Inšpektor

Vse več otrok z odločbo o statusu otroka s posebnimi potrebami

Ljubljana, 15. 09. 2018 06.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
24UR Inšpektor
Komentarji
36

Zakaj je odločbo statusu otroka s posebnimi potrebami vse več? Je pomoč v Sloveniji povsod pravilna, ali jo dobijo vsi, ki jo potrebujejo, in ali odločbe dobijo tudi nekateri, ki jih ne bi smeli? Analiza problema je zahtevna, enoznačnega odgovora ni. Da pa sistem v Sloveniji ne funkcionira tako, kot bi moral, se strinjajo številni strokovnjaki.

Zakaj je v Sloveniji vse več otrok z odločbo o statusu otroka s posebnimi potrebami? To so odločbe, ki jih lahko dobijo dislektiki, otroci z disklakulijo, čustvenimi in vedenjskimi težavami, dolgotrajno bolni, slepi in slabovidni, gluhi in naglušni, z motnjami v duševnem razvoju ...

Prejšnje šolsko leto je imelo odločbo 11.000 osnovnošolcev - v tej številki je malo avtistov, slepih, gluhih in gibalno oviranih ... Slaba tretjina učencev, ki so zajeti v tej številki, ima več motenj, daleč največ (skoraj 43 odstotkov) pa jih ima primanjkljaj na posameznem področju učenja in so zato dobili odločbo.

V določenih primerih prihaja tudi do izsiljevanj staršev, da bi otrok dobil odločbo.
V določenih primerih prihaja tudi do izsiljevanj staršev, da bi otrok dobil odločbo. FOTO: iStock

Najpogostejši odgovor, zakaj je vse več učencev s statusom, je: boljša diagnostika. A ob tem nekateri s prstom kažejo na komisije na zavodu za šolstvo, ki odločijo, ali je otrok upravičen do odločbe ali ne. Nekatere komisije se za podelitev odločbe odločijo prej, druge so bolj zadržane; čeprav bi za vse otroke morali veljati enaki kriteriji. V določenih primerih prihaja tudi do izsiljevanj staršev, da bi otrok dobil odločbo (tudi če do nje ni upravičen), saj prinaša nekatere prilagoditve in ugodnosti. Prav tako obstajajo starši, ki blokirajo pot do odločbe, saj se jim zdi, da bo to otroka zaznamovalo. Pa čeprav je jasno, da nekateri otroci takšno pomoč in prilagoditev res potrebujejo in sta zanje koristni. Še ena težava, ki jo je zaznati: postopki trajajo predlogo.

Poleg tega so šole in učitelji različni. Nekateri se bolj zavzamejo in pomagajo učencem, še preden pride do potrebe po odločbi in statusu, drugi učitelji in šole so pasivni in zgolj čakajo na odločbo. Na šolah, ki se trudijo otrokom pomagati čim prej, imajo manj odločb.

Še ena težava: dodatne strokovne pomoči otrokom ne izvajajo vedno kompetentni kadri. In to je problem, saj je le kakovostna pomoč res učinkovita. In še ena težava: preslaba zgodnja razvojnopsihološka diagnostika predšolskih otrok.

Je pomoč v Sloveniji povsod pravilna, jo dobijo vsi, ki jo potrebujejo?
Je pomoč v Sloveniji povsod pravilna, jo dobijo vsi, ki jo potrebujejo? FOTO: POP TV

Vsem, ki imajo resnične posebne ali primanjkljaje na posameznih področjih učenja, je treba pomagati in to čim prej, da bi jim lahko omogočili, da razvijejo svoje potenciale. Vprašanje pa je, ali je pomoč v Sloveniji povsod pravilna, ali jo dobijo vsi, ki jo potrebujejo, in ali odločbe dobijo tudi nekateri, ki jih ne bi smeli.

