Slovenija

Šketa: Razveljavitev postopka imenovanja evropskih tožilcev bi lahko bila nezakonita

Ljubljana, 26. 05. 2021 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Če bo vlada dejansko sprejela sklep in razveljavila celoten postopek imenovanja evropskih delegiranih tožilcev, bi to po mnenju generalnega državnega tožilca Draga Škete lahko predstavljalo arbitrarni poseg v neodvisnost in samostojnost državnega tožilstva ter odločitev, ki je nezakonita in v nasprotju z ustavo. Evropska komisija je sicer potrdila, da bo Evropsko javno tožilstvo začelo delovati 1. junija.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Postopek imenovanja tožilcev
    02:27
    Iz 24UR: Postopek imenovanja tožilcev
  • Iz SVETA: Imenovanje evropskih tožilcev
    01:04
    Iz SVETA: Imenovanje evropskih tožilcev

 

Generalni državni tožilec Drago Šketa je danes v izjavi za medije komentiral informacije, ki so se pojavile v medijih glede najnovejših zapletov v zvezi z vložitvijo kandidatur za evropska delegirana tožilca. Spletno Delo je namreč v torek objavilo predlog sklepa, ki ga je v ponedeljek pripravil generalni sekretariat vlade, in s katerim bi vlada, če ga bodo ministri dejansko potrdili, ustavila in razveljavila celoten postopek imenovanja evropskih delegiranih tožilcev ter obenem razpisala nov poziv k vložitvi kandidatur.

Kot je razvidno iz dokumenta, naj bi ministrski zbor ugotovil, da se javni poziv k vložitvi kandidatur za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev že po samem zakonu šteje za neuspešnega, zato na njegovi podlagi pripravljeni predlog državnotožilskega sveta nima veljavnih pravnih učinkov. Vlada naj se zato s predlogom sploh ne bi seznanila, ministrstvu za pravosodje pa naj bi naložila, da v uradnem listu nemudoma objavi nov poziv k vložitvi kandidatur za imenovanje omenjenih tožilcev.

Drago Šketa
Drago Šketa FOTO: POP TV

Šketa je bil danes jasen, da bi takšna odločitev vlade po mnenju vrhovnega državnega tožilstva "lahko bila arbitrarna in bi pomenila poseg v neodvisnost in samostojnost državnega tožilstva, ki se zagotavlja tudi preko postopkov imenovanja. Ti morajo biti urejeni z zakonom in se izvajati pregledno in na podlagi objektivnih kriterijev, v nepristranskih postopkih brez vsakršne diskriminacije."

Kot je še nadaljeval, bi v primeru sprejetja sklepa po njihovi oceni šlo za odločitev, ki je nezakonita in v nasprotju z ustavo, "saj spreminja razpisne pogoje za nazaj".

Ponovil je, da oba predlagana kandidata za evropska delegirana tožilca "izpolnjujeta vse pogoje, določene v razpisu in zakonu", postopek pa da je bil "izpeljan zakonito in pravilno", kar izhaja tudi iz mnenja državnotožilskega sveta, iz predloga ministrstva za pravosodje, mnenja službe vlade za zakonodajo, urada evropske generalne tožilke in tudi njega kot generalnega državnega tožilca.

Spomnil je tudi, da mora biti evropsko javno tožilstvo institucija, ki je "popolnoma neodvisna od vsakokratne vlade in je namenjena izvajanju pregona kaznivih dejanj, povezanih z goljufijami pri porabi evropskih sredstev".

Postopek imenovanja dveh evropskih delegiranih tožilcev sicer stoji že več mesecev, ker naj bi bila kandidata, ki ju je za ta položaj predlagal državnotožilski svet, Matej Oštir in Tanja Frank Eler, moteča za predsednika vlade Janeza Janšo in stranko SDS.

Vlada se namreč s predlaganima kandidatoma vse do danes ni seznanila. Evropska komisija je zato Slovenijo že večkrat pozvala k ukrepanju.

