22°C

Sklep, da stranka DeSUS svoje poslance pozove k odstopu, (še) ni bil sprejet

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
STA /
KOMENTARJI
102
Po besedah Ljuba Jasniča v petek na klavzuri stranke DeSUS niso sprejeli sklepa o tem, da se njihove poslance pozove k odstopu, pač pa je bilo to eno od stališč na klavzuri. O vseh stališčih bo v torek razpravljal izvršilni odbor, ki bo pripravil predloge sklepov za svet stranke. Sklepi bodo tako sprejeti šele na svetu stranke.

Ljubo Jasnič
Ljubo JasničFOTO: Bobo

Predsednik DeSUS Ljubo Jasnič  je v petek v izjavi medijem po koncu klavzure dejal, da je klavzura po razpravi svetu stranke predlagala, da poslance DeSUS pozove k odstopu. Svet stranke pa, da bo o tem odločal predvidoma prihodnji četrtek. A je predsednik sveta DeSUS Anton Urh dan pozneje zanikal, da bi tri poslance upokojenske stranke pozvali k odstopu.

PREBERI ŠE
Klavzura DeSUS svetu stranke predlaga, naj poslance DeSUS pozove k odstopu

Jasnič je tako danes pojasnil, da so na klavzuri udeleženci povedali vse, kar jim leži na duši, v razpravi je bilo izrečenih veliko misli, med drugim je en od razpravljavcev predlagal poziv k odstopu poslancev DeSUS.

Na koncu je skupina, ki je spremljala celotno delo klavzure, pripravila stališča, ki so bila izrečena, pri čemer gre po njegovih opozorilih le za zabeležko, za stališča posameznih razpravljavcev, ne pa za stališča organov stranke. Ta stališča so ob koncu klavzure tudi predstavili, nihče od prisotnih jim ni nasprotoval ali jih želel dopolniti.

Ta zabeležena stališča bo naslednji torek obravnaval izvršni odbor stranke, ki mora potem na podlagi svoje razprave pripraviti predlog za sejo sveta stranke. "Ko bo svet stranke podprl ali zavrnil predlagane sklepe, bodo potem ti sklepi sprejeti," je pojasnil Jasnič.

Na vprašanje, ali bo odstopil z mesta predsednika stranke, če izvršilni odbor stranke ne bo predlagal svetu poziva k odstopu poslancev DeSUS, je dejal: "Če bo izvršilni odbor zadržal predlog za izstop, bom hudičevo razmislil, kaj se splača delati ali ne." 

Današnjega sestanka med poslanci DeSUS in predsednikom sveta stranke Antonom Urhom v Ljutomeru se ne bo udeležil. Danes je govoril z vodjo poslanske skupine Francem Juršo in mu povedal, da na sestanek ne pride, da pa se je pripravljen z njim sestati, ko bo to želel.

Ne glede na vse dogajanje v stranki Jasnič napoveduje, da bo prihodnost DeSUS "lepa in svetla". Po njegovem mnenju bodo v politiki brez DeSUS težko peljali stvari naprej. "Težko bo odrezati veliko skupino ljudi od odločanja, razprav in sestajanja. Ne bi podcenjeval ne upokojencev ne skupin, ki so najbolj ranljive," je dejal.

Simonovič: Z Jasničem na čelu konsolidacija DeSUS ni več možna

Poslanec DeSUS Branko Simonovič se je ostro odzval na izjave predsednika stranke Ljuba Jasniča po klavzuri glede poziva poslancem k odstopu in pogojevanje. Meni, da konsolidacija stranke z Jasničem na čelu ni več možna. Dovolj je igric, je dejal Simonovič, ki razmišlja o izstopu iz DeSUS. Pred tem se bo sicer še pogovoril z občinskim odborom.

"Iščemo rešitev, kaj storiti. Nekateri razmišljamo, da bi bilo treba zadevo presekati, drugi menijo, da bi bilo dobro ponovno narediti napor, da se poskušajo konsolidirati", je po srečanju treh poslancev DeSUS in predsednika sveta stranke Urha povedal Simonovič. Po njegovem mnenju pa je zadeva šla tako daleč, da sta le dve možnosti. Sam ocenjuje, da z Jasničem konsolidacija stranke ni več možna, s pogojevanjem poslancem pa je težko razmišljati o sodelovanju. Verjame, da je najboljše, da izstopi iz stranke.

A se bo pred oddajo izstopne izjave še pogovoril s člani občinskega odbora DeSUS Izola, ki ga vodi. Spomnil je, da imajo močan občinski odbor, v katerem so se demokratično pogovorili tudi v najbolj turbulentnih časih stranke. Odbor bo sklical predvidoma za petek.

Ob tem je zatrdil, da ne bo odstopil kot poslanec. Tudi v primeru izstopa iz DeSUS želi sodelovati v tej poslanski skupini, če bo ostajala. Če to ne bo mogoče, bo razmislil o nadaljnjih korakih, je napovedal. Konkretnih pogovorov o prestopih v drugo poslansko skupino po njegovih besedah še ni imel, so se pa pogovarjali na kolegialni ravni.