Celovito obdelana tema, dileme, težave in tudi rešitve, pa tudi kontekst, v katerem prihaja in tudi zaradi katerega prihaja do določenih težav, v prispevku 24UR Inšpektor. S pomočjo podatkov, pričevanj in strokovnjakov je tematiko analizirala novinarka Tina Kristan.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aleks975
02. 04. 2021 14.14
+1
Če nebi bile naše šole tako zahteve v prjmerjavi s tuino..bi bil ta odstotek znatno manjši ,če bi sploh obstajal..Treba je podelati na zmanjšanju obsega osnovnega izobrazevanja...preveč je vsega pa še 9let. Pod kakšnim stresom so otroci že v osnovni šoli. In tudi ko končajo vsa ta šolanja še naprej kaj jim lahko ponudimo za to..kako službo plačo...bore malo ali nič. Potrebne so korenite spremembe.
papi1
16. 09. 2018 15.49
+4
Če še niste opazili imamo v SLO največje odstotke v tistih "panogah", kjer se da kaj pocuzati od države.
aristotel
16. 09. 2018 12.39
+16
Daleč največ (skoraj 43 odstotkov) pa jih ima primanjkljaj na posameznem področju učenja in so zato dobili odločbo...KAKO PROSIM...a se starši sploh pa pristojne službe zavedajo kaj s tem daljnosežno delajo (svojemu) otroku (etiketa še najmanj),ki mu kasneje v življenju naredi lahko več slabega kot dobrega zaradi nekaj koristi...nekaj velikih umov so imeli določene pomanjkljivosti na enem področju in so na drugem bili geniji,enostavno povedano več se je treba z otrokom ukvarjati,manj elektronskih motilcev več gibanja in socialnih stikov v živo...več sočutja in značajske empatije pa odgovornost z obeh stvari in dopustiti otroku da odraste. Ne delati brez potrebe že v naprej otroka invalida,ker se to kasneje lahko vrne kot bumerang...zakaj že !
endva
16. 09. 2018 10.46
+15
Če je delež otrok s posebnimi potrebami v razvitih državah okoli 8%, je pri nas 12%. Dejstvo je, da se pri nas veže na odločbo veliko prednosti za otroka (lažje-prirejeno ocenjevanje, prednost pri vpisu na srednjo šolo in univerzo, prednost pri štipendijah in študentskih domovih...), zato mnogi starši to izkoriščajo. Podobno je z ravnatelji, ki s pomočjo odločb krpajo luknje, za polno zaposlitev svojih učiteljev. V bistvu je to sistem, ki je nepregleden in neučinkovit. Dejstvo je, da je otrokom potrebno pomagati, a ne na način, da se nižajo standardi znanja in da se ugodi vsakemu staršu, ki v šoli (z odvetnikom za hrbtom) ZAHTEVA določene ugodnosti za svojega otroka. Komisije za usmerjanje so pa itak poseben problem....
mackintosh
16. 09. 2018 14.58
-5
12% a ni to približno procent volilnegs telesa ki je volil SDS? slučajnost? sam vprašam :)))))))))))
Ramzess
16. 09. 2018 10.05
-1
Zakaj ste s to temo začeli tako na veliko, pa zdi se da vse otroke mečete v isti koš, da se ne bo zgodilo to, da bodo pravico izgubili še tisti, ki so je zares upravičeni, ko bodo šli preverjat vse primere.
Bassettt
16. 09. 2018 10.03
+18
Ta tema me je zelo zanimala... in gres gledat sirse, npr. zakaj je tega pol manj po drugih drzavah in kako so to uredile druge drzave... 1. Posodobile, prilagodile solski sistem. 2. Ukinili ocene do tretje triade. 3. Narod je pol manj nor zaradi bolj odgovorne politike. 4. Dosti bolj mirni in nenervozni manj utrujeni starsi. Evola... tukaj je resitev, ne pa vedno vec odlocb = kamuflaza bolj globljih problemov/ izzivov!!
