Slovenija

Skupnost občin: Problematiko odpadnega blata je treba reševati sistemsko

Ljubljana, 29. 06. 2021 11.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skupnost občin Slovenje je na pobudo župana občine Hoče-Slivnica Marka Soršaka vlado, ministrstvo za okolje in prostor ter DZ in državni svet pozvala k takojšnjemu sistemskemu reševanju kritičnih razmer z odpadki oz. odpadnim blatom. V skupnosti se bojijo, da se bodo brez ukrepanja pojavile nepovratne posledice za okolje.

Razkritja okoljskega kriminala v zadnjem obdobju so le vrh ledene gore in da je resnično stanje še bistveno slabše, opozarjajo občine.
Razkritja okoljskega kriminala v zadnjem obdobju so le vrh ledene gore in da je resnično stanje še bistveno slabše, opozarjajo občine. FOTO: Jana Ujčič

V skupnosti občin trenutne razmere, povezane s komunalnim blatom, ocenjujejo kot kritične. Kot je razvidno iz njihove današnje izjave za javnost, kličejo po takojšnjih odločnih in učinkovitih ukrepih države, občin, odločevalcev ter strokovne in laične javnosti.

Od pristojnih na državni ravni pričakujejo takojšen začetek sistemskega reševanja problematike, pri tem pa upoštevanje najvišjih okoljskih standardov po vzoru okoliških držav.

Občine so po njihovih besedah že v preteklosti izrazile interes za iskanje ustreznih rešitev z odpadki in za postavitev ustreznih objektov, same pa da že pripravljajo načrte.

Država naj bi morala medtem poskrbeti za ustrezne zakonske in podzakonske podlage za podelitev koncesij za opravljanje javne gospodarske službe, zagotovitev ustreznih finančnih virov, pomoč pri umeščanju objektov. "Umeščanje tovrstnih objektov za termično obdelavo odpadkov/odpadnega blata v prostor zagotovo sproža mnoge upravičene dvome, zato je nujno o tem čim prej odpreti razpravo in najti najboljše rešitve," je mogoče brati v izjavi za javnost.

V skupnosti občin jih skrbi, "da so razkritja okoljskega kriminala v zadnjem obdobju le vrh ledene gore in da je resnično stanje še bistveno slabše, saj smo slabim praksam priča žal že veliko let". Če ne bo rešitev, "bomo soočeni z resnimi okoljskimi posledicami, ki bodo nepovratne".

Pobudo skupnosti občin je sicer že sprejel državni svet, ki bo problematiko obravnaval 5. julija, na sejo pa je poleg pobudnikov povabil tudi predstavnike ministrstva za okolje in prostor.

