Slovenija

Vlada o predlogih petega protikoronskega zakona

Ljubljana, 23. 09. 2020 16.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Natalija Švab, STA
Komentarji
37

Vlada razpravlja o predlogih petega protikoronskega zakona in zakona o nacionalnem demografskem skladu. Reprezentativne sindikalne centrale so vlado sicer pozvale, naj ta teden še ne sprejme predloga petega protikoronskega zakona, temveč nadaljuje usklajevanja s socialnimi partnerji oziroma naj iz zakona izvzame neusklajene predloge. Seja ESS pa se je predčasno končala zaradi odhoda sindikatov.

Vlada bo razpravljala o predlogih petega protikoronskega zakona.
Vlada bo razpravljala o predlogih petega protikoronskega zakona. FOTO: Bobo

Vlada  predloge obravnava že danes, saj so sicer redno četrtkovo sejo prestavili zaradi načrtovanega obiska premierja Janeza Janše na vrhu EU v Bruslju, ki pa je bil nato odpovedan.

Na dnevnem redu za današnjo sejo ima vlada predlog petega protikoronskega zakona, ki je sicer še v usklajevanju med socialnimi partnerji. Med drugim prinaša dodatek za delo zaposlenim, ki delajo v neposrednem stiku z obolelimi s covidom-19, podaljšanje čakanja na delo za določene panoge ter ponovno izplačilo temeljnega dohodka samozaposlenim, ki so zabeležili padec dohodka zaradi covida-19.

Kot so sporočili z vladnega urada za komuniciranje, pa se s predlogom zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covida-19 tudi določajo ukrepi na področju zdravstva, socialnega varstva, vzgoje in izobraževanja, izvrševanja kazenskih sankcij in pravosodja, kmetijstva, gospodarstva in prehrane ter infrastrukture.

Sindikati predlagajo nadaljevanje pogajanj

Reprezentativne sindikalne centrale so vlado sicer dopoldne pozvale, naj ta teden še ne sprejme predloga petega protikoronskega zakona, temveč nadaljuje usklajevanja s socialnimi partnerji oz. iz zakona izvzame neusklajene predloge: "To zlasti velja npr. za predlagan način reševanja problematike skrajševanja čakalnih vrst, ki so bile kritične tudi že pred izbruhom epidemije, pa tudi za nekatere druge rešitve, s katerimi smo socialni partnerji po vsebini sicer soglašali, vendar pomenijo spremembe sistemskih ureditev, niso začasne in jih je zato potrebno urejati izven interventnega zakona, kar PKP5 po svoji naravi je. Vsekakor pa se trenutna situacija ne sme izkoriščati za vpeljavo sprememb, ki brez soglasja socialnih partnerjev neposredno vplivajo na delovanje sistema (zlasti sistemov socialne varnosti) in hkrati predstavljajo odmik od temeljnih načel na katerih delovanje sistema temelji."

Po njihovem naj PKP5 vsebuje samo določbe, ki se neposredno nanašajo na preprečevanje in omejevanje širjenja okužb s covid-19 ter na ukrepe, ki so potrebni za odpravljanje posledic širjenja virusa, ne pa tudi določb, ki so sistemske narave in s tem nimajo neposredne zveze. "Posebej pomembno je, da je bilo soglasje socialnih partnerjev doseženo glede nekaterihpomembnih rešitev, ki smo jih predlagali tudi sindikati, npr. glede podaljšanja ureditve nadomestila plače za čas odrejene karantene in za čas varstva otroka, ki mu je odrejena karantena, glede zagotavljanja sredstev za pokrivanje primanjkljaja ZZZS, glede razbremenitve zdravnikov družinske medicine z možnostjo odsotnosti z dela do 3 dni brez obiska osebnega zdravnika, glede možnosti prerazporejanja zaposlenih v zdravstvu in delu socialnega varstva ob soglasju zaposlenega itd ... Nadalje pričakujemo, da bo vlada predloge, ki se nanašajo na sistem plač v javnem sektorju ali na delovna razmerja javnih uslužbencev, usklajevala in uskladila v socialnem dialogu s sindikati javnega sektorja, s katerimi se o predmetnih vsebinah še ni usklajevala. Prav tako opozarjamo, da PKP5 ne naslavlja reševanja problemov mladih, zlasti tistih, ki delo opravljajo v negotovih oblikah dela," so še zapisali. 

Sindikati zapustili sejo ESS

Pred obravnavo na vladi je sicer predlog znova tudi na mizi socialnih partnerjev na izredni seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), a se je ta končala predčasno, saj so jo zapustili predstavniki sindikatov. Predsednik Sindikata Pergam Jakob Počivavšek je dejal, da "na vladni strani ni bilo pripravljenosti, da se uskladi še preostale člene, ki so ostali odprti".

