Slovenija

Zaradi spornih določb o upokojevanju ministra pozvali k odstopu

Ljubljana, 30. 12. 2020 12.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, N.P., Ti.Š.
Komentarji
180

Določbe o upokojevanju starejših delavcev, ki jih vključuje sedmi protikoronski zakon, so po mnenju reprezentativnih sindikalnih central nedopustne in predstavljajo očitno zlorabo interventne zakonodaje. Ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja so pozvali k odstopu, napovedujejo tudi razmislek o vložitvi ustavne presoje in nekatere druge ukrepe. Na ministrstvu za delo pa odgovarjajo, da pri ukrepu ne gre za prisilno upokojevanje.

Kot so poudarili sindikalisti, so poslanci posegli v zakon o delovnih razmerjih, in sicer brez socialnega dialoga in razprave s socialnimi partnerji v okviru Ekonomsko-socialnega sveta (ESS). Gre za zgolj še eno od istovrstnih ravnanj v zadnjem času, so izpostavili.

"Gre za očitno zlorabo interventne zakonodaje in nujnega zakonodajnega postopka, vključno s prepovedjo referenduma, za trajne posege v sistemsko zakonodajo na neustaven in popolnoma nestrokoven način, ki utegne drastično povečati število upokojencev v zelo kratkem časovnem obdobju in pokojninski blagajni naložiti do 245 milijonov dodatnih stroškov," so opozorili.

Izglasovan predlog po njihovih besedah pomeni vračanje Slovenije med države z najnižjo stopnjo delovne aktivnosti med starejšimi delavci. "Sprememba seveda ne bo pripomogla k večji zaposljivosti mlajših oseb. Povečala pa se bo izčrpanost obstoječih delavcev, ki jim bodo delodajalci naložili še delo in naloge tistih delavcev, ki jih bodo 'prisilno upokojili'," so dodali.

Kot posebej nerazumno so označili podporo delodajalskih organizacij takšni rešitvi, saj so s tem po njihovih besedah najbrž že srednjeročno podprli dvig prispevne stopnje delodajalcev za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Edina alternativa temu je namreč bodisi zniževanje pravic iz pokojninskega zavarovanja bodisi drastično zaostrovanje pogojev za upokojitev.

"Ob takšnem načinu sprejemanja zakonodaje je popolnoma jasno, da se bomo v sindikatih zadnjima dvema možnostma z vsemi sredstvi uprli, tako da je edina rešitev dvig prispevne stopnje delodajalcev za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Morebitne negativne posledice pa naj delodajalci pripišejo svojim združenjem," so zapisali.

Sindikati so Cigler Kralja pozvali k odstopu.
Sindikati so Cigler Kralja pozvali k odstopu. FOTO: Bobo

Posebno kritiko pa so namenili ministru za delo Janezu Ciglerju Kralju, ki ni po njihovih besedah z ničimer preprečil, da se ne bi zgodil "ta nedopusten poseg v zakon in pravice starejših". "Nasprotno, tak predlog je na seji vlade celo podprl, stranka pa se je podpisala pod dopolnilo," so opozorili. S tem je po njihovih besedah tudi porušil vse temelje socialnega dialoga na ravni države. "Vsak minister za delo, ki bi dal kaj nase, bi ob takšnem ravnanju, ki pomeni tudi popolno izgubo njegove kredibilnosti, moral nemudoma odstopiti," so poudarili.

Ob tem so napovedali razmislek o nadaljnjem sodelovanju pri socialnem dialogu v okviru ESS. Razmislili bodo tudi o vložitvi ustavne presoje in sprožitvi postopka pred Mednarodno organizacijo dela.

O sprejeti rešitvi, ki je po njihovih besedah v nasprotju s priporočili Evropske komisije Sloveniji, nameravajo obvestiti tudi evropske institucije. Da naj se opredeli do teh ukrepov, bodo prav tako pozvali zagovornika načela enakosti. "Proučili bomo tudi možnost presoje ustavnosti sprejetega sklepa o prepovedi referenduma, ki preprečuje, da bi se bilo mogoče upreti sistemski in dolgoročni spremembi zakona, ki nima nobene povezave z epidemijo," so še napovedali.