V zadnjem obdobju odmevajo novice o nelegalno odloženem komunalnem blatu na različnih koncih države, med drugim na območju Pivole v občini Hoče-Slivnica.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenc59
29. 06. 2021 15.37
+1
Pa ne se hecat, tale izjava je pa glih tako, kot da smo šele včeraj začeli srati ! Porka madona, zakaj se plačuje večtisoč glava državna birokracija ! Tudi zato da take stvari uredijo, še preden do njih sploh pride ! Ne se pa pol na konc fine delat, ja od kje je pa ta drek !!, bog vas nima rad !!!!!!!!!!!!!!!!!
Apostol1
29. 06. 2021 14.40
+1
Še v eks Jugoslaviji je bilo v bližini nekega kraja v našem okolišu smetišče in vaščani so mesečno dobivali vsota za okoli 1000 takratnih nemških mark kot nadomestilo za smrad in verjetno tudi za zemljkišče , skratka vsaka hiša je dobivala to vsoto in ko je pa prišla samostojnost sompa to vsoto ukinili in nastala je civilna iniciativa in kmalu je bilo smetišče zaprto in kasneje sanirano., In dobro se spominjam , da takrat ko so dobivali denar so bili vsi tiho in prav nikogar ni nič motilo , kasneje pa takoj. Najdite prostor vaščanom pomudite 1000 € na družino in lahko boste blato polili z bencinom in zakurili sredi vasi pa nje bo nikogra nič motilo, če bodo pa oblasti določile kraj ,kjer bo sodobna neoporečna sežigalnica bo pa takoj civilna iniciativa , češ , kako je to ekološko sporno in kako je to nevarno za zdravje. E.T.C.
TistoPravo
29. 06. 2021 14.53
+2
To so resne zadeve, to niso heci sploh. Veliko preoblikovanje razmišljanja nas laka v prihodnosti, drugače ne bo šlo...
kiropraktik
29. 06. 2021 14.06
+3
Na Dunaju imajo sežigalnico v samem mestu pa jih ne moti! Pri nas pa ne moreš postaviti vetrne elektrarne, ker mimo leti nekaj ptic in jih ogroža! Bolano!!!!
yanay
29. 06. 2021 13.59
"Umeščanje tovrstnih objektov za termično obdelavo odpadkov/odpadnega blata v prostor zagotovo sproža mnoge upravičene dvome, zato je nujno o tem čim prej odpreti razpravo in najti najboljše rešitve," je mogoče brati v izjavi za javnost. Predstavniki občin in ustreznih državnih institucij, ki se po zakonu morajo ukvarjati s to problematiko, se morajo srečati in določiti lokacijo nujno potrebne sežigalnice. V Sloveniji zanesljivo obstoja nekaj degradiranih območij, ki bi ustrezala za gradnjo le-te. Določiti je treba tako lokacijo, ki bi logistično ustrezala vsem, za čim manjše stroške prevoza.
Razumnež
29. 06. 2021 13.46
+4
Lepo je, da mi občani gradimo kanalizacije katere damo v najem komunalnim podjetjem, da nam mesečno obračunajo kanalščino in da nam potem ta komunalna podjetja vrnejo naš drek nazaj v naravo.... Res imenitno vse skupaj.
Razumnež
29. 06. 2021 13.48
+6
Verjetno bi bilo najbolje, da občani plačamo še gradnjo sežigalnice, jo damo spet nekemu podjetju v obratovanje, katero nam bo potem lahko zaračunavalo toplo vodo.... Seveda bomo pa vseeno mi občani plačevali drek, ki ga bo sežigalnica potrebovala.... Kam bo šel pa še odpad od sežiga se ve. Ukrep? Dvignili bomo davek na velikost oken.
Razumnež
29. 06. 2021 13.48
+3
Tribun
29. 06. 2021 13.15
+0
Nočete odpadkov - ne ustvarjajte jih. Nočete komunalnega blata - nehajte kakati.
aijtfia
29. 06. 2021 12.53
+2
In zanimivo. Ko omeniš, da bi morali v Slovenji postaviti dve sežigalnici v katerih bi lahko sežigali to blato. To pa ne na mojem dvorišču. Zanimivo, da lahko na Dunaju obratuje sežigalnica.
Tribun
29. 06. 2021 13.18
+3
Ne samo blato...tu je še precej odpadnih embalaž, kij ni smotrno predelovati, ker predelava sama pusti večji ogljični odtis kot pa sežig... imamo tu še gume in podobno... Ampak ne... v tej državi ima večjo moč pet kvazi-ekologov v gostilni kot pa strokovnjaki na inštitutih in podobno...
TistoPravo
29. 06. 2021 13.30
+0
