Slovenija

'Naše plače spodjeda inflacija, razžira pa jih tudi kozmični dež'

Ljubljana, 07. 12. 2023 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Pred vladnim poslopjem se je zbrala množica protestnikov na shodu dela sindikatov javnega sektorja. Vladi so sporočili, da je dovolj praznih obljub in da je čas, da dane zaveze izpolni. Pričakujejo uskladitev plač z inflacijo in odpravo plačnih nesorazmerij. Če dogovora ne bo, pa napovedujejo, da se bodo drugič zbrali še v večjem številu. Še pred shodom v središču prestolnice so se poklicni gasilci odpravili do ministrstva za obrambo, kjer so državnemu sekretarju predali svoje zahteve.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: David Švarc in Jakob Počivavšek o protestnem shodu
    06:45
    Iz 24UR ZVEČER: David Švarc in Jakob Počivavšek o protestnem shodu
  • Iz 24UR: Protestni shod
    03:49
    Iz 24UR: Protestni shod
  • Iz SVETA: Javni sektor na ulicah
    03:55
    Iz SVETA: Javni sektor na ulicah
  • David Švarc: Zahtevamo odpravo krivičnih plačnih nesorazmerij
    03:19
    David Švarc: Zahtevamo odpravo krivičnih plačnih nesorazmerij
  • Mitja Šuštar: Vaše politikanske prebavne motnje brizgajo diarejo po najpomembnejših vrednotah
    01:08
    Mitja Šuštar: Vaše politikanske prebavne motnje brizgajo diarejo po najpomembnejših vrednotah
  • Vladimir Lazić: Vladi sporočamo, da imamo vsega dovolj
    00:59
    Vladimir Lazić: Vladi sporočamo, da imamo vsega dovolj
  • Gorazd Kovačič: Naše plače spodjeda inflacija, razžira pa jih tudi kozmični dež
    01:11
    Gorazd Kovačič: Naše plače spodjeda inflacija, razžira pa jih tudi kozmični dež

Današnji shod so pripravili v pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek. Vanjo vključeni sindikati zastopajo zaposlene v številnih poklicih in dejavnosti, med njimi so policisti, poklicni gasilci, ravnatelji, zaposleni v vojski, zdravstvu, sociali, državni upravi, kulturi, visokem šolstvu.

Protestniki, ki so bili opremljeni s sindikalnimi zastavami, piščalkami in transparenti, so se najprej ob 11.30 zbrali na Trgu Republike in se od tam peš odpravili proti Gregorčičevi ulici pred sedež Vlade. Točno opoldne so nato zbrane nagovorili predsedniki sindikatov, ki so se pridružili shodu. Za glasbeno spremljavo na protestu pa je poskrbel Glosin trobilni "Štrajk kvartet". 

"Danes smo tukaj zbrani sindikati iz treh četrtin javnega sektorja," je uvodoma dejal Počivavšek, ki je nato naštel vse sodelujoče sindikate. "Zastopamo zaposlene v vseh dejavnostih javnega sektorja, z današnjim shodom pa izražamo enotnost," je poudaril. "Zakaj smo danes tukaj? Ker je dovolj prelomljenih obljub," je dejal. Spomnil je, da so bila pogajanja že dvakrat prekinjena. 

"Naše poenotene zahteve in stališča imajo prav zaradi različnosti sindikatov, ki so jih oblikovali, posebno veliko težo in legitimnost, zato naš glas ne more ostati neslišan," je dejal.

Po njegovi oceni se je na današnjem shodu zbralo približno 1500 ljudi. Poudaril je, da je današnji protestni shod opozorilni in da se bo naslednjič zbralo še več protestnikov, če jim vlada ne bo prisluhnila. 

"Ni evropske države, kjer bi bil uradnik s pooblastili na minimalni plači," je opozoril predsednik Sindikata državnih organov Slovenije (SDOS) Frančišek Verk. Predsednik visokošolskega sindikata pa je izpostavil, da so skoraj do minimalne plače zdrsnila tudi strokovna delovna mesta, za katera se zahteva univerzitetno izobrazbo, in da kader vseh profilov beži iz javnega sektorja v gospodarstvo. Opozoril je tudi na odtekanje javnega denarja v zasebne žepe. "Lopovi so vsepovsod med nami. To je neka rakava bolezen, ki se ji reče teta korupcija," je dejal predsednik SDOS.