Pod izjavo so se podpisali predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič, predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek, predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj, predsednik Konfederacije sindikatov 90 Slovenije Peter Majcen, predsednica KNSS – Neodvisnost Evelin Vesenjak, predsednik Slovenske zveze sindikatov Alternativa Zdenko Lorber in predsednik Zveze delavskih sindikatov Slovenije – Solidarnost Albert Pavlič.

GZS zavrača kritike določb o upokojevanju starejših delavcev

Očitki, da bodo določbe o upokojevanju starejših delavcev, ki jih vključuje sedmi protikoronski zakon, povzročile množična odpuščanja, so neutemeljeni in zmotni, pa je medtem prepričana generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Sonja Šmuc. Kot je poudarila, bodo delodajalci dobre delavce vedno želeli v podjetju obdržati čim dlje.

Upokojenec, pokojnina, pokoj, denar, splošna

Kot je v izjavi za medije v Ljubljani dejala Šmučeva, ukrep absolutno pozdravljajo. Po eni strani namreč omogoča socialno varnost tistim, ki so izpolnili pogoje za upokojitev, po drugi strani pa priznava tudi pravice delodajalcev, da lahko "sestavljajo svoje ekipe, ko so neke socialne pravice že dosežene".

Sedmi protikoronski zakon, ki ga je DZ potrdil v torek, med drugim določa, da bo lahko delodajalec zaposlenemu, ki izpolnjujejo pogoje za starostno upokojitev, torej praviloma v starosti 60 let in s 40 leti delovne dobe ali v starosti 65 let in z najmanj 15 leti zavarovalne dobe, odpovedal delovno razmerje brez navedbe razloga. Odbor DZ za finance je v ponedeljek to določbo iz zakonskega besedila črtal, v torek pa so jo poslanci na predlog SDS in NSi vanj vnovič zapisali. Pri tem bo imel delavec pravico do odpravnine. Sindikati so to določilo med drugim označili kot nedopustno očitno zlorabo interventne zakonodaje. Ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja so pozvali k odstopu, napovedujejo tudi razmislek o vložitvi ustavne presoje in nekatere druge ukrepe. O sprejeti rešitvi, ki gre po njihovih besedah proti priporočilom Evropske komisije Sloveniji, nameravajo obvestiti tudi evropske institucije.

"Delodajalci si ne bodo nikoli prizadevali, da bi izgubili koga od zavzetih in potrebnih kadrov. Za tiste, ki pa niso zavzeti in tako potrebni, pa tudi ni prav, da imajo neomejene privilegije," je dejala.

Velikega števila prekinitev pogodb o zaposlitvi zaradi tega člena Šmučeva ne pričakuje. "Kjer pa bo do tega prišlo, bo prišlo z nekim razlogom; ali tisto delovno mesto ni več potrebno ali je delo lahko organizirano drugače ali pa je preprosto zaposlenega na tem delovnem mestu povozil čas," je naštela.

V slednjem primeru bodo delodajalci po njenih besedah iskali mlajše ljudi, zaposlovanje mlajših pa je glede na podatke o brezposelnih dobrodošlo.

Na opozorila sindikatov, da je edina rešitev za nastale razmere dvig prispevne stopnje delodajalcev za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, je odgovorila, da so se socialni partnerji že pred časom dogovorili o reformi pokojninske zakonodaje. V njej je predvideno tudi podaljšanje delovne dobe.

"Če torej obstaja skupen interes, da se podaljšuje delovna aktivnost starejših, kar smo delodajalci vedno zagovarjali, se bomo za to dogovorili in prispevnih stopenj ne bo treba zviševati," je dejala.

Zavrnila je tudi trditve, da bo povečano upokojevanje močneje obremenilo pokojninsko blagajno. V zasebnem sektorju velikega števila prekinitev pogodb o zaposlitvi namreč na GZS ne pričakujejo, če pa bi do tega prišlo v javnem sektorju, javne finance ne bi bile bolj obremenjene. Za javne uslužbence se namreč iz proračuna izplačujejo tudi plače, je izpostavila.