Janša: V Sloveniji obstaja težava s postopkom, vendar to ne bo oviralo začetka delovanja evropskega tožilstva

Vlada bo v četrtek na seji preverila postopek imenovanja evropskih delegiranih tožilcev, nato se bomo odločili, ali bomo postopek ponovili ali ga bomo nadaljevali, pa je danes na novinarski konferenci po pogovorih s predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem dejal Janša. Premier je v odgovoru na novinarsko vprašanje o tem, zakaj Slovenija še ni imenovala evropskih tožilcev, dejal, da v Sloveniji obstaja težava s postopkom, vendar to po njegovih besedah ne bo oviralo začetka delovanja evropskega tožilstva.

Po poročanju medijev je generalni sekretariat vlade pripravil sklep, s katerim bo vlada, če ga bodo ministri potrdili, ustavila in razveljavila celoten postopek imenovanja evropskih delegiranih tožilcev ter obenem razpisala nov poziv k vložitvi kandidatur. Postopek imenovanja dveh evropskih delegiranih tožilcev sicer stoji že več mesecev, ker naj bi bila kandidata, ki ju je za ta položaj predlagal državnotožilski svet, Matej Oštir in Tanja Frank Eler, moteča za Janšo.

Janša je poudaril, da delovanje evropskega tožilstva ni odvisno od tega, ali bodo vse države do roka imenovale delegirane tožilce.
Janša je poudaril, da delovanje evropskega tožilstva ni odvisno od tega, ali bodo vse države do roka imenovale delegirane tožilce. FOTO: Kabinet predsednika vlade

Odzvali so se tudi v Državnotožilskem svetu in opozorili, da so predlog oblikovali v skladu s tedaj veljavnim zakonom, v katerega so bile ustrezno prenesene določbe uredbe Sveta EU o izvajanju okrepljenega sodelovanja v zvezi z ustanovitvijo evropskega javnega tožilstva.

Ponovili so, da oba predlagana kandidata izpolnjujeta vse pogoje, ki so bili predpisani z zakonom in z drugimi predpisi, veljavnimi v času odločanja, in ki so bili določeni v objavljenem javnem razpisu. Prav tako izpolnjujeta tudi pogoje, ki jih je v slovenski pravni red prinesel zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o državnem tožilstvu, sprejet po oblikovanju predloga Državnotožilskega sveta za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev.

"Ker je vse postopke treba začeti, voditi in zaključiti v skladu s predpisi, Državnotožilski svet upravičeno pričakuje, da bo tudi predmetni postopek zaključen zakonito, upoštevaje zakonske pristojnosti posameznih akterjev v postopku, kot tudi upoštevaje ustavno prepoved povratne veljave pravnih aktov," je sporočila predsednica Državnotožilskega sveta Tamara Gregorčič.

Janša je na novinarski konferenci po srečanju vlade z vodstvom Evropskega parlamenta pred začetkom slovenskega predsedovanja Svetu EU poudaril tudi, da delovanje evropskega tožilstva ni odvisno od tega, ali bodo vse države do roka imenovale delegirane tožilce.

EPPO naj bi sčasoma preiskal približno 3000 primerov na leto

Danes je Komisija uradno potrdila, da bo Evropsko javno tožilstvo (EPPO) začelo delovati 1. junija. "Zdaj smo na poti. Odprli bomo prvi neodvisni urad EU za preiskovanje in pregon kaznivih dejanj, ki vplivajo na proračun EU. Od 1. junija dalje bodo evropski tožilci pod močnim vodstvom Laure Kövesi zavzeli kriminalce in zagotovili, da za korupcijo ali prevare ne bo zapravljen niti en evro," je dejala podpredsednica za vrednote in preglednost Vera Jourova.