"Stališča vlade do vprašanj, do katerih bi se vlada morala opredeliti, danes nismo dobili. Še več, nekateri členi, ki so bili po našem razumevanju že zaprti, so se danes znova vrnili na mizo," je dejal.

Med odprtimi zadevami je izpostavil vprašanje nacionalnega razpisa, ki bo zasebnikom v zdravstvu omogočil, da sodelujejo v pri izvajanju storitev, financiranih iz javnih sredstev. Nasprotujejo tudi sistemu, ki bi izven plačnega sistema omogočil nagrajevanje le določene skupine v zdravstvu. Niso se strinjali niti s pogoji za izplačilo nadomestila za čakanje na delo.

"Zadovoljni smo, da se čakanje na delo ne samo podaljša, ampak se podaljša ne glede na glede na panogo," pa je po seji zakonski predlog vlade ocenil generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) Jože Smole. Izredno prizadeta namreč niso le podjetja iz turističnega in transportnega sektorja, temveč tudi nekatera izvozno usmerjena podjetja oz. podjetja, ki imajo nekatere druge specifike.

Tudi Smole pa ni zadovoljen s celotnim izkupičkom pogajanj. Delodajalci so pričakovali, da bo vlada glede na obete in razmere zaradi epidemije covida-19 zamrznila rast minimalnih plač, saj je vsak dvig trenutno zanje nesprejemljiv. Nezadovoljen je tudi z neurejenostjo dela na daljavo, ki je v času epidemije pridobilo na veljavi, vendar pa bi moralo biti urejeno na delodajalcem in zaposlenim bolj prijazen način.

Razmeram bi morali prilagoditi tudi razporejanje dopusta in delovnega časa, da bi delodajalcem olajšali delo. "V času, ko bo delovnih mest vse manj, bi morali rešiti tudi vprašanje delavcev, ki so že izpolnili pogoje za upokojitev, pa še nadaljujejo z delom," je dejal.

Strinja se s predstavniki vlade, da se mudi s sprejetjem nekaterih ukrepov, ki so vezani na začetek veljavnosti, kot je čakanje na delo. "Vendar pa je odprta še vrsta vprašanj, ki nimajo te časovne komponente. Pričakujemo, da se bo takoj po sprejetju tega zakona začelo z usklajevanjem za šesti protikoronski paket," je poudaril. Tako bi imeli po njegovih besedah dovolj časa, da predloge ne uskladijo le z vlado, temveč tudi s sindikati.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je ob prihodu na večerno sejo vlade v odzivu na odločitev sindikatov obžaloval, da so se predstavniki delojemalcev po "okoli 20 urah pogajanj na pogajalski skupini" odločili za tak korak. Po njegovih besedah je bilo skoraj štiri petine členov usklajenih, kar vidi kot "zelo dober uspeh".

Njegov predlog sklepa je bil, da so se na ESS z osnutkom zakonskega predloga seznanili in da vladi priporočajo, da predloge socialnih partnerjev čim bolj upošteva. A sindikati s tem niso bili zadovoljni in so želeli, da pogajanja nadaljujejo.

Cigler Kralj je ob tem povedal, da se kot minister in predsednik ESS trudi iskati ravnotežje med tem, da časovno kolikor se da hitro odgovorijo na potrebe trga dela, zdravstva in ostalih področij ter da na drugi strani v največji možni meri vključijo v pripravo socialne partnerje. Pripomnil je tudi, da je bila delodajalska stran pripravljena brez večjih pripomb sklep podpreti.

Vlada tudi o nacionalnem demografskem skladu

Poleg tega bodo ministri zvečer obravnavali predlog zakona o nacionalnem demografskem skladu, v katerem bodo združene vse strateške in portfeljske naložbe države, ki jih upravljajo (para)državni upravljavci. Izjema naj bi bila državna energetska podjetja in pa upravljalec avtocest Dars. Vrednost naložb v skladu bi bila v takem primeru nekaj več kot 8,5 milijarde evrov.

"Predlog zakona zasleduje cilj poenostavitev strukture upravljanja, jasnejše opredelitve namena in meril upravljanja državnih naložb ter večje donosnosti iz naslova državnega premoženja, ki se namenja predvsem za zagotavljanje dodatne pokojninske varnosti v sedanjosti in prihodnosti," so navedli v vladnem uradu.

Demografski sklad bi tako nadomestil dosedanje državne upravljalce naložb oz. premoženja - Slovenski državni holding, Kapitalsko družbo, Družbo za upravljanje terjatev bank, DSU, Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja in Modro zavarovalnico.

