20°C

'Na neodvisne institucije se izvajajo koordinirani politični napadi in pritiski'

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Mirko Vorkapić /
KOMENTARJI
204
Vodje štirih samostojnih in neodvisnih državnih organov so objavili skupno izjavo, s katero pozivajo k "ustrezni komunikaciji in spoštovanju ter prepoznavanju pomena samostojnih in neodvisnih državnih organov v demokratični družbi, ne glede na časovni okvir". Pod izjavo, ki jo je koordiniral predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel, so se podpisali še varuh človekovih pravic Peter Svetina, predsednik komisije za preprečevanje korupcije Robert Šumi in informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik.

Predstojniki štirih neodvisnih institucij v Republiki Sloveniji ugotavljajo, da se v zadnjem obdobju na njihove institucije "izvajajo ponavljajoči se pritiski politike, ki se odražajo v neposrednih ter pogosto koordiniranih napadih prek medijev in družbenih omrežij". V izjavi so zapisali, da obsežnost epidemije predstavlja veliko preizkušnjo za vse državljane ter da situacija tudi terja napore vseh odločevalcev. "Ne glede na to je mogoče opaziti številne poskuse rušenja demokratične ravni, ki neodvisnim institucijam otežujejo korektno opravljanje pooblastil in rušijo dolgo grajen ugled."

Izpostavili so pomen nadzornikov oblasti, ki državo delajo trdno in močno, kar je pogoj za zagotavljanje družbenega razvoja. Po njihovem mnenju je odgovornost politikov, da organe ščitijo kot ključne gradnike pravnega reda. "Nedostojne, nekorektne, interesno motivirane in predvsem neutemeljene kritike lahko zamajajo temelje demokracije, kar je skrajno nevarno početje z negativnimi dolgoročnimi učinki."

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je koordiniral izjavo, ki so jo podpisali predstojniki štirih državnih institucij.
Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je koordiniral izjavo, ki so jo podpisali predstojniki štirih državnih institucij.FOTO: Bobo

Dokument skupne izjave za javnost predstojnikov štirih institucij je pripet na dnu članka. 

Podpisniki skupne izjave se sicer zavedajo, da odločitve, ki jih sprejemajo, pogosto naletijo na nestrinjanje obravnavanih posameznikov ali skupin. "Naše odločitve so argumentirane in pravno podprte, ne glede na morebitne politične posledice, zato je pavšalno zavračanje ali neupoštevanje odločitev kot tudi očitanje političnega delovanja izrazito neodgovorno, še zlasti, če je pospremljeno z nedostojno kulturo javnega izražanja mnenj," so zapisali.

Opozorili so, da smo prišli do točke, ki predstavlja skrajni trenutek za dvig standarda komuniciranja in sodelovanja v državi, z izjavo pa želijo vplivati na izboljšanje stanja "po načelu zgledovanja od zgoraj navzdol, kar lahko močno vpliva na ravnanje ljudi ter njihovo zaupanje v javne institucije". Ob koncu so znova pozvali k umiritvi razmer in "zagotavljanju spoštovanja do institucij, ki predstavljajo imunski sistem države".

PREBERI ŠE
Več vodij nadzornih institucij podprlo izjavo o političnih pritiskih

Spomnimo: na novico, da se pripravlja izjava štirih institucij, ki je sicer ni podpisalo tudi ustavno sodišče, so ostro reagirali v vladnih vrstah. Premier Janez Janša meni, da smo "priča eni največjih zlorab državnih institucij v politične namene v zadnjih 30 letih". Pridružila sta se mu tudi ministra Aleš Hojs in Zdravko Počivalšek. Slednji je dejal, da ne bo komentiral izjav "osebe, ki svoje glavno delo opravlja kot popoldansko dejavnost, za hobi pa dopoldne politično vodi izjemno pomembno državno institucijo".

Koronavirus pasica nova

Skupna izjava štirih samostojnih in neodvisnih državnih organov Republike Slovenije