Slovenija

'Skoraj polovico programa mednarodne mature smo opravili preko spleta'

Ljubljana, 13. 04. 2021 14.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
28

Potem ko so poklicni in splošni maturanti glasno spregovorili, da imajo dovolj nejasnih in nepremišljenih odgovorov odgovornih, kako se bo odvila letošnja matura, so na težave, nerazumevanje in stiske opozorili tudi dijaki programa mednarodne mature. Izpostavili so, da so v občutno slabšem položaju kot večina drugih držav po svetu, saj so bili v šolah manj časa. Mnogo držav je že odpovedalo mednarodno maturo, pri nas pa prilagoditev ni na vidiku, so zgroženi bodoči mednarodni maturanti.

V tekočem šolskem letu je v četrtem letniku gimnazije programa mednarodne mature vpisanih skupno 74 dijakinj in dijakov (20 na Gimnaziji Bežigrad, 22 na Gimnaziji Kranj in 32 na II. gimnaziji Maribor).  Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Prvi izpiti iz mednarodne mature se začnejo konec aprila. Kljub temu, da so bili slovenski dijaki ob več kot 30 tednov pouka v šoli, kar je do dvakrat več kot v nekaterih drugih državah po svetu, bodo morali konkurirati ostalim mednarodnim dijakom po svetu. "Nemogoče je od dijakov pričakovati, da bodo tekmovali proti dijakom iz držav, ki so imele šolanje na daljavo mogoče dva ali tri mesece. Želeli bi poudariti, da je program mednarodne mature dvoletni program, torej smo skoraj polovico programa opravili preko spleta," so svojo stisko izpostavili dijaki programa mednarodne mature, ki ga izvajajo na treh slovenskih šolah: Gimnaziji Bežigrad, II. gimnaziji Maribor in Gimnaziji Kranj. 

Predsednik Skupnosti dijakov Gimnazije Bežigrad Simon Trussevich z ekipo.
Predsednik Skupnosti dijakov Gimnazije Bežigrad Simon Trussevich z ekipo. FOTO: arhiv Simona Trussevicha

Zato so na ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter slovensko vlado poslali odprto pismo, v katerem so poudarili, da "so spregledani v javnih razpravah in niso deležni prilagoditev, ki so jih denimo imeli v tujini." Odprto pismo je sicer podpisala večina dijakov mednarodnega programa – 62 od 98 dijakov.

Dijaki imajo rešitve, na ministrstvu pravijo, da o mednarodni maturi ne morajo odločati

Poglejmo, zakaj se dijaki tako počutijo. Po njihovih besedah v pismu so v organizaciji za mednarodno maturo (International Baccalaureate Organization – IBO) že pred meseci predlagali, da se mednarodna matura lahko izpelje na dva načina. Prvi je, da dijaki pišejo mednarodno maturo. V tistih državah, kjer je zaradi covidnih okoliščin ne bi mogli izvesti, pa bi veljal sistem 'brez izpita' (non-exam route). "Že takrat so v IBO objavili, da od dijakov iz držav, ki so v karanteni več kot osem mesecev, ni mogoče pričakovati, da bi maturo pisali," so pojasnili dijaki v pismu. 

V sistemu 'brez izpita' se upoštevata 'predvidena ocena' (predicted grade) in 'raziskovalna naloga' (internal assessments). Profesor zaključi končno oceno na podlagi teh dveh kriterijev. "Predicted grade se določi tako, da profesor oceni celotno delo dijaka in njegove ocene v tretjem in četrtem letniku ter na podlagi tega zaključi oziroma napove njegovo oceno. Internal assessments pa je raziskovalna naloga, ki traja dve leti in tudi sicer vpliva na končni šolski uspeh ter predstavlja od 20 do 45 odstotkov ocene, v primerih, ko se matura izvaja," je pojasnil predsednik Skupnosti dijakov Gimnazije Bežigrad Simon Trussevich.

A na našem ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so nam danes zatrdili, "ministrstvo in Slovenija nimata vpliva na odločitve za izvedbo te mature, saj je to v pristojnosti IBO organizacije, ki to maturo organizira in tudi določa vse postopke ter roke za izvedbo in pravila".