Dejte mal logiko vključit fantje. Preveč vročih dimnikov že imamo, in vročih streh skupaj z asvaltim in betonom. Na max je, zmanjšat bo treba. V vasi, če imaš kanalizacijsko cev 40 centi široko ne moreš priklučit gor 100 hiš. Ozračje ima svoje omejitve in že davno smo jih presegli!
Tribun
29. 06. 2021 13.35
+3
Smartbtm
29. 06. 2021 12.48
+1
komunalno blato je tako nežen izraz za koktajl strupenih snovi, od tega tudi težkih kovin, rakotvornih in mutagenih kemikalij....vprašajte raziskovalce. V normalnih državah bi ti bili obsojeni, pri nas je pač tak kot je.
Tribun
29. 06. 2021 13.25
+0
In to vse pride ven iz naših rektumov in sečil...si predstavljaš...? sami sebe bomo zas*al...
borec91
29. 06. 2021 14.06
to kar pridelamo iz lastnih riti ni niti najmansi problem to zemlja oziroma rastline predelajo brez problema problem je ker je vsa ostala svinjarija zraven in ker obcine ki so nas olupile za teske denarje za kanalizacijo in cistilno skoraj nikjer niso zraven naredili sulilnic ki enormno zmansajo kolicino in tudpotem to blato postane dober energent
čevapgpt
29. 06. 2021 12.27
+1
ko se gradijo čistilne naprave nihče ni spraševal kam bodo posušene ostanke odlagalo?
TistoPravo
29. 06. 2021 13.15
+0
Ja sigurno se jih ne sme kurit pri nas. Razen če želimo še več predolgih deževnih, sneženih, obdobij zmrzali in vročinskih valov. Vse dimnike je treba selit proti severu eu....tudi individuakna kurišča bi blo treba ustrezno preoblikovat v to da sten in streh ne grejemo!
Tribun
29. 06. 2021 13.22
+2
joj, kje si ti študiral in če sploh si...
TistoPravo
29. 06. 2021 13.28
-1
Tribun
29. 06. 2021 13.36
+2
TistoPravo
29. 06. 2021 12.22
-1
Za to kurit pri nas nimamo primernega okolja. Kotline, doline, ravnine,morje, gričevja, hribovja, gorovja. Vse na prekratki razdalji, že tako proizvajamo preveč vzgornika, kar povzroča daljša obdobja pretirane vročine ali daljša obdobja dežja, tudi mraza in preveč zmrzali. Po domače, vremenu se meša. Če je pa nizek pritisk, smo pa itaq v strupeni kupoli. Sj razpihuje veter, a nikakor ne enakomirno ker grejemo strehe, imamo vročega asvalta velik...ki je tudi pozimi toplejši od okolice...veliko zemeljskega in zračnega prometa, pa tudi ladijskega. Nujno bi morali kurišča selit bolj na sever, pri nas pa umirit vzgornik. Sj vidite, da se vreženu "rola"...zdravje nam pa tud ne gre na gor. Nadzor pa vozit na Poljsko pa je!
Tribun
29. 06. 2021 12.31
+7
Malo morgen! Avstrijci imajo še večje planine, kotline in doline in pri njih imajo 12 sežigalnic. In okolje imajo poštimano. In tam se z okoljem ukvarjajo strokovnjaki z dolgo kilometrino ne pa internetni troli in kvazi-okoljske iniciative. Pri nas se odpadek z kalorijsko vrednostjo rine na deponije, medtem ko se kuri premog najslabše kakovosti in derivati iz nafte.... Poljakom pa le povej da jim boš pripeljal svoj kakec...boš videl njihovo reakcijo...
TistoPravo
29. 06. 2021 12.42
-2
Ja sj zato pa je bil na Češkem tornado...že mi proizvedemo preveč vzgornika, imajo z tem že avstrijci resne probleme...neurje pred nekaj dnevov pred češkim tornadom....vidiš, kako sledi potem....pri nas nevihta, čez Alpe neurje...še mal naprej pa tornado. Ni vseeno, kje stalno vroč dimnik stoji. Jug že tako preveč grejemo in podžigamo sonce...
Tribun
29. 06. 2021 12.50
+1
niti slučajno to ni stvar globalnega segrevanja kajne?! zadeva ki so jo predvsem ustvarili drugi in ne mi...???
TistoPravo
29. 06. 2021 13.10
-1
Lej ne vem če veš kako zadeva deluje v naravi. Potrebno se je prilagoditi pasu. Tukej je treba previdno z kurjenjem, ker se s tem povzroča dodaten vzgon sonca...vzgon vetra, vzgon vlage
Tribun
29. 06. 2021 13.20
+1
Definitivno vem, da ti ne veš. Za tornado rabiš vzgornik in bočni veter.... Kotline in planine tako odpadejo. da pa postaja čedalje bolj vroče gre pa zasluga globalnemu kopičenju CO2 skozi zadnjih 150 let in ne tej tvoji paradigmi... Temu ne moremo reči teorija, ker nikoli ne boš zadeve dokazal...