"Naše plače spodjeda inflacija, razžira pa jih tudi kozmični dež. Kozmični dež vladnega sprenevedanja, kozmični dež vladne brezbrižnosti, kozmični dež vladnega podcenjevanja, kozmični dež vladnega zavlačevanja, kozmični dež vladnega prelamljanja vladnih obljub in zavez, kozmični dež vladnega zavajanja. Tega je dovolj," pa se je ob nedavni zaplet pri glasovanju v državnem zboru v svojem nagovoru obregnil Gorazd Kovačič, predsednik VSS. "Gospodje in gospe milijonarji iz vladne palače, prizemljite se! Sestopite iz kozmične sfere odtujenosti od ljudi in se soočite z realnostjo, v kateri živi in životari 190.000 javnih uslužbencev," je dodal.

Gorazd Kovačič, predsednik VSS
Gorazd Kovačič, predsednik VSS FOTO: Bobo

Zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu so se ob 10.30 najprej zbrali pred Univerzitetnim kliničnim centrom Ljubljana (UKCL), od koder so nato nadaljevali shod proti Trgu Republike. V imenu sindikata je zbrane protestnike nagovoril predsednik predsednik Sindikatov v zdravstvu Slovenije Pergam Vladimir Lazić. Kot je poudaril, ne zahtevajo nič drugega kot "pošteno plačilo za pošteno opravljeno delo v normalnih delovnih pogojih". Ob tem je dodal, da danes pozivajo, protestirajo, jutri bodo zahtevali in tudi stavkali, če bo treba.

"Dovolj imamo ignorantskega odnosa vlade pri sprejemanju kadrovskih standardov in normativov, zakonodaje o specialnih znanjih. Dovolj imamo ignorantskega odnosa direktorjev javnih zavodov, ki napredovanja razumejo vsak po svoje. Zato zahtevamo takojšnjo odpravo krivičnih plačnih anomalij in nesorazmerij plačnega sistema, ki se zaradi parcialnih kopičijo že od njegove implementacije," je bil oster Lazić.

Poklicni gasilci so se že pred tem iz Gasilske brigade Ljubljana najprej odpravili do ministrstva za obrambo, kjer so državnemu sekretarju Rudiju Medvedu predali svoje zahteve. Protestniki so opremljeni s transparenti, na katerih med drugim piše: "Kr en sekretar v vladi RS 5000 €, poklicni gasilec pa na minimalcu. Naj plešemo, da dobimo več?" Po predaji zahtev ministrstvu so se nato peš odpravili do Trga Republike. 

Tudi drugi govorci na današnjem shodu so opozarjali, da marsikje v javnem sektorju primanjkuje kadrov, saj zaradi nestimulativnega plačila in zahtevnih delovnih pogojev zaposleni odhajajo drugam, za prosta delovna mesta pa ni kandidatov, kar posledično vodi še v večje obremenitve zaposlenih.

"Delavci izgorevajo za javno službo, izčrpani so in premalo plačani, vi ste krivi, da bežijo iz javnega sektorja in da zavodi zaradi strokovne in kadrovske podhranjenosti propadajo," je vladajočim sporočil predsednik Sindikata kulture in narave Slovenije Glosa Mitja Šuštar."Delovno ljudstvo vas je prišlo prebudit iz zimskega spanca," pa je dejal. "Vaše politikanske prebavne motnje brizgajo diarejo po najpomembnejših vrednotah. Na kulturi smo se osnovali kot narod, imamo državnost in na kulturi utegnemo zaradi vas pasti," je poudaril.  

"Nihče ne želi delati v socialnem varstvu, ne za takšno plačilo in pod temi pogoji," je bil jasen predsednik sindikata SINCE07 Perica Radonjić

Zakaj so organizirali protestni shod?

Sindikati zahtevajo zaključek pogajanj o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij, o čemer bi dogovor, kot so opozarjali, moral biti sklenjen že do julija letos. Ob tem pa je njihova zahteva tudi takojšen dogovor glede usklajevanja plač z inflacijo. Prav je, da se bodo v prihodnjem letu v celoti uskladile pokojnine in socialni transferji, a je nujno, da se enako uskladijo tudi plače v javnem sektorju, je dejal Počivavšek.

