Slovenija

Sindikati javnega sektorja za odpravo omejitev plačnih razredov za vse javne uslužbence

Ljubljana, 23. 12. 2021 13.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
64

V Pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja menijo, da je povsem nesprejemljivo, da se omejitev najvišjega plačnega razreda odpravlja izključno za plačno podskupino E1 – zdravniki in zobozdravniki, saj za to ni nikakršnega utemeljenega vsebinskega razloga. V Fidesu predloga za zdaj ne komentirajo, saj zakon s predlaganim dopolnilom še ni bil sprejet.

Predlog dopolnila k desetemu interventnemu zakonu posega v zakon o sistemu plač v javnem sektorju in bi moral biti usklajen s sindikati javnega sektorja, na drugi strani pa obravnavan na svetu za plače v javnem sektorju, je v izjavi za javnost navedel vodja pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek. Ta je predlog ocenil za še enega v vrsti podtaknjencev v interventni zakonodaji, ki je namenjena omejevanju širjenja epidemije covida-19, ki pa z epidemijo nima popolnoma nikakršne povezave.

V pogajalski skupini odpravi omejitve najvišjega plačnega razreda po njegovih besedah načeloma ne nasprotujejo, pozivajo pa, da se predlagana ureditev spremeni na način, da bo upoštevala enako obravnavo javnih uslužbencev in ne bo prejudicirala usode sistema plač v javnem sektorju. Predlog namreč predvideva začasno odpravo omejitev do konca leta 2022, a so v pogajalski skupini prepričani, da tak poseg prejudicira usodo sistema plač v javnem sektorju.

Jakob Počivavšek, vodja pogajalske skupine
Jakob Počivavšek, vodja pogajalske skupine FOTO: Damjan Žibert

Kot nesprejemljivo je označil odpravo omejitev najvišjega plačnega razreda izključno za plačno podskupino E1, v katero spadajo zdravniki in zobozdravniki. "Za to ni nikakršnega utemeljenega vsebinskega razloga, saj gre tudi v primeru zdravnikov in zobozdravnikov za javne uslužbence," je poudaril. Sprejetje takega predloga bi po njegovem mnenju ostale javne uslužbence neutemeljeno postavilo v neenakopraven in manj ugoden položaj. V pogajalski skupini zato predlagajo, da se odprava omejitev razširi tudi na ostale javne uslužbence in velja ne le začasno, temveč trajno. "Hkrati tudi javno pozivamo vlado k takojšnjemu nadaljevanju socialnega dialoga in pogajanjem s sindikati javnega sektorja, pa tudi k obnovitvi socialnega dialoga v okviru Ekonomsko socialnega sveta," so zapisali v izjavi za javnost. 

Iz Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, kjer si prizadevajo za izstop zdravnikov in zobozdravnikov iz enotnega javnega plačnega sistema, so za STA sporočili, da se do predlaganega dopolnila ne morejo opredeljevati, dokler ne bo sprejet.

Spomnili so, da so sklicali izredno letno konferenco, na kateri bodo 11. januarja odločali o obliki in časovnici sindikalnega pritiska za izločitev zdravnikov iz enotnega sistema plač v javnem sektorju.

"Razumemo gesto vlade, da želi popraviti kardinalno napako ministra, ko se je ob usklajevanju novega zakona o plačah vseh zaposlenih v zdravstvu s figo v žepu pogajal s sindikatom zdravstvenih delavcev," sporočajo. Ob tem so spomnili, da je aneks o zvišanju plač zdravstva in socialnega varstva po njihovem mnenju povsem porušil še preostale zametke sprejemljivih razmerij plač. Kot so pojasnili, ne gre za sistemske rešitve, ki ga za zagotavljanje kakovostnega javnega sistema upravičeno pričakujejo.

Odprava omejitev bo za starejše kolege gotovo dobrodošla, so predlog dopolnila za STA komentirali Mladi zdravniki Slovenije. Začasen ukrep po njihovem mnenju ne rešuje plačne problematike zdravnikov, zaposlenih v javnem sektorju. Sami sicer pričakujejo, da bo Ministrstvo za zdravje glede točnih dvigov plačnih razredov zavlačevalo do enega leta. Na vprašanje, če so jih z ministrstva že povabili na sestanek glede njihovih zahtev, so odgovorili, da ne.

Če bo PKP 10 s spornimi določbami sprejet, gre KSJS na Ustavno sodišče

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) so medtem zapisali, da z zgroženostjo spremljajo predlog PKP 10, za katerega so, kot trdijo, izvedeli iz medijev. "Kljub visokoletečim besedam o zavezanosti k socialnemu dialogu, se mu je vlada v celoti odpovedala, zato smo stališča KSJS k predlogu PKP10 posredovali neposredno v Državni svet in v Državni zbor."

