Slovenija

Skrbi Slovencev na Tajskem: bodo ostali brez potnih listov?

Ljubljana, 24. 09. 2021 09.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
212

12 Slovencev, ki so si dom ustvarili na Tajskem, se je znašlo v hudi stiski. V kratkem jim bodo potekli potni listi, brez njih pa bodo postali ilegalci, grozi jim celo izgon iz države. Doslej so dokumente urejali na tako imenovanih konzularnih dnevih v Bangkoku, ki pa jih od izbruha epidemije ni več. Tako jim preostane le še "skok" v domovino ali katero od držav, v katerih ima Slovenija svoja predstavništva, na katerih lahko zaprosijo za nov potni list. A potovanje je v trenutnih razmerah ne le drago, temveč se lahko tudi precej zavleče. Država je bila doslej za njihove težave gluha.

Pridobivanje novih potnih listov se je med epidemijo izkazalo za zelo zahtevno nalogo.
Pridobivanje novih potnih listov se je med epidemijo izkazalo za zelo zahtevno nalogo. FOTO: Shutterstock

Dvanajst Slovencev, ki živijo na Tajskem, se je znašlo v težki situaciji: grozi jim, da jih bodo v državi, ki je postala njihov dom, začeli obravnavati kot ilegalce. Nekaterim med njimi bodo namreč v kratkem potekli potni listi, drugim pa bo v njih zmanjkalo prostora za nove vizumske nalepke. V vsakem primeru bodo postali neveljavni, lastniki pa bodo s tem izgubili pravico do prebivanja na Tajskem. V najhujšem primeru jim grozita izgon in prepoved vrnitve v državo, v kateri imajo dom, družino in delo.  Država jim v stiski obrača hrbet.

Naša država na Tajskem nima svojega predstavništva, zato so tam živeči Slovenci dokumente doslej urejali ali v domovini ali na enem od naših veleposlaništev v azijskih državah. Tretja in zanje najugodnejša možnost je bil prihod pooblaščencev z veleposlaništva v Pekingu v Bangkok. 

Potni listi so za državljane RS, živeče v Kraljevini Tajski, vitalnega pomena, saj brez njih nista možna bivanje in delo in ni možno pridobiti vizuma. Brez tega so ilegalci, izpostavljeni takojšnjemu izgonu iz države in s tem istočasno tudi prepovedi vrnitve v Kraljevino Tajsko.  Andrej Rajh (SAB) v poslanskem vprašanju

"Ko se je pojavila potreba po izdaji novih listin, so predstavniki konzularnega oddelka iz Pekinga po redni dolžnosti prišli v Bangkok v okviru rednih konzularnih dni, ki jih je vleposlaništvo Pekinga organiziralo zunaj prostorov veleposlaništva in za države, za katere so pooblaščeni. Med temi državami je tudi Tajska," je pojasnila na Tajskem živeča družina Klaič, ki se je obrnila na nas. "Zaradi pandemije v zadnjem letu in pol pa se je zadeva očitno spremenila, tako da te dolžnosti niso več pripravljeni izvajati," dodaja. 

Obrnili so se na veleposlaništvo v Pekingu, na katerem so jih napotili na vodjo konzularne službe Andreja Štera. Ta jim je svetoval, naj dokumente uredijo v Sloveniji ali na katerem od veleposlaništev v bližnjih državah ali pa počakajo, da jim poteče veljavnost, in nato pri eni od ambasad držav članic EU zaprosijo za izdajo potnega lista za vrnitev. Enak predlog so dobili od zunanjega ministra Anžeta Logarja. "Ni pomislil, da mi ob poteku potnega lista poteče tudi viza in sem tukaj ilegalno," opozarjajo Klaičeva. "Očitno tudi ne ve (kar pa je že žalostno in nič več smešno), da je za izdajo  začasne potne listine pristojna naša častna konzulka, ga. Phatra, in da za to res ne potrebujemo pomoči nikogar s konzulata ali drugih veleposlaništev članic EU."

