Slovenija

Skrivnosti odvetnikov na internetu

Ljubljana, 13. 04. 2000 21.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na spletnih straneh naj bi objavljali telefonske številke nekaterih ljubljanskih odvetnikov ter kode za preverjanje sporočil na telefonskih tajnicah. Oboje drži, tako številke kot skrivne kode. To nam je potrdila ena od odvetnic s seznama.

V tem primeru ne gre za nikakršen vdor v sistem ali krajo kod, marveč zgolj za malomarnost tistih, ki telefonske tajnice imajo. Te imajo namreč, če gre za tajnice istega proizvajalca, enako vstopno kodo, nihče izmed odvetnikov pa te kode žal ni spremenil. Vstopna koda je bila tako pri vseh enotna: ena, ena, ena. Nekatere od novejših telefonskih pomočnic omogočajo marsikaj, tudi vklop mikrofona na daljavo ter tako posredno prisluškovanje, če je koda tovarniška, še toliko lažje.

Ohranjanje tovarniških nastavitev je lahko tako sila nevarno, še posebej, če lahko podatki, o katerih je v pisarnah govora, komu, ki nam želi škoditi, koristijo. Podjetju, ki je lastnik strežnika, kjer se domača stran Phone loosersov Slovenia nahaja, vsebina strani ni poznana. Povedali pa so nam, da jo bodo kar najhitreje odstranili s svojega spletnega strežnika, ki omogoča brezplačno objavljanje domačih strani, saj je v nasprotju z njihovimi pogoji poslovanja. Najverjetneje je tam ne bo več že danes zvečer. Odgovornosti za objavljeno vsebino ne sprejemajo.

Spletni kriminalci med drugim objavljajo celo poseben program, imenovan Biblija slovenskih telefonskih čudakov. Ta spletni brkljalnik naj bi vseboval vse potrebne programe, telefonske številke in podatke za uspešno prisluškovanje ter celo nekaj zvočnih posnetkov prisluškovalnih podvigov. Kljub večkratnemu poskušanju nam programa danes ni uspelo prenesti z medmrežja. Najverjetneje so po našem včerajšnjem posredovanju spletni nepridipravi svoj program umaknili s trga.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.