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders pa je dejal, da se bo z ustanovitvijo evropskega javnega tožilstva odprla nova faza v zgodovini evropske integracije. "Bistveno poslanstvo tega evropskega telesa je zaščititi sredstva EU pred kriminalci v skupnem interesu naših državljanov. Z orlovim očesom bodo opazovali izvajanje NextGenerationEU in zagotovili, da bodo sredstva v celoti porabljena za pomoč našim gospodarstvom, da si opomorejo od krize," pravi.

Jourova: "Odprli bomo prvi neodvisni urad EU za preiskovanje in pregon kaznivih dejanj, ki vplivajo na proračun EU."
Jourova: "Odprli bomo prvi neodvisni urad EU za preiskovanje in pregon kaznivih dejanj, ki vplivajo na proračun EU." FOTO: AP

EPPO bo zadolženo za vodenje kazenskih preiskav in pregon kaznivih dejanj zoper proračun Evropske unije. Je prvo nadnacionalno državno tožilstvo. Preiskuje in preganja vrste goljufij in drugih kaznivih dejanj, ki vplivajo na finančne interese EU, med katerimi so goljufije v zvezi z odhodki in prihodki, goljufije v zvezi z DDV (če gre za dve ali več držav članic in je vredna najmanj 10 milijonov EUR), pranje denarja s sredstvi, pridobljenimi z goljufijo proračuna EU, aktivna in pasivna korupcija ali zloraba, ki vplivata na finančne interese EU in sodelovanje v hudodelski združbi, če je poudarek njenih dejavnosti storjenje kaznivih dejanj zoper proračun EU.

