Slovenija

FOTO: Poslanci poziva sindikatov niso upoštevali

Ljubljana, 18. 10. 2010 07.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.Š./B.G./N.D./STA
Komentarji
117

Sindikati so protestirali pred parlamentom, saj niso želeli, da bi poslanci predloga pokojninske reforme in zakona o malem delu uvrstili na dnevni red. Akcija sindikatov ni bila uspešna.

Pred poslopjem državnega zbora se je zbralo nekaj sto sindikalnih predstavnikov. Z glasnim vzklikanjem in žvižgi so protestirali proti predlogoma pokojninske reforme in zakona o malem delu. Poslance so pozivali, naj predlogov ne uvrstijo na dnevni red zasedanja, a so bili pri tem neuspešni. DZ je namreč  sklenil, da predloga ostajata na dnevnem redu.

Sindikati prepričani, da predloga vodita v revščino vse generacije

Predstavniki sindikalnih central so svoje nezadovoljstvo izrazili tudi z napisi, kot so Umaknite protidelavske zakone z dnevnega reda, Posiljena demokracija rodi revolucionarnega otroka, Minister Svetlik pa nič ter Drugi pokojninski steber – bogatenje na račun delavcev.

Sindikati so prepričani, da vlada ponuja mladim malo delo brez realnih možnosti za pokojnino, malo delo z manj pravic in manj plačila ter pokojnine, ki bodo ob tri leta daljši delovni aktivnosti enake ali celo nižje kot zdaj. "Ali res mislijo, da bomo tiho?" sprašujejo.

"Ne skrbijo nas tisti, ki bodo lahko izpolnili ostrejše pogoje. Skrbijo nas tisti, ki jih zaradi težkih delovnih razmer in slabega zdravstvenega stanja ne bodo mogli," opozarja predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič.

Semolič je poudaril, da se želi znova varčevati na delavcih in da se rešuje tiste, ki so to krizo zakuhali.

Tako kot v vseh sindikalnih centralah tudi v Pergamu menijo, da je nesprejemljivo, da bo na trgu dela začelo prevladovati malo delo. Predsednik sindikata Pergam Dušan Rebolj je poslance pozval, da naj ne glasujejo za novi zakon, in dodal, da sta v nasprotnem primeru mogoča referendum in vsesplošna stavka. Izrazil je upanje, da bo vlada vendarle prisluhnila njihovim argumentom. Dodaja, da so razmere v Sloveniji nemogoče, ukrepi pa se izvajajo na "plečih delavcev“. Glede potez vlade je Rebolj v oddaji 24UR OB ENIH dejal naslednje: "Ali naj se pogovarja ali pa naj odstopi.“

Delavski protest - 5
Delavski protest - 5 FOTO: Blaž Garbajs

"Danes smo prišli opozorit poslance DZ, da jim je vlada v odločanje poslala revščino. Če bodo sprejeli zakone, ki jih je Pahorjeva vlada poslala, bodo v še večjo revščino pahnili nižji in srednji sloj ljudi. Ti zakoni pomenijo nadaljnje bogatenje ozkega sloja elite in večjo revščino za ostale, tudi za upokojence. Ti namreč ne vedo, da jim je vlada v pokojninski reformi črtala varstveni dodatek. Napotujejo jih na socialne pomoči, država pa se nato pojavi kot upnica ter umrlim jemlje te denar nazaj,“ je bil kritičen sekretar ZSSS Milan Utroša.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je dejal, da vlada očitno želi izpeljati pokojninsko reformo na silo. "Toda sila rodi silo," opozarja.

'Pogojev številni delavci ne bodo mogli izpolniti'

Delavski protest
Delavski protest FOTO: Blaž Garbajs

Predlog pokojninske reforme zaostruje pogoje za upokojitev in sindikati opozarjajo, da jih številni delavci ne bodo mogli izpolniti. Tako se starostna meja za starostno upokojitev postopoma za oba spola zvišuje na 65 let. Brez odbitkov se bodo sicer lahko upokojili tudi mlajši, tako moški pri 60 letih in ženske pri 58 letih starosti, vendar bodo morali imeti hkrati moški postopno 43 in ženske 41 let pokojninske dobe.