Ob napovedani inflaciji, ki bo tudi letos presegla pet odstotkov, vlada po njegovih navedbah predlaga zgolj 40-odstotno uskladitev plač z inflacijo oziroma 2,2-odstotni dvig vrednosti plačnih razredov in se glede tega tudi na zadnjih pogajanji v sredo "ni premaknila niti za milimeter". "To je sramota, to je odnos do javnih uslužbencev, na katere računa vsakič, ko pride do naravne nesreče, do epidemije ali kakršnekoli druge krize," je dodal.

Protestni shod so sindikati javnega sektorja sicer napovedali, ko še ni bilo znano, da se bodo pogajanja v tem tednu nadaljevala. A tudi potem, ko so se v sredo drugič pogovarjali o uskladitvi plač z inflacijo in je vladna stran vztrajala pri prvotnem predlogu, ki za sindikate ni sprejemljiv, ocenjujejo, da je bila odločitev za shod prava.

Protestni shod sindikatov javnega sektorja
Protestni shod sindikatov javnega sektorja FOTO: Aljoša Kravanja

Po prvotnih načrtih naj bi ta pogajanja sklenili že do sredine letošnjega leta, a se je v večmesečnih pogajanjih datum za dogovor vse bolj odmikal. Jeseni, potem ko je Slovenijo prizadela ujma, pa je vlada sindikatom predlagala, da bi odpravljanje plačnih nesorazmerij in prehod na nov plačni sistem zamaknili na začetek leta 2025, kar je leto pozneje, kot so do takrat načrtovali.

V pogajalski skupini sindikatov, ki je pripravila današnji protestni shod, pričakujejo, da se bo implementacija novega plačnega sistema začela najpozneje s 1. januarjem 2025 in končala do izteka mandata aktualne vlade, torej do konca junija 2026. Ob tem je njihova zahteva, da na novi plačni lestvici ne bo več osnovnih plač, nižjih od minimalne, nesorazmerja v osnovnih plačah pa se bodo odpravila na način, da se uvrstitve delovnih mest v javnem sektorju povišajo za šest plačnih razredov glede na uvrstitve v dogovoru iz leta 2018. A ob tem nove datume vežejo na pogoj, da se plače uskladijo z inflacijo.

KSJS podprla protestni shod dela sindikatov javnega sektorja

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) so izrazili solidarnostno podporo današnjemu protestnemu shodu dela sindikatov javnega sektorja. "Odprava plačnih nesorazmerij in prenova plačnega sistema javnega sektorja sta pričakovanji zaposlenih, ki bi se, v skladu z dogovorom iz oktobra 2022, morali začeti izvajati s 1. 1. 2024. Žal se, zaradi več prekinitev pogajanj in predlaganega zamika s strani Vlade RS, plačna reforma oddaljuje," so zapisali. 

Kot dodajajo, je zato nujno, da se plače v javnem sektorju v letu 2024 uskladijo z inflacijo, "saj zaradi visoke rasti cen (zlasti hrane in energentov), ki najbolj vpliva ravno na tiste z najnižjimi plačami, ne moremo dopustiti realnega padanja plač".

Na ministrstvu ne vidijo razlogov za shod sindikatov javnega sektorja

Na ministrstvu za javno upravo so ob današnjem protestnem shodu dela sindikatov javnega sektorja navedli, da je to legitimno orodje sindikalnega boja, a razloge zanj težko sprejmejo. Pogajanja potekajo, obe strani se trudita najti kompromisno rešitev glede usklajevanj vrednosti plačnih razredov plačne lestvice z inflacijo v letu 2024, so zapisali.

Kot so spomnili na ministrstvu, je minister za finance v funkciji ministra za javno upravo Klemen Boštjančič po ponedeljkovi seji pogajalske komisije dejal, da vladna stran ocenjuje pogajanja kot konstruktivna in je sindikatom predlagala delno uskladitev plač z inflacijo v drugi polovici naslednjega leta. To pomeni, da bi se vse plače javnih uslužbencev v naslednjem letu zvišale. Za začetek uveljavitve odprave plačnih nesorazmerij in novega plačnega sistema pa so predlagali začetek leta 2025 zaradi nujne sanacije škode po poplavah, so spomnili na ministrstvu.

Tudi na sredini seji pogajalske komisije sta obe strani izmenjali nekaj predlogov, kako bi se spremenile oziroma povečale vrednosti plačnih razredov v javnem sektorju. Državna sekretarka ministrstva za javno upravo in namestnica vodje vladne pogajalske skupine Mojca Ramšak Pešec je po seji pojasnila, da v pogajanjih napredujejo in so prepričani, da bodo sklenili dogovor in se bodo plače javnih uslužbencev v naslednjem letu povišale. "Odprto je še vprašanje glede višine spremembe in glede datuma uveljavitve. Ostajamo optimistični," so povzeli njene besede v sporočilu za javnost.