 A tudi v tem primeru bi morali odpotovati v domovino in tu pridobiti nov potni list, kar je v času epidemije velik organizacijski, finančni in časovni zalogaj. Bojijo se, da bi država, v kateri so si uredili življenje, spet zaprla meje. To se je zgodilo kmalu po izbruhu epidemije, Tajska je bila takrat za tuje državljane zaprta kar osem mesecev. 

Logar: "Finančni stroški potovanja se ne razlikujejo od tistih pred pandemijo." Res?

"Pogoji potovanja so se s pandemijo covida-19 spremenili, vendar so v zadnjem obdobju zračni prostori držav odprti, letalski promet poteka nemoteno, tudi vstop v Republiko Slovenijo je mogoč ob upoštevanju veljavnih odlokov, ki urejajo prehajanje državne meje (pogoj PCT). Potovanje v Republiko Slovenijo za izdajo dokumenta je tako mogoče, finančni stroški potovanja pa se ne razlikujejo od tistih pred pandemijo covida-19," še lahko preberemo v Logarjevem odgovoru. 

Klaičeva se s tem nikakor ne strinja. "Minister omenja potovalne stroške, ne omenja pa stroškov karantene, testov in dovoljenj, ki jih moraš obvezno narediti pred odhodom in ob vrnitvi," pravi. Stroškov se tako nabere kar nekaj, samo cena karantene je po besedah sogovornice med 2000 in 3000 evrov, ob vstopu na Tajsko pa potrebuješ tudi posebno zdravstveno zavarovalno polico v višini 100.000 USD za primer covida. Vse skupaj se tako ustavi pri več tisoč evrih, "vsekakor daleč od normalnih finančnih stroškov potovanja pred pandemijo (kot omenja minister), ki je v resnici vključevalo skoraj samo letalsko vozovnico in 50 evrov takse za ponovno dovoljenje vstopa na Tajsko".

"Ta 'skok' bi nam po najboljšem scenariju vzel okoli tri tedne in pol. Sama izdaja potnega lista v Sloveniji je hitra, vendar je potem treba zaprositi za vstopno dovoljenje za Tajsko, kar pa menda traja kar nekaj časa," našteva Klaičeva. "In potem sledi 15-dnevna karantena ob vrnitvi na Tajsko." Nič kaj hitreje ne bi bilo, če bi zadevo urejali v Pekingu, pravi.  

Konzularni dnevi niso zakonska obveznost

"Možnost izvedbe konzularnih dni zunaj države sprejemnice je praksa konzularnih uslužbencev, ki to storijo, ko ocenijo, da je interes slovenskih državljanov dovolj velik, da upraviči službeno potovanje konzularnega uslužbenca v drugo državo. Izvedba konzularnih dni je tako storitev, ki jo veleposlaništvo opravi v skladu s predvideno organizacijo dela, vendar ni zakonska obveznost uslužbencev na diplomatsko-konzularnih predstavništvih," je pojasnil Logar in dodal, da jih bodo spet uvedli, ko bodo epidemiološke razmere to dopuščale. 

Ob trenutnih ukrepih bi bil namreč uslužbenec, ki bi potoval v Bangkok, odsoten najmanj pet tednov, saj je ob prihodu na Tajsko zahtevana 14-dnevna karantena, sledijo pa še trije dodatni tedni obvezne karantene ob vrnitvi na Kitajsko, nadaljuje Logar. "Ob kadrovski zasedbi veleposlaništva Republike Slovenije v Pekingu je nemogoče pogrešiti diplomata, ki bo odsoten tako dolgo, poleg tega pa še v času predsedovanja Republike Slovenije Svetu EU. Če konzularnega uslužbenca na veleposlaništvu ni, v tem času tudi ni mogoče opraviti ostalih konzularnih opravil, ki jih mora konzul opravljati v skladu s predpisano veljavno zakonodajo. To pomeni, da bi moralo delo na konzularnem oddelku veleposlaništva v tem času popolnoma zastati," je v odgovoru na poslansko vprašanje Andreja Rajha (SAB) še zapisal Logar.   

