike, pri tem kot ključno izpostavljata vprašanje plačnih stebrov.

Vsakih 14 dni naj bi sledila centralna pogajanja, torej vladne strani z vsemi reprezentativnimi sindikati.
Vsakih 14 dni naj bi sledila centralna pogajanja, torej vladne strani z vsemi reprezentativnimi sindikati. FOTO: Damjan Žibert

Kakšni bodo stebri in kako jih bodo primerjali, ostaja neznanka

"Zavračamo zapiranje primerjav pri vrednotenju delovnih mest v okviru predlaganih stebrov in želimo, da horizontalna primerjava ostane po celotnem javnem sektorju, vlada pa zagovarja omejitev na primerjavo znotraj stebrov," pa pravi Štrukelj. Po njegovih besedah namreč ocenjujejo, da bi, če bi obveljalo vladno stališče, pravzaprav na nek način legalizirali obstoječe nesprejemljive razlike med plačami.

Poleg tega po njunih navedbah nekateri deli zakona še manjkajo. Kot pravi Štrukelj, ne vedo na primer, pod kakšnimi pogoji bodo veljale kolektivne pogodbe. Štrukelj sicer verjame, da je glede zakona možno doseči visoko stopnjo soglasja. Bolj zadržan pa je v napovedih, da bi do dogovora lahko prišli do konca junija. Pri tem opozarja, da je vlada v spremenjenih izhodiščih kot prioritetno napovedala odpravo plačnih nesorazmerij v okviru obstoječega plačnega sistema. Če jim predloga za to tudi v ponedeljek ne bo predstavila, pa bi to "načelo smisel tega, da usklajujemo zakon".

Poleg samega vprašanja "stebri sploh ja ali ne", so tu še vprašanja njihove vsebine in primerljivosti med stebri, tudi ko gre recimo za delovno uspešnost in povečan obseg dela, pojasnjuje Počivavšek.
Poleg samega vprašanja "stebri sploh ja ali ne", so tu še vprašanja njihove vsebine in primerljivosti med stebri, tudi ko gre recimo za delovno uspešnost in povečan obseg dela, pojasnjuje Počivavšek. FOTO: Shutterstock

Počivavšek meni, da pogajanj do konca junija ni možno zapreti. Ne gre namreč za ločena pogajanja o zakonskem predlogu, ampak bi morala vzporedno teči pogajanja za odpravo plačnih nesorazmerij, kar pa se v določeni meri prekriva tudi s pogajanji po resorjih, pojasnjuje. "Zaenkrat polovice te slike sploh nimamo," poudarja in dodaja, da so nesorazmerja zelo povezana tudi z uporabo nove lestvice, ki je del zakonskega predloga. "Ne moreš se pogovarjati o enem, če nimaš drugega," pravi.

Pogajanja o vzpostavitvi stebra za zdravstvo in socialno varstvo, delovni sestanki tudi s sodniki

Za zdaj sicer od resornih potekajo le pogajanja o vzpostavitvi stebra za zdravstvo in socialno varstvo. Ob delovni skupini, ki intenzivno usklajuje besedilo plačnega zakona, pa po navedbah ministrstva za javno upravo z namenom, "da bi usklajevanje potekalo hitreje in učinkoviteje ter bi na krovni ravni prineslo čim boljše rešitve", o odprtih vprašanjih potekajo še delovni sestanki.

Kot so zapisali v odgovoru, ti potekajo tudi s sodniki. Na teh delovnih srečanjih predstavniki ministrstva za javno upravo sodelujejo, a vodijo jih resorno pristojni ministri. Naslednji sestanek s predstavniki sodne veje oblasti bo v ponedeljek in bo namenjen zgolj odpravi nesorazmerij pri plačah sodnikov, so še navedli na ministrstvu za javno upravo. Je pa po njihovih navedbah v okviru oblikovanja funkcionarskega stebra sicer predviden tudi dialog s preostalimi funkcionarji.

"Tožilci od vlade pričakujemo, da nas bo pri odpravi plačnih nesorazmerij obravnavala enako kot sodnike," je za STA danes povedala vodja posvetovalne skupine za odpravo plačnih nesorazmerij na vrhovnem državnem tožilstvu Mirjam Kline. Po njenih pojasnilih tožilci predlagajo, da se plačna razmerja znotraj tožilske organizacije oblikujejo enako kot pri sodnikih primerljivih nazivov, predlagajo tudi ponovno uvedbo dodatka na nezdružljivost funkcij.

Tožilci so sicer nedavno izrazili zaskrbljenost, da na usklajevanja o odpravi plačnih nesorazmerij v pravosodju niso vabljeni skupaj s sodniki. Ob tem so na ministrstvo za javno upravo naslovili zahtevo, da jih povabi na naslednje usklajevalne sestanke s predstavniki sodstva, kar podpira tudi novi stari generalni državni tožilec.