Na fotografiji so dijaki bežigrajske gimnazije. Bodoči mednarodni dijaki pa so izpostavili, da vprašanje pisati maturo ali ne, ni vprašanje lenobe ali pomanjkanja motivacije.
Na fotografiji so dijaki bežigrajske gimnazije. Bodoči mednarodni dijaki pa so izpostavili, da vprašanje pisati maturo ali ne, ni vprašanje lenobe ali pomanjkanja motivacije. FOTO: arhiv Simona Trussevicha

Vlade po svetu so prevzele pobudo IBO in odpovedale maturo v svojih državah 

Anglija je to storila že februarja, večina držav pa je v kasnejših mesecih sledila njenemu zgledu. Zaključne izpite so tako odpovedali na Filipinih, v Ekvadorju, Kanadi (Peel, Halton in York, Kitchener, Cambridge), Indoneziji, Iranu, ZDA (Zvezno okrožje Kolumbija, New York mesto, New Jersey, Nova Mehika, Pensilvanija, Michigan, Florida, Miami, Teksas, Oregon, Kolorado), Kolumbiji, Mehiki, Savdski Arabiji (Riad), Češki, Irski, Italiji, Romuniji, Turčiji, Nigeriji (Lagos), Libanonu, Kuvajtu, Grčiji, Bolgariji, Estoniji in v drugih državah, so našteli dijaki v pismu. 

V Združenih arabskih Emiratih so se na primer dijaki lahko sami odločili, ali bodo mednarodno maturo pisali ali se jim bosta upoštevala 'predvidena' ocena in raziskovalna naloga. "Pomembno je omeniti, da so dijaki v skoraj vseh državah, ki smo jih našteli, imeli veliko boljše pogoje – bili so v šolah dlje časa, bili so manj obremenjeni ... " so izpostavili dijaki v pismu.

Uspeh na mednarodni maturi se določa po Gaussovi krivulji 

To pomeni, da se bodo dijaki v Sloveniji kosali z dijaki iz držav, kot sta Kitajska in Južna Koreja, ki sta bili v karanteni znatno manj kot naši dijaki. Polega tega v teh dveh državah že v osnovi dosegajo boljše rezultate, so opomnili dijaki v pismu: "Prav tako so odpovedale maturo države, ki tradicionalno slabše pišejo maturo, kot je na primer Latinska Amerika, kar bo za nas zgolj poslabšalo že zahtevno krivuljo." 

Bodoči mednarodni maturanti pozivajo odgovorne: "Poskrbite tako za slovenske dijake kot tujce na našem programu!"
Bodoči mednarodni maturanti pozivajo odgovorne: "Poskrbite tako za slovenske dijake kot tujce na našem programu!" FOTO: Dreamstime

 

'Online znanje se ne more primerjati z znanjem, dobljenim v šoli'

Bodoči mednarodni dijaki so izpostavili, da vprašanje pisati maturo ali ne, ni vprašanje lenobe ali pomanjkanja motivacije: "Žal se znanje, pridobljeno 'online', ne more primerjati s tistim, ki je dobljeno v šolah in dijaki drugih držav preprosto niso imeli teh problemov, ki smo jih imeli mi," so prepričani.

Eden izmed bežigrajskih bodočih mednarodnih dijakov, ki je želel ostati neimenovan, je dejal, da so se nekateri dijaki bolje, drugi pa slabše prilagodili na šolanje od doma. A je ob tem opozoril, da so ocene, ki so jih pridobili med šolanjem na daljavo, bistveno boljše kot tiste iz šolskih klopi. Po njegovem mnenju to pomeni, da pridobljeno znanje na daljavo ni enako tistemu v šoli. Slabši rezultati so se pokazali tudi, ko so dijaki pisali različico poskusne slovenske mature za mednarodni program, je še zatrdil dijak.

