Slovenija

Šiško na sodišču: Nikoli nisem govoril, da je treba strmoglaviti državo

Maribor, 26. 03. 2019 13.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Andrej Šiško in Matej Lesjak, obtožena ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, sta v zaključnih besedah na sodišču povedala, da ne drži nič od tega, kar jima očita tožilstvo. Šiško vztraja, da nikoli ni govoril, da je treba strmoglaviti državo, pač pa sodelovati, Lesjak pa: "Nisem kriv, ker snemati ni greh!" Izrek sodbe bo v petek.

Z zaključnimi besedami obeh obdolženih se je na mariborskem okrožnem sodišču končalo sojenje predsedniku Gibanja Zedinjena Slovenija Andreju Šišku in Mateju Lesjaku, obtoženima ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Izrek sodbe je sodnica Vanja Verdel Kokol napovedala za petek ob 9. uri.

Oba obdolžena sta v današnjih zaključnih besedah na sodišču povedala, da ne drži nič od tega, kar jima očita tožilstvo. To prvoobtoženemu Šišku pripisuje ščuvanje k nasilni spremembi ustavne ureditve, soobtoženemu Lesjaku pa pomoč pri tem dejanju. To naj bi storila z različnimi ravnanji, od grožnje takratnemu predsedniku vlade Miru Cerarju januarja 2017 do ustanovitve dežele Štajerske in nato še obrambne skupine te dežele - Štajerske varde septembra lani.

Šiško je zatrdil, da nikoli ni pozival k nasilju ali spremembi ustavne ureditve, ampak da si je vseskozi prizadeval za spoštovanje slovenske ustave. Prav s tem namenom naj bi tudi kritiziral državne oblasti, kar pa meni, da ima v demokratični družbi pravico početi. "Ljudje, ki vodijo to državo, se ne zavedajo, da so samo izvoljeni predstavniki ljudstva in da jih ima to pravico zamenjati, a ne z nasiljem, ampak z zakonitimi sredstvi," je dejal.

Izrek sodbe Šišku in Lesjaku bo v petek.
Izrek sodbe Šišku in Lesjaku bo v petek. FOTO: Jana Ujčič

Po njegovih besedah so ustanovili Štajersko vardo kot podporo obstoječim obrambnim silam v državi, "če bo to potrebno". Pojasnil je, da je njena ustanovitev že od vsega začetka v programu Gibanja Zedinjena Slovenija, ki je uradno priznana politična stranka in je nastopila že na več volitvah, a prej temu nihče od državnih organov ni oporekal.

"Nikoli nisem govoril, da je treba strmoglaviti državo. Nasprotno, govoril sem o sodelovanju z državnimi organi," je dodal. Tudi ko je v pozivu Cerarju omenjal kramolo, je, kot je dejal, mislil na nenasilen upor. "Spremembe je namreč treba delati z volitvami. A ljudje se morajo zavedati pomena udeležbe na volitvah, zato sem jih pozival, naj sodelujejo pri izbiri ljudi, ki bodo vodili našo državo, ne pa da naj jih rušijo," je navedel.

Poudaril je, da ni nikogar ščuval, temveč da je le pozival ljudi, naj se organizirajo, da bodo lahko pomagali pri obrambi države. "To je naša dolžnost," je prepričan. Povedal je še, da sam ni nikoli ničesar objavljal na spletu, vsi posnetki, s katerimi naj bi ogrožal varnost v državi, pa so še vedno javno dostopni, medtem ko je sam že več kot šest mesecev v priporu.

Zato ocenjuje, da je sodni postopek uperjen predvsem proti njemu osebno. Prepričan je namreč, da je tožilstvo "dobilo navodilo, da je Andreja Šiška treba zapreti v opomin drugim, ki bi si slučajno še upali govoriti proti njim". "Gre za izrazito politično, dejansko naščuvano ravnanje državnega tožilstva, ki pa ni uspelo ničesar dokazati," je dejal.

Soobtoženi Lesjak, nekdanji član podmladka SDS, ki se brani s prostosti, je bil v zaključnih besedah mnogo krajši. "Nisem kriv, ker snemati ni greh," je dejal. Ponovil je, da je sam le zagotovil medijsko pokrivanje postroja Štajerske varde, kar ne bi smelo biti kaznivo dejanje. "To ni bil prepovedan, nelegalen dogodek in tudi snemanje takšnega dogodka ne more biti v svobodni družbi nezakonito," je dejal.

