Slovenija

Sindikati ob sprejetju PKP 10 napovedujejo ustavno presojo

Ljubljana, 27. 12. 2021 20.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Pavlin, STA
Komentarji
87

Ob sprejetju novega protikoronskega zakona oz. PKP 10 so v Konfederaciji sindikatov PERGAM zgroženi nad nadaljevanjem prakse sprejemanja zakonodaje brez sodelovanja javnosti, socialnega dialoga v okviru Ekonomsko socialnega sveta in pogajalske komisije za javni sektor. Med bolj problematičnimi določbami se jim ob tem zdi prav dvig plačnega stropa pri zdravnikih in zobozdravnikih: "Gre za evidentno in popolnoma neutemeljeno neenakost." Ob tem napovedujejo vložitev zahteve za presojo skladnosti predmetnega člena PKP 10 z ustavo. Razočaranje nad dejstvom, da pri njegovem sprejemanju odločevalci niso upoštevali njihove zahteve po izločitvi zdravstva iz enotnega plačnega sistema, so izrazili tudi v sindikatu FIDES.

Državni zbor Republike Slovenije je v ponedeljek sprejel Zakon o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitve, obvladovanja, okrevanja in odprave posledic covida-19. Na sprejetje PKP 10 so se že odzvali v Konfederaciji sindikatov (KSS) PERGAM in izrazili zgroženost. Ta je posledica predvsem načina sprejemanja zakonodaje, ob katerem ni nikakršnega sodelovanja javnosti, socialnega dialoga v okviru Ekonomsko socialnega sveta in v okviru pogajalske komisije za javni sektor ter načina, ko se z enim zakonom posega v številne predpise. "S tem se povsem nepregledno spreminja pravni red," so kritični.

Ob tem poudarjajo, da gre za zlorabo nujnih postopkov sprejemanja zakonodaje v situacijah, ko v Sloveniji ni razglašena epidemija. Zgroženi pa so tudi nad novimi "podtaknjenci" v interventnem zakonu.

S PKP 10 se zdravnikom in zobozdravnikom dviguje plačni razred.
S PKP 10 se zdravnikom in zobozdravnikom dviguje plačni razred. FOTO: Dreamestime

Posebej problematične se jim zdijo določbe, ki posegajo v sistem plač v javnem sektorju, in sicer neutemeljeno, povsem selektivno, zgolj za eno poklicno skupino. "Povsem nerazumljivo in neutemeljeno je, da PKP 10 odpravlja omejitev najvišjega plačnega razreda zgolj za zdravnike in zobozdravnike, ne pa tudi za druge javne uslužbence na najzahtevnejših delovnih mestih," pravijo in kot primer navedejo visokošolske učitelje, raziskovalce ter zaposlene v gledališčih in orkestrih, ki bi po njihovem prepričanju tudi lahko presegli omejitev 57. plačilnega razreda.

"Gre za evidentno in popolnoma neutemeljeno neenakost. Ta je bila povrhu vsega sprejeta ob kršitvi postopka, ki ga za to predvideva Zakon o sistemu plač v javnem sektorju in ob odsotnosti socialnega dialoga s sindikati javnega sektorja," poudarjajo v KSS PERGAM in dodajajo, da to predstavlja tudi kršitev stavkovnega sporazuma med vlado in sindikati javnega sektorja iz leta 2018. Ta daje zaposlenim pravico do plačane stavke, če vlada enostransko poseže v enotni plačni sistem.

Zato so napovedali vložitev zahteve za presojo skladnosti predmetnega člena PKP 10 z ustavo, saj so prepričani, da je zaradi sporne določbe del zaposlenih v javnem sektorju povsem brez razloga in utemeljitve manj ugodno obravnavan in postavljen v slabši položaj glede na zdravnike in zobozdravnike.

Dodajajo, da je plačni privilegij za zdravnike in zobozdravnike v luči dejstva, da je vlada sindikatom javnega sektorja na dan božičnih praznovanj pisno sporočila, da se ni pripravljena pogajati o usklajevanju vrednosti plačnih razredov v javnem sektorju, s katerim bi naslovili plače zaposlenih v spodnjem delu plačne lestvice in se dogovorili za redno usklajevanje vrednosti plačnih razredov z inflacijo in drugimi makroekonomskimi gibanji, še posebej zavržen. "Če bi vlada prisluhnila večkratnim opozorilom sindikatov o nujnosti sprotnega usklajevanja vrednosti plačnih razredov, ne bi z leti vse več plač javnih uslužbencev potonilo na raven minimalne plače, prav tako pa tudi do pritiskov po (selektivnih) dvigih plač v različnih delih javnega sektorja ne bi prihajalo," so prepričani.

