Slovenija

Škocjanske jame do konca tedna zaprte

Škocjan, 05. 02. 2019 11.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Narasla reka Reka je konec minulega tedna močno poškodovala infrastrukturo v Škocjanskih jamah, medtem ko jame kot naravna vrednota niso poškodovane. Po prvih podatkih so škodo ocenili na okoli 50.000 evrov, del jam pa bodo za obiskovalce odprli v petek.

Poplava je bila kar obsežna, primerjajo jo s poplavo leta 1965, ko je bil pretok reke Reke okoli 380 kubičnih metrov na sekundo. Tokrat je bil pretok reke prav tako prek 300 kubičnih metrov na sekundo, je za STA povedal direktor Parka Škocjanske jame Stojan Ščuka.

A sam pretok ni toliko problematičen, več težav se pojavi zaradi materiala, ki ga voda prinese s sabo, in ki zamaši ozka grla. Veliko je nanosilo vej, tudi debla je prineslo.

Ujma je tako minuli konec tedna v Škocjanskih jamah poškodovala ograje, nekje tudi zidove, predvsem pa razsvetljavo in električno napeljavo. Tu je škoda največja, je povedal direktor parka.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Preden se bodo lotili te sanacije, morajo odstraniti ves naplavljen material. Poleg nanosov lesa je na poteh tudi veliko blata, ponekod nekaj deset centimetrov. Pri sanaciji poleg zaposlenih pomagajo gasilci, prostovoljni naravovarstveniki, sezonski delavci in študenti. Skupno po grobih ocenah danes pri odpravljanju posledic ujme pomaga več kot 50 ljudi.

Točno škodo v Parku Škocjanske jame še ocenjujejo. "Prišli smo do številke okoli 50.000 evrov, upam pa, da bo na koncu, ko bomo ugotavljali dejansko škodo, ta številka manjša," je dejal Ščuka. Večjega izpada zaradi zaprtja parka za obiskovalce ne bo, saj v zimskem času naštejejo najmanj obiskovalcev.

Medtem je voda že upadla in je v strugi, pretok pa je primeren za ta čas. Prvi del jame, to je del Tihe jame, bodo odprli v petek, je napovedal Ščuka.

Prek zime, to je izven glavne sezone, je v parku skupaj s projektno skupino trenutno zaposlenih 30 ljudi, čez poletje pa ta številka naraste na 70 delavcev. Lani so v Škocjanskih jamah našteli več kot 184.000 obiskovalcev.

Spomnimo, da so zaradi obilnih padavin v Škocjanskih jamah zabeležili izjemen dogodek, saj se je voda v Šumeči jami dvignila za dobrih 60 metrov. Zadnja znana primerljiva poplava je bila zabeležena leta 1975. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RTVjeZAKON
05. 02. 2019 12.09
+27
Kako lahko Reka poškoduje naravne vrednote? Tudi, če bi spremenila vrednote to ne bi bila škoda ampak naravni proces kateri spreminja jamo.
Uporabnik483970
05. 02. 2019 12.40
+6
Bravo na komentar. To je verjetno ugotovitev, namenjena za zavarovalnico.
Jonikus
06. 02. 2019 11.07
Kje pa si to prebral? Mar ni zpisano "Narasla reka Reka je konec minulega tedna močno poškodovala INFRASTRUKTURO v Škocjanskih jamah, medtem ko jame kot naravna vrednota NISO poškodovane." ?!