Sindikati vztrajajo, da mora biti tri leta krajša pokojninska doba, torej 40 let za moške in 38 za ženske, dovolj za upokojitev brez odbitkov. "Nove generacije so ujetnice nestalnih in nekakovostnih zaposlitev, kar pomeni, da je pogoj 43 let pokojninske dobe zanje praktično nedosegljiv," opozarjajo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije.

Poslanci naj bi predlog pokojninske reforme obravnavali v torek, prav tako pa naj bi še v tem tednu prišel na vrsto tudi predlog zakona o malem delu.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

snifff
19. 10. 2010 12.19
A tale Semolič si je pa kr familijo peljal na izlet pred parlament, al kako to zgleda? Ali pa je to še vse kaj mu je ostalo od sindikalistov, a so že vsi na borzi ali kako je to, se sploh več ne znjadem :)
Dragan Cvijic
19. 10. 2010 11.47
ste pa face na 24 ur .
Dragan Cvijic
19. 10. 2010 11.44
Takoj k napišeš kaj misliš in poveš recept te moderatorji takoj skenslajo. Pa naj mi pol še kdo reče da obstaja pravica govora. Ma sej ni čudn da je tako stanje.
Adolph
19. 10. 2010 11.20
Kravo(republiko )ste izmolzli do kraja, dragi slovenceki,zdaj bo potrebno zaceti efektivno delati in varcevati . . . .. . .
bond81
19. 10. 2010 09.28
naj pripravijo proteste ob vikendih,bom prvi v vrsti
SEBASTI
19. 10. 2010 08.07
Zgoraj prikazane slike so prav smešne in sramota za slovenske sindikate.
ivo55
19. 10. 2010 08.04
Pa da se ne bi kdo spomnil in spet omogočil študenteraju staro prakso nič prispevkov plačevati, saj jih 2/3 sploh ne študira, ampak zlorablja status. Tako delo pa res ne daje nobenih realnih možnosti za dostojno pokojnino ( tistim ki to delajo in tistim, ki pokojnino imajo) in je povsem nesprejemljivo. Je le družbeno škodljiv privilegij živeti na račun drugih, živeti v nihilizmu! Prav bi bilo edino, da se na delo plačuje enake dajatve, seveda pa je predhodno potrebno dajatve znižati na 1/2 obstoječih!!!!!!1 Za to bi se moral zavzemati sindikat, ne pa da se gre neko okolišenje, za katerega rezultate še sam ne ve izračuna. Največ škode pa je semoličev sindikat delavstvu že itak povzročil v zadnjih 20.letih s svojo pasivno politiko in zagovarjanjem zaostankla rasti plač za produktivnostjo. Delal je za tajkune ne pa za delavstvo, ki je skozi članarino plačevalo le lagodno življenje sindikalnih funcionarjev. Sedaj ko je denarja zmanjkalo je že itak vse kontraproduktivno, sploh pa v družbi, ki kraje noče niti preprečiti, niti sankcionirati in ne zahtevati vrnitve pokradenh denarjev.
resslovenka
19. 10. 2010 08.00
Čas je najboljši in najbolj nepristranski sodnik. Nekdo si je vbil v glavo, da bo speljal pokojninsko reformo v najkrajšem času do konca. V tem trenutku in v tej gospodarski situaciji ta čas prav gotovo ni primeren. Ne vem koliko razsodnosti premore izvoljeno ljudstvo v parlamentu, se pa bojim da večina ne prav veliko. Vsaj glede na dosedanje odločitve ne. Se pa opravičujem tistim redkim, ki jo premorejo. Je čas za spremembe in za reforme, samo polotili so se jih na napačnem koncu in na račun najranljivejšega dela prebivalstva. To si pa velja zapomniti.
