Slovenija

Porušena razmerja v zdravstvu: eni do višjih plač, drugi v stavko

Ljubljana, 28. 01. 2022 10.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Anja Kralj, Mirko Vorkapić
Komentarji
404

Medtem ko se del zdravstvenih delavcev z vlado že nekaj časa pogaja in pričakuje povprečno zvišanje mesečne plače za okoli 1340 evrov na zdravnika, pa drugi zaradi neposluha vlade, ki zavlačuje z začetkom pogajanj, napovedujejo stavko. S tem je zabit dodaten klin med delavci v zdravstvu in zaostruje že tako porušena razmerja. Po oceni ministrstva za delo razlogov za stavko sindikatov zdravstva in socialnega varstva ni. Medtem pa se je tudi Glavni odbor Fidesa preoblikoval v stavkovni odbor. Ministru za zdravje Janezu Poklukarju očitajo, da zavlačuje z realizacijo zadnjega interventnega zakona.

Reprezentativni sindikati v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva so zaradi vladnega kršenja dogovora o nadaljevanju pogajanj napovedali stavko, ki se bo začela 16. februarja. Zahtevajo takojšen začetek pogajanj ter sprejem standardov skladno s stavkovnimi sporazumi iz leta 2018, so sporočili. 

Medtem pa naj bi Sindikati zdravnikov in zobozdravnikov z vladno stranjo začeli pogajanja za sklenitev aneksa h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike. Te bi omogočila skok za šest plačnih razredov. V 57. plačnem razredu je okrog 2500 zdravnikov oz. dobra tretjina od skupno okoli 6900 zdravnikov. Kot poroča N1, je pričakovati, da bo sporazum največ prinesel najbolj plačanim zdravnikom. Povprečno bi jim mesečna plača zrasla za okoli 1340 evrov na zdravnika. 

Sindikati: Vlada se ne želi pogovarjati

"Sindikati smo vladno stran večkrat pisno pozvali k začetku drugega kroga pogajanj, vladna stran pa z obvestilom o nepričetku drugega kroga pogajanj neposredno krši sklenjeni dogovor, ki ima naravo kolektivne pogodbe in katerega kršitev ima za posledico tudi plačano stavko v obeh dejavnostih," so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Izpostavili so, da je vlada že sprejela pogajalska izhodišča za pogajanja o spremembah v okviru kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, in sicer vsem enako in vsem za šest plačnih razredov, pogajalskih izhodišč za dejavnost zdravstva in socialnega varstva ter zdravstvene nege pa ne.

Pristojna ministra za zdravje Janez Poklukar in za delo Janez Cigler Kralj sta v sredo ob vladnem obisku Posavja pojasnjevala, da izhodišča za pogajanje še usklajujejo na ravni vlade.

Bolnišnica
Bolnišnica FOTO: Dreamstime

V sindikatih zdravstva in socialnega varstva so razočarani in ogorčeni nad izhodišči, ki jih je za zdravnike in zobozdravnike sprejela vlada. "Potezo vladne strani razumemo kot ponižujoč odnos do vseh ostalih zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu, ki niso zdravniki in ki kljub ali ravno zaradi reševanja epidemiološke situacije vlagajo maksimalne napore pri opravljanju svojega poslanstva," so še navedli.

Po navedbah sindikatov je novembrski dvig plač povzročil nastanek plačnih nesorazmerij znotraj timov in namen nadaljevanja pogajanj "je bil odprava teh nesorazmerij z dvigom plač tistim zaposlenim, ki v pogajanjih leta 2021 niso bili deležni dviga plač ali pa je bil ta dvig minimalen".

Ocenjujejo, da je vlada v že tako težke delovne pogoje s svojim ignoriranjem pozivov k pogajanjem vnesla nemir in povzročila krhanje medsebojnih odnosov v timu in s tem še dodatno spodbudila zaposlene, da odhajajo iz obeh dejavnosti. "Sindikati vladne nepripravljenosti na začetek pogajanj ne moremo razumeti drugače, kot da gre za namensko rušenje sistema javnega zdravstva in socialnega varstva," so zapisali.

