Slovenija

Sklad letos kupil 406 stanovanj, za kar je namenil 40,3 milijona evrov

Ljubljana, 19. 12. 2022 12.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, N.S.
Komentarji
7

Stanovanjski sklad je letos skladno z načrti uspešno izpeljal projekte po vsej Sloveniji, med katerimi po velikosti izstopa soseska Pod Pekrsko gorco v Mariboru. Sklad sicer potrebuje dodatna finančna sredstva, je opozoril direktor sklada Remec, ki meni, da bi morali sistem javne najemne službe spremeniti.

Direktor Stanovanjskega sklada RS Črtomir Remec je izpostavil, da je mariborska soseska Pod Pekrsko gorco s 400 najemnimi stanovanji, ki so jo odprli septembra, eden večjih projektov sklada v zadnjih letih. Tehnični pregled so zdaj opravili tudi za objekte druge faze gradnje in kmalu pričakujejo uporabno dovoljenje, je povedal. "V kratkem bo tako objavljen razpis tudi za preostala stanovanja, pri čemer bo razpis za 60 oskrbovanih stanovanj objavljen ločeno, saj jih še opremljamo. Soseska bo po pričakovanjih v celoti vseljena v prvih mesecih prihodnjega leta," je ocenil.

Sklad je letos kupil 406 stanovanj, za kar je namenil 40,3 milijona evrov.

Kot večji projekt je izpostavil tudi vselitev v stanovanja soseske Novo Brdo v Ljubljani. "Vseliti smo morali 498 stanovanj, od tega 30 oskrbovanih, kar je bil res velik zalogaj," je dejal.

Sklad je kot soinvestitor med drugim zagotovil 12 oskrbovanih stanovanj v Rogaški Slatini, šest najemnih stanovanj v Zrečah, v Slovenskih Konjicah deset, v Šmarjah pri Jelšah pa se zaključuje gradnja 30 oskrbovanih stanovanj.

Najemna stanovanja v Slovenj Gradcu
Najemna stanovanja v Slovenj Gradcu FOTO: Stanovanjski sklad RS

Kot posojilodajalec vlagatelju sklad sodeluje tudi pri gradnji 128 stanovanj in 14 oskrbovanih stanovanj v Celju, 156 stanovanj na Rakovi Jelši in 75 stanovanj v Kopru. Ta teden bodo podpisali tudi pogodbo o financiranju projekta v soseski Podbreznik v Novem mestu, kjer bodo zgradili 103 stanovanja, 80 stanovanj pa naj bi zgradila še občina.

Med projekti za prihodnji dve leti je Remec izpostavil projektiranje 36 stanovanj v Lendavi, 80 na Lukovici in 46 na Jesenicah. Projektirajo tudi prvo fazo soseske Podutik-Glince, ki vključuje 60 stanovanj. Ta je posebna, ker se je sklad pri njej prvič odločil za leseno gradnjo.

Remec je ob tem poudaril, da bi morala imeti lesena gradnja v prihodnosti pomembno vlogo, pri čemer pa pričakuje sodelovanje države, ki bi morala gradnjo z lesom odločneje spodbujati. "Verjamemo namreč, da je to tudi pri gradnji stanovanj pravilna odločitev," je poudaril.

Od države sicer sklad pričakuje sistemsko ureditev financiranja, v vsakem primeru pa čimprejšnjo zagotovitev dodatnih finančnih sredstev. "V zadnjih sedmih letih je država nam in ostalim stanovanjskim skladom namenila kot se je zelo ilustrativno izrazil bodoči minister Simon Maljevac manj, kot država mesečno nameni za gradnjo in vzdrževanje državnih cest," je opozoril Remec.

Vlada jim ni odobrila niti dodatnih zaposlitev, čeprav bi plače zagotovil sklad iz svojih dejavnosti in ne iz proračuna. "Brez kadrovske okrepitve bomo težko delali v takem obsegu," je poudaril.

Glede sistema javnega najema stanovanj, ki je zaživel letos in v okviru katerega sklad na trgu najema stanovanja in jih oddaja v podnajem upravičencem za neprofitno najemnino, pa je Remec ocenil, da potrebuje spremembe. Letos so lahko namreč najeli le šest stanovanj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rafael Kramar
19. 12. 2022 15.32
+3
Evo, da bo lahko sirotinja uživala na skupnih žuljih!
JApajaDAja
19. 12. 2022 14.09
+3
406 stanovanj za40,3 mio....to ni 7 € na m2 kot je rekel lukec!
JApajaDAja
19. 12. 2022 13.15
+5
trenutno čakam na taubijevo in "strateškega sveta za hrano"zapoved ,glede jedilnika za božič in novo leto...v planu je odojek z vsem kar spada zraven...mudi se :-)
jodr
19. 12. 2022 13.05
+4
Kaj pa 10.000 stanovanj za mlade, ki jih je Mesec obljubljal? Bo šlo?
St. Gallen
19. 12. 2022 13.07
+3
Wolfman
19. 12. 2022 13.42
+4
A še nisi opazil, da ima trnutna vlada večjo podporo od 50%. Sedaj veš, da ne smeš biti pošten in iskren, če želiš tako stanovanje.
JApajaDAja
19. 12. 2022 13.54
+5
predvsem ne moreš in ne smeš biti "avtohton" slo!