Ob tem ni zanemarljivo niti dejstvo, da v naši državi mednarodne mature ne pišejo zgolj slovenski dijaki. Mnogo tujih dijakov, ki se šolajo v oddelku mednarodne gimnazije v Sloveniji, trenutno čaka v svojih matičnih državah in upa, da bodo sploh lahko prišli v Slovenijo, če matura bo. "Mednarodne prometne povezave so močno oslabljene zaradi novega koronavirusa in veliko naših dijakov morda sploh ne bo moglo priti v Slovenijo, če pa bodo imeli to možnost, bodo zanjo morali plačati stotine evrov, kar je v njihovem primeru lahko enako mesečni plači njihovih staršev," so dijaki izpostavili problem v pismu, ob tem pa še poudarili, da tisti dijaki, ki ne bodo mogli priti v Slovenijo, mature ne bodo opravili – tako naj bi jim bilo rečeno.

Pismo so bodoči mednarodni maturanti napisali v upanju, da bo šolsko ministrstvo prevzelo pobudo in naredilo tako, kot so že pred nami druge države. "Naprošamo vas, da poskrbite tako za slovenske dijake kot tujce na našem programu," so strnili v pismu.

Bodoči mednarodni matruranti so izpostavili, da so v občutno slabšem položaju kot večina drugih države po svetu, saj so bili v šolah manj časa.
Bodoči mednarodni matruranti so izpostavili, da so v občutno slabšem položaju kot večina drugih države po svetu, saj so bili v šolah manj časa. FOTO: Dreamstime

Na težave že opozarjali dijaki splošne in poklicne mature

Ob tej priložnosti je dobro znova opozoriti, da je matura ena pomembnejših prelomnic v življenju mladih, ki že v običajnih razmerah povzroča veliko stresa in skrbi. Zdaj dodatne stiske mladim povzroča še covidna situacija, ki jim zastavlja vrsto vprašanj in dodatnih bremen. In kot smo že pisali pred kratkim: odgovorov, kako, kaj in kdaj, od pristojnih ni. Po izjavi ministrice Simone Kustec, da so se vprašanja lani v praksi "kar nekako sama od sebe razrešila", so ji dijaki sporočili, da tako ne gre več: "Želimo in zahtevamo, da težavo 9.000 poklicnih in 7.000 splošnih slovenskih maturantov končno uvrstite med prioritetne naloge." Tudi oni so v odprtem pismu opozorili, da jim problemov ne povzročata zgolj slaba kakovost izobraževanja na daljavo ter neprestano prekinjanje klasičnega šolanja, temveč tudi nejasni dolgoročni načrti pristojnih institucij in predvsem dejstvo, da z njimi niso seznanjeni do zadnjega trenutka. "Delne informacije in nepremišljeni odgovori so nas postavili v situacijo, v kateri se naša prihodnost zdi nejasna," so poudarili.

Probleme dijakov sicer zaznavajo ravnatelji po vsej Sloveniji. "Doživljajo psihične stiske, zdravstvene težave, vse to ravno zaradi teh neznank, ki so se jim postavljale na pot," je pred nedavnim opozorila Fani Al-Mansour, predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije.

Skrbijo pa tudi podatki slovenskih organizacij, da je duševno počutje mladih vse bolj majavo. Narašča število psihičnih stisk, samopoškodb in samomorilnih misli, o čemer smo prav tako izčrpno pisali.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