Ta novi organ Unije lahko preiskuje in preganja tudi katero koli drugo nezakonito dejavnost, ki je "neločljivo povezana" s kršitvijo proračuna EU. EJT bo svoje preiskave in pregone izvajalo popolnoma neodvisno od Komisije, drugih institucij in organov EU ter držav članic. Dopolnjeval bo delo in sodeloval z drugimi organi in agencijami EU, kot so OLAF, Eurojust in Europol, pa tudi s pristojnimi organi držav članic, ki ne sodelujejo v evropskem tožilstvu. EPPO naj bi sčasoma preiskal približno 3000 primerov na leto.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User300173
26. 05. 2021 21.51
+1
Šketa, ste se lani z Janšo pogovarjali samo o prostorskih stiskah na tožilstvih? Takrat, ko ste obiskali Janšo, malo bolj incognito je vse skupaj bilo...
iga_biba
26. 05. 2021 19.49
+1
Halo? Lahko bila nezakonita? kaj vi ne vesta, da je vse kar IJJ reče zakonitol , legalno in legitimno. Njegova beseda je zadnja. Nad njim ni ničesar!
Recenzor
26. 05. 2021 19.48
+1
Ko da v EU rabijo komunistićne tožilce!
lado-a1
26. 05. 2021 19.22
+7
Bi lahko bila ... bla, bla , bla. E moj Šketa, imel sem boljše mnenje o tebi. Od kdaj je v civilizirani družbi popravljanje zakonitih za nazaj aktov zakonito??
flojdi
26. 05. 2021 18.48
+2
.. spet crkavam od smeha. bi naj , naj bi ,
lado-a1
26. 05. 2021 19.23
+5
Hja, meni gre na jok, ko generalni državni tožilec, počepne pred dr Herr twitlerjem!
dej no
26. 05. 2021 21.08
+3
kuncci1
26. 05. 2021 18.15
+1
Šketa se sedaj oglaša, ko je teh par tožilcev v Sloveniji ostalo brez dela plače, oz. jim je vlada=Janez Janša le to zmanjšal na začetku epidemije, se pa ni oglasil? Naj odstopi in javno pove o pritiskih vladajočih na tožilce in policiste!
User300173
26. 05. 2021 17.46
+8
Bomo v bodoče priče primerom umorom novinarjev, ker raziskujejo nečedne posle z EU denarjem? Na Malti in Slovaškem trije ubiti. Se to lahko ponovi pri nas? Mislim da lahko in Janša je pravi kandidat za take obtožbe.
lado-a1
26. 05. 2021 19.25
+3
Pri vsem početju združbe na oblasti sem samo presenečen, da se to še ni zgodilo!
MUNGATUMBA
26. 05. 2021 20.49
-1
To s eje ŽE dogajalo sredini leta 41.. in to v hrbet..
dej no
26. 05. 2021 21.10
+1
pri nas kaj takega ni možno, sploh pa iz strani novinarjev.
sinhron
26. 05. 2021 17.33
+11
Kot kandidata za evropska delegirana tožilca je ministrica za pravosodje predlagala specializirana tožilca Mateja Oštirja in Tanjo Frank Eler, ki ju je, kot omenjeno, predlagal državno tožilski svet, a naj bi jima po neuradnih informacijah nasprotoval premier Janez Janša. Oba naj bi v nemilost padla zaradi starih postopkov, med drugim tudi zaradi preiskovanja Janševega premoženja. Torej pretehtajo osebne zamere nekega shizofrenika proti strokovnemu izboru in naj bi njegova obveljala ? Smo že v diktaturi ala Belorusija ? Vlada bi se morala samo seznaniti z izborom kandidatov za EU tožilce in ne da na vsak način želi diskvalificirati strokovnjake in onemogočiti normalno delovanje EU organov ! Takšne in podobne štorije bomo gledali , dokler bo vladal SDS in njen lider ! Ministrica za pravosodje bi morala v tem primeru iz protesta odstopiti !
User300173
26. 05. 2021 17.42
+4
sinhron
26. 05. 2021 17.42
+10
Pa tej vladi je vseeno je zakonito ali ni , ta vladna koalicija bo podprla tisto tezo in dejanje , ki ga bo narekoval Janša , kajti vsi v tej koaliciji ( SDS , NSI , SMC , DESUS in SNS ) se bojijo , da razpade ta vlada , kajti takoj bi šli na smetišče zgodovine , kot slinavci in izdajalci svojih strank in volivcev in jih nihče več ne bo povohal . Ni jim mar za državo in državljane , samo za njih same jim gre !
dej no
26. 05. 2021 21.11
mr.poper
26. 05. 2021 17.21
+7
Janšari nasprotuje EU sodišču DA išče KRIMINALCE---TO JE ISTO kot da ropar banke postreli policaje ki ga zasledujejo--- in koalicijski poslanci to podpirajo mislim da je to začetek konca.
mr.poper
26. 05. 2021 17.07
+7
Šketa lahko bi bila nezakonita -pa iz katerega svinjaka si se privlekel SO ALI PA NISO ZATO SE PA VSAK KI IMA PeT MINUT ČASA norčuje iz takih kot si ti Šketa .
borjac
26. 05. 2021 16.41
