Slovenija

Skozi Maribor kmalu brez vinjete? 'Cestninjenje je tukaj popolnoma nezakonito'

Maribor, 10. 07. 2019 14.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
38

"Cesta, ki pelje skozi Maribor ne izpolnjuje pogojev za to, da bi lahko bila imenovana hitra ali cestninska cesta," izpostavlja mariborski mestni svetnik Igor Jurišič, ki se s pobudo za izločitev mariborske vzhodne obvoznice iz vinjetnega sistema cestninjenja zdaj obrača na infrastrukturno ministrstvo. A težava je v lastništvu oziroma kategorizaciji ceste. Ta namreč spada pod okrilje Darsa, ki pa zanjo želi 64 milijonov evrov.

Bodo na mariborski vzhodni obvoznici le ukinili vinjetni sistem cestninjenja?
Bodo na mariborski vzhodni obvoznici le ukinili vinjetni sistem cestninjenja? FOTO: POP TV

"Dars za vožnjo čez Maribor po 'hitri cesti', ki to sploh ni, že vrsto let nezakonito pobira cestnino oziroma zahteva uporabo vinjete," so jasni v Stranki mladih – Zeleni Evrope, ki so ob podpori mariborske občine prevzeli pobudo za izločitev mariborske vzhodne obvoznice iz vinjetnega sistema cestninjenja. S predstavitvijo pravnih in okoljskih argumetov se zdaj tako obračajo na Ministrstvo RS za infrastrukturo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Po prebiranju vladne uredbe o merilih za kategorizacijo cest in zakona o cestninjenju ugotavljamo, da 'hitra' cesta, ki pelje skozi Maribor ne izpolnjuje pogojev za to, da bi lahko bila imenovana hitra in / ali cestninska cesta," je na novinarski konferenci uvodoma razloge za izpostavitev problematike cestninjenja oziroma obvezne uporabe vinjet na hitri cesti skozi Maribor navedel Igor Jurišič, predsednik Stranke mladih - Zeleni Evrope in mariborski mestni svetnik.

V Mariboru opozarjajo, da po vzpostavitvi vzporedne avtoceste (dela so bila zaključena leta 2010), ki avtocesti A1 (Koper – Ljubljana – Maribor) in A4 (Gruškovje – Maribor) povezuje z avtocestama A5 (Pesnica – Šentilj) in A9 (razcep Dragučova – Pince), vzhodna mariborska obvoznica ne more biti obvezna cestninska cesta, saj ne predstavlja več sestavnega dela vseevropskega cestnega omrežja (1. odstavek 3. člena Zakona o cestninjenju) in ne izpolnjuje pogojev za hitro cesto (2. odstavek 3. člena Uredbe o merilih za kategorizacijo javnih cest).

"Zakon o cestninjenju namreč navaja, da so cestninske ceste tiste, ki imajo, razen na posebnih mestih, označena dva prometna pasova, na vsakem od fizično ločenih vozišč pa odstavni pas ali niše. Od vstopa na mariborsko hitro cesto do tako imenovane 'bob-steze' pri koncu dvoetažnega mostu pa ni niti ene odstavne niše, kaj šele odstavnega pasu," ugotavlja Jurišič. Cesta se na določenih odsekih celo zoži v le en pas, prva odstavna niša pa je šele v Košakih, a ni primerno označena. "Nekdo, ki bi torej potreboval odstavno nišo, jo vidi ko je že prepozno," poudarja mariborski mestni svetnik in dodaja, da po tej kategorizaciji to tako ne more biti cestninska cesta.