Klaičevo je odgovor začudil. Na veleposlaništvu med pandemijo veliko dela opravljajo na daljavo, to pa je mogoče tako iz Pekinga kot iz Bangkoka. Obenem pa opozarja na primer hčerke, ki na Phuketu vodi malo družinsko podjetje. "Potovanje pomeni zanjo odsotnost z dela za tri ali štiri tedne. V tem času se delo v podjetju popolnoma zaustavi in obstaja verjetnost, da bo podjetje izgubilo veliko strank, s tem se pa postavi pod vprašanje njegov nadaljnji obstoj.

Ob izbruhu epidemije je Tajska svoje meje tujcem zaprla za kar osem mesecev. Slovence, ki živijo tam, skrbi, da bi se to znova zgodilo, ko bi  urejali dokumente v Sloveniji ali kateri drugi državi.
Ob izbruhu epidemije je Tajska svoje meje tujcem zaprla za kar osem mesecev. Slovence, ki živijo tam, skrbi, da bi se to znova zgodilo, ko bi urejali dokumente v Sloveniji ali kateri drugi državi. FOTO: Shutterstock

V negotovosti že od junija

Klaičeva je v stik z veleposlaništvom v Pekingu prvič stopila sredi junija, zdaj ji preostaja le še mesec dni, da zadevo uredi. Sprva, pravi, smo upali, da se bodo razmere s covidom uredile in bomo lahko normalno potovali. Prav tako so računali na konzularne dneve. Na strani veleposlaništva je bilo namreč ves čas objavljeno sporočilo, da ta možnost obstaja. "V časih pred pandemijo so predstavniki veleposlaništva prišli v Bangkok ob potrebi izdaje potnih listov za vsaj tri ljudi. Torej smo vsi upali, da bo tudi sedaj zdaj , saj se nas je nabralo kar 12 takih, ki nam potni list poteče ali je poškodovan ali pa nima več praznih strani. Za zdaj ni potni list potekel še nikomur, vendar pa nam bo nekaterim kmalu, meni npr. 2. novembra 2021." Sporočilo je bilo nato umaknjeno s strani veleposlaništva. 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (212)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