ezzy5
16. 09. 2018 09.11
+5
Ukinite multimedio!
4151
16. 09. 2018 08.59
+26
Ena in edin resnica je, da obstajajo otroci, ki resnično potrebujejo odločbe, velika večina cca. 2/3 pa je žal takšnih, katerih starši izigravajo sistem, po hitrem postopku uredijo svojemu otroku "papir" in mahajo z njim vsepovsod. Seveda s tem kaj hitro okužijo svoje otroke, ki postanejo isti - na vsakem koraku uveljavljajo pravice iz odločbe, hvatajo krivine v smislu, da čakajo na zadnje dni, ko je potrebno dobit oceno, se sami ne javijo (tako, kot je to v odločbi), potem pa jih učitelj pač pokliče pred tablo (ker rabi oceno, ker ga je čakal do konca) in spet se sliši isto - ne, jaz imam pa odločbo!!!) vedno so "najbolj ubogi".... pa čakite mal - da bi jaz svojemu otroku tako "brezno nakopal"... pa niste normalni noo! KAKŠNE GENERACIJE OTROK BOMO IMELI??! Znali bodo le "hvatat krivine", delat nič... BRAVO EJ!
grunger81
16. 09. 2018 08.54
+11
poznam veliko primerov, ki imajo pp in tudi tiste, ki bi morali imeti in jih nimajo. veliko je takih, ki izkoriščajo sistem, da jim doma ni treba delat z otrokom. po drugi strani so pa tisti, ki potrebujejo pomoč prikrajšani te pomoči zato ker si starši zatiskajo oči. motje vedenja, duševne motnje, avtizem, itd... so motnje, ki se opazijo že pred vstopom v šolo. poznam primer, kjer so si starši zatiskali oči, dokler otrok ni resno zbolel. tak otrok je pod še večjim pritiskom kakor ostali. sistem je potrebno spremeniti in urediti, da bo fer za vse.
Ramzess
16. 09. 2018 10.08
-1
Tudi staršem ni lahko, saj veš kako drugi gledajo in mislijo, v nevednosti, napačnih prepričanjih, ipd.
Omas1313
16. 09. 2018 07.49
+12
Včasih so temu preprosto rekli da si butast dons imajo pa strokovni izraz za to velike razlike ni :)
Omas1313
16. 09. 2018 07.49
+4
Včasih so temu preprosto rekli da si butast dons imajo pa strokovni izraz za to velike razlike ni :)
arizonadream
15. 09. 2018 22.46
+27
Že v naprej delajo otroka invalida
FIGEC
16. 09. 2018 09.07
+8
Tak otrok največkrat ne razvije veščin, ki ga pozneje v življenju vodijo do čimvišje stopnje samostojnosti. V njegovo izobraževanje se jako vpletajo neki "sehr hoch" izobraženi kadri, ki so v mnogih primerih že itak izgubili stik z realnostjo, ter pri pedagoškem delu včasih tudi omejujejo ustvarjalno iniciativo učitelja. On pa je tisti, ki mora takega otroka ne samo učiti, temveč tudi naučiti. Iz prakse pa vem, da se takemu otroku raje podari milostna dvojka, če je treba utišati starše pa lahko tudi trojka. Ampak to ne vodi nikamor.
Ramzess
16. 09. 2018 10.10
+1
Se ne pozna veliko, glede na to šolski sistem alias indokrinacijski sistem že tako mladim, otrokom, za življenje, ne da kar bi moral.
Drzni17
15. 09. 2018 21.56
+63
Ko sem bil jaz še osnovnošolec, otrok s posebnimi potrebami skoraj da ni bilo. mogoče 1. na razred. Seveda je k temu pripomogla vzgoja, kjer je bil edini ukrep ena okol ušes. Zdaj pa frocu mobitele pa tablice kupujejo, namesto da bi jih vnesli iz bajte nagnal, da se mal razgledajo okoli sebe. Starši sami delajo posebne otroke.