Ministrstvo zavrača navedbe o prisilnem upokojevanju

Na ministrstvu za delo pa medtem poudarjajo, da ne gre za prisilno upokojevanje. "Z ukrepom omogočanja zaposlovanja, ki ga vključuje sedmi protikoronski zakon, ne bomo sprožili prisilnega upokojevanja," so sporočili. Ne glede na vrsto dela se bo zaposlitev lahko nadaljevala, če se bosta s tem strinjala oba akterja, zato ukrep ne bo negativno vplival na kadrovsko podhranjene poklice, so prepričani. "Ključen je torej obojestransko vzajemen odnos med zaposlenim in delodajalcem," menijo na ministrstvu.

Z ukrepom želijo predvsem spodbuditi zaposlovanje mladih, kar se bo po njihovih navedbah zrcalilo v izboljšanju gospodarske slike, so navedli. Zaradi koronske krize je namreč trg dela trenutno zelo prizadet, v tem času se je precej povišala brezposelnost zlasti med mladimi.

Pri ukrepu iz sedmega protikoronskega zakona, ki ga je DZ potrdil, ne gre za prisilno upokojevanje, kot je bil zmotno poimenovan v javnosti, so poudarili na ministrstvu za delo. Zaposleni, ki izpolnjujejo pogoje, a so na svojem delovnem mestu nepogrešljivi za delodajalca, bodo s soglasjem delodajalca lahko še naprej ostali v delovnem razmerju, so izpostavili.

Na državni zavod za zaposlovanje se je od januarja do novembra letos prijavilo 90.509 brezposelnih oseb, kar je za 35,3 odstotka več kot v enakem obdobju lani, so spomnili na ministrstvu. Pri tem se je delež mladih, v starosti od 15 do 29 let, povečal za 19,6 odstotka. "Zato je pomembno, da takšen razvoj takoj zajezimo, kar je tudi razlog, da je bila obravnava na ESS zaradi urgentnosti situacije izpuščena," so podčrtali.

Mladi po oceni ministrstva ne dobijo priložnosti za zaposlitev, saj nekateri starejši delavci ostajajo v delovnem razmerju še dolgo zatem, ko izpolnijo pogoje za upokojitev. Sprejeti ukrep mladim odpira nove možnosti za zaposlitev v Sloveniji, posledično bo tudi zmanjšal odliv mladih v tujino.