Predsednica Slovenskega sodniškega društva Vesna Bergant Rakočević je v petek pojasnila, da do današnjega sestanka ne komentirajo konkretnih predlogov ministrstva za javno upravo za odpravo plačnih nesorazmerij v sodstvu. So pa v sodniškem društvu zmerni optimisti, da bo končno prišlo do odprave neustavnega stanja na področju materialne neodvisnosti sodstva. Kot je navedla, pripravljajo pripombe na predlog ministrstva.

Po petkovih navedbah ministrstva za javno upravo so sestanki sicer namenjeni odpravi nesorazmerij pri plačah sodnikov, pri čemer je po navedbah ministrstva v okviru oblikovanja funkcionarskega stebra predviden tudi dialog s preostalimi funkcionarji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aristotle
09. 05. 2023 08.55
-3
Problem je v sami hierarhiji javne uprave.. vsak ki je nekaj dobrega naredil za komuniste je nek vodja z 6ke place… vsi zacetniki pa naj bodo to zdravniki, policisti ucitelji pa minimalce!!! Ne gre to tako!!! Isto delo/isto placilo, pa definitivno ne potrebujemo tako ogromne javne uprave!!! Potrebna bo optimizacija oziroma krcenje, tisti ki bodo ostali pa normalne place ter DELAT!!!!! Poglejte si objave plac v policiji, ki jih je objavljal Hojs… BOLANO
Samo12
09. 05. 2023 18.00
+3
Koliko pa ste svečkarji imeli plače? A si niste vi dvignili Plačilne razrede med najvišjimi in 8000€ covid dodatka??dajte se že enkrat spakirajte nekam zaradi mene v Hungarijo, tam boste med svojimi in desnimi. Ne bo komunistov, partizanov, imeli boste mir in Veče kao privat žurko😂 žlebu so prenovljeni🐑🐑🐑
son?ek11
09. 05. 2023 08.37
+3
Kje so bili sindikati v času janezovih vlad??? Vsi so se poskrili!! Nič so niso upali!!! Ali so se bali??? Janez jim ni zvišal plač, pokojnine je v času druge vlade znižal s tem , ko je uvedel zujf in so padle pokojnine iz 86% na 53% od plače!! V zadnjem vladanju pa nas je zaradi nesmiselnih bonbončkov zapufal za 3 generacije!!! Ha, in njega bi eni radi,???
Samo12
09. 05. 2023 18.02
+3
Nekateri vidni lobisti farmacije in Zavarovalnic so križarili in igrali golf na rajskih otokih. Normalno, da cvilijo, ne bo več provizij, denarja pod mizo, …🐑🐑
123soba
08. 05. 2023 19.08
+9
Golob povej jim tole. Vreča ima svoje dno in se ne bomo zadolževali zaradi lenuhov. Kdor noče delati v javnem sektorju gre lahko v gospodarstvo ali vzame s.p. Pa tiste lenuhe, ki imajo pogoj za penzijo spravite iz plačilnega seznama.
123soba
08. 05. 2023 19.06
+7
Počivalček 3 funkcije, skupaj na mesec vsaj 7.000 € neto, štrukelj 3 funkcije, vsaj 8.000 € neto na mesec. In ti štrajkajo, ker je prfokse strah učiti. Zakone sprejema sindikat skupaj z vlado. Vsi imate 3x previsoke plače...
St. Gallen
09. 05. 2023 08.08
-4
Merhabap
08. 05. 2023 18.35
-1
Golob bo moral povedat s kom in kdaj se bo pogovarjal in ali misli blefirat ali bo pomagal ali se bo sprenevedal
Slavko BabIč
08. 05. 2023 18.01
+6
nič ne bo! šele leta 2027 odprava nesorazmerij!
El pi5tolero
08. 05. 2023 17.43
+1
Komedija! Se ne neha! Lol
pekoči paradižnik
08. 05. 2023 12.38
-1
Vlada se trudi vsakodnevno z odpravljanjem škodljivih posledic janšizma,... zatečeno stanje v JU je ena od mnogih škodljivih posledic janšizma.
Ljhdsvd
08. 05. 2023 13.01
-3
Frenk zdaj bomo kmalu dobili zdravnika specialista v roku 30 dni.
Slavko BabIč
08. 05. 2023 18.01
+7
Nebodijetreba
08. 05. 2023 12.36
-5
Nehajte se že ubadati s plačami! Zdravstvo že enkrat uredite, to je bila vaša glavna zaveza. Čakalne dobe se iz dneva v dan podaljšujejo. Izpostavljate absentizem, niste pa sposobni ugotoviti, da je veliko le-tega prav zaradi katastrofalnih čakalnih dob za specialiste, op. posege. Morda pa čakate, da vam umetna inteligenca reši problem?
Uporabnik1884443
08. 05. 2023 19.44
-1
Zdaj je potrebno že pri splošnem opredeljenem zdravniku za navaden pregled čakati 20 dni, čakalnice pa prazne.