Poleg tega bi pogajalski strani sklenili dogovor, da se začetek izvajanja plačne reforme v javnem sektorju in sočasne odprave plačnih nesorazmerij zamakne za eno leto, so dodali. O tem so se pogovarjali že večkrat, saj je zaradi nujne sanacije škode po avgustovskih poplavah, kar je trenutno prioriteta celotne države, predlog začetka uveljavitve odprave plačnih nesorazmerij in novega plačnega sistema 1. januar 2025.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (719)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

OrodniK
08. 12. 2023 16.38
+0
Jah, članek o protivladnem protestu je po 24 urah že poniknil v arhiv... Hihihi.... No, današnja novica, da se je cena košarice hrane letos povenil za 52%... torej inflacije ni, in javni sektor lahko pričakuje uskladitev z inflacijo, torej nižanje plač...LOL
Kostorog
08. 12. 2023 15.48
+1
Delat jih nagnat, na komunalo, cestno in podobne službe pa bodo hitro tiho.
Glava
08. 12. 2023 15.16
-1
kje imajo bicikle....
mmickica
08. 12. 2023 15.07
+4
Naj se prezaposlijo v gospodarstvo, ce jim kaj ne pase, kolikor vem, manjka delavcev na vseh podrocjih! A da ne? Seveda, tako lepo, kot jim je v JS, jim v gospodarstvu sigurno ne bo, dolgotrajne bolniske, dolg dopust, nic nadur,... Tiho naj bodo!
son?ek11
08. 12. 2023 15.02
+0
Haha, smuki ,praviš, da je prejšnja vlada hotela povišati plače, pa jih sindikati niso hoteli, hehehr!! A lahko še kaj bolj bolnega sproduciraš?? Te je pa janez dobro streniral, hehehe
baka.ckzks
08. 12. 2023 14.08
+0
nič nimam proti zahtevam JS,ampak oni imajo edini sindikate,v gospodarstvu je takorekoč prepovedano biti član sindikata.Pa naj me kakšen referent na UE postavi na laž.
vednokontra
08. 12. 2023 14.05
+10
Narod si piše sodbo sam, na volitvah.
smuuki
08. 12. 2023 13.48
+5
Besedi javno (šolstvo,zdravstvo,uprava) se daje nov pomen. Beseda javno je enako nesposoben. Zaposleni v javnem sektorju se bodo morali ponovno potruditi za zaupanje. Vse več dogodkov, dejanj kaže na krizo znanja v teh vrstah. Zdaj laže razumem zakaj napredek ni možen. Upirajo se digitilizaciji ker so vajeni prenašat papirje kot so jih predhodniki naučili. Sami pa nikakor ne morejo biti nosilci razvoja. Kriza
smuuki
08. 12. 2023 12.55
+5
Ko je hotela prejšnja vlada znižat obremenitve, prispevke plač se je uprl SINDIKAT. Zdaj pa nič jokat. Ponujene so vam bile višje plače pa so jih vaši izbrani liderji zavrnili. Nič jamrat. No na kakšen sprehod vas že še pripeljejo. Vsaj toliko, da veste komu plačujete članarino. Že izpis iz sindikata vam dvigne neto prejemke. 😀😀😀😀
smuuki
08. 12. 2023 12.51
+4
No in kaj je zdaj bolje ko ste se sprehodili po Ljubljani. A ja na kuhančka in lučke ste prišli. Ko je prejšnja vlada hotela plače dvignit je bila pa predsednica konfederacije sindikatov torej vseh sindikatov proti. A ste to že pozabili? A ste že dojeli kako vas imajo za norce. Pepčki ki čakate poziv, da vas oblečejo v folijo poslikajo in pošljejo domov. In vi nam, da ste bistri in pametni. Pudlji poslušnji pudlji. Daleč od intelegentne nadgradnje. Uživajte in čakajte novega foto termina. 😀😀😀😀
ii
08. 12. 2023 11.42
+5
In tresla se je zemlja, rodila se je miš ...
OrodniK
08. 12. 2023 12.18
+1
Prokleta Zima
08. 12. 2023 11.18
+5
Država potrebuje temeljit reset, ta barabija traja 33 let na 45 podlage. Ne se za.ebavat.
Jozaa
08. 12. 2023 11.06
+5