O podrobnostih glede izvedbe stavke bodo javnost pravočasno obvestili, so napovedali.

Stavko so sicer napovedali sindikat zdravstva in socialnega varstva, sindikat zdravstva in socialnega skrbstva, sindikat delavcev v zdravstveni negi, sindikat medicinskih sester Florence, sindikati v zdravstvu Slovenije Pergam in sindikat kliničnega centra Ljubljana, sindikat farmacevtov Slovenije, sindikat laboratorijske medicine, sindikat sevalcev ter sindikat centrov za socialno delo.

Glavni odbor Fidesa se je preoblikoval v stavkovni odbor

Glavni odbor zdravniškega sindikata Fides se je na današnji seji preoblikoval v glavni stavkovni odbor. Ministru za zdravje Janezu Poklukarju očitajo, da zavlačuje z realizacijo zadnjega interventnega zakona za omilitev posledic epidemije covida-19, ki prinaša dvig plačnega stropa za zdravnike in zobozdravnike.

"V Fidesu z obžalovanjem ugotavljamo, da minister za zdravje Poklukar, ki je bil s strani vlade določen kot vodja pogajalske skupine za realizacijo določbe v PKP10, kljub plebiscitarno izraženemu nezadovoljstvu zdravnikov in zobozdravnikov in zavezujočim sklepom izredne letne konference Fidesa, ni prepoznal pomena čimprejšnje realizacije določbe v PKP10, s katero je vlada izkazala priznanje zdravnicam in zdravnikom za opravljeno požrtvovalno delo v dveh letih spopadanja z epidemijo," so zapisali v sindikatu.

Poklukarju, ki je novembra 2021 "pod pretvezo reševanja odhodov zdravstvene nege podpisal aneks kot splošni dvig plač za večino zaposlenih v zdravstvu, s poudarkom na vodstvenih delovnih mestih v zdravstveni negi", očitajo, da zavlačuje s sanacijo nastale nevzdržne situacije. Ob tem so spomnili, da je vlada že pred več kot tednom dni potrdila pogajalska izhodišča za pogajanja z zdravniškimi sindikati.

Za preoblikovanje v stavkovni odbor so se odločili, ker Poklukarjevo ravnanje vidijo kot izraz nezaupanja in nespoštovanje do zdravnikov. O nadaljnjih korakih se bodo odločili po ponedeljkovem nadaljevanju pogajanj, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Začetek pogajanj za višje plače zdravnikov in zobozdravnikov

Sidikati, ki zastopajo zdravnike in zobozdravnike, so po informacijah STA danes z vladno stranjo začeli pogajanja za sklenitev aneksa h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike. Pogajalska izhodišča vlade so sicer ocenjena na okoli 111 milijonov evrov letno.

Vlada naj bi v izhodiščih, ki jih je sprejela minuli teden, predlagala dvig šestih plačnih razredov za vse zdravnike in zobozdravnike. Izhodišča vlade sicer med drugim še določajo novo najvišjo omejitev glede uvrstitve v plačni razred, in sicer 63. plačni razred. Dvig plačnega stropa za zdravnike in zobozdravnike za šest plačnih razredov dopušča zadnji interventni zakon za omilitev posledic epidemija covida-19 (PKP 10) in velja do 31. decembra 2022. Vsi javni uslužbenci, torej tudi zdravniki in zobozdravniki, so do te spremembe namreč lahko dosegli največ 57. plačni razred, višji plačni razredi pa so bili "rezervirani" za funkcionarje.

Spomnimo

Kot smo poročali, vladna stran do 15. januarja namreč ni pristopila k nadaljevanju pogajanj, k čemur se je zavezala v sklenjenem sporazumu z reprezentativnimi sindikati zdravstva in socialnega varstva ter zdravstvene nege.