soola
19. 10. 2010 07.26
Sindikati so protestirali pred parlamentom A to naj bi bil protest, to zgleda tako, kot bi šel Semulič v vrtec po skupino malčkov, recimo ji, sončki in jih peljal na sprehod pred parlament....
Franc Zabukovec
19. 10. 2010 06.42
Grožnje da se bo pri nas zgodila Francija ali Grčija so larifari. Slovenci smo r.i.t.i Kar čitajte se v teh prispevkih. En prispevek ni , da komentator nebi izražal kaj mu je Leva ali Desna stran mafije vcepila v glavo. Vsi skupaj smo B.A.N.D.A. ki se vsak na svoj način udeležujemo svojega POGREBA.
doctor69
18. 10. 2010 22.34
Imamo popolnoma nesposobne z politiko zlizane SINDIKATE ( oziroma njihove vodje) kako naj bo semolič vodja nekega delavskega sindikata ,če pa v svojem življenju nima niti enega DELOVNEGA DNE KOT ZAPOSLEN V KAKI TOVARNI - PROIZVODNJI ,ODKAR POMNIM SE ŠLEPA V RAZNIH SKUPŠČINAH in SZDL tako v BEVGRADU kot v LJUBLJANI takoj po osamosvojitvi pa ga je takratna PARTIJA oziroma sedajšnja VLADNA GARNITURA ,ki je njihova naslednica POSTAVILA NA ČELO NAJVEČJEGA SINDIKATA in tako so si kupili MIR MED DELAVSKO RAJO.--- Izjema je bila le MANDAT JANŠEVE VLADE ko so SEMULIČEVI ŠEFI UKAZALI NAJ BOJO SINDIKATI ZELO DEJAVNI IN NAJ NA VSAK NAČIN ČLANSTVU DOPOVEJO KAKO NASOCJALNA JE JANŠEVA VLADA . -- Spomnimo se kako hitro je SEMULIČ v LJUBLJANO pripeljal 30 tisoč ljudi v protest proti reformam JANŠEVE VLADE PA ČEPRAV JE BILO GOSPODARSTVO V VELIKO BOLJŠI KONDICIJI KOT JE DANES IN ,KO JE BILA GOSPODARSKA RAST 7% -- Najbolj pa se mi obrne v želodcu ,ko se spomnim kako so v prvih vrstah korakali KUČAN - POTRČ - GOLOBIČ in celo g TURK in vsi povrsti pred kamerami sporočali JANŠEVI vladi kako je dobila nezaupnico ,od LJUCTVA- KAKŠNO SPRENAVEDANJE ZA BRUHAT. KOPIRANO DA SE NE POZABI!!!
SLOVENIASTAN
18. 10. 2010 22.06
prehlad 18.10.2010, 21:50 0 ENOSTAVNO BO TREBA VRČT TO G. IZ OBLASTI ČARAPANI PRI NAS POČASI LEZEJO NA PLAN IN NAM PIJEJO KRI. Ja to bi bilo najlazje nardit ter postaut drugo na oblast v upanju da ne bo slabsa od prejsne . Ta problem glede upokojevanja je zelo resen problem ki ga oblasti v Evropi ne resujejo ampak samo podaljsujejo agonijo , problem je v celotnem postavljenem sistemu in je treba gleda na stvar globje. Blagajna je prazna kje je denar skoncentriran ne vem delat bo treba . Jaz bi ta problem reseval z selekcioniranjem del. mest veliko je taksnih del. mest kjer se lahko dela komot do 65 leta veliko pa seveda tudi ne .
ares3
18. 10. 2010 21.35
