Slovenija

Sindikati pred praznikom v luči krize: Ne bomo dovolili, da posledice spet plačajo delavci

Ljubljana, 30. 04. 2020 13.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
169

Letos bodo delavci 1. maj, praznik dela, zaradi epidemije koronavirusa praznovali povsem drugače, brez druženj, kresovanj in budnic, poudarjajo v sindikatih in pozivajo, da se kot simbol delavskega boja na balkone obesi rdečo zastavo, cvetje, majico. Hkrati opozarjajo, da ne bodo dovolili, da se posledice krize znova obesi na pleča delavcev.

"Ne bomo dovolili, da posledice krize znova plačajo delavci," svarijo sindikati pred praznikom dela.
"Ne bomo dovolili, da posledice krize znova plačajo delavci," svarijo sindikati pred praznikom dela. FOTO: Jani Dolinšek

Ob letošnji 130-letnici prvega praznovanja praznika dela "praznujemo zgodovino združenega boja za delavske pravice, za izboljšanje socialnega položaja, za izboljšanja delovnih razmer", so opozorili v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). "Vsi smo delavke in delavci, ne glede na to, kakšno delo opravljamo, kje ga opravljamo in v kakšni obliki. Vsi si zaslužimo delavske pravice, dostojno plačilo in dostojno delo," je poudarila predsednica ZSSS Lidija Jerkič.

Trenutna kriza je, tako v ZSSS, dodatno razgalila problem prekarnih oblik zaposlovanja, ki ne zagotavljajo spodobnega preživetja, kako nujno je zagotavljanje varnega in zdravega dela ter kako pomembne so kakovostne javne storitve, kot sta zdravstvo, samooskrba, pa tudi varovanje zasebnosti, osebnih podatkov in človekovih pravic z vidika nadzora, povezanega z varovanjem zdravja.

Na področju digitalizacije, avtomatizacije in robotizacije se medtem postavlja vprašanje, ali bodo krizne razmere delovale kot katalizator za pospešen napredek na področju samodejne tehnologije, saj so stroji in roboti odporni na covid-19. Epidemija je razgalila tudi, kako težko je delo od doma ob hkratnem usklajevanja družinskega življenja in kako je bila "pravica do odklopa" do sedaj zanemarjena, so našteli.

"Razmišljanja in napovedi gredo v različne smeri. Sprememb ne moremo preprečiti, lahko pa jih oblikujemo in usmerjamo. Pri tem je ključna naloga obveščanje in izobraževanje o novih okoliščinah, o pravicah in o možnih rešitvah," so še navedli v ZSSS.

'Naša opozorila zgolj klic vpijočega v puščavi'

Da je koronska kriza osvetlila številne sistemske pomanjkljivosti, "na katere smo sindikati sicer pogosto opozarjali, a so bila naša opozorila zgolj klic vpijočega v puščavi", so v poslanici ob prazniku opozorili tudi v Konfederaciji sindikatov Slovenije Pergam. Ob tem je predsednik Pergama Jakob Počivavšek posebej izpostavil zanemarjanje socialnega dogovarjanja, "ki bi bil nujen v teh časih in ob sprejemanju ključnih odločitev in ukrepov za sedanjost, ki bodo močno zaznamovali tudi prihodnost".

Zgodovina nas uči, da je bil prav socialni dialog v preteklosti v najpomembnejših trenutkih po osamosvojitvi odločilen za napredek, razvoj in ohranitev socialne države, je spomnil. "Ob vseh kritikah sindikalnega gibanja, ki so pogosto neutemeljene in temelječe na predsodkih in ideologiji, je dejstvo, da bi bil brez sindikalnega udejstvovanja položaj delavstva zagotovo mnogo slabši, naša družba pa revnejša in močno razslojena," je zatrdil.

Po krizi, ki jo je povzročila epidemija, pa bo, tako Počivavšek, na posebni preizkušnji solidarnost. "Marsičesa v zvezi s tem smo se naučili v finančni krizi. Tokrat bomo zahtevali solidarnost kapitala, delodajalcev z delavci, z družbo, v kateri delujejo in od katere tudi prejemajo," je napovedal.

Z ukrepi za omilitev posledic epidemije delodajalci dobivajo veliko in prav je, da po koncu epidemije prevzamejo temu primerno breme javnofinančne konsolidacije, verjame. "Tokrat se ta ne sme vršiti na plečih delavk in delavcev, na socialnih transferjih, na pravicah iz socialnih zavarovanj ter na plačah zaposlenih v javnem in zasebnem sektorju. Izkušnje iz finančne krize nas učijo, da je to napačna pot, ki siromaši ljudstvo in duši gospodarsko rast," je bil oster.

