Slovenija

Sindikati javnega sektorja pripravljeni začasno preložiti protest

Ljubljana, 14. 02. 2023 09.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja so pripravljeni začasno preložiti izvedbo protesta, napovedanega za 24. februar. S tem so glede na to, da je vlada začela pogajanja o odpravi plačnih nesorazmerij in prenovi sistema plač v javnem sektorju, pripravljeni dati priložnost dogovarjanju za pogajalsko mizo, so sporočili.

"V kolikor pa se bo izkazalo, da v pogajanjih ni mogoče doseči zadovoljivih rešitev, zlasti za odpravo plačnih nesorazmerij in odpravo uravnilovke v spodnji tretjini plačne lestvice, oziroma v kolikor bo vlada s svojimi ravnanji vsiljevala svoje rešitve ali posamezne predloge nerazumno pogojevala, bo pogajalska skupina reprezentativnih sindikatov javnega sektorja protestni shod brez pomisleka izvedla," je v sporočilu za javnost zapisal vodja pogajalske skupine Jakob Počivavšek.

V pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja kot začetek pogajanj z vlado razumejo četrtkovo medsebojno predstavitev izhodišč med vlado in sindikati o prenovi sistema plač v javnem sektorju in odpravi plačnih nesorazmerij.

Čeprav imajo o izhodiščih, ki jim jih je predstavila vlada, vrsto pomislekov, pa nekatera vsaj deloma odgovarjajo njihovim pričakovanjem, zato so vladi pripravljeni dati priložnost za dogovarjanje za pogajalsko mizo, je zapisal Počivavšek.

Sindikati javnega sektorja so pripravljeni dati priložnost za dogovarjanje za pogajalsko mizo.
Sindikati javnega sektorja so pripravljeni dati priložnost za dogovarjanje za pogajalsko mizo. FOTO: Shutterstock

Med za sindikate problematičnimi ali nesprejemljivi izhodišči je izpostavil predloge o zamrznitvi napredovanj in izplačevanja delovne uspešnosti, različno obravnavo posameznih skupin javnih uslužbencev v različnih predlaganih stebrih ter nejasna razmerja med predlaganimi stebri. Slednji namreč po njihovi prvi oceni "ne prinašajo nobene dodatne vrednosti in ne bodo naslovili nobene od težav obstoječega plačnega sistema, utegnejo pa močno otežiti pogajanja o njegovi prenovi".

Prav tako zanje ostaja nejasno, kaj vlada razume s tem, da je za uveljavitev dogovorjenega treba dogovoriti vse, "saj je 'vse' predstavljeno izrazito široko, daleč preko vprašanj plačnega sistema in kaže na namen zmanjševanja nekaterih pravic javnih uslužbencev". "Nenazadnje ni jasno, kakšni bodo konkretni vsebinski predlogi za odpravo plačnih nesorazmerij in v kakšnem obsegu vlada omenjena nesorazmerja prepoznava in jih je tudi pripravljena odpravljati," je zapisal.

Med pozitivnimi vidiki predstavljenih izhodišč pa v pogajalski skupini sindikatov ocenjujejo, da vlada s tem, ko s svojim predlogom dviga najnižje osnovne plače na raven minimalne plače, "dejansko nakazuje pripravljenost za odpravo uravnilovke v spodnji tretjini plačne lestvice, po kateri noben javni uslužbenec ne bi imel osnovne plače nižje od minimalne plače". "Prav tako glede na predstavljeno časovnico izkazuje pripravljenost za odpravo plačnih nesorazmerij, kar je po našem prepričanju nujno za primerljiv položaj vseh skupin javnih uslužbencev ob prenovi plačnega sistema in predstavlja predpogoj za uspešno dogovarjanje o tej prenovi," je zapisal.

