Gospodarstvo

Sindikati in GZS s svojimi predlogi za sedmi protikoronski zakon

Ljubljana, 03. 12. 2020 11.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Iz sindikalnih vrst prihajajo novi pozivi in predlogi vladi ob pripravi predloga sedmega protikoronskega zakona. Kritični so, ker da niso vključeni v pripravo protikoronske zakonodaje, dosedanji ukrepi pa da niso zadostni. Sindikati ministrstvu za delo očitajo pomanjkanje socialnega dialoga, slišati je tudi napovedi splošne stavke. Minister za delo očitke zavrača.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je vladi posredovala predloge ukrepov, za katere je prepričana, da jih je treba vključiti v sedmi protikoronski zakonodajni paket. Med drugim v GZS znova predlagajo preložitev uveljavitve določil zakona o minimalni plači, ki bo po njihovih navedbah z novim letom sicer povzročil velik dvig plač.

Številni ukrepi vlade, ki so bili sprejeti doslej, so v letošnjem letu, močno zaznamovanem z epidemiološko krizo, prispevali k ohranitvi več 10.000 delovnih mest in obstoju številnih podjetij, so sporočili z GZS. Generalna direktorica Sonja Šmuc je ocenila, da drugi val epidemije covida-19 in ponovno zapiranje dela gospodarstva kličeta k sprejemu dodatnih ukrepov za ohranitev gospodarstva in okrepitvi nekaterih obstoječih rešitev. Za premagovanje razmer v koronski krizi zato vladi in pristojnim ministrstvom predlagajo 13 sistemskih ukrepov.

Gospodarska zbornica Slovenije
Gospodarska zbornica Slovenije FOTO: POP TV

Med predlaganimi ukrepi za sedmi protikoronski zakon so zamrznitev minimalne plače, dvig deleža povračila dela fiksnih stroškov glede na tri razrede padca prodaje ter določitev kriterija upravičenosti pri 30-odstotnem padcu prodaje. Vladi in ministrstvom predlagajo popravke poroštvene sheme za nova posojila, med drugim neizključevanje z moratorijem na kreditne obveznosti in poenostavitve pri vlogah za posojila do enega milijona evrov v smislu zagotavljanja manjšega nabora zahtevanih pogojev.

Želijo si, da bi vlada pripravila razvojni paket, ki bi vključeval subvencijo za razvojne kadre, raziskovalno-razvojni vavčer, razvojno-inovacijske projekte ter krepitev razvojnih oddelkov v podjetjih. Predlagajo tudi podaljšanje ukrepov iz petega protikoronskega zakona, ki se iztečejo konec leta, in sicer temeljnega dohodka ter ukrepa povrnitve nadomestil plače za karanteno oz. višjo silo zaradi varstva otrok. Podaljšajo naj se za pol leta. Prav tako predlagajo, da se do 30. junija podaljša ukrep čakanja na delo.

Želijo si tudi sprememb pri povračilu nadomestila za skrajšan delovni čas: subvencija države podjetju naj znaša 80 odstotkov nadomestila plače zaposlenega, vendar ne manj od trenutnih zneskov, izračunanih na osnovi 80 odstotkov minimalne osnove za socialne prispevke. Predlagajo tudi, da sedmi protikoronski zakon prinese podaljšanje veljavnosti enotnih dovoljenj za tujce ter drugih dovoljenj v povezavi z delom, zaposlovanjem in samozaposlovanjem tujcev.

S svojimi predlogi tudi sindikati

V Konfederaciji sindikatov Slovenije (KSS) Pergam pa ugotavljajo, da se ponavlja zgodba sprejemanja preteklih protikoronskih zakonov z izključevanjem sindikatov iz postopka priprave in usklajevanja rešitev interventnih ukrepov. "Takšen način postaja ustaljen vzorec, ki je za KSS Pergam popolnoma nesprejemljiv," dodajajo v sindikalni zvezi.