V Obalni sindikalni organizaciji - KS 90 so pozvali k sprožitvi 'epidemije' sprememb.
V Obalni sindikalni organizaciji - KS 90 so pozvali k sprožitvi 'epidemije' sprememb. FOTO: Shutterstock

Oglasili so se tudi v Obalni sindikalni organizaciji - KS 90, kjer so pozvali k sprožitvi epidemije sprememb, "katerih posledica bo, da se delu vrne čast in oblast in pošlje v preteklost sistem, ki temelji na izkoriščanju, razslojevanju, korupciji in sistemskem ustvarjanju revežev".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (169)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezcasni
02. 05. 2020 18.24
zanimivo da 1.maj danes praznujejo predvsem tisti ki nič ne delajo ,včasih pa je bil to res delavski praznik.....kar pa se sindikata tiče ,pa je to firma v firmi in razen vodilnih ki vlečejo super plačo ostali vsi izgubljajo in so le nujne številke za obstoj organizacije ,ki dela zaplete zato da sploh obstaja....
SVETTEL5
02. 05. 2020 10.17
+1
JA JA JJ je prepovedal praznovanje 1 .maja ...Že Sokrat(470-399p.n.š) je opisal JJ vlado; In ko bodo lopovi in prevaranti končno demokratsko prevzeli oblast ,ker kriminalci in zločinci težijo po moči bo nastala hujša tiranija ,kot je bila za časa katere koli monarhije ali oligarhije.,,,
Malin3
01. 05. 2020 21.03
+1
Sindikalisti z bogovskimi plačami, kje pa vi živite?
SVETTEL5
02. 05. 2020 10.18
-1
Tomvojo
01. 05. 2020 19.15
+3
Ja, delavci ne bodo plačali posledic ker nimajo in ne bodo imeli s kom plačati.
Jaka Jack
01. 05. 2020 18.44
+10
Sindikati so nepotrebni. Delavci znajo sami skupaj stopiti, če je to potrebno. Nobeden ne dela v slo pod prisilo in se sam odloča za kakšno plačilo bo opravljal delo, trg pa narekuje ponudbo. Sindikat ščiti samo pravice lenuhov in živi od delavcev in svoje banke delavske hranilnice, ki so jo ustvarili z žulji delavcev iz članarine. Tresejo se za svoje riti in korito tako kot politiki. Svizcu bi lahko postavli kar spomenik, ker je že toliko časa na funkciji in je nenadomestliv...
omega _v6
01. 05. 2020 18.13
+10
Res me zanima kaj bodo sindikati naredili v Velenju?? Bodo tako vztrajni,da bodo Kitajci odpustili 1200 ljudi??
ceta69
01. 05. 2020 17.21
+3
Glede na plus in minuse se nekdo lahko zamisli ........aja v Sloveniji živimo
oježeš
01. 05. 2020 16.46
+13
Ne zaradi ukrepov glede koronavirusa, ampak na splošno se sprašujem ali je 1. maj še praznik delavcev, ali je postal praznik, menedžerjev, politikov, raznih funkcionarjev, kriminalcev in podobnih? Ker delavci nimamo glede na naše stanje, več kaj praznovati, razen spominov!
provni
01. 05. 2020 16.20
-2
Veselo praznovanje 1. in 2. maja. Kresovanje je žal prepovedano zaradi požarne ogtoženosti, ker je te dni stalno deževalo. Pa bodi pameten. Maslo od velikega vodje teme.
SVETTEL5
02. 05. 2020 10.18
JA JA JJ je prepovedal praznovanje 1 .maja ...Že Sokrat(470-399p.n.š) je opisal JJ vlado; In ko bodo lopovi in prevaranti končno demokratsko prevzeli oblast ,ker kriminalci in zločinci težijo po moči bo nastala hujša tiranija ,kot je bila za časa katere koli monarhije ali oligarhije....
Lisec7
01. 05. 2020 16.03
+6
Vesel in zdrav praznik 1. maj brez dela
kapetan
01. 05. 2020 15.48
+15