Zakon o cestninjenju (ZCestn) navaja tudi, da je lahko cestninska cesta tudi takšna, ki je v neposredni konkurenci s cestninsko cesto. "Če pogledamo avtocesti, ki prihajata iz Gruškovja in iz Ljubljane ter se povezujeta na avtocesto, ki pelje proti Šentilju in proti Madžarski, vidimo, da pot čez Hoče, Bohovo in dalje čez Maribor pod nobenim pogojem ne morebiti konkurenčna vzporedni avtocesti, saj do zaključka avtocest A1 in A4 do začetka te 'hitre ceste' stoji kar šest semaforiziranih križišč, omejitev pa je 70 kilometrov na uro. In takšna cesta nikakor ne more biti konkurenčna avtocesti," pravi Jurišič.

Vzporedna avtocesta poteka vzhodneje od mariborske hitre ceste.
Vzporedna avtocesta poteka vzhodneje od mariborske hitre ceste. FOTO: Jani Dolinšek

V Uredbi o merilih za kategorizacijo javnih cest, je sicer pet sklopov, cesta, ki se jo kategorizirati kot avtocesta ali hitro cesto, pa mora od teh petih izpolnjevati vsaj tri. "Povezovanje države s sosednjimi državami, povezovanje naselij z nad 50.000 prebivalci, cestna povezava na razdalji nad 100 kilometri, delež tranzitnega prometa nad 15 odstotki," našteva svetnik in dodaja, da pa vsaj tri od teh meril absolutno ne držijo. "Cesta, ki poteka čez Pobrežje se ne more kategorizirati kot cesta izven naselja. Cesta, ki je dolga slabih deset kilometrov, ne more biti cesta, ki se tretira kot tista na razdalji 100 kilometrov. Pri naseljih Bohova in Pesnica pa ne gre za naselji s 50.000 prebivalci. Tri točke torej odpadejo, kar pomeni, da izpolnjuje zgolj dve, pa še ti zelo pogojno." Mariborska vzhodna obvoznica se prav tako ne povezuje s sosednjimi državami, saj se konča z odvzemom prednosti v pesniškem rondoju.

Ne glede na našteto, država cesto Tezno–Pesnica z dolžino 7,22 kilometra uvršča v sistem hitrih cest, kar je - tako Jurišič - popolnoma v nasprotju z uredbo, ki govori o kategorizaciji javnih cest in hkrati v nasprotju z zakonom o cestninjenju, ki zahteva določene predpostavke, da se na tej cesti sploh lahko pobira cestnina.

Zakon o cestninjenju (ZCestn):

3. člen (obvezne cestninske ceste):

(1)Cestninske ceste so državne ceste, ki so sestavni del vseevropskega cestnega omrežja in so označene s predpisano prometno signalizacijo kot avtoceste ali hitre ceste.

(2)Ne glede na prejšnji odstavek so cestninske ceste tudi ceste, ki so kategorizirane kot avtoceste ali hitre ceste ter so v upravljanju in vzdrževanju upravljavca cestninskih cest, če izpolnjujejo naslednje prometno tehnične pogoje:

- so posebej projektirane in zgrajene za promet motornih vozil;

- ne služijo posameznim zemljiščem in objektom na njih, ki mejijo nanje;

- imajo, razen na posebnih mestih, dva označena prometna pasova in odstavni pas ali odstavne niše na vsakem od fizično ločenih smernih vozišč;

- se z drugo cesto ali drugim infrastrukturnim objektom (npr. železniška proga, kolesarska steza) ne križajo v istem nivoju;

- so označene s predpisano prometno signalizacijo kot avtoceste ali hitre ceste

(3)Upravljavec cestninskih cest v skladu s pravilnikom, ki ureja prometno signalizacijo, označi vse cestninske ceste s prometno signalizacijo, ki cestninske zavezance obvešča o obveznosti plačila cestnine oziroma o obvezni nameščenosti vinjete na vozilu.

(4)Cestninske ceste, dolžine cestninskih odsekov, cestninske postaje oziroma točke cestninjenja na cestninskih cestah in prevozne razdalje med njimi ter način označevanja cestninskih cest in cestninskih odsekov predpiše vlada.

