Slovenija

Sindikati zdravstva in socialnega varstva nezadovoljni z nadaljevanjem pogajanj

Ljubljana, 11. 02. 2022 21.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Reprezentativni sindikati zdravstva, socialnega varstva in zdravstvene nege ter vladna stran so nadaljevali pogajanja. Sindikati so z izkupičkom nezadovoljni in intenzivno nadaljujejo priprave na stavko, napovedano za 16. februar, je povedala predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič.

Predstavniki vladne in sindikalne pogajalske skupine se bodo sicer ponovno srečali v ponedeljek zjutraj. Sindikati od vladne strani pričakujejo protipredlog, iz katerega bo razvidno, da ima dejansko interes razrešiti njihove stavkovne zahteve.

Vlada namreč tudi po nedavni sindikalni zahtevi po dvigu plač, primerljivim z dvigom plač zdravnikov za šest plačnih razredov, vztraja pri prvotnih pogajalskih izhodiščih, ocenjenih na 5,8 milijona evrov, je izpostavila Ilešič Čujovičeva.

Zdravstvo
Zdravstvo FOTO: Dreamstime

Poleg dviga plač v sindikatih zahtevajo še sprejem standardov in normativov v zdravstvu in socialnem varstvu, pa tudi plačilo stavke stavkajočim v višini, kot če bi delali.

Po oceni ministra za zdravje Janeza Poklukarja so sindikatom na pogajanjih korektno obrazložili, zakaj so njihovi predlogi, ki izhajajo iz novembra lani sprejetega dogovora, zadostna podlaga za odprtje pogajanj in da je napoved stavke preuranjena. Drugih podrobnosti s pogajanj minister ob robu vladnega obiska na Notranjskem ni razkril.

Sindikati so stavko sicer napovedali zaradi vladnega kršenja dogovora o nadaljevanju pogajanj, ki bi se morala začeti najkasneje 15. januarja, a do tega ni prišlo. Ko je vlada vendarle sprejela pogajalska izhodišča, so sindikati nad njimi izrazili razočaranje, razmere pa so zaostrila še pogajanja z zdravniki in zobozdravniki, s katerimi naj bi vlada dogovorila dvig plač za šest plačnih razredov, nekaterim tudi za sedem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.