Slika je simbolična.
Slika je simbolična. FOTO: Shutterstock

Zahtevajo takojšen začetek pogajanj za vsa delovna mesta v zdravstvu in socialnem varstvu, v skladu z dogovorom o nujnih ukrepih na področju plač v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva in nadaljevanju pogajanj, kar so z vlado sklenili novembra 2021.

Zahtevajo pa tudi sprejem standardov in normativov v zdravstvu in socialnem varstvu, v skladu s stavkovnim sporazumom med vlado in sindikatom iz leta 2018.

V prvem krogu pogajanj, ki so se zaključila novembra 2021, sta sindikat in vlada ugotovila, da je nujno odpraviti nesorazmerja pri vrednotenju med posameznimi delovnimi mesti in poklicnimi skupinami, vključno s plačno skupino J, ki so nastala v okviru teh ali predhodnih pogajanj. Dogovorili so se, da se drugi krog pogajanj zaključi najkasneje do 24. aprila 2022, so spomnili v sindikatu.

Minister za zdravje Janez Poklukar je sicer napovedal, da bi vlada že prejšnji četrtek lahko sprejela izhodišča za pogajanje tako z zdravništvom kot sindikati zdravstva in socialnega varstva, a je sprejela samo izhodišča za pogajanja z reprezentativnimi sindikati zdravnikov in zobozdravnikov. Na ministrstvu za zdravje so  pojasnili, da so pogajalska izhodišča za socialno varstvo in zdravstveno varstvo še v usklajevanju na ravni vlade, točen termin uvrščanja točke na dnevni red vladne seje pa še ni znan.

Ministrstvo: Z vsemi sindikati se trudimo voditi konstruktiven pogajalski dialog

Ministrstvo za zdravje ob napovedi stavke sindikatov zdravstva in socialnega zdravstva izpostavlja, da se trenutno v zdravstvu soočajo z izjemnimi razmerami zaradi nove koronavirusne različice omikron, ne glede na to pa se z vsemi sindikati trudijo voditi tvoren in konstruktiven pogajalski dialog. Verjamejo, da bodo v kratkem sedli za skupno mizo.

Kot so pojasnili, je ministrstvo za zdravje izhodišča za pogajanja že posredovalo v vladno obravnavo in upajo, da bodo čim prej uvrščena na dnevni red ter potrjena. Po njihovih navedbah se trudijo tvoren pogajalski dialog voditi z vsemi sindikati. "To velja tudi za sindikate zdravstva in socialnega varstva, kar smo dokazali z uspešno parafiranim sporazumom v mesecu novembru. Verjamemo, da bomo v kratkem sedli za skupno mizo in vodili vse potrebne aktivnosti glede pogajanj," so navedli.

