Slovenija

Skupščina ZZZS za novo generalno direktorico imenovala Tatjano Mlakar

Ljubljana, 04. 02. 2021 13.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije je sprejela predlog upravnega odbora, da Tatjano Mlakar imenuje za generalno direktorico ZZZS za novo štiriletno mandatno obdobje. Soglasje k imenovanju mora podati še DZ. Razpis za generalnega direktorja so sicer morali večkrat ponavljati.

Aktualnemu direktorju Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Marjanu Sušlju štiriletni mandat preneha 2. marca, skupščina ZZZS pa je na današnji izredni seji, ki je potekala virtualno, sprejela tudi sklep, da za obdobje od 3. marca do nastopa funkcije generalnega direktorja ZZZS za naslednji mandat, vendar najdlje za eno leto, Sušlja imenuje za vršilca dolžnosti generalnega direktorja ZZZS. 

Poleg Sušlja in Tatjane Mlakar, ki vodi krško območno enoto ZZZS, se je na razpis prijavil tudi nekdanji dolgoletni direktor ZZZS in nekdanji minister za zdravje Samo Fakin

Mlakarjeva je v svojem programu dela opozorila na bodoče učinke demografskih sprememb, predvsem staranja prebivalstva, razvoja vse dražjih medicinskih tehnologij in zdravil ter pričakovanih aktivnosti zaradi preoblikovanja posameznih podsistemov sistema zdravstvenega zavarovanja. Njegovo trenutno delovanje namreč temelji na več kot 25 let stari zakonodaji, ki je bila delno spreminjana, predvsem pa dopolnjevana, a ne dovolj celovito, je opomnila. Ob pričakovanih spremembah zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, zakona o zdravstveni dejavnosti in zakona o dolgotrajni oskrbi je zato po oceni Mlakarjeve treba začeti priprave ZZZS na novo ureditev sistema zdravstvenega zavarovanja.

Kot je izpostavila, se v makroekonomskem smislu v Sloveniji že kažejo vse značilnosti nove gospodarske in zdravstvene krize, kar po njeni oceni zahteva spremenjen pristop vzpostavljanja delovanja sistema zdravstvenega zavarovanja, torej tudi ZZZS kot podsistema v njem.

Ugotavlja tudi, da zbrane rezerve ZZZS iz preteklih let ne bodo na voljo za kritje povečanih odhodkov z naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja v prihodnjih letih, saj bodo porabljena že pri finančnem zaključevanju leta 2020. Zato je, kot je zapisala, podsisteme zdravstvenega zavarovanja treba vključiti v racionalno razporejanje in rabo namenskih sredstev za izvajanje zdravstvenega varstva.

Med drugim je napovedala partnersko sodelovanje med ZZZS in izvajalci zdravstvenih storitev in opozorila na problematiko čakalnih vrst, predvsem kakovosti vodenja čakalnih seznamov in njihove verodostojnosti.

Skupščina ZZZS je Tatjano Mlakar imenovala za novo generalno direktorico.
Skupščina ZZZS je Tatjano Mlakar imenovala za novo generalno direktorico. FOTO: Bobo

Razpis za generalnega direktorja so sicer morali večkrat ponavljati. V prvih dveh poskusih nihče od kandidatov ni dobil podpore upravnega odbora. Prvi razpis je bil objavljen konec avgusta, nanj pa sta prispeli dve prijavi. Razpisne pogoje je izpolnjeval le Sušelj, ki pa na upravnem odboru ni dobil zadostne podpore. Kandidatka, ki se je poleg njega še prijavila na razpis, pa se ni niti odzvala vabilu na razgovor.

Na drugi razpis se je Sušelj ponovno prijavil, poleg njega pa še direktor Zdravstvenega doma Velenje Janko Šteharnik in direktor Zdravstvenega doma Brežice Dražen Levojević. Na seji upravnega odbora ZZZS konec oktobra noben od kandidatov ni dobil zadostnega števila glasov.

V tretjem razpisu, na katerega so prispele tri prijave, pa je upravni odbor ZZZS konec januarja predlagal Mlakarjevo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
05. 02. 2021 10.06
+1
Pred koncem mandata je treba podeliti vodilna mesta,da se bo lahko še naprej kradlo
User300173
04. 02. 2021 21.22
Je iz SDS krško...saj drugače ni moglo biti.
User300173
04. 02. 2021 21.20
Danes ni več pomembna strokovnost in poznavanje področja, ampak le da je "naš". Je ta gospa iz vrst SDS ali kje blizu?
skorpijon968
04. 02. 2021 17.46
+1
Glede na število ponavljanj, je delivno mesto očitno čakalo na “pravo” osebo. 🤮
CIGU MIGU
04. 02. 2021 14.49
+4
a je njihova,samo vprašam
asdfghjk1235
04. 02. 2021 14.59
+4