Vlado sta sicer pri urejanju tega področja prehiteli opozicijski SD in SAB, ki sta prejšnji teden v parlamentarni postopek vložili svoj predlog zakona o slovenskih demografskih rezervah.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kovexx
23. 09. 2020 21.59
-5
Naj vlada 💪💪
štrekeljc
23. 09. 2020 21.59
+3
Predlog zastonj, upam pa, da ne zaman: naj Ablast sprejme dekret, s katerim korono prepoveduje! Rešeno vse!
kovexx
23. 09. 2020 21.59
-2
Jenkec
23. 09. 2020 21.56
+0
Dol z lopovsko vlado!
Matiias
23. 09. 2020 21.56
+5
Mlatenje prazne slame, napredka pa v brezno tone
CDROM
23. 09. 2020 21.55
+3
Vsi tisti, ki imajo izpolnjene pogoje za upokojitev, bi morali v tem paketu PKP5 dat upokojit, ne pa, da podaljšujejo in dobijo poleg redne plače še 30 al 40% s strani države kot dodatek, ker so podaljšali. Na drugi strani pa se odpušča ostale delovno aktivne ljudi. Tak primer je bil v podjetju MAHLE, kjer so odpustili starše, ki imajo šoloobvezne otroke, vrtčevske otroke in nekateri bodo postali tudi starši, njih se je dalo na zavod, te ki pa imajo izpolnjene pogoje za se upokojit so jim podaljšali, ker bi za podjetje bil prevelik strošek, da se jih odpusti. Skratka narobe svet in pol se čudijo, da imamo tako luknjo v proračunu. Tile ki imajo pogoje za penzijo, dobijo s strani države dodatek, tisti, ki so ostali brez služb dobijo denarno nadomestilo, ljudje, ki čakajo na delo in podjetje pobira subvencije tudi gre iz proračuna, pa še daljše bolniške.....in pol dobimo, da se velik in pretežen del financira s strani države. DA pa ne omenjam goljufij, ki se jih podjetja poslužujejo in koristijo to čakanje na delo od doma in so delavci doma, po drugi strani pa iščejo študente, da opravljajo tako delo. Tak lep primer imate v podjetju MAHLE!!!
Jenkec
23. 09. 2020 21.52
+8
Samo da se krade
Alass
23. 09. 2020 21.51
-7
Končno lahko pohvalim vlado, to gre v pravo smer
Jenkec
23. 09. 2020 21.58
+2
Marela88
23. 09. 2020 21.47
-1
A Branimir se je bo bo boril tako kot Židan....🍷😁
Betuul
23. 09. 2020 21.38
-6
Posluša se g. Počivavška in g. Janša ker delata
Betuul
23. 09. 2020 21.43
-4
provni
23. 09. 2020 21.00
+15
Vem, da tisto kar naj bi sprejel Janša, za delavce, penzioniste, vojne veterane in druge ne bo dobro.
kiropraktik
23. 09. 2020 19.45
+7
Sindikat se bori proti premeščanju kadrov, kar je v realnem sektorju normalno. Če v bolnici ne opravljajo vseh storitev, je razumljivo, da je določen kader brez dela. Ali naj sedi doma in dobiva plačo za čakanje na delo, ali pa gre delat na drugi oddelek? Ko pa delavec izgubi službo pa sindikata več ne zanima!
Marinček
23. 09. 2020 19.41
+14
Nekaterim podjetjem v državi se bolj splača imeti delavce na skrajšanem delovnem času kot da delajo 100% je to očitno bolj dobičkonosno ali nekateri kao delajo skrajšani delovni čas za zidovi pa še nadure ribajo
Casey Ry
23. 09. 2020 19.36
+9
Jajo odpira madzarski konzulat v Kopru, preverjeno!
CIGU MIGU
23. 09. 2020 20.28
+3
bogdajmir
23. 09. 2020 19.12
+8
ah ti sindikati, ki vedno delajo samo za svoj žep
gongash
23. 09. 2020 18.25
+2
čas janše in jegovih lopovov se izteka, vsega pa je kriv marjan šarec slabič in ostali slabiči ki ga pustija na oblasti v zameno za podkupnine. bogi ste
mr.poper
23. 09. 2020 20.11
+5
MucaNeGrize
23. 09. 2020 18.23
+12
Od kdaj je zgornja fotografija ? So maske obvezne ali ne ?
DaVinci
23. 09. 2020 18.21
+24
hehe zmznitev minimalnih plac,medtem si politiki pod jansovo vlado dvignejo place na max...in to se preden so kaj naredili.Ej jaz nevem no,to bi moralo biti kaznivo.
StrikeOne
23. 09. 2020 18.11
+27
Pozivam Predsednika Vlade da preneha slepo ubogati priporočila Židovskih globalistov in evgenikov ter naj dejansko raje poskrbi za svojo državo.
MucaNeGrize
23. 09. 2020 18.25
+14
Hecno , tragikomično . Za njega je to , kot da bi mu sekira padla v med .
Chopper
23. 09. 2020 19.23
+7
tolu
23. 09. 2020 18.08
+8
Kje je Jajo Orbana zgubil?😂