Slovenija

Skupaj naprej: 'Začeti moramo razmišljati o skupnosti, ne le o samem sebi'

Ljubljana, 11. 11. 2021 18.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Zupan, Maja Pavlin
Komentarji
5

20 mesecev dolga koronska kriza je družbo razdelila, znašli smo se v slepi ulici in čas je, da te delitve presežemo. V ta namen sta dve največji televizijski hiši v Sloveniji, POP TV in RTV, združili moči in ustvarili oddajo Skupaj naprej. Besedo smo dali gostom, ki ne taktizirajo, ki imajo vsebino, ki so znali dati v kontekst družbeno dogajanje ter nam odpreti obzorja, da se lahko skupaj vprašamo, v kakšni Sloveniji si pravzaprav želimo živeti. Poudarjajo, da ljudje izgubljamo stik med seboj. Pozabljamo, kako pomemben je fizičen dotik ter kako pomembna je medsebojna solidarnost. Kritični so, da se veliko preveč poudarja individualizem, namesto da bi v ospredje stopila skupnost. In prav to, pravijo, bi naredilo bistveno razliko pri spopadanju z epidemijo.

Več videovsebin
  • Skupaj naprej! Posledice virusne more in kako lahko iz nje izidemo
    12:00
    Skupaj naprej! Posledice virusne more in kako lahko iz nje izidemo
  • Iz 24UR ZVEČER: Odzivi po oddaji Skupaj naprej
    02:23
    Iz 24UR ZVEČER: Odzivi po oddaji Skupaj naprej
  • Iz 24UR ZVEČER: Oddaja Skupaj naprej
    03:56
    Iz 24UR ZVEČER: Oddaja Skupaj naprej
  • Skupaj naprej: Kako vzpostaviti zaupanje v inštitucije in politiko?
    07:40
    Skupaj naprej: Kako vzpostaviti zaupanje v inštitucije in politiko?
  • Skupaj naprej: Mrak: Smo v situaciji, kjer se med seboj ne pogovarjamo in ne slišimo
    11:53
    Skupaj naprej: Mrak: Smo v situaciji, kjer se med seboj ne pogovarjamo in ne slišimo
  • Skupaj naprej: Fafangel: Velika združevanja v tako slabi situaciji niso dobra ideja
    14:19
    Skupaj naprej: Fafangel: Velika združevanja v tako slabi situaciji niso dobra ideja
  • Skupaj naprej! Kako je epidemija zaznamovala Italijo
    06:06
    Skupaj naprej! Kako je epidemija zaznamovala Italijo
  • Skupaj naprej! Kako epidemijo doživljajo mladi?
    03:16
    Skupaj naprej! Kako epidemijo doživljajo mladi?
  • Skupaj naprej! Kako grozovite so lahko posledice covida?
    04:25
    Skupaj naprej! Kako grozovite so lahko posledice covida?
  • Skupaj naprej: Zupančičeva: Nihče več ne verjame, da lahko politika kaj stori za državo
    08:57
    Skupaj naprej: Zupančičeva: Nihče več ne verjame, da lahko politika kaj stori za državo
  • Skupaj naprej: Mrak: Kar se v zadnjih tednih dogaja na področju energetike je katastrofalno
    05:26
    Skupaj naprej: Mrak: Kar se v zadnjih tednih dogaja na področju energetike je katastrofalno
  • Skupaj naprej: Benedetti: Potrebovali bi enega govorca o epidemiji, ki ne bi bil politik
    05:24
    Skupaj naprej: Benedetti: Potrebovali bi enega govorca o epidemiji, ki ne bi bil politik
  • Skupaj naprej: Fafangel: Ali obvladujemo virus ali virus obvladuje nas
    06:28
    Skupaj naprej: Fafangel: Ali obvladujemo virus ali virus obvladuje nas
  • Iz 24UR: Skupaj naprej
    02:17
    Iz 24UR: Skupaj naprej
  • Iz SVETA: Skupaj naprej
    03:02
    Iz SVETA: Skupaj naprej

V teh črnih dneh, ko Slovenija niza rekordne številke novih okužb, razprtije v narodu pa se le še poglabljajo, smo se na Kolodvorski in na Kranjčevi lotili svojevrstnega projekta, s katerim želimo preseči delitve, ki jih je v družbi povzročila koronakriza. Obe televiziji že od marca lani skrbita za številne lastne vsebine, povezane z epidemijo covida-19, tokrat pa sta naredili še korak dlje in se odločili za medsebojno sodelovanje.

