Slovenija

Sklepi skupščine zadržani

Maribor, 02. 08. 2007 15.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodišče je zadržalo sklepe skupščine Nigrada o odpoklicu dosedanjih članov in imenovanju novih članov nadzornega sveta.

Kangler je zaradi zapletov v Nigradu sklical dopisno sejo mestnega sveta.
Kangler je zaradi zapletov v Nigradu sklical dopisno sejo mestnega sveta. FOTO: POP TV

Okrožno sodišče v Mariboru je v sredo izdalo začasno odredbo o zadržanju sklepov skupščine javnega komunalnega podjetja Nigrad o odpoklicu dosedanjih članov in imenovanju novih članov nadzornega sveta. Skupščina je bila minuli petek, na njej pa je Mestna občina Maribor kljub večinskemu lastniškemu deležu in ustanoviteljstvu ostala brez predstavnika v nadzornem svetu, so danes sporočili z občine.

Stari nadzorni svet še vedno deluje

Župan Franc Kangler je v sredo iz poslovno ekonomskih razlogov odpoklical direktorja Nigrada Zlatiborja Krajnčiča ter za začasnega direktorja podjetja imenoval predstojnika občinskega oddelka za komunalo Vilija Eisenhuta. Hkrati je občina na sodišče naslovila predlog za izdajo začasne odredbe. Zaradi omenjene odločitve sodišča mandat staremu nadzornemu svetu torej ni prenehal.

Mestni svetniki podprli odpoklic Kranjčiča

Kangler je danes zaradi zapletov v Nigradu sklical dopisno sejo mestnega sveta. Na njej je 26 mestnih svetnikov, eden je bil proti, dalo soglasje k odpoklicu Krajnčiča in k imenovanju Eisenhuta. Mestni svet je na predlog župana tudi pozval predstavnike ustanovitelja v nadzornem svetu, naj glasujejo v skladu z danim soglasjem. O zadevi Nigrad bo v petek razpravljal tudi odbor mestnega sveta za komunalo in gospodarske javne službe.

V novem nadzornem svetu tako ni bilo nobenega predstavnika občine. Sestavljali so ga trije predstavniki Cestnega podjetja Maribor, ki naj bi trenutno imelo v rokah nekaj več kot 20 odstotkov kapitala, en predstavnik občin, ki imajo manjše lastniške deleže, in dva delavca Nigrada.

Župan je dogajanje na skupščini označil za nedopustno in neodgovorno. Podžupanu Danilu Burnaču, ki je imel pooblastila za več kot 73 odstotkov kapitala, so fizično preprečili vstop v sejno sobo. Iz notarskega zapisa je razvidno, da je prav Krajnčič zahteval, naj se seja zapre za javnost in naj se zaklenejo vrata, je v sredo na novinarski konferenci povedal Kangler.

Namesto podžupana Burnača, ki naj bi kot predstavnik večinskega lastnika na mestu predsednika nadzornega sveta Nigrada zamenjal Šimeta Ivanjka, je minuli petek prvi nadzornik postal svetovalec direktorja Cestnega podjetja Maribor Marko Diaci. V nasprotju s predvidenim za nadzornico ni bila izvoljena tudi direktorica mestne uprave Milica Simonič Steiner.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.