S love NIJA
13. 04. 2021 16.47
-4
Spet so jih lewaki nascuvali..fuj levosucnezi, fuj kućanci, fuj rdecezvezdasi!
VAREN
13. 04. 2021 16.46
+4
Ja bogi dijaki in študentje mednarodne mature. Kako vam je pa vse to uspelo, kdo vam je pripravil opremo za povezovanje in vse ostalo kar gre zraven? Eni stokate, drugi pa ne. Zdravnica je zagovarjala doktorsko nalogo mednarodnega študija preko spleta. Sama je morala uredit vse računalnike, prostore rezervirat, povezave. Skratka vse na obeh straneh, da je lahko pristopila k zagovoru. Ocena 10. Vi pa jokcate za eno maturo. Sram vas je lahko.
ibmeyhem
13. 04. 2021 16.48
-4
Dijaki se primerjajo po gaussovi krivulji z dijaki iz drugih drzav. zdravnica je ocenjena po drugem sistemu, preberite si cel clanek preden kvasate take bedarije tukaj.
Pojmanimas22
13. 04. 2021 16.51
-3
absolutno ne veste, skozi kaj so šli te študentje, mislim, da opravite nekaj raziskav, preden pridete tu govoriti neumnosti
VAREN
13. 04. 2021 16.52
+3
Če bi bil bralno pismen, bi mogoče ugotovil, da ni moja tema sistem ocenjevanja ampak način dela.
pingvinislo5
13. 04. 2021 16.44
+3
ibmeyhem
13. 04. 2021 16.48
+0
Da elita, elita ki ima povprceje zgodovinsko 9 tock na svetvnim ampak letos ne bo tako ce bodo morali pisati isto maturo
ibmeyhem
13. 04. 2021 16.19
-1
neprimerno je da dijak iz Slovenije pise isto maturo kot dijak iz Kitajske, ki je imel pouk v soli. Slovenski dijak pa pouk od doma. nepravicno..
bokibogi
13. 04. 2021 16.06
+6
lansko leto mednarodne mature ni bilo, iz prve roke, ker smo imeli maturanta doma. To mi sicer ni bilo všeč, ker je bil prikrajšan za stres ob pisanju :), vendar pridno nadaljuje študij (do zdaj ves čas na daljavo) in uspešno opravlja izpite. Ni treba samo jamrat, tudi študenti morajo delati vse na daljavo in opravljati izpite. Koliko pa so ti izpiti na daljavo vredni, bo pa pokazal čas, ker znajo študenti uspešno plonkat in se zelo uspešno prilagajajo novemu načinu izobraževanja ter preverjanja znanja
pizzamargerita
13. 04. 2021 15.59
-3
EDINI resnični problem v šolanju na daljavo, ki ga priznavam in ki dejansko obstaja, pa o njem SKORAJ NIČ NE PIŠETE, ker ne gre za privilegirano kasto - SO DIJAKI NIŽJIH IN SREDNJIH POKLICNIH ŠOL, ki so dejansko ostali BREZ PRAKTIČNEGA POUKA, brez delavnic, brez praktičnega usposabljanja, ki je pri njih bistvenega pomena!
elektroncek
13. 04. 2021 15.58
+4
haha nasi dijaki prave stiske v zovljenju se probal niso .. pol pa mal zagusti je pa ogen v streh ..dejte no
pizzamargerita
13. 04. 2021 15.57
-3
gimnazijci se - če so pridni seveda - lahko z lahkoto vsega naučijo od doma! Problem je lenoba in nezrelost (khm, pa gimnazijci, svet inteligence, ki bodo menda čez pol leta pa sposobni samostojno študirati na univerzi - ali bodo tudi tam zahtevali, da jih vodijo za rokico in narekujejo v zvezke ???
Pojmanimas22
13. 04. 2021 16.28
+0
nimate pojma, o čem govorite, ali ste na tej spletni strani videli vse članke o duševnem zdravju študentov? našim študentom je nemogoče, da bi v teh pogojih pisali izpite v teh pogojih! eno leto so se učili prek spleta. ni enako kot pri šolskem učenju, nemogoče je imeti enako znanje, res jim je težko
pizzamargerita
13. 04. 2021 16.54
+1
ta je šele bosa.... duševno zdravje, mwhahahhahah... kar vsak študent, ki zdaj ne more ves vikend zadet prežurat po nočnih klubih ,je v globoki depri! Nazreli in razvajeni so - to je ves problem. Družboslovni študiji in splošne gimnazije - se da vse naučiti na daljavo!
Strunjan
13. 04. 2021 15.56
-3