Glede pogajanj z vlado v pogajalski skupini napovedujejo, da bodo v njih vztrajali na ohranitvi enotnega plačnega sistema, temelječega na načelu enako plačilo za delo na primerljivih delovnih mestih, ne zgolj znotraj posameznih dejavnosti, temveč tudi med različnimi dejavnostmi javnega sektorja. Znova poudarjajo zavezo vlade, da je o temeljnih vprašanjih plačnega sistema potrebno soglasje sindikatov javnega sektorja, "kar pomeni, da ne pristajamo na enostranske posege v plačni sistem, in da morajo biti vse rešitve dogovorjene v socialnem dialogu in implementirane preko kolektivnih pogodb vsaj v obsegu, v kakršnem se plačne vsebine urejajo danes".

Na predstavljena vladna izhodišča se bodo sicer podrobneje odzvali na seji pogajalske komisije, ki je napovedana za ponedeljek.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ap100
14. 02. 2023 21.42
so pritiski prehudi ?
zrela hruška
14. 02. 2023 19.21
+1
zdravniki zagrozijo, zadeva se takoj reši! za kaj to ni možno v drugih skupinah zaposlenih! kdo se boji zdravnikov...!?
M_teoretik
14. 02. 2023 19.05
Referendumov ni, sindikati so v hibernaciji. Le še na upokojence lahko računa kooperativna opozicija!?
M_teoretik
14. 02. 2023 19.03
Nč desni sindikat bo morov štrajkat!?
marker1
14. 02. 2023 18.18
+2
Ne vem kaj hočete sindikati JS. Saj vam je Golob za 5% zvišal plače in to celo za mesec nazaj. Ste postali preveč pohlepni, ali kaj?
jodr
14. 02. 2023 18.00
+1
Počivavšek že počiva.
borjac
14. 02. 2023 13.51
+2
1 Maja, za praznik dela, moramo počastiti tako, da pošljemo 2000 lažnih "delavcev" iz Državne administracije domov, in če bodo začeli "čistiti" te birokratske hleve, naj prečistijo tudi vse tiste , ki hodijo zjutraj z aktovkami na Obrambno ministrstvo, pa na Notranje ministrstvo, vsi z visokimi čini in visokimi plačami, vidimo pa jih samo takrat ko se menjajo Vlade in postavljajo nova vodstva, nove direktorje Itd. ....... takrat prilezejo na dan kot deževniki po dežju, koliko pa imamo mi v Slo. Vojski generalov, brigadirjev, stotnikov ?? .......le koga vodijo vsi ti Častniki če pa je v sestavi samo 2400 vojakov, imamo pa 4000 takih "voditeljev", pa na notranjem ministrstvu ravno tako, ljudje z visokimi čini in visokimi plačami kot sta naprimer Jurečič, Travnar ..... in sedaj Bobnarjeva, imamo kar precej naplavin, pa nič od njih, počistimo te naplavine iz različnih Vladavin, in imeli bomo precej denarja za plačevanje tistih, ki resnično delajo.
100slovenc
14. 02. 2023 11.34
+2
Bi vam jest dal protest garaci
natmat
14. 02. 2023 11.32
+6
V krizi morajo vsi zategniti pas drugače ne bomo nikoli iz nje prišli!!To se morajo tudi strici strici iz ozadja da s hujskanjem ne bodo nič dobrega naredili!!!
slovenka62
14. 02. 2023 11.29
+2
A si dobil komando da moraš biti tiho??
Anion6anion
14. 02. 2023 11.27
+5
Počivavšek kot predsednik Pergam a začel malo ukvarjat tudi z podjetji v gospodarstvu.
Vinkll
14. 02. 2023 11.09
+8
Itak jugonostalgiki ne bodo protestirali proti jugonostalgičnim skrajnežem v vladi ....
HŽV
14. 02. 2023 11.08
+4