4. člen (izbirne cestninske ceste):

(1)Vlada lahko s predpisom iz četrtega odstavka prejšnjega člena določi kot cestninsko cesto tudi državno cesto, ki ne izpolnjuje pogojev iz prejšnjega člena, če gre za cesto, ki je projektirana za daljinski promet, ali cesto, na katero je lahko preusmerjen promet s cestninskih cest iz prejšnjega člena ali ki je v neposredni konkurenci s cestninsko cesto iz prejšnjega člena.

(2)Cestninjenje na cestah iz prejšnjega odstavka ne sme povzročati diskriminacije mednarodnega prometa in izkrivljati konkurence med prevozniki.

Če se umaknemo od zakonskih predpisov, ki za to cesto dejansko ne dovoljujejo znaka obvezne uporabe vinjete, so zelo pomembni tudi okoljski vidik. Promet, ki poteka skozi center mesta, povzroča hrup, večjo koncentracijo prašnih delcev in onesnaženje. Igor Jurišič, svetnik Mestne občine Maribor

Poleg zakonskih razlogov pa v prid izvzetju ceste iz sistema cestninjena po mnenju Jurišiča govorijo tudi okoljski. Še posebej poleti, na vrhuncu turistične sezone, se namreč močno poveča tranzit preko mestnega središča, kar povzroča večje onesnaženje, povečano koncentracijo prašnih delcev in hrup – na škodo prebivalcev Maribora. "Mariborčani bi lahko bistveno bolj kakovostno živeli, če bi to cesto lahko koristili za lokalni promet, čemur je tudi namenjena, saj bi tranzitni promet potekal po avtocesti, ki pelje vzporedno oziroma okrog Maribora in povezuje dva avtocestna kraka z drugima dvema."

Kaj bodo nadaljnji koraki in kaj želijo narediti? 'Upamo na to, da bo ministrstvo spoštovalo svoje lastne predpise'

V prvi fazi bodo ministrstvo zdaj 'prijazno opozorili', da je Uredba o kategorizaciji državnih cest v nasprotju z Uredbo o merilih za kategorizacijo javnih cest in Zakonom o cestninjenju in jih prosili, da to nepravilnost odpravijo. "Verjamem, da bo ministrstvo uvidelo, da krši predpise, ki jih je samo pripravilo," je optimističen mestni svetnik, ki pa ne želi napovedovati, kaj bo, če ministrstvo ne bo postopalo v skladu z njihovimi pričakovanji. "Verjamemo v to, da se bo dalo z ministrstvom uspešno dogovoriti in da bodo uvideli, da je zadeva napačno kategorizirana ter da bodo Mariborčani lahko že kmalu uporabljali to cesto brez obvezne vinjete. Ta v največji meri bremeni namreč prav tukajšnje prebivalce. Tisti, ki pride iz Kopra, Ljubljane, zagotovo ima vinjeto in te ceste ne bo koristil kot zamenjavo za avtocesto, razen če bo imel v mestu opravke. Tisti, ki vinjete nimajo, pa bodo najverjetneje že prej našli drugo pot."

Hitra cesta v največji meri bremeni Mariborčane.
Hitra cesta v največji meri bremeni Mariborčane. FOTO: 24ur.com

Pobudo je podprla tudi Mestna občina Maribor (MOM). "Mariborska občina si na čelu z županom Sašo Arsenovičem že od začetka nastopa mandata prizadeva in deluje v smeri ukinitve vinjetnega sistema cestninjenja na vzhodni obvoznici, kar je bil tudi eden izmed ciljev koalicijskega sporazuma," so zapisali v sporočilu za javnost.