To kar se dogaja v Slo s to vlado odgovarja sami tistim, ki imajo od te vlade koristi, tistim, ki so tako ali tako vseskozi doma in jih nasa mladina in lastna svoboda ne zanimata, tisti, ki verjamejo v cloveka, ne v Boga in temu cloveku vdano sledijo in pa tistim, ki od zivljenja vec ne pricakujejo nic- ki so apaticni.
pizzamargerita
13. 04. 2021 15.54
+3
super - spet privilegirani. žE v te "mednarodne razrede" so iz osnovnih šol prišli BREZ IZPOLNJEVANJA POGOJEV TOČK: na OŠ Danile kumar so v teh "mednarodnih" razredlih skoraj sami slovenci, ki niti slučajno ne ustrezajo osnovnemu namenu teh razredov - namenjeni so otrokom javnih uslužbencev, ki so se prejšnja leta šolali v tujini in bi tako tu dokončali šolanje po istem modelu. Tako pa se sem zrinejo po vezah sami taki, ki niti 1 dan niso bili v šolah v tujini... in od tu gre naprej pot na Gim Bezigrad lepo brez točk.
ibmeyhem
13. 04. 2021 16.01
-1
Btw teh je samo 20 od 98. drugi vsi so najboljši dijaki v Sloveniji ki so se priborili za to mesto. Do katerega ti nikoli nebi prisel...
Pojmanimas22
13. 04. 2021 16.23
Aja in ti to veš ane? naredi nekaj raziskav, preden govoriš neumnosti
ljubljanabrinje
13. 04. 2021 16.32
+1
OŠ Danile Kumar ne moreš primerjat z mednarodno maturo. Mednarodna matura je v celem svetu priznana kot zelo zahteven program. Morajo delat tudi vsaj eno komplicirano raziskovalno nalogo za VSAK predmet, prav tako imajo tudi v maturi vsaj 2 izpita za vsak predmet, in te izpiti testirajo 2 leti snovi ne samo enega kot ga imajo Slovenci. Letos pa je IBO dal izbiro državam posebno, ker so priznali da v veliko državah šolanje na daljavo ni bilo dosti za to mednarodno maturo. Ta generacija v Sloveniji je v bistvu imela več kot polovico svoje snovi predelane na daljavo, kar razumem da ni bilo dosti. Kako jim loh rečeš priviligirani če samo hočejo preživeti v zelo težkem programu, v katerem se bojo zdej potegoval SAMO z državami z boljšimi epidemološkimi slikami in veliko manj šolanja na daljavo. Potegujejo se z ostalim svetom, niso samo v Sloveniji, kjer se vsaj vsi primerjajo samo med seboj. Če bi imeli bolj pravična vodstva šol in ministrstvo bi mednarodno maturo v Sloveniji že zdavni preklicali
Pojmanimas22
13. 04. 2021 16.33
+1
pizzamargerita
13. 04. 2021 16.34
+1
govorim natanko samo o teh - "mednarodnih". Saj ti se tudi tukaj najbolj usajajo. Navajeni privilegij, pač.
ibmeyhem
13. 04. 2021 16.37
ibmeyhem
13. 04. 2021 16.37
-1
Noben privilegi pizza margerita, vsi pisejo isti program. In so prav tako delavni kot vsi drugi
Pojmanimas22
13. 04. 2021 16.42
ni pomembno pizzamargerita, ali so internacionalni ali ne, smo v isti državi in ​​so vsi prejeli veliko manj znanja kot v drugih državah zaradi stalnih karanten. pojdi sam vprašat , kako se učenci počutijo skoraj eno leto na spletu...
Kuku456
13. 04. 2021 15.45
-2
Z rednim učenjem in nekaj učenja med maturo sem jo naredil ni blo briljantno bila je pa narejena se vpisal na naravoslovni faks ga naredi in tudi magistriral...tako da ni to tako velika znanost kot jo vi odkrivate treba je sedeti se učiti in logično razmišljati...in ne na pamet piflat in jokati, ko boste šli delat se ne boste nobenemu smilili tako kot se svojim staršem in samim sebi!!!
simple_mind
13. 04. 2021 15.53
-1
Torej pravzaprav pravite, da je šola brez zveze ? Se vam pozna, res ...
Kuku456
13. 04. 2021 15.56
+4
Ne ne govorim da je bz govorim da to ni taka znanost da narediš maturo kot bluzijo!
ibmeyhem
13. 04. 2021 16.01
-5
Bravo dobil si certifikat, si se pa boril z vsemi na isti ravni. Gre se za princip..