CenzuriraniPolde
16. 09. 2018 07.59
+14
Ramzess
16. 09. 2018 10.14
-1
Seveda jih ni bilo, če so bili malone vsi na posebnih šolah, verjetno nisi imel take v bližini, da bi vedel, ali pač, danes pa so v takih šolah večinoma ekstremi, prestale pa se rine v normalne šole, če jim gre, ne rečem, če ne pa ne morejo biti v normalni šoli. Slepih, zelo slabovidnih in gluhih in zelo naglušnih pa v normalnih šolah ne boš videl, ker eni in drugi rabijo zelo svoj način predavanja, eni brajico, drugi znakovni jezik.
FIGEC
15. 09. 2018 21.20
+74
Takole na oko ocenjujem, da je odločb za učence in dijake s posebnimi potrebami ene 2/3 preveč. Starši, sploh tisti bolj vplivni, direkt izsiljujejo kompetentne, da se to za njihove otroke prizna. Posledično so tu seveda razne olajšave, podaljšan čas pisanja testov, pravica do DSP (dodatna strokovna pomoč ali po domače zastonjkarske instrukcuje), itd... Praviloma na ta račun morajo bolj delati profesorji. DSP sem nekaj let izvajal tudi sam. Značilno za to je, da mora profesor učiti individualno in da mora opraviti 3 ure, da se mu prizna eno samo. Nadalje lahko to počne samo izven rednega pouka, torej pred njim, ali pa po njem, torej po zadnji redni uri. Dijaki imajo na zalogi vse mogoče izgovore, da zadnje ure od DSP izostanejo, praviloma pa tudi zjutraj, pred poukom, ob sedmih, enostavno ne pridejo. Sploh pa pozimi, ko je temno in mrzlo. Ko sem izvajal DSP sem razredniku, profesrju in pedagoginji redno pošiljal poročila o obisku DSP, pa dijaku nihče ni rekel nič. Tudi meni so rekli, da sem svoje naredil, dokler se nekega dne ni direktor zmislil in dal zahtevo, da se naredi seznam realno izvedenih ur skozi celo leto. Ker ne lažem sem podal poročilo, kjer sem imel 19% realizacijo. To je bilo treba podati seveda tudi zato, da so plačilo nerealiziranih ur zaradi špricanja dijakov enostavno zadržali in je končalo meni neznano kje. Smatram, da bi se neopravičeno nerealizirane ure profesorjem morale priznati, saj so v ta namen morali prej priti v šolo, stroške za to pa bi morali nositi STARŠI. Dokler bo to potekalo samo, če se bo dijaku ljubilo priti, bo to eno samo britje norcev iz profesorjev. Bolje nič kot pa tak režim, ki dijakom daje potuho in jih odvrača od odgovornosti in delovnih navad. Sem pa bil priča tudi problemom, ki so jih profesorji imeli z dijakom, ki je bil na vozičku in ni znal pisati. Pazite, na poklicni šoli za elektrikarja. Saj ne vem več, kje so meje, kaj je še primerno za redno šolo? Kar ni, je za Cirius v Kamniku. Ampak tudi državne dotacije potem gredo tja, kar pa mnogi skrbniki nikakor ne morejo sprejeti.
pizzamargerita
15. 09. 2018 22.44
+21