Prevelik javni sektor, res je nekateri so premalo plačani, res je, da pa so nekateri preveč, glede na delo, ki ga opravljajo, preveč preizobraženih glede na delo, ki ga opravljajo. Pregled sistematizacije in prerazporeditev plač bi bil že odgovor s katerim bi bilo potrebno začeti.
TretjeOkO
08. 12. 2023 11.02
+5
Saj vas nihče ne sili. Lepo vabljeni v realni sektor.
son?ek11
08. 12. 2023 11.15
-2
Ja, kakšen je la realni sektor??? A so zdravniki notri, medicinske sestre.....?
OrodniK
08. 12. 2023 12.22
+1
kritika1
08. 12. 2023 10.57
+5
No vidite, pa imamo sistem plač v javnem sektorju. Namesto prenovljenega sistema smo dobili ulico, smo dobili razsulo, smo dobili nekaj, kar spominja na katastrofo. Veste tukaj ne gre za to ali sem za neko politično opcijo, tukaj gre za dejstvo, da je ta vlada dejansko zavozila do skrajnosti. Vaš medij je dokaj prizanesljiv, če bi bili realno, če bi si želeli tej državi res dobro, bi bila vsebina bistveno bolj ostra bi nanizali bi vse norosti, ki so nam jih zakuhali. Mesec je lahkotno dvignil minimalno plačo, da je ugajal, potem je še bolj lahkotno napovedal dvig pokojnin že konec januarja 2024, vmes pa malo dviga, malo dodatka za Božič, da bodo upokojenci dali mir in da Ruparju odvzamejo zalet. Veste vse to se dela brez resnih strokovnih analih stanja javnih financ. Da je mera polna so znižali trošarine na pogonska goriva, še en bombonček ampak se vam zdi logično, da zmanjšate priliv v proračun in povečate odlive? Ja, za sodnike se našli način, me ne moti, res so v neki čudni situaciji ampak ali se vam ne zdi čudno, da zahtevajo več tisti, katerih delo je na ESČP ocenjeno kot dobesedna katastrofa, da smo drug, takoj za Malto po številu kršitev človekovih pravic v sodnih postopkih. In te krivice je zakrivila sodna veja oblasti ki je tudi na vrhu po številu sodnikov na 100.000 prebivalcev v EU? Mi se sploh ne pogovarjamo o pravih temah. Po teh podatkih bi morali sodniki dobiti še nižje plače, če smo malce cinični, ampak ne, gredo v prenovo, ki temelji na tem, da bodo sodno vejo zaprli pred javnostjo, da jim nebi gledali pod prste? Ne bomo imeli več sodb v imenu ljudstva ampak v imenu zaprte združbe? Šolniki bi tudi imeli več, seveda, ni problema ampak minister gre še dalje, še več vsebin, še več programov a kadra ni, denarja ni? Povejte kdo je tu nor? No in za češnjo na vrhu torte imate potem na ulici vse sindikate, vsi bi imeli več, bravo! Jim bo Mesec ustregel in še enkrat dvignil minimalno plačo? Jim bo predsednica države povedala, da se bo treba navaditi na življenje v revščini? Ja, tako daleč smo prišli ob dejstvu, da je denarja vendarle dovolj, samo nikogar nimamo tam na MF i vladi, da bi zakrpal luknje skozi katere nekontrolirano odteka denar, ena od takih lukenj je sedaj na tapeti medicinska fakulteta ali UKC, ne vem, ugotovite.
Jozaa
08. 12. 2023 11.10
+1
Predolgo, daj skrajšaj, kdo bo to čital, saj nisi politik, ali pač?
Perivnik
08. 12. 2023 10.35
+3
A Golob še kar ni odstopil? Se še kar posmehuje protestnikom?
OvcjiPastir
08. 12. 2023 10.38
-2
Je pacient odstopil, ko se je protestiralo? Ne, še nasilen je bil do protestnikov.
Diabloss
08. 12. 2023 10.32
+6
Če ti kaj ne paše zamenjaš službo a ne ?
prašek
08. 12. 2023 10.27
-1
» Macu Picu 08.12.2023, 8:05:24 +1 Prašek, da nisi ti oni debeli iz časov IJS, ki si mi grozil z emaili ? « ............................... Sedaj si me pa razkril 😂😂😂😅😅😅
Skunk Works
08. 12. 2023 10.30
+7
O prašek...Tvoja dva velesposobna naslednika me malo spominjata na goloba...vrhunski , res vrhunskimenedžer tam nekje v javnem monopolu, v realu, konkurenci in prostem trgu pa bogo bogo.....