Dr. Janez
08. 05. 2023 12.26
-3
Kdaj boste sindikati doumeli, da ima nategunska Pernata vlada namen zmanjšati plače v JU. Plače so in še bodo šle gor le tistim z osnovno ali srednjo šolo, ti so najbolj zanesljivo volilno telo, vse ostalo je nepomembno.
Samo12
08. 05. 2023 13.01
+2
Torej ta vlada ima cilj povečat plače navadnim ljudem, medtem ko so svečkarji dvigovali plače samo izbranim in tajkunom,… zadel si bistvo in pravilno tako
Dr. Janez
08. 05. 2023 17.21
-3
Tako je, Pernata nategunska vlada ima namen povečati le plače neizobraženim oziroma nižje izobraženim, to je tistim, ki načeloma opravljajo preprostejša dela. Za stroko, razvoj, znanost se jim gladko šmirgla. Za njih ključni so navedeni volivci in drugi Pernati nesposobni priskledniki.
Uporabnik1884443
08. 05. 2023 19.58
-2
Zdaj vidiš da je prav, da to vlado zamenja desna vlada in uravnoteži zadevo. Tudi pri drugih stvareh.
kiropraktik
08. 05. 2023 12.11
-1
Dobili bodo časovnico nekje 2035!
pekoči paradižnik
08. 05. 2023 12.11
+1
Smrt janšizmu,... svoboda narodu in sindikatom.
Ljhdsvd
08. 05. 2023 12.25
-4
pekoči paradižnik
08. 05. 2023 12.10
-2
Problem javnega sektorja so odloženi nesposobni politični kadri strank, največ je janševcev, ki za zvestobo stranki in ideologiji dobijo dobre službe v javnem sektorju, koristi od njih pa ni,.... delajo le škodo, ker so speče mine janšizma, ki se aktivirajo, ko dobijo poziv.
Darko32
08. 05. 2023 11.55
-2
Nič plačew povečati. Naredi pregled delovnih mest in upravičenosti le teh. Nemorejo se pasti in izkoriščati sistem. Pregledati izobraževalni sistem do temeljev in ukiniti šole, kateri proizvajajo meglo. Vidimo sliko njihovega dela in kako so svoje stokovno znanje prenašali naprej, da so zamočili celotni izobraževalni sistem do temeljev, ker so širili ideologijo in izpuščali, da je potrebno tudi kdaj učiti o vrednotah in morali. Ne pa da luzerji nakladajo in sočasno za to nakladanje hočejo višje plače. NIČ povečati ampak zmanjšati.
Nebodijetreba
08. 05. 2023 12.30
-3
Manjka še samo to, da začneš trditi, da so šolniki svoje gene vcepili mulariji.
son?ek11
08. 05. 2023 11.51
+0
V času janezove vlade( janezovih vlad) se sindikati niso nikoli oglasili!!! A se niso smeli???? Sedaj pa kar tekmujejo, kdo bo glasnejši!!! Janez nas je s tistimi bonbončki zapufal za 3 generacije!!! Pa ni zvišal ne plač in e pokojnin, samo denar je razmetaval
Samo12
08. 05. 2023 13.02
+2
Uporabnik1884443
08. 05. 2023 11.43
-1
Nič ne bo, tako kot ni bilo nič pri upokojencih
wsharky
08. 05. 2023 11.43
+0
dvignit plače v javnem sektorju vsaj skladu z višino inflacije ali pa se bo tavbeku zgodila ulica
Darko32
08. 05. 2023 10.46
+1
Nič plačew povečati. Naredi pregled delovnih mest in upravičenosti le teh. Nemorejo se pasti in izkoriščati sistem. Pregledati izobraževalni sistem do temeljev in ukiniti šole, kateri proizvajajo meglo.
Janez23
08. 05. 2023 10.45
+0
Glede na to, da je v javnem sektorju vedno več zaposlenih, govorijo oz. lažejo, da jih je še premalo, kakovost storitev pa je katastrofalno slaba. Od zdravstva, oskrbe starejših, do šolstva, policije in gole in bose vojske, predlagam znižanje plač v javnem sektorju za 30%, zmanjšanje dopusta za 30%, zasebne detektive za nadzor bolniške, lažje odpuščanje, ker sedaj to ob pritožbi delavca ni možno.... Tako bi izenačili pogoje dela v javnem in zasebnem sektorju in morda bi tudi delali enako v obeh sektorjih. Ko pokličemo zasebnega zdravnika te bo sprejel v največ enem tednu, ko pokličemo javno zdravstvo še čaka od pol leta ali več. Govorim o prvem pregledu specialista.
Defragment
08. 05. 2023 10.17
+0
Sindikati, a so plačna nesorazmerja od danes? Od včeraj? Speljite se...Zakaj imam občutek, da so sindikati najmočnejša NVO, ki jih krmari SD?