zanimivo, kar pravis: da se ure DSP izvajajo IZVEN pouka... Ko je moja hci v OS imela odlocbo (motnja avt. spektra-tezave s komunikacijo, ne ucni primanjkaji), so vztrajno mahali s pravilnikom, v katerem je pisalo, da se DSP izvaja PRAVILOMA V CASU POUKA. Tako so jo med matematko jemali od pouka in se igrali z njo Crni peter v kabinetu-kr neki!!!! Tacas je zamudila matematiko in morala potem popoldne prepisovat od sosolcev. Koncalo se je tako, da sem v visji osemletki milo prosila Zavod za solstvo, da ji (tezko pridobljene) ure DSP odpravi, ker so bile zgolj same sebi namen in so jo samo OVIRALE, namesto da jo ji koristile.
pizzamargerita
15. 09. 2018 22.45
+4
FIGEC
16. 09. 2018 09.01
+4
Šolarja med poukom vzeti recimo od slovenščine in ga nekje drugje učiti denimo matematiko (DSP) je kontra pravilom in se na ta način izvajati ne sme. Ako bi glas o tem prišel do inšpektorata na ministrstvu za šolstvo bi v nemilost padla šola in ravnatelj. Če se bo režim, ki ga omenjaš, nadaljeval še v kaki drugi (srednji) šoli, ravnatelju omeni, da ti to ni všeč in da boš poskrbela, da bodo stvari začele teči zakonito.
pozzo
15. 09. 2018 10.56
+82
Tole z DSP je šlo res močno predaleč, odločbe so copy-paste in pogost prilagoditve narekujejo kar starši. Večina otrok bi lahko vse težave rešila z obiskvanjem dopolnilnega pouka. Danes pa prihajamo v situacijo, ko učenci ne obiskujejo dopolnilnega pouka, starši plačujejo inštrukcije in zanašajo se na odločbo o DSP. Le redki so tisti, ki izkoristijo kar šola ponuja in se ne zgovarjajo na svoje težave. Odločba je pogosto izgovor da ni treba delat. Tisti ki inajo resne težave so najpogosteje najman problematični.
pozzo
15. 09. 2018 10.58
+83
Da o starših (ki imajo najpogosteje večje težave kot otroci) sploh ne govorim.
anakondabox
15. 09. 2018 10.30
-5
Otroci, predvsem z downovim sindromom so stigmatizirani, zato dobijo premalo denarnih prilivov za normalno življenje. Enako invalidi, cerebralci, Romi. Kapital obrača svet, oni pa ne služijo kapitalu, zato je državi za njih prav malo mar. Noben zakonski akt ne bo rešil njihovih težav, saj ga vsak, ki ima 5 minut šole, tolmači po svoje. Važno je srce, ki utripa v ritmu 'imeti rad'. Takih src pa je vse manj. Veliko sem prostovoljno delala z invalidi in duševnimi bolniki, zato vem o čem govorim. #kjerjevoljajetudimoč
Cookie74
15. 09. 2018 10.35
+77
a se ti res zdi, da Romi dobijo premalo sredstev???
CucurbitaPepo
15. 09. 2018 13.00
-85
Romi si defitivno zaslužijo več denarja od stalih ljudi!
kmet1
15. 09. 2018 15.50
+59
Romi dobijo preveč, od njih se ne zahteva NIČb
arizonadream
15. 09. 2018 22.52
+10
Ne vem zakaj se sploh matrajo s temi romi kaj jih v šolo silijo ker njim je šola deveto selo za devetimi gorami
arizonadream
15. 09. 2018 22.53
+13
Ramzess
16. 09. 2018 10.20
+0
Zakaj sploh Rome mešaš noter, to ni tema o njih. To ni defekt.
akmt
15. 09. 2018 10.15
-36
Pri moji hcerki zasedejo sosolci s posebnimi potrebami prvi 2 vrsti klopi. Komaj cakam, da kdo rukne razred
MKII
15. 09. 2018 10.19
+41
akmt
15. 09. 2018 21.23
+11
verjemite, da tudi učitelji KOMAJ ČAKAJO, da kdo rukne. So mi povedale prijateljice-učiteljice.Ne štekate, da že en tak otrok zelo moti pouk, kaj šele, če je 10 takšnih.Sicer pa-še 2 leti in bodo otroci šli vsak po svoje, tile z odločbami bodo zaključili šolanje....
deltex
15. 09. 2018 09.50
+110
V veliko primerih imajo posebne potrebe starši...