Kot so poudarili, vlada s predlogom posega v ZDR-1, in sicer v sistemsko ureditev glede delovnega časa, pravice do počitka in enostranskega odrejanja nadurnega dela. "To je popolnoma nedopustno. Zakon o delovnih razmerjih namreč ureja dodatno delo v primerih naravne ali druge nesreče, kamor sodi tudi nujno delo v primeru nalezljive bolezni. A bi za uporabo teh – že obstoječih – institutov morala biti razglašena epidemija, ki pa je vlada ne želi razglasiti. To pa je v nasprotju z utemeljitvami, zakaj tovrstne ukrepe sploh potrebujemo."

Prav tako se jim zdi nesprejemljivo, da se omogoči interventni dvig plač zgolj zdravnikom in zobodravnikom, ne pa tudi ostalim primerljivim javnim uslužbencem. Prav tako ni z ničimer utemeljena nujnost teh sprememb ter začasnost, menijo. "In če se vlada sklicuje na potrebo po uresničitvi stavkovnih zahtev, zakaj hkrati popolnoma ignorira uresničitev vseh drugih stavkovnih zahtev, ki so ostale v sporazumih z vlado do danes neuresničene? Ali se bodo pričela pogajanja za dvig plač v vseh dejavnostih javnega sektorja," se sprašujejo. 

Če bo PKP 10 sprejet, bodo, kot so zapisali, primorani ponovno vložiti zahtevo za oceno ustavnosti. "Ker nekdo mora zaščititi tiste, ki jih ta vlada ne vidi, jih ne želi dostojno plačati niti se z njimi ne želi pogovarjati."

Sindikalni predlog za usklajevanje vrednosti plačnih razredov za vlado nesprejemljiv

Predlog reprezentativnih sindikatov javnega sektorja glede usklajevanja vrednosti plačnih razredov, izhajajoč iz spodnje tretjine plačne lestvice, je za vlado nesprejemljiv. Prav tako ni sprejemljiv predlog ureditve dela na domu v kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti, so sporočili.

Za vlado, ki je na današnji seji sprejela odgovor na predloga KSJS in pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja, sta predloga nesprejemljiva tako zaradi vpliva na vzdržnost javnih financ kot vsebinsko. S finančnega vidika je predlog KSJS ocenjen na 650 milijonov evrov letno, predlog pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja pa na eno milijardo evrov letno. Gre torej za izjemno visoke finančne učinke, ki so z vidika vzdržnosti javnih financ povsem nesprejemljivi, hkrati pa predloga ne bi rešila niti problema tistih, ki so uvrščeni v plačne razrede pod minimalno plačo, niti tistih, ki so nad minimalno plačo, so sporočili z vlade.

Z vsebinskega vidika pa predlagani način kompresije plačnih razredov na plačni lestvici, ki bi 11. oziroma 15. plačni razred vezal na znesek minimalne plače, pri višjih plačnih razredih pa predvideva dodajanje enakega nominalnega zneska oziroma poviševanje plačnih razredov v določenih odstotkih, ni ustrezen. Zmanjševanje razmerij med plačnimi razredi bi namreč povzročilo dodatna plačna nesorazmerja in povečalo uravnilovko zlasti v razmerju do najzahtevnejših delovnih mest, meni vlada.

V zvezi s predlogom sindikalne strani glede ureditve dela na domu v kolektivni pogodbi pa vlada meni, da bi na podlagi zaključkov strokovne skupine Ekonomsko-socialnega sveta o morebitni nujnosti ureditve tega področja na poenoten način tako za zasebni kot javni sektor najprej na zakonski ravni lahko prišlo tudi do pogajanj o njeni ureditvi v kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti.