Podobno kot v sredo Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) opozarjajo na – po njihovih besedah – neenakopravno obravnavo socialnih partnerjev, saj so delodajalci za razliko od sindikatov vključeni v pripravo in usklajevanje zakonodaje. Tako se je zgodilo ob sprejemanju šestega protikoronskega zakona, enako pa se ponavlja v primeru sedmega, ocenjujejo. Takšno ravnanje se jim zdi zavržno glede na to, da so sindikati po njihovih zagotovilih pravočasno in večkrat pozivali in predlagali ustanovitev pogajalske skupine za sedmi protikrizni zakon, čemur pa naj bi vladna stran – z ministrstvom za delo na čelu – nasprotovala.

Osrednje mesto za socialni dialog je Ekonomsko-socialni svet (ESS), poudarjajo v KSS Pergam in vlado pozivajo, da akte, ki spadajo v pristojnost ESS, v skladu z njim tudi usklajuje. "Če pa se je vlada odločila, da ne namerava več delovati v okviru ESS in spoštovati njegovih pravil, pa naj nam to nedvoumno sporoči," sporočajo.

V KSS Pergam tako pričakujejo takojšnjo vključitev socialnih partnerjev v pripravo in usklajevanje predloga sedmega protikoronskega zakona, aktivno vključevanje socialnih partnerjev v oceno učinkovitosti prejšnjih pritikriznih zakonov in sodelovanje sindikalne strani pri pripravi morebitnih novih interventnih ukrepov.

Tako kot v ZSSS tudi v Pergamu ostro nasprotujejo vključitvi predloga zamrznitve minimalne plače v sedmi protikoronski zakon, na kar so skupaj z ostalimi sindikalnimi centralami opozorili že ob sprejemanju šestega protikoronskega zakona, ko so se takšni predlogi na strani delodajalcev že pojavljali. "Predlogom v smeri zamrznitve bomo nasprotovali z vsemi zakonitimi sredstvi," napovedujejo.

V KSS Pergam so oblikovali tudi 28 predlogov za vključitev v sedmi protikoronski zakon. V sindikalni zvezi pričakujejo, da bodo predlogi predmet obravnave na posameznih ministrstvih, ki pripravljajo predloge za sedmi protikoronski zakon, predvsem pa v okviru usklajevanja s socialnimi partnerji znotraj ESS.

V Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije medtem poudarjajo, da pri sprejemanju protikoronskih zakonov samostojno in v okviru krovne organizacije ZSSS sodelujejo pri predlogih ukrepov ob sprejemanju, a je bila večina predlogov do zdaj po njihovih navedbah preslišana in neupoštevana. Izpostavljajo resne posledice, ki jih ima koronska kriza za panogo in delovna mesta v njej, obenem pa poudarjajo, da še vedno niso bili sprejeti ukrepi, ki bi omogočali delodajalcem v gostinstvu in turizmu, da bi čim več družb ohranili pri življenju in preprečili odpuščanja.

Javno razpoložljivi podatki o gibanjih v panogi so po njihovem prepričanju pokazatelj, da "ukrepi, ki jih država sprejema, niso zadostni niti dovolj učinkoviti, še manj pa pravočasni, predvsem za panogo gostinstva in turizma". O tem, dodajajo, pričajo predvsem podatki o naraščajočem številu brezposelnih in ugašanju podjetij v panogi. Zato tudi oni od vlade zahtevajo vrsto dodatnih ukrepov za pomoč sektorju.

Sindikat obrti in podjetništva Slovenije, ki predstavlja 145.000 delavcev v obrti in malem gospodarstvu, medtem poziva k takojšnjemu premišljenemu odprtju večine obrtnih dejavnosti, predvsem pa to po njihovih navedbah velja za frizerske in kozmetične salone, zlatarje, cvetličarje, vrtnarje, avtopralnice in vsaj delno gostince.

Sindikati so ob pripravi osnutka sedmega protikoronskega zakona zaradi njihovega izključevanja iz priprave nabora ukrepov, kot so navedli, namreč zelo kritični do ministrstva za delo. Vodstvu očitajo pomanjkanje socialnega dialoga, slišati je tudi napovedi splošne stavke.

Pridružujejo so oceni Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, da je glede na trenutne epidemiološke razmere jasno, da omenjene dejavnosti niso vplivale na porast okužb, dokler so delovale zakonito. Tudi v sindikatu že dlje časa zaznavajo rast dela na črno na terenu, pri katerem se varnostni ukrepi ne upoštevajo. "Zapisano gre v škodo delavcem, državi in celotni regulirani dejavnosti omenjenega dela gospodarstva, sploh pa gre v škodo (javnemu) zdravju," opozarjajo. Tudi oni imajo vrsto predlogov za vlado.