leoJai
25. 09. 2021 10.28
+1
Res ste face Slovenclni, birkracija do roba! Finec se logira na Finsko zunanje ministrstvo, izpolni formular in dobi passport kamor koli na svetu zeli :) Mi pa smo se vedno v kameni dobi, in potne liste izdajamo osebno, kljub temu da so biometricni podatki 100x deponirani. Pa lep pozdrav vsem!
Fifi 24
25. 09. 2021 09.35
+1
A so te osebe davkoplačevalci v Slo če da bi jim morala država priti nasproti če se da, če ne so pač opravičeni do standardnih uslug
tecnoba
24. 09. 2021 20.49
+3
Kako jim drzava obraca hrbet ce so si dom ustvarili drugje?
FlatyEric
24. 09. 2021 20.15
+1
In zdaj bo država letala okoli vsakega, ki ne bo mogel prdnit? Najlažje je jokat. Da bi pa sami kaj zrihtali, to pa ne.
gogi_
24. 09. 2021 20.06
+3
Tole je smesnica,tako hudi poslovnezi klajici lazejo da bi jim pot v Slovenijo vzela tri tedne in kje karantena stane 3000 evrov. Ce ne zna sama pogkedat na bookingu naj prosi koga ki zna. Ksksna taksa za vstop ba Tajsko,klosarji se grejo biznis na Tajskem pa nimajo za burek. Glede castne konzulke je pa lazje dobiti odojka v Dubajjo kot to teto. Lepo prosit za akcijo poslji sms 5 za klaice pa naj pridejo domov po potni list. Ce se niso cepljeni pa naj placajo 4000 bahtov pa bodo dobili cepivo.
tomazbodner
25. 09. 2021 09.00
+0
Klaici so na Phuketu, torej bi skoraj morali biti cepljeni, ker je bilo preko 70% ze junija. Seveda pa ne vemo, s cim, in ali to priznavajo v EU. Ker so 4, so seveda stroski bistveno visji. Leti v EU so vsak dan in v Slovenijo se bi lahko vrnili s Qatar, Emirates, KLM, Lufthansa, Swiss ali Austrian. Tam bi verjetno morali v 14 dnevno karanteno. Morda na kakem vikendu kaksnega prijatelja. Po tem bi lahko uredili potne liste, ter zaceli urejati CoE. Ker bi ze imeli povratni del letalske karte, vkolikor niso imeli zgolj "COVID extension" ampak prave vizume (Non-Immigrant O/B), potem lahko enostavno se vrnejo in ob povratku pokazejo oba potna lista, potem na imigraciji prenesejo vizum v nov potni list. Seveda, ce niso imeli vizumov ter so dobivali samo 60 dnevna podaljsanja (zadnje bo dovoljeno 27. Nov), potem bodo tezave. CoE ne morejo urediti prej, ker je na njem stevilka potnega lista, teh pa pred izdajo novih potnih listov ne bodo imeli. Tako se lahko bivanje tam zavlece za nekaj tednov. Zavarovanje sicer lahko uredijo tudi na Tajskem pred odhodom. Normalno se bi lahko vrnili v Phuket Sandbox, ampak zaradi situacije v Sloveniji, je bila Slovenija zdaj odstranjena s spiska "varnih" drzav. Torej bodo verjetno morali v ASQ (Alternative State Quarantine), ki stane med 1500 in 5000 EUR po osebi za 15 dni. Seveda je treba se dodati 500 EUR po osebi za vse COVID teste, preden lahko zapustijo hotele, pa se letalske karte zraven. Vsekakor je bilo lazje, preden so se stevilke zacele visati v Sloveniji, ker takrat bi lahko enostavno odleteli 2x cepljeni in negativno testirani v Phuket, ostali v hotelu 7 dni ter se vrnili domov, pa se vsi 4 bi lahko bili v enem suite-u, medtem ko ASQ vecinoma zahteva eno osebo po sobi. Ce bi bil sam v njihovi situaciji, se bi zdaj spravil na letalo in si uredil nove potne liste, potem nove vizume, ter se vrnil nazaj. Ali bo Tajska zaprla meje za turiste iz Slovenije? To je odvisno samo od situacije v Sloveniji. Tajski plan je odpreti meje in skrajsati karanteno, ampak se odlasa zaradi visokega stevila okuzenih tu ter nizke precepljenosti. Ce cakajo, se bodo stvari samo se slabsale.