Ma kaj bodo sindikati? Marsikatera firma pred propadom in naj bi plače dvigovala? Lahko, a ne za dolgo. Naj začnejo že delat enkrat red v javni upravi in javni porabi kjer je to potrebno (kdor si tam res zasluži naj bo seveda korektno plačan) . Naj dvignejo še malo davke in ne bo več ene firme v tej državi in posledično tudi služb ne. Že tako imamo višji DDV kot denimo Nemčija. Zakaj bi več ljudje delali in kupovali v Sloveniji ko pa so v Nemčiji že zaradi nižjega davka nižje cene ob višjih plačah? Hočete recept. Davke znižat, zmanjšat drastično neučinkovito in zbirokratizirano javno upravo in konec kraji javnega denarja pa bo takoj bolje. Gospodarstvo je le molzna krava in konec koncev zakoni omogočajo enim bogatenje. Sindikati kot taki danes so samo podaljšana roka teh katerih ne bi nič delali in lepo živeli. Ljudem delo in denar! Da, a tistim ki si ga zaslužijo ne lenuhom in prevarantom kot danes. V tej državi ste delo totalno razvrednotili. Samo v javni upravi bi vsi še delali. Ma povejte mi samo za enega otroka da reče bi delal v fabriki.
mijavci
01. 05. 2020 21.05
+1
Uporabnik473573
01. 05. 2020 14.42
+3
zgolj lažni profili. Zgolj zlobni ljudje.
Maks Novak
01. 05. 2020 14.22
+17
Se pravi ,da v Velenju ne bodo odpustili delavce,kakor tudi ne v akumolatorski Žerjav in drugod,znižale se bodo cene v trgovinah,kakšne pravljice za lahko noć so tole?si je res treba še norca delati iz ljudi?
vezuv_
01. 05. 2020 14.19
+19
V dobro stoječih podjetjih predsednik sindikata dobi tudi do 25.000 evrov nagrade ali božičnice, samo, da prepreči kakšen štrajk v podjetju in tuli z vodstvom podjetja v isti rog.
vezuv_
01. 05. 2020 13.09
+13
komentiranje zaprto. Delavci že plačujemo zablode. Cene so višje, davek se bo dvignil na 25%, uvedle se bodo nove vrste davkov, vključno z davkom na nepremičnine..... Ne vem ali v parlamentu z vrečo brez dna mislijo, da denar kar serjemo ali kaj?
omega _v6
01. 05. 2020 11.07
+29
No pa ,da vidimo kaj bo sindikat naredil v Gorenju,kjer nameravajo odpustiti od 700 do 1000 delavcev?? Sedaj boste videli kako zanič so v Sloveniji sindikati!!
Rudar
01. 05. 2020 11.52
+14
Uporabnik473573
01. 05. 2020 14.40
-2
če bi spremjlal bi ti bilo jasno, da takoj ko so prišli Kitajci so odpustili 200 ljudi in takoj na novo zaposlili 150 ljudi. Odpuščeni so bili največji sindikalisti... zato pravega sindikata tam ni več
omega _v6
01. 05. 2020 11.03
+39
Vsem vodijem sindikatov bi priporočil,da odprejo lastna podjetja in začnejo zaposlovati!! Najlažje se je dreti o delavskih pravicah in prejemati 4000 evrov plače!! Delavci nimajo od sindikatov drugega kot plačevanje članarine!! Izjema so sindikati javnega sektotja!! Vsi ostali sindikati pa so sramota delavskega razreda!!
Uporabnik473573
01. 05. 2020 14.40
-8
še lažje pa komentirati in učiti druge kaj naj naredijo.
saj bo
01. 05. 2020 20.07
+2
politik70
01. 05. 2020 10.37
-8
@Gorazd Petek 01.05.2020, 9:27:53 @ In na koncu bomo tebe obesili na balkon. Z glavo navzdol. Tko za ene par ur da ne bom preveč nesramen....
politik70
01. 05. 2020 10.34
-4
@Gorazd Petek 01.05.2020, 9:27:53 @ A ti misliš da te še kdo prebere???
anakondabox
01. 05. 2020 09.32
+4
1. maj, 'praznik dela. Res je, da so si z borbo v Chicagu, delavci izborili svoje pravice. Kaj imajo od tega v 21. stoletju, ko je tehnologija napredovala, zato so pa nazadovale vrednote ali kot je zapisal Prešeren: "'Modrost, pravičnost, učenost, device, brez dot žal'vati videl sem samice." 1.Naj delavci praznujejo pravična izplačila na delovnih mestih, kjer jih pohlepen dušebrižnik upa gnesti. 2.Naj praznujejo odpuščanja brez verodostojnih izplačil, brez milosti jih je kapitalizem posvojil. 3. Naj se v mestih prižgejo vse luči, nobena bleščava jim krivice ne zamegli. # pravičnost
Rafael Kramar
01. 05. 2020 09.58
+7
4. Naj odpravijo na upravno se enoto in espejček si odpro, ne, da za nedoločen čas po službicah gnijo.