Tožilec Tilen Ivič je za Šiška predlagal leto in štiri mesece zapora, za Lesjaka pa osem mesecev pogojne kazni. Za ščuvanje k nasilni spremembi ustavne ureditve je sicer zagrožena kazen do pet let zapora, sodne prakse na tem področju v Sloveniji pa še ni.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgra
24. 11. 2019 10.29
Tudi , če bi to izrazil in si to tudi želel, ne bo edini . Veliko Slovencev si ne želi take vlade ,ki jo vodi Cerar. Včasih se sprašujem , kako nekateri pridejo do doktorskega naslov . Danes je naziv "doktorja" popolnoma razvrednotena titula in če imaš denar , si jo lahko kupiš.
Misija1
27. 03. 2019 09.25
+5
Takšnih, kot je Šiško, se oblast vedno boji. Če ne druga zaradi glasov, ki jih njegova stranka lahko pobere. Pa tudi dejstva, da oblast ne želi revolta! Pa čeprav bomo to plačali davkoplačevalci, srčno upam, da ga oprostijo in da iztoži državo! Če smo lahko zmetali desetine milijonov za farsa sojenja tajkunčkom, ki so spokradli stotine milijonov, ob sojenju pa kar naenkrat vsi bolani, jih lahko tudi za Šiška. Samo ena vzporednica - v primeru vojne bi Šiško prvi prijel za orožje (in v času osamosvojitvene tudi je!) in organiziral soborce, raznorazni naši vrli politiki bi pa v vojni hitro organizirali lasten prevoz in pobeg v drugo državo!
Nimasmisla
27. 03. 2019 07.59
+6
in ko bo oproščen bo tožil državo plačevali pa bomo davkoplačevalci ne sodniki e naše sodstvo
Devilz Pff
26. 03. 2019 21.04
+3
tresla se je gora...
Uporabnik113189
26. 03. 2019 20.45
+7
Vsa ta igra s sodiščem in obtožbo je pač kompromis političnih strank, ki se še kako dobro zavedajo da je Šiško potencial, ki jim je sposoben ukrasti velik odstotek glasov, podobno kot jih je bil Kramberger. Ne gre za to, da bi bil resna potencialna nevarnost za prevzem oblasti, ker tega dosega na volitvah ne bi dosegel. Možnosti za rezultat Šarca ali nekoč Cerarja sploh nima. Je pa res, da je interes nekaterih strank da se ga obsodi in tako prepreči vstop v politiko ( ker bo po sodbah iztržil vsaj nekakšno kazensko kartoteko). Vsem nam je jasno, da Jelinčič kot velik slovenec pobira točke pri volivcih na račun nacionalnosti, jasno pa je tudi, da kot oseba ki se jo da kupiti neki naši stranki zelo ustreza, pa mogoče tudi kakšni državi sosedi. Prav tako neka stranka s svojo retoriko zelo glasno zastopa naše nacionalne interese, v praksi pa jih vedno znova tepta v korist sosednjih držav in lastnega žepa, skratka tudi ta ni navdušena nad Šiškom. Potem so še neke leve politike, ki jim je nacionalno pomeni nekaj podobnega kot gnojnica v kavi in kot tako usmerjene Šiška še nagonsko ne prenašajo. In tako se interesi seštejejo, vsem ustreza da se Šiška znebijo. Posebej je to lahko delo ker izza njega ne stoji kapital. Takšna je resničnost naše politike, umazana pritlehna, podla, hlapčevska, neoliberalna, ki se proda za drobiž. Če bi se vsaj za visoko ceno. Bi pa politik, ki bi s svojo pokončno držo in zastopanjem nacinalnega interesa še kako koristil razvoju naše države. Zlasti zato, ker je mnogo zgodovinske literature in knjig "prilagojenih" interesom nekoč nemško govorečim, italijansko govorečim in ne nazadnje srbskohrvaškemu interesu. Dela za takšno stranko je več kot preveč, da se razkrije vse podlosti naših dobrih sosednjih narodovo z lastnim raziskovanjem zgodovine slovencev in zakaj smo vedno manj številni, kje so vzroki..Navsezadnje, kot je omenil nekdo pred kratkim, nekoč je bil Ptuj večji od Londona, danes je razlika očitna..Zakaj že?