Kako bi morali ukrepati glede covida, kako bi morali poročati o informacijah, zakaj ljudje ne zaupajo? Na to in še mnoga druga vprašanja je v oddaji Skupaj naprej, ki sta jo v tandemu vodili odločni in izkušeni voditeljici Maja Sodja in Erika Žnidaršič, odgovarjalo šest sogovornikov, strokovnjakov na različnih področjih. 

Smo svetovni rekorderji po okužbah v sedemdnevnem povprečju. Vodja centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel je ob tem povedal, da to občuti kot svoj poraz in da gre za odgovornost vsakega od nas, čeprav smo del večje celote. Pozabili smo del skupnosti, soodgovornosti drug do drugega. "Želel bi si, da je ta oddaja pogled naprej. Oziroma dva koraka nazaj najprej, da lahko naredimo tri korake naprej." Pa je mogoč ta "reset"? Meni, da je še vedno možen "reset". "Pozabili smo: ali obvladujemo virus ali virus obvladuje nas in že dlje časa nas vozi naokoli. Zdaj smo prišli do končnega ekstrema, ko je zdravstveni sistem pred ali na kolapsu. Na tej poti smo se pa kot skupnost proti virusu, skupnemu sovražniku, razklali. Na več slojev, še najmanj zdravstvenem. Na eni strani imaš cepljene, ki gledajo sovražno na necepljene kot generatorje okužb, in na drugi strani necepljene, ki gledajo cepljene z istim sovraštvom. In s tem se ne bomo rešili. Reset ja ... najmanj medicinski ali zdravstveni, pravzaprav družbeni. Če bi jaz lahko kakor koli naredil, pomagal ... Če bi pomagalo, da po tej oddaji odstopim, odstopim. Takoj!"

Dan Podjed je opisal razmere na Danskem. "Danci so se res sprostili, ukrepi se sicer zdaj spet zaostrujejo, ampak pred tem so veseljačili. Danska in države so potrebovale nek odklop, ko so se lahko sprostile. V Sloveniji smo pa zelo "razglašeni". Namesto simfonije igramo neko kakofonijo.
Danci so se intenzivno precepili in zato so si lahko privoščili nekaj več svobode, ki jo tudi mi v tem trenutku potrebujemo."

"Če se ozremo na začetek pandemije, je nastopila z nastopom nove vlade. Začela se je nekakšna vojaška demokracija, na drugi strani pa smo imeli slike zagorelih frajerjev, kako so sklenili dober biznis. Imeli smo torej vojno in biznis," je povedala Alenka Zupančič. "Marsikaj je povzročilo ta razkol, istočasno pa se je covid popolnoma zlil v neko razjedajočo spojino s to vlado. Postalo je nerazločljivo. Ko ljudje začnejo enačiti protestiranje ukrepom za protest proti vladi, pridemo v to nezavidljivo situacijo, ko drug drugega držimo za talca," je poudarila.

Pravnik Aleksander Čeferin je opozoril, da je treba ljudi animirati, tako kot v športu. "Z ljudmi se je treba pogovarjati in se nehati zmerjati, žaliti, kar je pri nas postal nacionalni šport." Meni tudi, da je ljudem treba dati upanje. V času covida so organizirali okoli 3000 nogometnih tekem z več kot 99-odstotno uspešnostjo, torej brez okuženih. "Vedno smo komunicirali na isti način in nismo spreminjali protokolov, igralcev tudi nismo silili, da se cepijo, so pa morali biti pred tekmo testirani in biti v mehurčku." Izpostavil je tudi to, da se v nobeni državi ne bi smelo vladati z odloki, razen v vojnem stanju. "Zato je treba zadeve urediti z zakonom." 