"Obenem pa bo ta sprememba izboljšala zaposlitvene možnosti tudi osebam med 55. in 58. letom starosti, ker se jih delodajalci zdaj bojijo zaposlovati," so še dodali. Novembra je bilo med starejšimi od 55 let kar 60 odstotkov dolgotrajno brezposelnih. "Pričakujemo, da bi se brez tega ukrepa položaj še poslabšal," so poudarili.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (180)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Salomon
31. 12. 2020 15.29
+1
Končno en dober zakon in še tega so sesuli. Če bi bila opozicija kaj vredna, bi ta zakon podprla. Tako pa podpira lenuhe. Vsak ve, da se v javnem sektorju ne znebiš slabega delavca ( sem spada tudi zdravstvo ), pa četudi ni nič od njega. Pravice so v tej državi postale nedotakljive, zadolžitev pa nujno izvajati. Lepo se nam piše....
lenov
30. 12. 2020 20.18
+3
Ko berem te komentarje se zgražam koliko vas komentira iz čiste nevednosti. Dejstvo je vsi,ki delajo po dopolnitvi 40 let delovne dobe izkoriščajo pokojninsko blagajno saj poleg svoje redne plače dobivajo še 40% pokojnine.Če gredo vsi ti v pokoj pokojninska blagajna ne bo tako obremenjena kot trdijo nekateri.Novo zaposleni po bodo tudi prispevali svoj delež v pokojninsko blagajno.Mlajši delavci pa so veliko cenejši za delodajalca saj nimajo takšnih bonitet kot jih imajo starejši delavci.
Diabloss
30. 12. 2020 20.22
+1
imamo 4.6 tisoč zdravnikov po novem letu jih bo pa 1.4 tisoč manj zaradi upokojevanja in mladi bodo to nadoknadili a ne
riss
30. 12. 2020 19.53
+1
Globoka država dela sistematično usklajeno in samo ruši, tudi vse kar je logično. NAMESTO, DA VSI AVTOMATIČNO ODIDEJO V PENZIJO, KO IZPOLNIJO POGOJE, se išče razloge, da so še naprej priklopljeni na državni denar. Sindikalisti se borijo zase in boste videli vsi od Štruklja, Jerkičeve,..., bodo hodili v službo do onemoglosti, seveda ne bo nič več koristnega od njih, ker skrbijo samo zase, da bo njim v redu, delavce pa samo pumpajo proti tej vladi, ker so tudi oni kontinuiteta zavržnega sistema. Nekateri deklarirani levičarji. Upam, da Janja Sluga spozna kaj je storila v parlamentu. Mladim je odvzela sanje.
Belabreza
30. 12. 2020 20.05
-1
Veliko članov SĐS je zrelih za pokoj, sem jih naštela nekaj, pa še veliko jih je, tudi škrinjarca je zrela za kašen gugalnik in pletilke, vasko s flaško je pa iz upokojenca postal minister. A to ti pa ni nič sporno?
Belabreza
30. 12. 2020 19.52
+0
Naj kar v svojih vrstah spravijo svoje starčke ala simoniti, predalič, janša v pokoj, večni.
zoran jankovi? 007
30. 12. 2020 18.42
+2
Ma kaj minister, cela vlada mora odstopiti ter ukiniti stranke kot so SDS, SMC, NSI.. Slovenijo vrniti v čas 1990 itd... Pa kaj se gredo v burek opoziciji, za vsako odločitev pozivajo k odstopu ministra... Res so pajaci...
pepikrlinca
30. 12. 2020 18.35
-2
V ustavi piše, da ima vsak državljan pravico do dela, torej nihče naj ne bi bil prisilno upokojen
riss
30. 12. 2020 19.58
+2
Pa kdo komu brani delat, če ga kdo po upokojitvi vzame po pogodbi na delo. Gre za super svinjarijo, ki si jo privoščijo tisti, ki itak niso nikoli nič koristnega naredili. V državnih službah lahko podaljšajo samo tistemu, če se ni nihče prijavil na razpis in samo toliko časa, da se. Takšnega delovnega mesta pa ni. S komunizmom, ki je prisoten še posebej v javnem sektorju očitno ne bomo razčistili nikoli.
zibertmi
30. 12. 2020 17.33
+2
sds privrženci,saj zato pa podpirate to stranko,ker sami niste zmožni razmišljanja.poslušate in to pozorno kaj reče jajo ali far iz prižnice in požirate njihove besede.dajte farjem nekaj več v puščico,da ne bo jajo nam jemal za njihov dodatek.to je pri njihovem premoženju tako ,kot bi trampu dal temeljni dohodek.mimogrede a je že čestital bajdnu
kakafonijaprava
30. 12. 2020 17.26
+9
Predlagam upokojitev politikov in poslancev, ki zicajo že 12 let in več v parlamentu!
SLObunkeljn
30. 12. 2020 17.19
+5
Se mi zdi, da tu ne gre ravno za gospodarstvo, ampak bolj za razne kadre v JU, ki SDSu niso po godu, pa jih bodo lepo poslali v penzijo in nadomestili s "preverjenimi partijskimi" kadri. 😉