Menijo, da vlada s tem načrtno destabilizira plačni sistem v javnem sektorju in pri tem omogoča posameznim poklicnim skupinam boljši pogajalski položaj v primerjavi z drugimi. Ker je to nesprejemljivo in to počne na način, ki ni skladen z ustavo in zakonom, bo KSS Pergam izpodbijala sporni člen PKP 10 na Ustavnem sodišču in oblikovala zahteve za dvige izhodiščnih plačnih razredov tudi ostalih javnih uslužbencev, zlasti tudi tistih, ki so v enotnem plačnem sistemu umeščeni primerljivo z zdravniki in zobozdravniki, sporočajo.

FIDES nezadovoljen, ker zdravstvo ostaja del enotnega plačnega sistema

Razočaranje nad sprejetjem desetega protikoronskega zakona so izrazili tudi v sindikatu FIDES. Razočarani so predvsem nad dejstvom, da pri njegovem sprejemanju odločevalci niso upoštevali njihove zahteve po izločitvi zdravstva iz enotnega plačnega sistema, pa tudi da država še vedno ni pristopila k iskanju sistemskih rešitev za javni zdravstveni sistem. Kot so sporočili iz sindikata, novega protikoronskega zakona, ki naj bi veljal zgolj eno leto, niti ni mogoče neposredno uporabljati.

Od Ministrstva za zdravje zato pričakujejo, da bo še letos predlagalo ustrezne rešitve v poklicni kolektivni pogodbi za zdravnike, s katerimi bodo vsaj začasno sanirali nastala nevzdržna plačna razmerja med zdravstvenimi poklici, še posebej v razmerju do mladih zdravnikov.

FIDES
FIDES FOTO: Blaž Garbajs

V delu opozicije so opozarjali, da ta določba pomeni zvišanje plač le za že sedaj najbolje plačane zdravnike, pozablja pa na mlade zdravnike in druge zdravstvene delavce. Robert Cugelj z Ministrstva za zdravje je sicer pojasnil, da bodo na podlagi te določbe odprli socialni dialog o tarifnemu delu kolektivne pogodbe, v katerega so vključeni tudi mlajši zdravniki, specializanti in vsi ostali.

FIDES je pred sejo državnega zbora opozarjal, da je treba takoj narediti vse, da v javnem zdravstvu obdržimo nosilce zdravstvene dejavnosti, če je predstavnikom ljudstva kaj mar za kakovostno javno zdravstvo, razvoj medicine in predvsem za bolnike.

"Brez takojšnjih sistemskih ukrepov na področju plač, z izločitvijo zdravstvenih delavcev iz enotnega sistema plač v javnem sektorju bo javno zdravstvo zaradi neenakih pogojev funkcioniranja čedalje bolj izgubljalo bitko z zasebnim zdravstvom," so zapisali v sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov.