Cigler Kralj zavrača očitke o šibkem socialnem dialogu

 Minister za delo Janez Cigler Kralj je danes zavrnil očitke sindikatov, da je zanj socialni dialog "mrtva črka na papirju". Poudarja, da si socialni dialog prizadeva voditi od samega začetka ministrovanja, kar dokazujejo tudi številne seje Ekonomsko-socialnega sveta in številni predlogi, ki so jih socialni partnerji obravnavali in tudi uskladili.

"Vlada pripravlja že sedmi paket ukrepov, ki bodo ublažili posledice epidemije, in prav v vseh šestih sprejetih zakonih so bili vsebovani številni ukrepi, ki so zaščitili pravice delavcev in njihov ekonomsko-socialni položaj," so poudarili na ministrstvu in dodali: "Pripravili smo ključne zaščitne ukrepe in s tem ohranili 300.000 delovnih mest ter omejili posledice covida-19 za gospodarstvo. Predlagani zaščitni ukrepi s strani našega ministrstva so bili sprejeti dobro in dejansko v celoti usklajeni s socialnimi partnerji," so izpostavili. Tudi ukrepi iz drugih resorjev so po njihovih besedah dobili pozitivne odzive in bili večinoma sprejeti z visoko stopnjo soglasja med socialnimi partnerji.