"Vsi skupaj pa moramo na prvo mesto postavljati bolnika in nemoteno oskrbo prebivalcev, kolikor je to v danih epidemioloških razmerah mogoče," so še zapisali na ministrstvu.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (404)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rajko povše
29. 01. 2022 09.48
+1
Zaradi takšbega kaosa v organiziranosti zdravstva in plačnih nebulozah se bo upokojitvena doba zvišala na 42 let. Moj ata pa s 52 v redno penzijo in 85%odmerno stopnjo. Medgeneracijska solidarnost ...🖕
provni
29. 01. 2022 08.58
+7
Ti plačni razredi so delo JJ iz leta 2008, ko je porušil plačni sistem, skupaj z Virantom. Hkrati je takrat JJ klical Trojko, ki bi Slovenijo uničila. Kaj od tega ima sedaj na zalogi ?
Nimasmisla
29. 01. 2022 08.51
+2
pozabili so napisat da je slika simbolna
Kostorog
29. 01. 2022 08.42
+6
Zgoraj je lepa slika prazne bolnice in oni bi še dodatke za praskanje jajc in češpelj.
batom@pinkponk.com
29. 01. 2022 08.17
+4
Januzl je s z svojim prvim umotvorom (ZUJF( zhebal drzavo, zdejle jo bo pa cist na kolena spravu s ta drugim...
batom@pinkponk.com
29. 01. 2022 08.10
+2
Ko hebe pacijente... se bojo ze znasli...
Gregi82
29. 01. 2022 08.00
+4
Tisti ki bodo stavkali, odpoved delovnega razmerja. Da jih ni sram!!
Potouceni kramoh
28. 01. 2022 21.30
+9
Živ primer je ta zdravstvena nebuloza in velja za vse ostale sluzbe v drzavi ker funkcionira enako...al dohtarska placa 15 jurckov brez odgovovornosti al pa trdo garasko delo za 800 evrov.
Betuul
28. 01. 2022 21.27
+7
Pa kaj v zdravstvu mislite da je slo avijon zastonj! Treba plačat! Iz pokojninske blagajne in papeža tam nič več! Bedimo 24 ur nad to blagajno!
SAKOSAKO
28. 01. 2022 21.26
+7
Res zanimivo, da dokler zdravniki niso imeli privat ambulant ni nihče upal stavkati! Zdaj so pa bogovi, ki se jim vse ustreže! Zapreti privat ambulante in spet zaposliti v ZD in bolnice!!!
Betuul
28. 01. 2022 21.25
+6
Povsod so porušena razmerja! Pojdite 24.aprila volit pa bo bolš
Šac81
29. 01. 2022 08.05
+0
202021
28. 01. 2022 21.22
+5
na kratko hahahahahhahahahah. Eni z žlico meda v ustih drugi pa prst v riti..... to vam vaša/naša vlada dela no pa uživajte....
zmajskorpion
28. 01. 2022 21.21
+7
Sedanji vladi predvsem NSI ju je interes propad javnega zdravstva ter posledicno privatizacija.Pa saj niso neumni, pac delajo neumosti ker jim je to v interesu.
yanay
28. 01. 2022 20.43
+9
Ta vlada nadaljuje s politiko ustvarjanja elitnih krogov, po drugi strani pa ruši vsa dosedanja, kolikor toliko, znosna sorazmerja. Zopet je prezrla tiste zaposlene v zdravstvu, ki kljub slabim plačam, vsakodnevno požrtvovalno delajo, sedaj dostikrat tudi po 12 ur. Tu računajo, na tisti, osnovni človeški čut, da se pomaga sočloveku v stiski. In to je podlo izkoriščanje. So tudi zdravniki, ki še vedno vedo, kaj je Hipokratova prisega, drugi so se raje priklonili Gospodu Denarju. Poleg tega nas iritirajo tudi druga nesorazmerja, ki nas drago stanejo. Npr., PCR test, pri nas stane 51€, na Dunaju pa 6€ (vir današnji Dnevnik)! Halo!
giovanni2
28. 01. 2022 20.43
+10
Jaz sem za to, da se uredijo razmerja. Zmanjšati plače zdravnikom, oziroma treba jih je plačati po učinku, a ne po prisotnosti na delovnem mestu, do katere pridejo tako, da jih varnostnik štempla.
231koak
28. 01. 2022 20.43
+11
Prvo se zmenite kolk ur delajo na teden. Ovih že ob 13.05 nikjer več ni
srebrnibreg
28. 01. 2022 21.16
+5
Za ene je še to predolgo, ker potem ob 12 ne morejo pri privatnem zdravniku začeti delati.
Wolf031
28. 01. 2022 20.38
+14
Saj to je to ko enkrat začneš delit denar(covid dodatki), so se zdravniki navadili na ta dodatek za nedelo, sedaj bi pa radi imeli vedno take plače ...
giovanni2
28. 01. 2022 20.26
+8
Zahtevamo, da so zdravniki prisotni na delovnem mestu, takrat ko naj bi bili. Zahtevamo, da za zdravnike veljajo isti pogoji, kot veljajo za vse ostale strokovnjake, torej konkurenčna klavzula.
Sir Oliver
28. 01. 2022 20.25
+14
Požeruhi dohtarski. Nikoli dovolj.
ježevka123
28. 01. 2022 20.12
+16
Enim so dali potico, drugim suh kruh. Vsi imajo pa iste zobe.