TistoPravo
29. 06. 2021 13.25
-1
A ti sploš veš, koliko recimo vzgona vetra povzroči samo teš vsi dimniki ki jih kurijo 24h dnevno/365 dni v letu non stop....vročina poganja veter in zračne mase, ni zgolj fora v izpustih! Teš če bo tako bodo morali zapreti veliko prej
Tribun
29. 06. 2021 13.33
+2
A ti veš koliko vzgornika povzročijo navadne naravne površine ves čas???? Vprašaj ljudi ki se ukvarjajo z zmajarstvom, padalstvom in letenjem... Vzgornik je vedno obstajal in vedno bo... Kaj se ga toliko bojiš???? taki kot si ti so pripravljeni sredi najhujše zime prenehati kuriti zato ker se bojijo "vzgornika"!!!! In točno to! JE fora v količini CO" ker je dokazan glavni fakto "tople grede" (med ostalimi plini...) Vzgon ima tudi čisto normalen čisti zrak pa vendar ta ne povzroča globalnega segrevanja. Toplogredni plini ga povzročajo....!!!!!
TistoPravo
29. 06. 2021 13.54
+2
Vplivna vreme je očiten. Presegli smo kapacitete ozračja. Breveze da se tolaživa. Ljudje umirajo zaradi vremena, trpijo ker ostanejo brez vsega. Kmetijstvo, industrija hrane in domača samooskrba je vsak dan bolj prizadeto/a. Vem da je korak proti izboljšanju težak, a vendarle bo treba stopit čimpreje. Pd posameznika nalprej vedeti, da v naravi se vse pozna!
Zmaga Ukrajini ...
29. 06. 2021 11.50
-2
Imamo arestantovo vlado, ki se raje ukvarja sama s sabo in svojimi lopovskimi rabotami. Zato ta problem, ki je (tako kot zdravstvo) že več let velik sistemski problem, ne bodo rešili. Vizjak se raje ukvarja s svojimi delnicami Petrola in podtaknjenim zakonom o vodah. Ko so bili pa v opoziciji, pa spet niso počeli drugega, kot nagajali koaliciji. Pa nikakor ne zagovarjam levosredinskih strank,... ker imajo tudi te veliko masla na glavi. VSA slovenska politika je kriva, da se problemi, ki so se leta in leta kopičili, nikoli niso niti začeli reševati.
KenBlock
29. 06. 2021 11.42
+3
Zakaj poziv vladi ? Naj Levica to zrihta .. oni znajo dober drek mesat :)
Diabloss
29. 06. 2021 11.46
+1
krneki_123
29. 06. 2021 12.23
+3
krucyfix
29. 06. 2021 12.31
+0
V kleti spet reklamirate Levico? Ko smo že pri njih, so ravno oni ne tako dolgo nazaj dali v proceduro zakon, ki bi izenačil limite emisij sosežigalnic s pravimi sežigalnicami. Da ne bi mogli več kovat dobičkov na račun zdravja okoliškega prebivalstva in delali nelojalne konkurence spodobnemu sežigu. Dokler je sosežig z višjimi emisijskimi mejami dovoljen, nebo nihče ugriznil v kislo jabolko višjih investicijskih in obratovalnih stroškov spodobnih sežigalnic. Tako da sploh ne moreš očitat Levici, da na tem konkretnem problemu ne delajo, čeprav so v opoziciji. Izvedba je seveda na vladajočih, MOP in občinah.
krucyfix
29. 06. 2021 12.32
+0
V kleti spet reklamirate Levico? Ko smo že pri njih, so ravno oni ne tako dolgo nazaj dali v proceduro zakon, ki bi izenačil limite emisij sosežigalnic s pravimi sežigalnicami. Da ne bi mogli več kovat dobičkov na račun zdravja okoliškega prebivalstva in konkurenčno onemogočali spodobnega sosežiga. Dokler je sosežig z višjimi emisijskimi mejami dovoljen, nebo nihče ugriznil v kislo jabolko višjih investicijskih in obratovalnih stroškov spodobnih sežigalnic. Tako da sploh ne moreš očitat Levici, da na tem konkretnem problemu ne delajo, čeprav so v opoziciji. Izvedba je seveda na vladajočih, MOP in občinah.
Tribun
29. 06. 2021 13.27
+1
Dejmo še v drek mešati to našo politično razdeljenost...! je to re skonstruktivno???
tutp
29. 06. 2021 11.41
+2
Ajde ne vsak dan o teh drekačih. V zaporu so. Mafija niso. Reve so. Jankovič nekaj blebeta včeraj za Zalog a on povezan z vsemi krimosi. Jankovič halo danes dobiš 20.000 eur. Fant zadel lotko v nedeljo. Ejejejejej
prlek75
29. 06. 2021 11.41
+1
Kako je lahko prišlo do tega, če pa imamo tako dobro porihtano to področje že leta? In moramo biti Proti spremembam, kdo bi to razumel :(