V Mariboru smo izdelali strateško karto hrupa, hrup v mestnem središču bi radi zmanjšali, prav tako emisije trdih delcev. Imamo cesto, ki je bila v ta namen zgrajena in financirana tudi s proračunskim denarjem, danes pa morajo občani Maribora za vožnjo po njej kupiti vinjeto. Zato pozivamo, da se to stanje odpravi. -dr. Samo Peter Medved, podžupan MO Maribor

"Pobuda prihaja ob pravem času – v času turistične sezone in prometnih konic. Tudi mi bi radi opozorili na stanje, ki je skorajda nevzdržno. Od severa do juga mesta namreč nimamo kategorizirane necestninske ceste, s tem pa obremenjujemo središče mesta, kar je v popolnem nasprotju s trajnostno strategijo, ki ji želimo slediti," izpostavlja mariborski podžupan Samo Peter Medved.

Dars za prenos lastništva oziroma spremembo kategorizacije želi 64 milijonov

Prvi odsek hitre ceste je bil po besedah Medveda zgrajen celo s sredstvi iz občinskega sporazuma, pa morajo danes Mariborčani za vožnjo po njej plačevati. "Dobili smo avtocesto in bilo je rečeno, da bo, ko bo ta zaživela, hitra cesta prešla pod Direkcijo RS za infrastrukturo (Drsi) in bo postala necestninska cesta," razlaga Medved in dodaja, da se je na nedavnih razgovorih z infrastrukturnim ministrstvom problem le 'skristaliziral'. "Ta hitra cesta je v osnovnih sredstvih Darsa in ta zahteva, da se lastništvo oziroma kategorizacija prenese odplačno – gre za znesek 64 milijonov evrov," pojasnjuje mariborski podžupan. A denarja za to v državnem proračunu seveda ni. So pa našli drugo rešitev. "To se da rešiti po bistveno lažji poti, če je le politična volja. Podoben primer je namreč Mariborska cesta v Celju, ki je bila prav tako v osnovnih sredstvih Darsa. To se je lani s sklepom iz teh sredstev izvzelo, pri čemer so se osnovna sredstva zato razliko zmanjšala. To bi lahko naredili tudi v Mariboru."

Igor Jurišič in Samo Peter Medved izpostavljata, da hitra cesta, ki povezuje Bohovo s pesniškim rondojem ne more biti kategorizirana kot hitra ali cestninska.
Igor Jurišič in Samo Peter Medved izpostavljata, da hitra cesta, ki povezuje Bohovo s pesniškim rondojem ne more biti kategorizirana kot hitra ali cestninska. FOTO: 24ur.com

Na težavo z obvezno uporabo vinjete pred časom opozarjali s 'smeškoti'

V Stranki mladih – Zeleni Evrope so na problematiko cestninjenja na mariborski vzhodni obvoznici opozorili že pred približno pol leta. 14. novembra 2018 je organizacijski sekretar stranke Otto Schönwetter na uvozu na hitro cesto na Pobrežju preko dopolnilnega znaka, ki zapoveduje uporabo vinjete, zalepil plakat s smeškom.

Igor Jurišič
Seveda si ne želimo, da bi po hitri cesti nato vozili tovornjaki, ki bi se na tak način želeli izogniti plačilu cestnine na vzporedni avtocesti, radi bi nekaj prometa preusmerili iz središča mesta vzhodno obvoznico, ki je v tem smislu danes neizkoriščena. Samo Peter Medved, mariborski podžupan

"Namen akcije je bil, da s tem prekrškom, ki ne ogroža varnosti v cestnem prometu, postane stranka v postopku, v katerem smo želeli dokazati da 'hitra cesta' čez Maribor ne izpolnjuje zakonskih pogojev za cestninsko cesto," je danes razložil Jurišič. A neuspešno, sekretarja nihče ni kaznoval. "Sekretar je upal, da bo dobil kazen, zato da bo lahko v postopku nadalje dokazoval, da ta znak dejansko tja ne sodi. Dars nikakor ni reagiral, kar pomeni, da se tudi sami zavedajo, da ta cesta verjetno ne spada pod cestninsko, ter da bi, ko bi se stvari na sodiščih začele odvijati, njihova predpostavka padla."