Po mnenju Ksenije Benedetti je problem vlade slaba komunikacija z ljudmi. "Za napako se je treba opravičiti. Ljudje ne bi zamerili, če bi dobili opravičilo. Ko pa neko napako ponavljaš, je to izbira." Zelo dobro bi bilo tudi, je še dodala, če bi določili enega samega govorca glede covida. Eden naj govori o virusu, epidemiji in ukrepih. Ta eden pa po njenem mnenju ne bi smel biti politik, temveč strokovnjak.

Minister, ki je nagovarjal k utaji davkov, ni odstopil. Če ni higientskega minimuma in prevzemanja odgovornosti, kam to pelje? Mojmir Mrak je spomnil, da je imela Slovenija problem t. i. korporativnega upravljanja že kar nekaj časa. "To je bil eden osnovnih problemov našega vstopanja v OECD in očitno se stvari od takrat niso kaj dosti spremenile. Ta politični odtis na ekonomiji je zelo velik, to, kar se dogaja v zadnjih tednih na področju energetike, je zame katastrofalno. Ključni segment gospodarstva je ravno zmanjšanje ogljičnega odtisa in ti delaš spremembe na podoročju, kjer nimaš ljudi. Slovenija je majhna, ne moreš kar tako zamenjati cele ekipe. Ta kadrovanja so torej velik problem, drugi problem pa je politična odgovornost - kar smo končno slišali potrjeno od ministra o odnosu izvršilne oblasti do sodne, je zame grozljivo. Če je že to problem, da se tukaj potegne neka konsekvenca samega ministra - jaz mislim, da bi to moral sam narediti - potem je jasno, da imamo zelo resen problem z neko verodostojnostjo na tem področju."

Kako epidemijo doživljajo mladi? 

Zgroženi so nad tem, kako hitro zaradi spora med cepljenimi in necepljenimi izgubiš prijatelja. Izpostavljajo razdvojenost družbe, ki vodi v konflikt. So zmedeni, zaskrbljeni. Prihodnost si težko predstavljajo. Se bodo fakultete spet zaprle? Za normalno življenje so žrtvovali zabavo, maturantske plese, ob tem spoštujejo ukrepe, opažajo pa tudi nekatere nesmiselnosti. Sporočajo: "Čas je, da nas začnete poslušati."

"Epidemija je strahotno udarila po mladih. Prvi lockdown je bil nujen, drugi že nekoliko vprašljiv. Pri maskah pa potegnem črto. Otroci so trpežni, konec koncev – šola je socializacija. Moramo biti solidarni," je opomnila Zupančičeva.

Ksenija Benedetti
Ksenija Benedetti FOTO: POP TV

Bendettijeva pa je dejala, da ne vidi druge možnosti, kot je upoštevanje ukrepov in cepljenje. Ob tem je poudarila, da je strah tako cepljene kot tudi necepljene: "Strahovi so povsod. Blatenje drug drugega pa bo le še poslabšalo vse skupaj."

Fafangel je poudaril, da so odprti prostori bistveno manj tvegani kot zaprti. Velika združevanja, kjer ne bo mogoče vzdrževati medsebojne razdalje, pa da bodo, čeprav se bodo odvijala na prostem, povzročila večje število okužb.

Mrak je opozoril, da je Slovenija javni dolg močno povečala, s približno 25 milijard na okoli 40 milijard. "Povečali so se odhodki, ne le na račun krize, temveč tudi drugega. Ob tem so se zmanjšali tudi prihodki zmanjšanje davkov ipd. V prihodnost gremo z velikim javnim dolgom."

Kako do rešitve?

Sogovorniki poudarjajo, da ljudje izgubljamo stik med seboj. Pozabljamo, kako pomemben je fizičen dotik ter kako pomembna je medsebojna solidarnost. Poudarja se individualizem, ki pa se poudarja že dlje časa. Tudi politike delujejo na individualizmu, države ne sodelujejo, težko so stopile skupaj tudi v času epidemije.