pa kaki referendum,samo metanje denarja skozi okno,kateri referendum pa se je vlada držala?samo tistega ki je bil njej pogodu.npr.referendum o trgovinah glasovali smo da so ob nedeljah zaprte in so vse je odprto in tgovci še vedno moraj delat za mizerne plače,je pa še več primerov tako da.....škoda denarja.to bi mogli vsi zaposleni nezaposleni študentje upokojenci in naredit tako kot drugje takšno dogovarjanje je pa brezveze.......
gozdar1
18. 10. 2010 21.19
@vinadap Torej nam preostane referendum kot še edino mirno sredstvo.. Mislim , da ne vsaj o davkih se ne da razpisati referenduma..:)...
gozdar1
18. 10. 2010 21.17
Najprej zaradi vecjih profitov izvozis vso industrijo na kitajsko,...ker nicesar vec ne proizvajas moras vecino uvoziti (se zapufas) ter pricakujes , da bodo pufe vracali vsi ceprav so od vsega skupaj profitirali predvsem bogati...EU, ZDA, Slovenija,...in njihove reforme oz. kako narediti bogate se bogatejse...
gozdar1
18. 10. 2010 21.14
Najprej zaradi vecjih profitov izvozis vso industrijo na kitajsko,...ker nicesar vec ne proizvajas moras vecino uvoziti (se zapufas) ter pricakujes , da bodo pufe vracali vsi ceprav so od vsega skupaj profiterali predvsem bogati...EU, ZDA, Slovenija,...
HLAPCI.HLAPCI
18. 10. 2010 21.11
Umiri konje zek, nobena vlada do sedaj ni bila dobra, ena je to druga je to tretja bo ono pihnila mimo, in drugi časi so. Nobena do sedaj pa pa ni bila dobra. Napaka sindikatov pa je da delajo vse kar delajo preveč v rokavicah.
bema1201
18. 10. 2010 21.09
Semolič in ostali vodje sindikatov so dvorni norčki vlade. Rabimo nove delavske voditelje, ki bodo organizirali demonstracije, ki jih bo pomnila ta vlada in še naslednje ,da se z ljudmi na katerh račun živiš ne dela tako, kot to sedaj počne Pahor in njegovi kljukci, posebno še nebodigatreba Svetlik.
zek
18. 10. 2010 20.09
Imamo popolnoma nesposobne z politiko zlizane SINDIKATE ( oziroma njihove vodje) kako naj bo semolič vodja nekega delavskega sindikata ,če pa v svojem življenju nima niti enega DELOVNEGA DNE KOT ZAPOSLEN V KAKI TOVARNI - PROIZVODNJI ,ODKAR POMNIM SE ŠLEPA V RAZNIH SKUPŠČINAH in SZDL tako v BEVGRADU kot v LJUBLJANI takoj po osamosvojitvi pa ga je takratna PARTIJA oziroma sedajšnja VLADNA GARNITURA ,ki je njihova naslednica POSTAVILA NA ČELO NAJVEČJEGA SINDIKATA in tako so si kupili MIR MED DELAVSKO RAJO.--- Izjema je bila le MANDAT JANŠEVE VLADE ko so SEMULIČEVI ŠEFI UKAZALI NAJ BOJO SINDIKATI ZELO DEJAVNI IN NAJ NA VSAK NAČIN ČLANSTVU DOPOVEJO KAKO NASOCJALNA JE JANŠEVA VLADA . -- Spomnimo se kako hitro je SEMULIČ v LJUBLJANO pripeljal 30 tisoč ljudi v protest proti reformam JANŠEVE VLADE PA ČEPRAV JE BILO GOSPODARSTVO V VELIKO BOLJŠI KONDICIJI KOT JE DANES IN ,KO JE BILA GOSPODARSKA RAST 7% -- Najbolj pa se mi obrne v želodcu ,ko se spomnim kako so v prvih vrstah korakali KUČAN - POTRČ - GOLOBIČ in celo g TURK in vsi povrsti pred kamerami sporočali JANŠEVI vladi kako je dobila nezaupnico ,od LJUCTVA- KAKŠNO SPRENAVEDANJE ZA BRUHAT.
RoccoS
18. 10. 2010 19.26
kje pa so gospodarske reforme???