Marky331
29. 06. 2021 11.38
+4
Ničkolikokrat smo Ministrstvo za okolje, ARSO, inšpekcije, kriminaliste in vse druge pristojne pozvali, naj okoljskemu kriminalu, ki ga je dokazala tudi sama državna analiza, naredijo konec. Doslej se ni zgodilo tako rekoč nič. Podjetje Termit nekaznovano krši okoljske predpise in ne izvaja sanacije, kakršno mu je naložila ARSO. Doslej so brez težav izrabljali slabo izvajan in nadzorovan sistem varovanja okolja. Celo več, za onesnaževanje našega življenjskega prostora je podjetje Termit dobilo 1,7 milijona javnega denarja. Da bo mera polna, jim pri tem pomagajo prav tisti, ki bi morali prvi skrbeti za naše okolje. Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) razglasi, da v Moravčah nimamo tal - v posmeh vsej slovenski in evropski okoljski zakonodaji, ki natančno določata, kaj so tla. In v Moravčah imamo tla. Strupena tla. Kdo in kam bo odpeljal 2 milijona ton ogrožajočih odpadkov, ki se že izcejajo v okolico in podtalnico ter nas iz dneva v dan vse bolj zastrupljajo?
Marky331
29. 06. 2021 11.37
+6
Ob vsej tej novi zagnanosti in skrbi za okolje opozarjam, da v Moravčah ni 200 ton strupenih in nevarnih odpadkov, ampak 2 milijona ton. Hobotnica slovenskega okoljskega kriminala ima svoje srce. Reče se mu podjetje Termit, kjer končujejo svoje »kroženje« okolju in človeku nevarne snovi. Prav te dni se na 2 milijona ton podlage dovaža novih 6000 ton strupenega pepela in žlindre iz ljubljanske toplarne. Slej ko prej se bo tudi blato znašlo v Moravčah, kajti po izkušnji vemo, da tisto, kar ne sme ostati v Zalogu pri Ljubljani, je hitro prepeljano v Moravče. Ker v Moravčah slovenska in evropska okoljska zakonodaja ne veljata. Ker ima naša država dvojna merila in državljane drugega reda, ki jih ne ščitita Ustava in zakonodaja.
TistoPravo
29. 06. 2021 12.12
+1
Veliko je treba sprejet....niso samo odlagališča, imamo tudi kar nekaj livarskih krajev in mest. Kaj se je in se spušča tam neposredno v zrak, ki je stalno prisoten v ozračju. Žal, samo to lahko rečem
Gospod .
29. 06. 2021 12.50
Določena industrija je potrebna da država živi. Konec koncev tudi visoko tehnološka potrebuje osnovne surovine da se jo sploh postavi, kaj sele da ustvarja to za kar je namenjena. Nekateri res mislite da vse kar imate pride iz ničesar.
TistoPravo
29. 06. 2021 13.19
+1
Vsa kurišča z dimniki vred bi blo treba selit na sever če že je nujno potrebno in ni drugače rešljivo.
Tribun
29. 06. 2021 13.28
+1
Daj se ti prosim preseli na sever! Boš manj škode naredil!
kiropraktik
29. 06. 2021 11.35
+2
Dokler so Madžari sprejemali blato in ga sežigali, so komunalna podjetja lepo služila! Zdaj, ko pa se je to ustavilo pa država na pomoč!
Tribun
29. 06. 2021 12.37
Če bi malo bral veljavne uredbe vezane na komunalna podjetja bi videl, da le te ne smejo odpadkov ne prodati ne kovati kakršen koli dobiček. Morebiten prihodek od prodaje kovin in papirja (200101) morajo vrniti na konto službe in zmanjševati razliko med prihodki ter odhodki.... Problem so podjetja, ki prevzamejo odpadke od komunalnih podjetijh....tam se zadeva začne tržno obnašati in tam se sledi zgubljajo...Komunala mora za vsak oddan odpadek imeti tehtalni listi in nato evidenčni list na katerem piše kam in v kakšen postopek je odpadek oddal. evidenčni list pa potem sopodpiše prevzemnik....
krucyfix
29. 06. 2021 12.38
S pripisom da je blato prej ugodno sprejemala madžarska mafija, dokler jih niso razkrinkali. Mislim da ni nič čudnega da občine pozivajo državo, da organizira gradnjo ustreznih sežigalnic, glede na to da se vsega blata očitno ne da izvozit.
assassin911
29. 06. 2021 11.31
+2
Jaz bi to blato na par kamionov naložil in pred surovino stresel pa naj tam ugibajo čigavo je.
zvizi
29. 06. 2021 11.29
+2
V Krajnski se to spusti v Savo