+10
Janša ki je z svojimi zavezniki že splaniral, kako bodo pokradli Evropske milijarde namenjene Sloveniji se boji neodvisnih tožilcev, po vsej sili hoče "uturiti" dva svoja človeka, ki mu bosta pokrivala hrbet, ob preiskavah, kako zelo resne so te zadeve smo videli po umoru mladega Slovaškega novinarja in njegove partnerke, ki sta raziskovala poneverbe EU denarja, tudi Malteška raziskovalna novinarka je plačala tako raziskavo z svojim življenjem, na Malti so celo policisti točno vedeli, da jo bodo umorili, vendar so molčali, torej na Slovaškem in Malti so kraje denarja upravljali ljudje na najvišjih pozicijah, celo premierskih, nekaj zločincev so sicer zaprli vendar so tisti , ki so to vodili ostali nekaznovani, še več celo na premierskih pozicijah in politiki so ostali, tako varovanje hrbta si sedaj Janša zagotavlja, da bo lahko kradel brez kazni, sicer pa je v teh umazanih poslih že bil uspešen v primeru podkupovanj v zadevi Patria, Janša ima bogate izkušnje v tem lopovskem poslu.
malaudras
26. 05. 2021 17.08
-7
flojdi
26. 05. 2021 18.53
+1
..in nek Blaž je storil samomor. kajneda prekotrupelniki
konan65
26. 05. 2021 16.29
+4
SVEČKARJI so se spet v VOTLINE zavlekli!!!ni komentarjev in minusov,ker je tudi njim verjetno končno jasno kam nas pelje NA.CI.,ki je prepričan,da je nad njim samo DRAGI BOG in še to samo MOGOČE!!!!!!!!!!!!
gmajna
26. 05. 2021 16.14
-2
O ljubi Slovenci, to je zacasna vlada, KO BO, CE BO IZVOLJEN , denimo SDS 65 glasov v parlamentu bo hudic in cela jeba ce jih bo samo 46, to kar se sedaj dogaja je le uvod v Janevo BOZANSKO komedijo.
ImamLastnoMnenje
26. 05. 2021 16.11
+8
Postopek izbire teh tožilcev je predviden na način, da vlada NE MORE in NE SME imeti vpliva. Ampak kaj hujšega, kot da veliki svečenik sekte na kaj nima vpliva! Tega očitno ne prenese in se mu bo že tako slabo mentalno stanje še bistveno poslabšalo, če se to zgodi! Vpliv ima tudi na število protestnikov, ki se bomo udeležili protivladnih protestov v petek: če ga ne bi bilo, bi bilo število udeležencev zanemarljivo (pravzaprav, ne bi bilo potrebe po protestih)!
papi1
26. 05. 2021 16.45
-3
Seveda ne bi bilo protestnikov, ker bi vsi dobili davkoplačevalski denar in se mirno zakajali v svojem brezdelju.Tako se pa pipica zapira in če ste pametni, začnite delati za svoj vsakdanji kruhek! Razen tistih nekaj somišljenikom se prav nikomur ne smilite, še manj, iz dneva v dan greste ljudem bolj na živce!
ImamLastnoMnenje
26. 05. 2021 17.19
+3
Na srečo je moj saldo z državo zelo negativen, veliko jim plačam davkov, dobim pa niti centa na moj račun (aja, dobil sem turistične bone, ki jih nimam kje porabiti), tako da mi nobena vlada kaj dosti ne more! Je pa najbolj zaničevanja vreden politik v državi, veliki svečenik sekte, poskrbel, da sem pred cca desetimi leti ob več otrocih, kot jih je potrebno za množino, ostal brez otroškega dodatka!
Janezdolar80
26. 05. 2021 15.50
+10
Kdaj pa še je ta kriminalna vlada naredila kaj zakonitega? 🤮
MUNGATUMBA
26. 05. 2021 20.49
Dal ti bone- pa baje še ene.. A ja pa da os socialki tvoji ne govorimo..
Kollerik
26. 05. 2021 15.35
+19
Moj poklon g. Šketu!
papi1
26. 05. 2021 16.51
-2
Sami poznavalci prava. "Neseznanjenost vlade"je samo eno izmed orodij, ki jih popolnoma legitimno trenutno uporablja vlada . Ravno tako, kot uporablja opozicija vsa njim razpoložljiva orodja, kot so nezaupnica, ustavna obtožba, obstrukcija itd. Vi se pa kar klanjajte slugom globoke države!
rb63
26. 05. 2021 15.29
+23
Kaj bomo res čisto vse mirno požrli kar nam ta psihopat servira?
prašek
26. 05. 2021 15.29
+18
Lahko pa in bi moral Forintoš razveljavi svoje imenovanje za PV !!!!!
prašek
26. 05. 2021 15.27
+16
Mislim da Forintoš nima nobene pravice omejevati karkoli. Vlada, torej Forintoš osebno, se lahko, oziroma mora samo seznaniti s sklepom tožilskega sveta !!!!!! In samo njihov sklep je merodajen !
rogla
26. 05. 2021 15.24
+17
Spoštovanje ustave je za to vlado nespoštovanje le te. Glavni kršitelj in vsi njegovi podložniki pred sodišče (neodvisno, nepodkupljeno s strani SDS)!