Jurišič tudi meni, da če bi nekdo, ki so ga oglobili zaradi vožnje po hitri cesti brez vinjete, začel postopek, v katerem bi skušal dokazati, da to sploh ni hitra cesta, bi verjetno uspel. "A oglobijo večinoma tujce, ki pa se tega ne gredo. Verjamem, da si nihče ne upa v to zakorakati. Ravno danes je tam potekala košnja trave, ki ni bila z nobenim znakom označena. Dejansko je nekdo z ročno kosilnico kosil travo na robu ceste, kar pomeni, da če bi Dars to cesto obravnaval kot hitro cesto, bi uredil oznake, zoženje v en pas - torej vse, kar je potrebno za varnost delavcev in prometa. Torej tudi s svojimi dejanji Dars te ceste očitno ne smatra kot takšne."

Po odpravi vinjet skozi predor Markovec, so se 'zbudli' tudi Štajerci

Odprava vinjet na Markovcu po besedah Jurišiča sicer ni primerljiva. "Zakonska podlaga je tam drugačna. V kolikor se za promet zapre vzporedna državna cesta – in obalna cesta, ki se je tam zaprla, je bila – je promet treba speljati po cestninski cesti, a brez cestnine," razlaga.

Mariborčani so se sicer aktivneje začeli spraševati zakaj je vinjeta na mariborski hitri cesti sploh potrebna po marcu 2017 - takrat so na Primorskem namreč dosegli odpravo vinjet za predor Markovec. Nekdanji mariborski župan Andrej Fištravec je nato na infrastrukturno ministrstvo naslovil odprto pismo. V pismu je tedanjega ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiču opozoril, da si tudi v Mariboru že več let  želijo odprave vinjet na tej skoraj 10-kilometrski relaciji. "S to odločitvijo se je odprla možnost, da se podobna odločitev upravičeno sprejme tudi kje drugje. Za to možnost se namreč že od leta 2012 zavzemamo tudi na Mestni občini Maribor, kjer smo v zvezi s tem prejeli že več pobud s strani občanov," je med drugim zapisal Fištravec.

Konkretnih odgovorov Mariborčani nikoli niso prejeli, je pa Gašperšič, ki je kot infrastrukturni minister lani junija opravljal tekoče posle, na obisku v Mariboru in ob robu podpisa pogodbe za gradnjo cestnega podvoza pod železniško progo in prenovo Magdalenskega parka, dejal, da vendarle obstaja politična volja za ukinitev vinjetnega režima na hitri cesti skozi Maribor. "Ključno je, da se to cesto prenese iz upravljanja Darsa v upravljanje Direkcije RS za infrastrukturo. Ta cesta je bila namreč za ta korak predvidena že ob izgradnji same avtoceste oziroma mariborske vzhodne obvoznice leta 2010. Takrat se ta prenos ni izvršil, potem je bila sama hitra cesta vknjižena in z zakonom vključena v osnovna sredstva Darsa, zdaj pa je treba to zadevo na ta način urediti – torej lastniško izvesti ta prenos. Na ta način bo ta cesta postala ena od državnih cest in posledično se bo uredilo to, da ne bodo potrebne več vinjete," je izpostavil.

