Slovenija

Sindikati predčasno zapustili sejo ESS, nezadovoljni s socialnim dialogom

Ljubljana, 16. 10. 2020 13.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, U.V.
Komentarji
7

Sindikalne centrale, članice Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), so predčasno zapustile sejo ESS, posvečeno tudi vprašanju vzpostavitve demografskega sklada, so sporočili iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Podrobnosti sindikati ne želijo pojasnjevati pred ponedeljkom, so pa izrazili nezadovoljstvo nad stanjem socialnega dialoga.

Pasica koronavirus oktober

Današnja seja ESS je imela na dnevnem redu tako vladni predlog zakona o nacionalnem demografskem skladu kot predlog opozicijskih SD in SAB o slovenskih demografskih rezervah, predlog novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki ga je DZ predložil DS, vprašanje sklada za sofinanciranje pokojninskega in invalidskega zavarovanja in tudi točko o pomenu in vlogi socialnega dialoga v državi.

Sindikati so v zadnjih tednih že večkrat izrazili nezadovoljstvo nad potekom socialnega dialoga v trenutnih razmerah, ki jih zaznamuje tudi epidemija covida-19. Nezadovoljni so bili denimo zato, ker je vlada le nekaj ur po tistem, ko je svoj zakonski predlog za vzpostavitev demografskega sklada predstavila socialnim partnerjem, tega tudi sprejela in poslala v DZ.

Kaj je bil razlog za današnji predčasni odhod s seje, bodo sindikalne centrale povedale na ponedeljkovi novinarski konferenci.
Kaj je bil razlog za današnji predčasni odhod s seje, bodo sindikalne centrale povedale na ponedeljkovi novinarski konferenci. FOTO: Bobo

Premier Janez Janša je te kritike takrat označil kot veliko sprenevedanje, saj da je vlada zelo jasno povedala, da bosta o predlogu zakona o nacionalnem demografskem skladu vzporedno tekli razpravi v DZ in v okviru ESS in da je odprta za dobre predloge do konca postopka.

Predčasno so pred dnevi zapustili tudi zadnja usklajevanja socialnih partnerjev o predlogu petega protikoronskega zakona, ki je bil v četrtek sprejet v DZ. Takrat jih je med drugim motilo, da je vlada vanj vključila določilo, da bo v razpis za skrajšanje čakalnih vrst vključila tudi zasebne ponudnike zdravstvenih storitev, zmotile pa so jih tudi prvotne zamisli o posebnem dodatku za večjo delovno učinkovitost pri opravljanju javne zdravstvene službe za zdravnike in medicinske sestre.

Kaj je bil razlog za današnji predčasni odhod s seje, bodo sindikalne centrale povedale na ponedeljkovi novinarski konferenci, pred tem pa zadeve ne želijo podrobneje pojasnjevati, je za STA povedala predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cisto na hitro
16. 10. 2020 16.36
-1
Moti jih zdravstvo. Sindikate namrec. Struklja se posebaj. Istocasno ga pa nw moti da se mali Milan zdravi v Švici. Tam je zelo drago. In kdo to plačuje. Mi davkoplačevalci. Komunisti ne morejo iz svoje koze. Dvojna merila vsepovsod. Zase korito, za narod revščina.
ad21
16. 10. 2020 16.34
+1
Nič ni narobe , če sodeluje privatno zdravstvo pod pogojem enakih cen kot javno zdravstvo ! Vprašanje je tudi zakaj plačujemo osnovno in dodatno zdravstveno zavarovanje ? Kaj pravijo zavarovalnice ! Kaj bo , če bankrotira javna zdravstvena zavarovalnica ? Imeli bomo sliko Bergama - zdravi se tiste , ki imajo denar !!
darkokontrabas
16. 10. 2020 15.23
+1
Če nam bodo sindikalisti tipa Štrukelj vodili državo, bomo pa res daleč prišli!!!
Hasan
16. 10. 2020 13.55
+5
Socialni dialog v času vlade Janše?Ne bodite smešni.Možen ja samo monolog in aplavz po zaključku.
Razumnež
16. 10. 2020 13.53
+2
Takrat jih je med drugim motilo, da je vlada vanj vključila določilo, da bo v razpis za skrajšanje čakalnih vrst vključila tudi zasebne ponudnike zdravstvenih storitev, zmotile so jih tudi prvotne zamisli o posebnem dodatku za večjo delovno učinkovitost pri opravljanju javne zdravstvene službe za zdravnike in medicinske sestre.
Periot222
16. 10. 2020 13.52
-2
S fasisti na vladi se ne da dogovarjat!
JApajaDAja
16. 10. 2020 14.02
+4
komunisti še se med seboj ne morejo dogovoriti !