Za boljše delovne pogoje zdravnikov so se zavzeli tudi v Zdravniški zbornici Slovenije, od koder so opozorili, da bodo le dobri pogoji dela mlade zdravnike zadržali doma, kjer jih zdravstvo nujno potrebuje. Delujoče javno zdravstvo in najzahtevnejša medicina namreč po njihovem zahtevata dovolj nosilcev zdravstvenih dejavnosti, dovolj konkurenčne pogoje in organizacijo dela.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
28. 12. 2021 18.26
-1
Sodišče je odločilo, da nepreverjanje pogoja PCT ni prekršek‼️‼️‼️ vsi, ki vas skrbi, da boste kaznovani (podjetja, gostinci, trgovine...), če ne preverjate PCT, zdaj je to dokaz in povod, da nehate delati protizakonite stvari, v katere vas sili vlada‼️‼️ delite naprej, naj se razve, da je pogoj PCT nezakonit in ne more biti kaznovan tisti, ki ga ne preverja‼️ bravo odv. Urbančič, ki sodeluje tudi z našo Iniciativo staršev za zaščito otrok
zibertmi
28. 12. 2021 18.26
-1
jutri državni svet odloča o vetu na 10. protikoronski paket
marker1
28. 12. 2021 15.48
+3
Sindikati, ki nasprotujejo dvigu plač in zmanjšanju davkov, so sovražniki delavstva. Dobro plačan delavec se ne bo včlanil v sindikat, slabo plačanega pa sindikalisti pregovorijo.
marker1
28. 12. 2021 15.42
+4
Naši sindikati se obnašajo kot politične stranke. Njihovo delo so samo pravice delavcev in nič drugega. Sindikati so pa še vedno kot v socializmu, le podaljšana roka uprav podjetij. Sindikalni zaupniki dobijo sindikalni dodatek k plači iz podjetja, kar pomeni, da ne grizeš roke, ki te hrani. So tudi večinski lastniki Delavske Hranilnice, kjer plemenitijo sindikalne članarine pobrane od naivnih članov sindikatov.
za naše
28. 12. 2021 15.34
+3
Kdo je sploh ta jerkić-ka on al ona ?Kateri spol je?
Walter Pravicek
28. 12. 2021 15.25
+3
Sindikalist TITO-ČURKI-SVIZEC-ŠTRUKELJ, VELEKAPITALIST Z HIŠAMI IN STANOVANJI,SE BO BORIL.BOSTE VI ŽE ČUTILI ROKO KOMUNISTA!BRUH-BRUH!
JApajaDAja
28. 12. 2021 14.58
+7
nekoč je bila sindikalna članarina "prostovoljni mus"-kot smo rekli...za delavske pravice se ni boril nihče, smo pa imeli ozimnico, posteljnino,gate, majice,imeso in mesne izdelke ,zlete, dopust, zabave...po "sindikalni ceni"-vsaj to...in predsedniki sindikata so to delali za mali honorar,med delovnim časom...danes je hudičevo drugače-samo njihove plače in premoženje si poglejte-vi, delavski razred!
Zivetihocemsvoboden
28. 12. 2021 14.11
-2
Hahahah vec denarja zdravstvu dodatki brez omejitev bravo kaj vam to govori..se vam se vedno zdi Da zdravstvo skrbi za vaso dobrobit a ne svojo denarnico?!!povezani so skupaj protiv ljudstvu Da nas zasuznijo unicijo pospikajo gospodarstvo unicijo mnogi se ne zavedajo Da masovno globalno stradanje je na obzorju kontejneri z dostavo stojijo mesece hrana gnije vse za globalno ekstincijo scenarijo ki se pripravlja ze 150 let me tu sedaj se odvija kriticni trenutek zbudte se
jackgaton
28. 12. 2021 12.23
+5
Sindikati so v spregi z jugonostalgično KUL burek koalicijo ...... spet so spušili na celi črti
JApajaDAja
28. 12. 2021 14.26
+3
ko je jerkič sindikalna dama, borka za delavstvo in njih pravice...je čas, da se vsak normalen plačnik članarine izpiše in neha plačevati njihove plače -cca 8 k €!!
Walter Pravicek
28. 12. 2021 15.27
+4
Jerkičeva izgleda fizično čisto pri koncu.Suhljata,ni članov za visoko plačico!Pustimo jo pr mah.
za naše
28. 12. 2021 12.07
+9
Že zdavnaj sem iztopil iz te smrdljive lopovske zveze,vse to je treba ukinit .Kje na svetu še obstajajo sindikati ,katere vodijo vodilni na firmi? Poziv vsem,iztopite ker se napajajo od vas!
hondoid
28. 12. 2021 11.02
+8
Člani sindikata,kako dolgo še? Izpišimo se,saj ni nobene koristi,samo škoda in izguba denarja...
Skunk Works
28. 12. 2021 10.47
+9
Sindikati, najbolje boste naredili za delavce če se samoukinete....Takih, ki so proti našim višjim plačam, pa še razložit ne znajo zakaj, ne rabimo....
zibertmi
28. 12. 2021 10.42
-2
nič ne bo janez bo vse zablokiral zdravniki brez dela pa do povišic
brezveze13
28. 12. 2021 10.24
+4
sindikati ki delajo da polnijo svoje žepe na račun delavca, sam delavec ima od tega samo lažno upanje in vedno manjšo plačo. take sindikate kot im slo je potrebno prepovedati
DEJGALEJGA
28. 12. 2021 10.15
+4
Sindikati v slo podprejo samo predloge ki pridejo iz prave strani. Vsebina ni vazna. Place morajo biti pod kontrolo. Ce niso se pojavi elita..
blazter
28. 12. 2021 10.12
+4
Delavcem ne rabite dati nič, smo zadovoljni. In zmoremo. Dokazano.
MeireMetran
28. 12. 2021 10.08
+2
Sindikati v Sloveniji se borijo proti delavskim plačam, pravicam in lepem življenju ljudi, to so Fašisti v službi rdeče elite za izvajanje sovraštva, hujskanja in politične podpore umazani rdeči garnituri..Njihov največji domet so bile svinjske polovice, pišeti in krompir po višji ceni kot na trgu.
Šac81
28. 12. 2021 10.04
+3
Samo v Sloveniji se sindikati borijo proti višanju plač.Seveda če bi višala Fajonova bi bili za.In to je problem Slovenije.
STRIKEONE3
28. 12. 2021 10.03
+0
SKJ ne obtaja več ampak samo evropski DEMONkrati. Sedaj 20-30 let kasneje, ko vidite da ste na suho nat...pa namesto da prevzamete odgovornost ste kot otroci ki bi radi obtožili bivše komuniste da so oni krivi ker ta DEMOnkratični nateg ni tisto kar ste mislili da je! V bistvu isto je kot da nekoga zapustite greste k novi ljubici in potem obtožujete staro ljubico da je ona kriva ker je nova pokvarjena ali podobna.
DEEP
28. 12. 2021 09.59
+3
Zmerej najslabše potegnejo tisti zi 620.€.pokojnine!Garali so 40.l. za najslapšo plačo, delodajalci se bogatili na račun delavca a zdaj ti na račun upokojenca? POGLEJTE SI ZA NAZAJ PA VAM BO USE JASNO, LEŠINARI!?