Vlada je danes sprejela tudi spremembo uredbe o notranji organizaciji, sistemizaciji, delovnih mestih in nazivih v organih javne uprave in v pravosodnih organih. V skladu z njo se zaradi prenosa področja informacijske družbe in elektronskih komunikacij iz pristojnosti ministrstva za javno upravo na službo vlade za digitalno preobrazbo ukinja direktorat za informacijsko družbo v okviru ministrstva za javno upravo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odpisan2x
24. 12. 2021 08.47
kravatarji so gonilo napredka
marker1
23. 12. 2021 21.59
Zdravniki bi morali biti izločeni iz sistema plač v JS že zdavnaj, ker enemu povečaš plačo, pa hočejo še ostali.
leon1309
24. 12. 2021 08.29
+2
neobremenjen_
16. 02. 2022 10.32
A ja? Če nočejo biti v sistemu plač JS, naj ne bodo zaposleni v JS. Pa kaj bi oni radi? Plače iz proračuna kar tako dogovorjene čaz palec? Pa kaj mislijo da so v privat firmi, kjer se lahko z delodajalcem dogovrajaš o plači individualno? Mi grejo na ganglije tele dvoživke. dopoldan delajo v javnem ZD, kjer pacientom govorijo da so čakalne vrste in jih prepričujejo naj pridejo popoldan privat na koncesijo, kjer zavarovalnica, namesto da denar da javnemu zavodu, plača storitev temu zdravniku direktno v žep. Pa se vam zdi da je to prav? Jaz bi jim že zdavnaj dal na izbiro ali Javno zdravstvo ali pa privat. Eno ali drugo, oboje ne, saj gre za navskrižje interesov in je podlaga za korupcijo.
sbštajerec
23. 12. 2021 21.44
Dejstvo je da je JS med 30 do 50 % preveč to je že Pahor ugotovil, te dohtarje pa bi gnal na izlet v Nemčijo, da si pogledajo kako se dela, kdaj so na delovnem mestu in kaj delajo, pri nas se nič ne da pri njih vse porihtajo, še ljudi iz groba ozdravijo, zdaj pa bi imeli višje plače, gospodarstvo nehajte plačevati davke pa bomo videli od česa bo njigova plača.
yanay
23. 12. 2021 21.35
-1
Najprej je potrebno preveriti, če proračun dodatne obremenitve sploh zmore servisirati. Glede na to, da je Janez na državne jasli pripel cel kup parazitov, s katerimi si nimamo kaj pomagati, bodo dodatni apetiti zadevo samo še poslabšali. Seveda pa se bo morala s temi problemi soočati in se nato z njimi ukvarjati, naslednja vlada.
Adolph
23. 12. 2021 21.05
Adolph
23. 12. 2021 21.04
+1
Kaj bi bilo v teh casih z malo skromnosti,da se Vasa preljubljena Slovenija financno malo opomore?Grabezljivci . . . . . .
provni
23. 12. 2021 20.36
+7
Se popolnoma strinjam z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja. Ne vem kaj hočejo zdravniki, ki imajo itak že zdaj najvišje plače v javni upravi. Nesramno.
sandi101
23. 12. 2021 19.55
+8
ma ja, najbolj da vam iz gospodarstva damo vse kar imamo, še nepremičnine prepišemo na vas
kiropraktik
23. 12. 2021 19.36
+4
Sindikati vzemite si vzgled po Kučanu! Ne bo se udeležil nocojšnji proslave! In tako je prav! Umaknite se, vaš čas je mimo!
Kollerik
23. 12. 2021 19.39
+2
St. Gallen
23. 12. 2021 20.12
+5
seveda. tudi Bill Gates in Donald Trump sta kolerika
leon1309
24. 12. 2021 08.34
+1
Tale je pa dobra. In interese delavcev bo zastopala poštena politika ali pa kar delodajalci. Bomo hitro 100 let v preteklosti kar se pravic delavcev tiče...saj dejansko gremo že nekaj let v to smer.
je še kdo pošten
23. 12. 2021 19.31
+9
zdaj se bodo najbolj oglašali oni z upravnih enot, ko so bile le te zaprte oni pa dobivali 1.500 eur korona dodatkov....bravo...samo kje so pa zobozdravnike tu poleg našli... ti pa so lenuhi na kvadrat....
leon1309
24. 12. 2021 12.12