Mrak je bil zraven ob nastanku države, vodil je pogajanja o prevzemu dolga Jugoslavije, ko smo se vključevali v EU, tudi zdaj ob krizi je svetoval. "Smo v situaciji, kjer se med seboj ne pogovarjamo in ne slišimo. Če nisi moj, si moj nasprotnik. To ne omogoča diskusije o osnovnih stvareh, kaj šele o razvoju," odgovarja na vprašanje, nad čim je najbolj razočaran.

"Ljudje smo na dveh bregovih, do teh položajev smo prišli na podlagi emocij. Cepljenje je rešitev, prav tako ukrepi, ki so enaki, kot so bili na začetku. Pojdimo nazaj na osnove," dodaja Fafangel.

Mario Fafangel: "Pojdimo nazaj na osnove."
Mario Fafangel: "Pojdimo nazaj na osnove." FOTO: POP TV

"Končno se moramo začeti pogovarjati, poslušati, se zavedati, da če nekdo misli drugače, ne pomeni, da je moj sovražnik. To podpihujejo predvsem politiki," je jasen Čeferin. Poudarja, da je grozno, da smo prišli v situacijo, ko se podpihuje sovraštvo. Podobne situacije pa so v zgodovini pripeljale do vojn, do nasilja in do zelo hudih posledic. "Lahko se pa začnemo pogovarjati, lahko priznamo svojo napako. Dajmo začeti poskušati spoštovati inštitucije sistema. Ni lahko, ampak dajmo poskusiti."

"Vsak človek mora sam pri sebi začeti razmišljati o skupnosti, ne le o sebi," še izpostavlja Benedettijeva. "Svoje misli moramo usmeriti v skupnost."

Maja Sodja in Erika Žnidaršič.
Maja Sodja in Erika Žnidaršič. FOTO: Damjan Žibert

O oddaji Skupaj naprej

Dve največji televizijski hiši v Sloveniji, POP TV in RTV Slovenija, sta za edinstveni projekt združili moči. Zakaj? Ker imamo isti cilj, enake poglede na problematiko in kot medijski hiši poslanstvo služiti javnemu interesu, predvsem imamo enake prioritete. Mednje v teh težkih časih ob informiranju javnosti zagotovo spadata tudi ozaveščanje ljudi o stanju v državi in skupni boj proti pandemiji. Medtem ko smo bili pred letom in pol še nekoliko nevedni, kaj se pravzaprav dogaja, smo sedaj že dodobra zakorakali v pandemijo, o covidu in ukrepih, ki pomagajo pri preprečevanju okužbe, pa vemo skorajda vse. Vprašanje je le, zakaj se torej Slovenija tako neuspešno bori zoper to bolezen. 

To je bila oddaja, ki ni želela razdvajati in v kateri ni bilo prostora za prepire. Nosila pa je enotno sporočilo – da smo vsi na istem čolnu. 

Skupaj naprej

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

21.59

'Prjatučki'

Skupina Mrfy nam je prijazno odstopila svojo pesem Prjatučki (Kdo bo rešil svet), da jo objavimo v odjavni špici današnje oddaje, za kar se ji seveda zahvaljujemo.

21.58

Hvala za vašo pozornost

Ob zaključku oddaje je sledila zahvala vsem gostom, ki so sodelovali v oddaji, in gledalcem pred tv ekrani.

21.54

Živeti v državi s socialnim čutom

Zupančičeva izpostavlja, da tudi menjava vlade ne bo izbrisala problemov, ki so globalni. Pravi, da bi rada živela v državi, kjer obstaja socialni čut.

21.51

'Usmerimo svoje misli v skupnost'

Benedettijeva pravi, da moramo ljudje vklopiti gumbe za samoodgovornost, saj zdaj niso vklopljeni. “Začeti mora razmišljati ‘mi’, ne ‘jaz’, o skupnosti, ne o sebi.

21.49

'Začnimo se pogovarjati'

Čeferin je znova opomnil, da se moramo končno začeti pogovarjati in poslušati. “Če nekdo misli drugače, še ni moj sovražnik. To podpihujejo samo politiki.” Sam verjame, da še ni prepozno, da se začnemo pogovarjati in spoštovati institucije sistema.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3