A kako do tega čim prej priti, Gašperšič ni omenjal, dejal je le, da je to stvar dogovora. "Treba je izvesti cenitev same ceste in potem doseči dogovor, kako se bo to preneslo in ustrezno finančno uredilo. To so koraki, ki bodo potem to cesto ustrezno umestili v omrežje državnih cest, ne pa tako kot zdaj, ko obstaja kot neko slepo črevo avtocestnega sistema. V tem pogledu sistemsko ni ustrezno urejena."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Simon ?olni?
21. 07. 2019 10.06
+1
neglede, da ustreza kategorizaciji, bi morala biti tudi Lj obvoznica izvzeta iz omrežja, ki zapade vinjetam
Rafael Kramar
11. 07. 2019 21.23
+2
Ja pa naj potem ukinejo povsod! Kaj mislite, da potem vzdrževanja ne bo treba plačat in bodo darsovci to delali humanitarno?? Bo pač breme padlo na občino pa boste pametni violarji namesto v nove šole, vrtce in ostalo infrastrukturo vsem častili zastonj furanje po Mariboru. Ali pričakujete, da bo pa vaše ceste gradila in vzdrževala "država", da se boste vi lahko furali zastonj?! Vsaka, še tako blesava ideja se vam zdi čudovita, če le nekaj ni treba plačat!?
brezveze13
11. 07. 2019 09.03
+9
ta cesta ni avtocesta ali hitra cesta na tem odseku so postavljeni tudi semaforji kar ne sodi na hitro cesto, sicer je bila ta cesta rešitev za Maribor dokler še ni bila zgrajena avtocesta,vendar se mi zdi da to cesto ni gradil dars vzdrževala jo je občina od priključka na ptujsko cesto do rondoja pesnica je bila zgrajena že v času YU ko še o DARS u sanjali niso in ne vem zakaj bi naj sedaj darsu plačevali neko lastništvo za to kar se je zgradilo iz davkoplačevalskega denarja in ne iz naslova cestninjenja
hotchilipoper
11. 07. 2019 08.55
+6
Saj je ljubljanska tudi nezakonita,ampak z veseljem kasirajo,četudi je omejitev na 110km/h
json
11. 07. 2019 08.27
+11
Spomnim se informacije, da so uvedli vinjeto na tej cesti začasno, dokler ne bo prave obvoznice. Že takrat sem vedel, da ne bo začasno, ker sem vedel da DARS te ceste ne bo dal iz rok. Zanima me ali je DARS financiral to cesto v višini 64 milijonov, da lahko zdaj zahteva ta denar ? Sicer gre za lopovščino, ki pa je za Slovenijo že postala normalna.
Nimasmisla
11. 07. 2019 07.34
-5
ma ne ga srat mariborčani ali nikoli ne zaviješ na avtocesto
User1538643
10. 07. 2019 21.23
+15
Na območju večjih in velikih mest bi bilo smiselno ukiniti vinjetni sistem na avtocestah, oziroma jih izuzeti iz sistema cestninjenja, saj so praktično mestne obvoznice in del mestne prometne infrastrukture, ter preprečujejo zamaške na ulicah. Lahko se tudi zakonsko uredi, da kljub ukinitvi cestnine, ostanejo DARS-ove.
User1538643
10. 07. 2019 21.27
-1
User1538643
10. 07. 2019 21.38
+1
Konc koncev to bi bil režem podoben tistemu, ko se je plačevalo na cestninskih postajah, a vmes je bilo brezplačno.
tir1A
11. 07. 2019 08.08
+0
Če ostanejo Darsove, imajo z njimi strošek. Naj jih potem vzdržuje občina.
brezveze13
11. 07. 2019 10.45
+1
"deribler" to bi bilo smiselno, da se pa ne bi DARS-u preveč kolcalo po izgubi par eurčkov bi pa lahko uredili, da bi DARSU mestne občine prispevale malo cvenka iz naslova vzdrževanja i razbremenitve mestnih jeder, seveda bi pa morali izuzeti tovorni promet osebni pa tisti ki je v tranzitu pa itak ima vinjeto