tomazbodner
25. 09. 2021 12.36
@gogi: res je Phatro tezje najti kot odojka sredi Kabula. Kar se cepljenja tice, je tako za tajce kot tujce brezplacno. Verjetno se je karantena nanasala samo na ASQ ob povratku, ker je ta teden Slovenija magicno izginila iz spiska dovoljenih drzav za Phuket Sandbox. Po drugi strani razpravljajo o tem, da se bi karantena skrajsala na 7 dni za cepljene in ostala na 14 dni za necepljene. Ampak kot vedno, ko Tourism Authority of Thailand o necem sanja, se nic ne zgodi kmalu... ali pa nikoli. Sam sem potni list vedno urejal v Sloveniji, na zadnje konec 2019. Hvala ameriski imigraciji, da mi ga je strgala... <3 Tako niti nisem vedel, da je obstajal kak tak servis... pa cetudi bi vedel, ga ne bi uporabljal. Je dober izgovor za obisk domacih.
marakeech
24. 09. 2021 19.58
+3
Popolnoma nic ne zrihtajo. Nic od nic. Kako grozno, da bi bil nek konzul odsoten 5 tednov. Za 12 ljudi, ki potrebujejo dokumente, je pa vseeno ce so odsotni toliko casa in izgubijo cel kup denarja zato, da potujejo v Slo. Ti ljudje na oblasti so NEVERJETNI.
Ana Sols
24. 09. 2021 19.47
+4
Od te vlade naj ne pričakujejo ničesar. Mogoče bi lahko kontaktirali najbližje veleposlanistvo in tja odpotujejo.
tomazbodner
25. 09. 2021 09.03
Na Kitajsko je zaradi "zero tolerance" glede COVIDa dejansko nemogoce potovati kot tujcu. Potem je tu Japonska... ampak tja ne morejo, ce nima potni list vsaj 6 mesecev veljavnosti. Torej je tudi ta varianta verjetno neizvedljiva.
hoalo
24. 09. 2021 18.47
-3
mislim da jim potne liste uredi odvetnik v sloveniji.
Robinson
24. 09. 2021 17.28
+6
Kar neki sedaj omenjate neke visoke cifre v primeru, če se nekaj zgodi. Je pač riziko, tak, kot ste ga omenjali, ko ste se odločili živet na Tajskem. Če vam Tajska noče pomagat, država, kjer živite, zakaj vam bi Slovenija? Vi se pa tut nosite visoko
Robinson
24. 09. 2021 17.27
-1
Kar neki sedaj nabijate neke visoke cifre v primeru, če se nekaj zgodi. Je pač riziko, tak, kot ste ga omenjali, ko ste se odločili živet na Tajskem. Če vam Tajska noče pomagat, država, kjer živite, zakaj vam bi Slovenija? Vi se pa tut nosite visoko
Ajlina
24. 09. 2021 17.22
-1
V Svetem pismu je prilika o pametnih in nespametnih devicah. Marsikomu bi koristilo, če bi jo prebral in razumel tudi izven religioznega konteksta. P.S. a mi lahko nekdo razloži, kaj so hoteli povedati s tem, da bi jih karantena stala 2000 do 3000€? Priznam, da sem mogoče spregledala kake odloke, a če je karantena samo, da se 14 dni nahajaš na neki isti lokaciji, mi ni jasno, od kje take številke in kaj pomenijo.
tomazbodner
25. 09. 2021 09.09
+0
Z izjemo Phuketa, mora vsak, ki prispe na Tajsko v hotelsko karanteno. Te vecinoma stanejo od 1500 EUR naprej za 14-15 dni (odvisno od casa prihoda). Tam je vsak potnik testiran 3x (plus 1x na letaliscu), kar je dobrih 100 EUR za vsak test. Tako dejansko pod 2000 Eur ne mores opraviti s karanteno. To je za necepljene ali iz rizicnih drzav (kar trenutno vkljucuje Slovenijo). Za "varne" drzave in dvojno cepljene obstaja moznost Phuket Sandbox, kjer zadosca potrdilo o cepljenju in en test (ce zelis ostati na Phuketu), po 7 dneh na otoku se lahko gibljes med ostalimi povezanimi otoki (vkljucno s Samui-em). Moras pa tam ostati vsaj 14 dni in se se enkrat testirati, preden lahko odpotujes v druge dele Tajske. Torej - ASQ: za vse turiste izven Phuketa - 14/15 dni v sobi v hotelu; SHA: Sandbox za cepljene, negativne turiste iz varnih drzav, kjer se lahko prosto gibajo po otoku, po 7 dneh po precejsnjem delu juzne Tajske, po 14 dneh pa po celi drzavi.
