Slovenija
Oglas

Moje delo je skrbno čuvati skrivni recept za Cockto, to je moja stvar

Ljubljana, 07. 03. 2021 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pomembno je, da to, kar delaš, rad delaš, pravi Alenka Bučuk Dreu, vodja razvoja in proizvodne kakovosti pri podjetju Atlantic Droga Kolinska. To je namreč osnova, da si lahko uspešen, avtentičen in srečen. Z njo smo se pogovarjali o tem, kako jo Cockta spremlja vsak dan, kako živi svoje poslanstvo in skrbno varuje skrivnostno recepturo.

Alenka Bučuk Dreu, vodja razvoja in proizvodne kakovosti pri podjetju Atlantic Droga Kolinska
Alenka Bučuk Dreu, vodja razvoja in proizvodne kakovosti pri podjetju Atlantic Droga Kolinska FOTO: Arhiv ponudnika
»Cockta je že od nekdaj prepoznavna, edinstvena in drugačna. Zato je tudi med tremi najbolj zaželenimi blagovnimi znamkami v kategoriji brezalkoholnih pijač.«

Alenko Bučuk Dreu Cockta spremlja že 39 let. Vsak dan vstane ob štirih zjutraj in se iz Ljubljane odpravi v Rogaško Slatino. Vso kariero se je s Cockto selila, prilagodila se je vsem sistemom in načinom dela ter nikoli ni obupala. Pravi, da nič ni težko, če verjameš v izdelek, ki te spremlja skoraj vse življenje. Tako kot Alenko Cockta spremlja in s svojo drugačnostjo navdušuje številne generacije.  

Ste že od samega začetka vedeli, da je to vaše poslanstvo?

Ko začneš delati kot mladi tehnolog, seveda nimaš predstave, kaj točno boš počel v karieri. Imaš sicer želje in vizijo, ki pa so po navadi daleč od realnosti. Na začetku svoje karierne poti sem se želela ukvarjati z vinom, z enologijo, zgodilo pa se tako, da sem začela delo na Cockti. Z leti, ko sem se z njo tudi selila na različne lokacije, sem se začela zavedati, da mi je usojena. Tako se rada pošalim in pravim, da je Cockta pijača naše mladosti in tudi moje starosti.

Cockta
Cockta FOTO: Arhiv ponudnika

To pomeni, da ste popolnoma predani svojemu delu?

Za svoje poslanstvo, svojo stvar, živim vsak dan, in to ves dan. Tudi ko se delovni čas konča, je Cockta moj spremljevalec. V vsaki prodajalni pogledam, ali so izdelki v redu in ali so na polici pravilno predstavljeni ter v vsaki restavraciji preverim, ali je postrežena dovolj ohlajeno. Moji prijatelji ob moji prisotnosti nikoli ne naročijo konkurenčne brezalkoholne pijače. (smeh)

Kakšen nasvet bi podali mlajšim generacijam, da živijo in delajo za svojo stvar?

Najpomembnejše je predvsem, da to, kar delaš, rad delaš. To je osnova, da si lahko uspešen, avtentičen in tudi srečen. Če bi zavrteli čas nazaj, bi zagotovo še enkrat šla po isti poti. Pomembno je tudi, da se znajo prilagajati, saj živimo v času neprestanih sprememb, in da nikoli ne obupajo.

Cockta
Cockta FOTO: Arhiv ponudnika
»Za svoje poslanstvo, za svojo stvar, živim vsak dan, in to ves dan. Tudi ko se delovni čas konča, je Cockta moj spremljevalec.«

Torej Cockti stojite ob strani že vrsto let, spremembe so stalnica, pa vendar skrivnostna osnovna receptura ostaja ista. Kje in kako se varuje ta skrivnostna receptura? 

Res je, receptura Cockte je strogo zaupna in varovana skrivnost, ki jo pozna le peščica ljudi – in sama sem ena izmed njih. Kot je znano, jo je leta 1952 razvil 'oče' Cockte Emerik Zelinka in zdaj je varno shranjena v podjetju Atlantic Droga Kolinska.

In kaj je tako posebnega oz. edinstvenega pri Cockti?

Naša legendarna Cockta je edinstvena mešanica skrivnostnega, posebnega, prijetno kiselkastega okusa in odlične svežine. V bistvu je njena glavna prednost ta, da vsebuje 11 rastlinskih ekstraktov. Večino proizvajamo sami, tako da kupujemo zelišča, jih zmeljemo in ekstrahiramo. Na njen okus pomembno vpliva tudi CO2, ki je popolnoma naravnega izvora. Izjemno zanimivo je, da smo postopek proizvodnje popolnoma ohranili, le tehnologija je zdaj sodobnejša. Pri svojem delu se držim vseh navodil, ki sem jih prejela od predhodnih tehnologov, in načel očeta Cockte, ki je trdil, da sta glavni moto recepture okus in aroma, ki ju dosežemo z edinstveno sestavo in vrhunsko kakovostjo. 

Zaradi vseh teh prednosti je tako Cockta že od nekdaj prepoznavna, edinstvena in drugačna. Tako spremembe nikoli niso bile potrebne, saj je že od nekdaj drugačna in avtentična.

Cockta
Cockta FOTO: Arhiv ponudnika

Kako se je Cockta razvijala v preteklosti in kako vidite njen razvoj v prihodnosti? 

Pri razvoju Cockte, tako tehnološkem, idejnem kot trženjskem, so v 68 letih sodelovali številni ljudje. Prvič je bila predstavljena leta 1953 v Planici in od takrat se je razvijala na različnih področjih. Govorimo o tehnološki modernizaciji in razvoju embalaže pa o razvoju dodatnih okusov, etiket, promociji in prodaji.

Pri vsakodnevnem delu se osredotočam na zadovoljevanje želja in potreb potrošnikov. V ospredje postavljam tudi nenehno inovativno izboljševanje, vendar vedno z mislijo na kakovost. Prav tako mi je izjemno pomembno, da zasledujemo trajnostni razvoj in smo okoljsko, družbeno in etično odgovorni.

Cockta
Cockta FOTO: Arhiv ponudnika

Zakaj so potrošniki še vedno zvesti slovenskim blagovnim znamkam? 

Po mojem mnenju so potrošniki še vedno zvesti slovenskim blagovnim znamkam predvsem zaradi tradicije in zato, ker je težko najti kakovostno zamenjavo oz. nadomestilo. Zvestoba je povezana tudi z zadovoljstvom kupcev in tveganjem ob nakupu nečesa novega. Slovenske blagovne znamke so namreč kakovostne in prepoznavne. Po podatkih raziskave, ki jo je lani izvedlo podjetje Ipsos, je Cockta v Sloveniji med tremi najbolj zaželenimi blagovnimi znamkami v kategoriji brezalkoholnih pijač.


Naročnik oglasa je Atlantic Droga Kolinska, d.o.o.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3