prašek
08. 12. 2023 10.33
-2
Dihur ......... Mogoče tebe, mene pa ne. Moja dva namreč delata od jutra do večera svoj posel !!!! Samo to je zate malo pretežko za razumevanje .......... Sta namreč takšna lenuha (tvoje besede), da sta v JS!!!!
Skunk Works
08. 12. 2023 10.36
+9
Tam zdaleč niso vsi lenuhi, jih je pa vseeno dosti več kot na prostem trgu, ki lenuhov ne dopušča...
prašek
08. 12. 2023 10.37
-6
Torej : pazi na svoje besede ...............
Skunk Works
08. 12. 2023 10.26
+8
Kar zanimivi časi so sedaj.....Pri nas jih imamo ogromno v prevelikem JS, kjer se veliko ljudi, sploh v nepotrebnih službicah poleni, pokvari, zaležari, plača je redna, pretegniti se ni treba, bati za službo še manj, samo kaj ko jih je toliko, da plače v resnici niso bogve kaj...Pa bi morale biti, za tiste ki res delajo in jih država in družba rabi, tiste bi se moralo plačevati namasto fikusev tam.. In ker se je desetletja zanemarjalo poklicne šole in realne poklice, ker so vsi hiteli "študirati, da jim ne bi bilo treba delati", so prišli časi, ko razni obrtniki, pridni, delovni in tisti, ki kaj znajo, lahko kaj tudi postrani zaslužijo, saj jih primanjkuje vsepovsod. In kako si naj s tem pomaga neki povprečni javni uslužbenec? Saj v realu nič kaj ne zna, nima niti približno takih delovnih navad, nebi se umazal, spotil, bil kdaj na mrzlem ali vročem, in ostane mu samo tisto mesečno sledovanje - plačica, ki je večinoma vnaprej zapravljena v raznih kreditih, limitih, karticah, pa še inflacija mu jo nažira kot molji obleko v omari. Ja realnost vedno udari na dan, v takšni ali drugačni obliki. To da država zaliva na desettisoče nepotrebnih fikusev, se pač skozi čas začenja poznati in to vedno bolj in bolj....
Skunk Works
08. 12. 2023 10.25
+6
Hvala bogu, da imamo javni sektor, policijo, vojsko itd, saj nam to zagotavlja državo in neko civilizirano raven sobivanja, varnosti in mirnega sožitja in okolja v katerem lahko potem ustvarja gospodarstvo, ki v resnici živi državo. Ni pa vseeno kakšen javni sektor ima neka država. Lahko je vitek racionalen, pravi servis ljudi in gospodarstva ali pa razsipen, neučinkovit, prerazbohoten, in s tem v vedno večje breme za državo, gospodarstvo in ljudi v njej. Roko na srce imamo pri nas verjetno več deset tisoč fikusev, ki skoraj v službi praktično nič ne delajo, potem imamo nekaj deset tisoč posrednih fikusev, ki sicer nekaj delajo, a je njihovo delovno mesto produkt razbohotene birokracije in zakonov, v resnici teh delovnih mest država sploh ne potrebuje in jih nikoli ni potrebovala stanejo pa pošastne denarje vsako leto. In imamo sisitemsko korupcijo v našem prerazbohotenem JS, ki gre tudi v milijarde na letni ravni. In tako v nedogled ne more iti. Zato pa imajo medicinske sestre, gasilci, osebje v DSO jih in ostalih desetine in desetine poklicev, ki jih država in državljani nujno potrebujemo v JS, katastrofalno slabe plače, zato tam tudi manjka kladra in razmere se samo slabšajo in slabšajo. Lahko bi imeli nižje davke, če bi imeli vitek in učinkovit JS, dobro plačane medicinske sestre, gasilce in ostale nujno potrebne v JS, ki res delajo in garajo, in država, gospodarstvo in družbena blaginja bi samo rasla in rasla. Se bo našel kdo, ki bo presekal to prerazbohoteno prepožrešno uničujočo hobotnico tisočerih in tisočerih fikusev, da država in državljani in tudi gospodarstvo končno malo zadihamo?...Rešitev imamo pred nosom, od nas je odvisno po kateri poti bomo šli....