Stauffenberg
10. 07. 2019 21.18
+5
Bravo MB, vinjeta je navadna lopovščina, koristna je samo za tiste, ki vsakodnevno vozijo po AC. No, če bi bilo tako kot v Avstriji, bi še šlo, tako pa..... Pošteno in za vse enako bi bilo, plačaj po prevoženem km. Kar šopajte minuse, gre vam le za koristi na račun drugih, recimo Kočevcev , Tolmincev....
Eastman
10. 07. 2019 21.24
+11
Jaz sem iz Lj in se NE VOZIM vsakodnevno po avtocesti pa mi ni težko dati za letno vinjeto. me pa moti, ker so dosegli primorci da za Markovec vinjeta ne velja, zdaj bodo štajerci da ne velja za del ceste pri njih. Potem pa naj velja, da je NE POTREBUJEŠ tudi za ljubljansko obvoznico oz. vsaj del od Črnuč do Tomačevega.
grikos
10. 07. 2019 20.44
-16
spet Maribor,ne radarji,ne vinjete,kaj si bodo še zaželeli
CestniKolesar370Wattov
10. 07. 2019 20.34
-17
V Mariboru sami problemi. Že od nekdaj.
json
11. 07. 2019 08.28
+2
Ker nimamo Jankovića, ki bi nam gradil mesto na račun celotne Slovenije.
pingo91
10. 07. 2019 19.48
-6
Koliko jamranja. Za vinjeto plačaš 110€ na 12 mesecev, se pravi se voziš po celi Sloveniji mesečno za 9.2€, pri Hrvatih je to en dan..... Ja gospodje, ne more biti zastonj no....
Janko Ig
10. 07. 2019 19.33
+29
Pol pa tudi ljublanski obroč.
Cesar Millan - Vodja krdela
10. 07. 2019 20.36
+3
Točno tako v Ljubljani (OZ) Obroč morajo obvezno imeti vineto !!! Pa če prav imaš slab kilometer od enega uvoza do drugega Zakaj bi potem KOPER IN MARIBOR BIL IZJEMA NAŠA VINJETA NASPLOŠNO SPLOH NI TAKO DRAGA KOD SE VAM ZDI !!! LE IMETI JO MORAŠ ! BREZ IZJEM !!!!
bikoborec69
10. 07. 2019 19.18
+27
Dars nagnati iz Maribora in to takoj!
orcus
10. 07. 2019 19.18
+6
Kaj pa vse kaz i, ki so jih pobrali na tej cesti???
?ozo
10. 07. 2019 19.09
+21
tut ljubljanski obroc kasirajo nezakoniro
batom@pinkponk.com
10. 07. 2019 18.34
+33
Ne samo ukinitev vinjet, hocemo vracilo za celotno nezakonito obdobje!
nightangel
10. 07. 2019 18.19
+31
Upam da jim bo uspelo prepričati ta požrešni Dars,za pet kilometrov do službe moram vsako leto kupiti (pre)drago vinjeto.
gggg1
10. 07. 2019 19.52
-5
grikos
10. 07. 2019 20.48
-2
nightangel
10. 07. 2019 21.17
+1
Bezigrad2005
10. 07. 2019 18.19
+18
...isto bi lahko rekli za lj obvoznico...kolko manj prometa bi slo skozi mesto, ce bi obvoznico sprostili iz vnjetnega sistema....LPP se veselo furajo po obvoznici 60 km na uro...pa jom noben nic ne rece
Dany75
10. 07. 2019 18.04
+4
to pa ni res.... ce znas prave table gor obesit... omejitve itd
Dany75
10. 07. 2019 18.03
+27
ze 25 let se govori o tem..tu pa tudi ostane.. ker ni cloveka ko bi znal to utedit da bi ga drzavni veljaki znali poslusat....zalostno... in pol dobis kazen ker se peljes brez vinjete po cesti ( ne avtocesti) z omejitvijo 80.... res smo cudni ko ne znamo niti skopirat nekih pravil in zakonov od sosedov Avstrijcev ki imajo take zadeve poslihtane v nulo!
Vitruvio
10. 07. 2019 19.07
+16
Mariborčani morajo složno stopiti v korak in osvoboditi svoj prag . Tudi z granitnimi kockami kot se je pokazalo v preteklosti za uspešno .