felix59 drugič
26. 03. 2019 19.57
+10
Kakšne so pa sankcije za lažnive tožilce , tožilce , ki podtikajo , lažejo , po navodilih nji
felix59 drugič
26. 03. 2019 19.59
+2
. . . sem tolk prdnil ,da sem moral od kompa , . . . torej , po navodilih njihovih nadrejenih , pač onih , ki jim je trn v peti.
samuray1
26. 03. 2019 20.40
-1
itak da si šele pri 60 ugotovil da si prdnil na svoje brezkoristno življenje.
kure bedne
26. 03. 2019 19.39
+6
Še narko kartel niso tako varovali, kot ubogega Šiška. Res smo mafijska država.
Berdem
26. 03. 2019 18.32
+7
Pustite ga na miru.
proofreader
26. 03. 2019 18.18
+13
Novinarji se mu še niso opravičili, ker mu niso dovolili na soočenje. Potem pa je dobil več glasov kot tiste kandidatke, ki so smele biti na soočenju.
FAUSTOS1
26. 03. 2019 18.11
-7
dejstvo takšni posebneži znajo in tudi so že zametili velike spore,nerede ali celo vojne.tudi pijanega avstrijskega slikarčka so sprva imeli za vaškega burkeža,pa ni imel svoje garde in privržencev a zgodovina ,pove o tem posebnežu veliko groznega in nečloveškega.
Krainerland
26. 03. 2019 18.07
-2
Kar je počel Šiško so se eni šli med vojno 41-45, pa nobenemu nič.
TitCankar
26. 03. 2019 18.00
+8
Tale tožilec Tilen Ivčić bi najdel razloge da bi še lastno mater obtožil.
Mauzahecmauzares
26. 03. 2019 17.42
+3
Sisko vaski posebnez, ki gre do konca.
Akuster
26. 03. 2019 17.33
+1
Admin a je to narobe, če napišeš, da je med pazniki vse več nekdanjih državnih prvakov v judu in drugih borilnih športih, da brišeš takšen komentar??? Mislim, da je to prej dobro, kot pa slabo!!
prašek
26. 03. 2019 17.41
+0
Komentar o katerem govoriš, se 0pod tvojim nickom nahaja ob 17.23 !!!! Ne vem , zakaj se pritožuješ ???
Samo?lovek
26. 03. 2019 18.41
+1
Če imaš AdBlocker nameščen, ne vidiš lastne objave včasih.
profesor m
26. 03. 2019 17.27
+8
sodba za oslovo senco
Pozitiven
26. 03. 2019 17.24
+12
Nekateri so s svojimi odločitvami spisali miladade, na koncu so pa bili 2krat izvoljeni za predsednika države. On pa je samo bluzil, nobene škode pa bo sedel.
Akuster
26. 03. 2019 17.23
-2
Med pazniki pa opazimo vse več nekdanjih državnih prvakov v judu in drugih borilnih športih...
zmago56
26. 03. 2019 17.22
+4
Kak ni sodne prakse. Kolkor je men znano so v bivši Jugi notranjega sovražnika kar določil, če ga niso našli in na tej praksi temelji tudi naše sodstvo, le da Golega otoka nimamo.
bus303
26. 03. 2019 17.15
+6
Pa kaj si govoro, kaj si me not tlačo?!? Moj ata socialistični kulak..
Manandi
26. 03. 2019 17.08
+23
Da je država gnila, da je za podret do temeljev in izgradit na novo že vrabci čivkajo, saj v PRENAŽRTEM JAVNEM sektorju in tako imenovanih vladnih službah in državnih leglih so že vsi kriminalci, lopovi in BARABE.
Perrun
26. 03. 2019 17.14
+3
Ja a ne pozabi da so finacni krizo zakuhali požrešni mendžerji in bankirji, javni sektor je morda neučinkovit(ceprav je tudi to zelo neutemeljena sodba), a ni kriv za tezave tega sveta, ki so neenakost, onesnazenje, slaba prehrana, ..
Zbujen
27. 03. 2019 10.30
Del jS financira Štrukeljčka, torej je SOKRIV. Za kakovost izvedbe in selekcijo kadrov še nikoli niso štrajkali pred parlamentom.