Slovenija

Škodo zaradi pozebe utrpeli predvsem sadjarji in vinogradniki

Ljubljana, 24. 04. 2024 15.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Druga ocena stanja kmetijskih kultur po nizki temperaturi in snegu v zadnjih dneh kaže, da so škodo utrpeli predvsem sadjarji in vinogradniki, pri čemer so poškodovani zlasti nasadi v izpostavljenih zatišnih legah. Po podatkih Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije je prizadeto tudi jagodičevje. Prizadeto je bilo območje vse Slovenije.

V zadnjih dneh so se po celotni Sloveniji močno znižale temperature, marsikje tudi precej pod ledišče. Kot so pri Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) objavili na svoji spletni strani, so njihovi kmetijski svetovalci ponovno opravili hiter pregled kmetijskih površin in ocenili stanje kmetijskih kultur ter morebitno škodo.

Pozeble cvetove so našli pri vseh sadnih vrstah, škoda pa je nastala predvsem v sadovnjakih, kjer se je cvetenje sadnih vrst že končalo in so oblikovani plodiči. Na najbolj prizadetih območjih sadjarji po navedbah KGZS ocenjujejo, da je zmrznilo tudi do 80 odstotkov plodičev jablan. Podobno je pri drugih sadnih vrstah, zaradi posledic zmrzali pa bo več industrijskega sadja.

Oroševanje sadnega drevja
Oroševanje sadnega drevja FOTO: Bobo

"Kolikšna je ta škoda, je v tem trenutku težko oceniti, saj se bodo posledice pokazale šele po nekaj tednih, o končno povzročeni škodi zaradi pozebe pa bomo lahko govorili šele po junijskem trebljenju," so poudarili. Nekateri sadjarji so nasade oroševali, vinogradniki so s sistemom kurjenja – dimljenja skušali omiliti škodo.

Temperature pod lediščem so naredile škodo tudi na vinski trti. Ta se kaže v vseh vinogradih, ponekod tudi do stoodstotno. Vreme je škodo povzročilo tudi na polju. Od poljščin so prizadeti krompir, oljna ogrščica, žita in stročnice. Med zelenjadnicami so precej prizadeti šparglji. Pozebli so tudi poganjki hmelja, ki so že odgnali.

Zadnje obdobje nizke temperature je prizadelo vsa območja Slovenije, so navedli, zlasti veliko škode na vinogradih, sadovnjakih in vrtninah pa je pozeba v zadnjih dneh povzročila na celotnem območju Krasa, spodnje Vipavske doline in v nižjih legah v Goriških brdih. "Na izpostavljenih legah, v nižjih območjih je škoda do stoodstotna," so poudarili. Škoda bo sicer bolj vidna v naslednjih tednih.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ap100
24. 04. 2024 19.14
tukaj bi se moral delati državni program - imamo lepe zglede v sosednjih državah italiji in avstriji - država tem ne prepušča stvari naključju in zavarovalnicam
Betuul
24. 04. 2024 18.42
Škodo za uničenje pridelka! Morajo urediti zadruge oziroma tam po regijah ko kmetje sodelujejo! Tak da ni samo škoda, ta zmrzal prinaša še kakšne boleznine na posevkih drevjih ipd! Denarno škodo? Halo Min za🚜kmetijstvo in pridelovanje🥬solate! Kako? Bomo jedli zelenjavo gospod Golob
Sixten Malmerfelt
24. 04. 2024 18.15
+0
devlon
24. 04. 2024 18.00
+3
To je zato, da lahko vsako leto jamrajo.. al je pozeba, al suša, al prevec vode, al bolhe.. vedno nekaj
periot22
24. 04. 2024 16.51
-4
Mafija uničuje tudi vreme!
Potouceni kramoh
24. 04. 2024 16.50
-1
Meni se smili kmet.Ker brez kmeta ni leta in ni pridelka.
zmerni pesimist
24. 04. 2024 16.09
-1
Ne jamrat iskat rešitve