Kmalu boste zadovoljni, da mate sploh sluzbo. Tezki casi prihajajo, krediti se drazijo vec kot se place zdvigujejo, inflacija se kar rine gor, clovek z povprecno placo bo delal za poloznice, hrano in kredit. Zgodilo se je najslabse, kredite so agresivno podrazili, cene ostajajo visoke, kratka ampak grozna kriza bo, vi pa se rezali torto ki je ni.
Karniolus
14. 02. 2023 11.13
-1
Ali pa tisti, ki uživate v bolečini povečevanja delovnih obveznosti za manjšo plačo in se radi žrtvujete za gospodarje. Ali pa ste morda nevoščljivi, da se del zaposlenih bori za svoje pravice.
HŽV
14. 02. 2023 11.24
+8
Ocitno si zlata ribica, kakorkoli obrnes, 2M ljudi zivi v sloveniji in takega javnega ustroja ne rabimo za tako malo ljudi, predraga drzava smo, 200+ zupanov, podzupanov, 20 ministrstev,.... Da ne nastevam naprej.
Anion6anion
14. 02. 2023 11.29
+3
V javni upravi ne bi nihče ostal brez službe. Tam so do zagotovljene penzije.
HŽV
14. 02. 2023 11.31
+4
Tocno tko, ko bo kriza bo zamrznjeno napredovanje in to je to, za moje podjetje se drazava ne bo zadolzila, da financira moje zaposlene
Karniolus
14. 02. 2023 11.05
+0
Me veseli, da poteka socijalni dijalog. Dogovori v javnem sektorju bodo kažipot tudi ostalim zaposlenim v gospodarstvu. Predlagam, da vsi vi podprete prizadevanja zaposlenih v javnem sektorju in se tudi sami angažirate za svoje pravice. Razen seveda tisti, ki imate milijone in želite povečevati svoje bogastvo na ramenih delavcev.
HŽV
14. 02. 2023 11.30
+5
Ce vzames pipistrela, ki je zasluzil milijone, noben delavec se ni bunil in se vrnil je nazaj v skupnost, zakaj da dokazete svoj prav morate vzet slab primer. Ce si boljsi zato, ker je oni slabsi potem tudi ti nisi vreden nic
rogla
14. 02. 2023 11.05
+0
Nekateri mislijo, da ima država vrečo brez dna. Za vse "zdrahe" je kriva prejšnja vlada, ko je polnila žepe zdravstvenim delavcem za covid dodatke, večina njih pa sploh ni bila v stiku s pacienti. Podobno javna uprava, vzgoja in izobraževanje ...
Rožle Patriot
14. 02. 2023 11.02
+9
Sindikalisti imajo tudi že vsi romunske račune ... !
Holy50
14. 02. 2023 10.58
+3
Kaj dela čudeže lepo napolnjena kuvertica. Prodajate celi JS pa bo vse gospodarsko tako ali tako je gospodarstvu vse višek in preveč za plačilo za JS.
jodr
14. 02. 2023 10.47
+5
Počivalšek je že pokleknil...
borjac
14. 02. 2023 10.47
+12
Sindikalist Počivavšek , pelji te "delavce" Javnega sektorja na cesto, in to vseh 180.000 , tako da jih bomo vsaj enkrat videli kdo so, kajti sedaj se skrivajo po pisarnah, pa metle jim prinesi, da bodo cesto očistili, tako da bodo vsaj nekaj naredili v življenju, pa še ta pripomba, če bo kdo sedaj protestiral, da niso vsi delavci javnega sektorja po pisarnah, in da tudi delajo, dela ki jih je potrebno opraviti da se stvari v državi premikajo, Bom odgovoril, tem ki v Javnem sektorju resnično nekaj delajo, vsi tisti ki tako mislite, se potem odtrgajte od teh raznih državnih administratorjev itd. kajti oni vas uporabijo samo takrat kadar povedo, da se tudi v Javnem sektorju kaj dela, drugače pa vas ni ti poznajo ne, torej tisti ta pravi delavci, poskrbite za svoje riti, kajti Počivavšek skrbi za te ta bogate riti, vsekakor pa ne za vas.
Potouceni kramoh
14. 02. 2023 10.35
+3
Jst bi vzel sindikalistom.Zato ker si to zaslužijo.