Vedno se najde kakšna brihta, ki govori na pamet. Me res zanima na kateri UE so dobili tak koronski dodatek? Dodatki so bili a v nekaj deset eurih, ne pa nekaj tisoč eurov. Določene službe notranje uprave so celo po minutah stika s stranko obračunavale te dodatke, kar je potem zneslo znesek, ki niti papirja ni vreden. Mislim, da ste malo pomešali poklice. Je pa res da so bili določeni poklici, ki so te dodatke izigravali (med njimi tudi vrli zdravniki, ki zdaj zahtevajo povišanje plač oziroma verjetno, da bi plače ostale na nivoju plače+dodatka kot so ga imeli v času epidemije). Da pa ne bo pomote, niti pod razno ne mečem vseh zdravnikov v isti koš. Je pa žalostno, da se nekateri navidezno registrirajo, da b vlekli ravno te dodatke, ki jih zgoraj omenjate in ko se jih dobi pri takšni goljufiji (za katero bi recimo navadnega delavca odpustili, kazensko preganjali in obravnavali kot največjega kriminalca v Noriškem kraljestvu) slednji kot kaže niti konkretnega opomina ne dobijo. Tudi zato pa je stanje v državi takšno kot je.
marker1
23. 12. 2021 19.16
-1
Spet se je začelo. Zdravnikom višje plače in se takoj oglasijo sindikati JS. Spet se je odprla Pandorina skrinjica. Šolniki že imajo napram zdravnikom previsoke plače.
Kollerik
23. 12. 2021 19.39
+4
Župniki tudi lahko imajo tako visoke plače?
devote
23. 12. 2021 20.19
aristotel
23. 12. 2021 18.46
+6
Vse to je lepo a kdo bo to plačal mi smo ogromno zadolženi pod to vlado okoli 8 milijard več kot prej skupaj 40 milijard...apetiti po plačah so izjemni a od kod ...najbolj plačani zdravniki v javnem sektorju imajo glede BDP veliko boljše plače (govorimo o izplačilih ne o osnovi) kot pa zdravniki v javnem sektorju v Nemčiji to je vse noro...javni sektor je temelj zdravstva,zasebni pa pretežno počasi prevzema vajeti a to pomeni katastrofo v vseh oziranjih,kar se je pokazalo po svetu v času pandemije,če to izgubimo bodo posledice katastrofalne a povratka ne bo več ! Lepo se sliši privatno a oni pretežno delajo lažje stvari težje in dražje so na plečih javnega zdravstva a to ni jasno pa tu je še denar če boš imel te bomo zdravili če ne pa se ve ! Treba reči BOBU -BOB se že dejansko utapljamo orkester pa veselo igra...
anjerd
23. 12. 2021 18.29
+7
Seveda, gospodarstvo pa naj crkne. Nimamo vrece brez dna, zapufali smo ze naše vnuke. Malo morgen, nekaterim bi morali se znizati, kolikor delajo.
Nimasmisla
23. 12. 2021 18.07
+6
In bogati bojo še bolj bogati reveži pa še večji reveži
Slovenec81
23. 12. 2021 18.06
+2
Polovica del javnega sektorja bi opravljal program
Slovenec81
23. 12. 2021 18.04
+3
Lenuhom še več denarja....javni sektor bi morali ukiniti
_endrug
23. 12. 2021 18.44
+3
In ti boš šolal svoje otroke, oz. vse plačeval? Pa gasilce, zdravnike, ... Ta potni list boš dal 360 evrov?
_endrug
23. 12. 2021 18.45
+3
leon1309
24. 12. 2021 12.19
Absolutno. Potem pa bi dobili takšne primere kot jih že imajo ponekod v tujini (recimo UK), kjer je določene dele prej javnega sektorja prevzel zaseben kapital. Greste ugibati v katero smer so šle storitve za navadne smrtnike? Ampak seveda zgornji zapis je le en žalosten trol post, ki si odgovora niti ne zasluži, saj so bile takšne trditve že ničkolikokrat (dobro obrazloženo) demantirane.
Principat
23. 12. 2021 18.03
+7
tisti ki delajo naj ostanejo , nedalavni pa na borzo , a kaj ko so ravno nedelavni zlizani z zgornjo elito , ju se more resnično prevetriti , saj poznamo njihovo vehementnost in nedelo
zibertmi
23. 12. 2021 17.38
+8
elita bi imela po več deset tisoč eu plače,zmanjšano davčne stopnje ,pri kateri bi tudi največ pridobila in zmanjšanju davka na dobiček.s sabo ne boste nič nesli,pa državno blagajno vam polnijo ljudje,ki niti kredita na banki ne dobijo,ker je minimalni znesek za gotovinski kredit,ki ti mora ostat od plače 720 eu
BauBau1
23. 12. 2021 17.11
+12
Najprej naj v javnem sektorju večina, ki nič ne dela začne delati. Doma vedrijo in givorijo, da naj Covid kar traja. Isto velja za tiste zdravnike, ki nič ne delajo, vlečejo pa dodatke.
sinhron
23. 12. 2021 17.03
+7
Zdravniki bodo povzročili razpad plačnega sistema in povzročili verižno reakcijo in spirala zahtevkov za povišanje plač se bo pričela odvijati , a nihče se ne vpraša ali bo vse to zmoglo naše gospodarstvo , kajti zadolževati se ne bomo mogli v nedogled , ker ne bo vseskozi ta Janševa vlada na poziciji vladanja !