nonstop
24. 09. 2021 17.05
+3
so hotli biciklo naj pedalirajo
mptour
24. 09. 2021 16.24
+6
In zakaj bi se država sekirala za državljane, ki so ji obrnili hrbet.
Maxx365
24. 09. 2021 16.10
+13
Če rabiš osebne dokumente greš ti k "državi", nikakor pa ne moreš pričakovati in celo zahtevati, da pride "država" k tebi na dom in ti uredi papirje. Ko so šli na Tajsko so vedeli, da tam ni našega diplomatskega predstavništva in kje se lahko zadeve urejajo. To, da so v predkoronskih časih imeli konzularne dneve v Bangkoku je bila samo dobra volja države, žal so se zadeve v zadnjem letu i n pol pač drastično spremenile. Dejstvo je, da se bo ta ducat Slovencev pač moral znajti in sam poskrbeti zase, ne pa da zdaj za nastalo situacijo in svojo "stisko" krivijo državo.
king11c
24. 09. 2021 15.58
+3
Tam je vecja skrb da kdo ne fase kake picajzle od kakega lajdy boya😂
User653082
24. 09. 2021 15.52
+13
Naj zaprosijo za azil na Tajskem
riggs
24. 09. 2021 15.45
+23
Zanimivo.. večina ljudi ki pljuva čez državo so prvi v vrsti ko zagusti in rabijo pomoč
vezuv_
24. 09. 2021 15.35
+18
Naj se odpovejo slovenskemu državljanstvu in vzamejo tajskega, zadeva rešena.
marston
24. 09. 2021 16.25
+10
ne bodo ga dobili, ampak jih bodo tajci izgnali iz države, večina nima niti denarja, drugače bi odleteli v evropo in uredili dokumente
tomazbodner
25. 09. 2021 09.21
+2
Do Tajskega potnega lista se lahko pride na 2 nacina: tujec legalno porocen s tajcem, ali pa preko stalnega bivalisca. Ker od Klaicev nihce ni porocen s tajcem, kolikor mi je znano, je to verjetno edini nacin za njih. Za stalno bivalisce moras vsaj 3 leta delati za isto firmo, s 3000 EUR ali visjimi mesecnimi prihodki, placevati davke, imeti delovno dovoljenje vsaj na nivoju managerja, prav tako mora imeti firma doloceno stevilo zaposlenih, mesecne prihodke, itd. Na leto lahko v 1-2 tednih v decembru zanj zaprosi 100 drzavljanov vsake narodnosti. Zanj je potreben kup papirjev, overjenih s strani sodisc in zunanjega ministrstva v Sloveniji, tako se ga brez obiska Slovenije ne da urediti. Po prosnji sledi criminal background check, potem razgovor, pa izpit iz tajscine, potem pa cakanje. V mojem primeru vec let. Ko je izdano, je treba v 5 dneh poravnati 8000 EUR, kolikor stane, ter se prijaviti na policijski postaji ter vpisati v zemljisko knjigo. Po 5 letih imetja stalnega bivalisca, lahko oseba zaprosi za tajsko drzavljanstvo (samo 200 EUR, 1-2 leti cakanja), ampak mora podati izjavo, da se bo odrekla prejsnjemu drzavljanstvu ob izdaji tajskega. Seveda to potem tudi pomeni, da mora zaprositi za vizum, ce zeli obiskati Slovenijo. Torej ni tako enostavno, kot si predstavljas. Seveda ni nemogoce. Sam imam stalno bivalisce tu, za drzavljanstvo pa ravno zaradi pogoja, da se moram slovenskemu odpovedati, nisem zaprosil. Vsaj, dokler imam se sorodnike v Sloveniji.
kuncci1
24. 09. 2021 15.31
-4
Za tiste v Argentini in v restih pa ima posluh!
lujo1
24. 09. 2021 15.20
+16
Kje pa ostali državljani dobimo potne liste, na UE in v čakalno vrsto. Kaj mislijo da jim bodo po pošti pošiljali dokumente, naj si uredijo državljansvo ali pa domov, to ni Slovenija kjer lahko vsak nekaj izsiljuje.