Cigler Kralj razume tudi vsa prizadevanja delojemalcev in delodajalcev glede minimalne plače. Seznanjen je tako z željami delodajalcev po zamrznitvi zneska minimalne plače kot željami sindikatov po novem izračunu višine minimalnih življenjskih stroškov. "Razprava socialnih partnerjev na to temo je potrebna, saj gre za zelo pomembno vprašanje. Zato je minister tudi podprl predlog delodajalcev, da socialni partnerji o minimalni plači razpravljajo na izredni seji Ekonomsko-socialnega sveta, s čemer pa se predstavniki sindikatov niso strinjali," so izpostavili.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije izpostavljajo, da so vedno bolj prepričani, da ima ravnanje ministrstva za delo svoj namen. "In eden izmed njih je morda namerno izključevanje sindikatov. Ne samo iz procesa oblikovanja in sprejemanja pritikoronskih zakonov, temveč tudi iz socialnega dialoga," menijo.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Supervillain
07. 12. 2020 12.31
+1
Torej zaradi ukrepov gospodov in strokovnjakov,ki vse zapirajo se ne bo minimalna plača povišala saj zato je gospodarstvo slabo,če je res?.
User1563571
03. 12. 2020 17.52
+1
V katerem od sedmih paketov so vključene ženske, gospodinje, če še vsak otrok dobi 50 evrov?
ivan z Doba
03. 12. 2020 16.46
+1
Sindikati so po pol leta prišli do spoznanja da ni socialnega dialoga?! Pol leta malverzacij z davkoplačevalskim denarjem! Z desnuhi ni nikoli socialnega dialoga, ker so vedno v službi kapitala! O gospodi z obrtne zbornice pa ni zgubljati besed!
rde?i2020
03. 12. 2020 14.39
+6
Gzs in obrtna največje razočaranje, ko je potrebno po mizi počit, oni debatirajo z vlado na dolgo in široko. Kdo hrani vladajoče se sprašujem? Skregano z belim kruhom.
Misika1967
03. 12. 2020 14.14
+1
Niti minimalne place nebi dvignili SDS vas ni sram celo leto delamo in vi nam ne privoscite par evrov zraven sami imate lepe place in razne dodatke vsak dan delam z ljudmi na terenu in ni dodatka ker spadam v javni sektor KDO VAS BO SE VOLO,SRAMOTA
Supervillain
03. 12. 2020 14.03
+7
Saj niso normalni denar gre za vse drugo plače kot je bilo rečeno pa ne nameravajo povišati delalo se bo pa še bolj in dražilo vse ne.
ivan z Doba
03. 12. 2020 16.47
+1
Pomembno je, da je vlada zmanjšala davke na luksuzne avtomobile!
Lovec na mušice
03. 12. 2020 14.00
+3
Poznam veliko zaposlenih v slovenski Istri z končano 5., 6. ali 7 stopnjo izobrazbe katerim se bo osnovna plača po novem letu skoraj ali povsem izenačila z novo, višjo minimalno plačo. Pred leti so med gospodarsko krizo sprejeli ponujeno delo in sedaj večina nima možnosti menjave službe. Če nimajo vodstvenih ali vodilnih položajev v podjetjih se jim ne piše najbolje. S strokovnim znanjem, znanjem tujih jezikov, dodatnim izobraževanjem in specialističnimi znanji bodo s prejemki izenačeni z delavci kateri imajo v večini primerov nižjo ali nobeno izobrazbo in opravljajo nezahtevna dela.
Davidoff297
03. 12. 2020 13.55
+10
Včeraj sem govoril po telefonu s kolegom, da v njihovi firmi še niso nič dobili od države; tako da je rekel šef, ampak izkazalo se je, da to sploh ni res, ampak že zdavnaj in ta model hrani denar za sebe, prepričan sem da gotovo še kdo isto dela. Naj sindikati "pritisnejo" tudi na vodilne. Seveda je lažje kritizirati vse druge; upravičeno vprašanje je, kaj delajo vodilni sindikalisti razen kritike na račun vlade. Malo raziskave narediti pri ta'glavnih in bo se hitro pojavilo kje je denar za tiste, ki delajo.
mali.mato
03. 12. 2020 13.50
-1
Kaj se imajo sindikati za mešat v te ukrepe?????
Lovec na mušice
03. 12. 2020 14.03
+3
pop greznica
03. 12. 2020 13.44
-3
Samo Hribar Milič se v grobu obrača
morana69
03. 12. 2020 13.43
+3
Ravno minimalno plačo bi morali dvigniti, ker se še draži! Pa davek na plačo naj zmanjšajo. Glavno, da imajo elite polne riti! Ostane samo še stavka in, da vidimo sindikalne zaupnike, če imajo jajca in nekaj naredijo!
mali.mato
03. 12. 2020 13.50
-2
Ravno zaradi višjega minimalca se je vse podražilo!
Pingo99
03. 12. 2020 13.41
+8
GZS - SRAM VAS JE LAHKO , ČISTO NIČ NISTE STORILI ZA MALO GOSPODARSTVO, MALO SI POGLEJTE POMOČ V AVSTRIJI- SRAM VAS JE LAHKO SAMO ZA SVOJE RITI SE BORITE....
Skunk Works
03. 12. 2020 13.33
+8
Vi kar privijajte podjetnike..pojma nimate, da imate opravka s posebnimi ljudmi - jagodnim izborom najsposobnejših on najbolj sposobnih...Se bodo že znašli, minimalizirali proizvodnjo delo, stroške zaposlitve...Oni bodo preživeli na izgubi bo pa družba, ker bo manj delovnih mest in država....
Skunk Works
03. 12. 2020 13.27
+9
Dobro bi bilo, če bi kdaj kateri sindikalist prišel iz gospodarstva, kot podjetnik, ki je začel iz nič, da bi sploh razumel za kaj se gre na tem svetu in od kot pride denar....Samo potem ne bi bil sindikalist ali levičar, to je pa tudi res.....
Špartanec
03. 12. 2020 13.18
+7
Vzeli bodo delavcem na minimalcu in dali penzičem in župnikom..
User1538643
03. 12. 2020 13.14
+1
Sedem, kot Windows 7. Ali so se verzij od MS nalezli? Kaj bodo naredili po desetem predlogu? 😉😀
kiropraktik
03. 12. 2020 12.27
+5
Sindikati v prvih vrstah! Kar se prejemkov tiče! Vse ostalo ni nič!
plavimil
03. 12. 2020 12.25
+11
Že spet lončke pristavljajo, isti so kot prisesanci na državne jasli, nikoli jim ni zadosti.
plavimil
03. 12. 2020 12.24
+6
Že spet lončke pristavljajo, isti so kot nevladniki, nikoli jim ni zadosti.
motorist_mb
03. 12. 2020 12.17
+4
Hitri so sindikati!