zibertmi
30. 12. 2020 17.31
+2
partijec je tvoj jajo z varnospravljeno partijsko knjižico za slučaj rehabilitacije.ko bodo starejši letniki odšli,drugih pa ne bo.mogoče bo ponovno ustanovil kp,pa knjigo marksizma nazaj privlekel.katekizem mu ravno ni po godu
MladInPerspektiven
30. 12. 2020 17.08
+5
Osebno mislim, da se bi morali nekateri resnično upokojiti. Pošteno bi bilo če na zavodu za zaposlovanje čaka mlada oseba bi se starejši morali umakniti(seveda za isti poklic). Če pa ni zanimanja naj starejši delajo naprej. Bodimo pošteni mladi um ali telo dela hitreje in v večini bolje pa če nam je prov ali ne.
kakafonijaprava
30. 12. 2020 16.46
+0
Ah to vam je zakuhal Jašari, tak kot s ZUJF-om, ta KraljiCihan sploh ne ve zakaj se gre!
1918
30. 12. 2020 17.21
-1
kaktusar1
30. 12. 2020 16.46
+3
po zaslugi tovariša twitka, so se pokojnine po njegovem pokojninskem zakonu od leta 2013 počasi zmanjševale do 57,5% v obračunu je 24 zaporednih let, s zujfom pa zraven še onemogočil dvig pokojnin.....se prav, da so šle pokojnine dol za več kot 20%, pa namesto najboljših let zaporedna in zujf...pol pa računajte kaki so odmerki za pokojnino ...
srečen
30. 12. 2020 17.04
+1
Napiši vse politične stranke od leta 91, katere so bile na oblasti in katere so bile njdlje in ugotoviš, kdo je znižal pokojnine. Moraš gledat celostno!
anjerd
30. 12. 2020 16.44
+5
Ko gres v penzijo prides na berasko palico, kje je ves denar 40 let vlaganja?
1918
30. 12. 2020 17.22
+2
Spacapal
30. 12. 2020 16.40
+11
Mimogrede verjetno bi tud kaksen sindikalist mogu u penzijo.....
1918
30. 12. 2020 17.22
+3
Spacapal
30. 12. 2020 16.38
+12
Pa dajte prebtat zakon, nobenga ne bojo upokojil, upokojevali bojo tiste ko so izpolnili vse pogoje za penzijo pa se to se bo delodajalec odlocu... pa ste res vsi nepismeni. V luft so pa skocil sindikati vzgije in zdravstva kr je tu najvec zapislenih ko bi ze zdavnaj morali u penzijo....mladi delajo namesto njih za male pare inu pa njihive raziskave uporabljajo za dodatek k penziji....
Nebodijetreba
30. 12. 2020 16.56
+0
A ste res tako naivni? Res verjamete v dobronamernost ukrepa? Kateri mladi bodo dobili službe? Tisti s pravimi botri, ostali bodo tam, kjer so danes. Verjamete v pravičnost v naši državi? Kdo, mislite, da se skriva pod "delodajalcem"?
borjac
30. 12. 2020 17.13
-1
Kaj pišeš neumnosti, "nobenga ne bojo upokojil, upokojevali bojo tiste ko so izpolnili vse pogoje za penzijo pa se to se bo delodajalec odlocu" to je približno tako kot bi rekli, da v koncentracijskih taboriščih niso nobenega usmrtili, samo tiste za katere so se nacisti odločili, to je vse ki so bili v taborišče pripeljali.
Misika1967
30. 12. 2020 16.38
-4
Ja zdaj ko je nekdo starejsi naj gre v penzijo,kdo bo te delo?Mladi niso neumni da bi za nekaj ficnikov delali raje gredo v tujino in prav imajo.Ukrep mora veljat potem za vse pa se kako bodo prosili zdr.osebje naj delajo. Nasa butalska vlada.
kaktusar1
30. 12. 2020 16.37
+1
sej to ni zraslo v njegovi glavi, ampak v štabu sđs sa, s lahovnikom in simčićem na čelu....on je samo ovca v čredi...
soseda
30. 12. 2020 16.37
+6
Stari prdci na odobnih "delovnih" mestih brez žuljev dela in brez sivih las zaradi skrbi in stresa na vse pretege branijo svoje ugodnosti. Po njihovem bo brez njih sistem padel. Saj še umreti ne bodo smeli.
borjac
30. 12. 2020 17.15
+1
Tudi ti boš postal star, razen če ne boš umrl mlad, zapomni si, in takrat ko boš star boš lahko zopet komentiral, ta zakon.
Kukulkan
30. 12. 2020 16.37
+6
Kaj? Zdaj bi radi vsi delali?
rekapaka
30. 12. 2020 16.33
+4
Jožef Horvat se je preimenoval v Speedy Gonzales
borjac
30. 12. 2020 17.19
+3
Horvat ima 65 let, mogoče je s tem tekom hotel dokazati da ni še za penzijo, ampak je, po zakonu, ki ga on podpira bi moral iti v penzijo, ali pa si to domišlja na tak način, da bo sedel v DZ do 80 leta in sprejemal zakone v katerih bo uničeval življenja ljudi, lažnivi hinavec, to je Horvat.