Slovenija

Slab mesec pred volitvami SDS in Gibanje Svoboda glavna favorita za zmago

Ljubljana, 27. 03. 2022 19.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Anže Božič
Komentarji
0

Slab mesec pred parlamentarnimi volitvami javnomnenjska raziskava, ki jo za našo televizijo opravlja inštitut Mediana, kaže, da se izrazito oblikujeta dva favorita za zmago. To sta SDS Janeza Janše in Gibanje Svoboda Roberta Goloba.

Aktualna vlada Janeza Janše mandat zaključuje z manj kot tretjinsko podporo (30,8 odstotka). Nasprotuje ji šest od desetih (59,2 odstotka) vprašanih. Vsak deseti je neopredeljen (10 odstotkov). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Med strankami trenutno spremljamo tesen boj za vrh. Če bi bile volitve to nedeljo, bi največ volilnih upravičencev obkrožilo vladajočo Slovensko demokratsko stranko (16,8 odstotka). Za ovratnik pa ji z minimalno razliko diha Gibanje Svoboda Roberta Goloba (16,7 odstotka). Vse ostale stranke ne dosegajo dvomestnih številk javne podpore. Še najbližje so na tretjem mestu Socialni demokrati (9,4 odstotka). Sledita Levica (7,2 odstotka) in Nova Slovenija (5 odstotkov).

V spodnjem delu lestvice pa precejšnja gneča in napeta tekma za preostanek glasov. Podpora Listi Marjana Šarca (3,8 odstotka) še naprej pada, okrepil se je že skoraj odpisani DeSUS (2,8 odstotka). Sledijo še Stranka Alenke Bratušek (2,7 odstotka), Piratska stranka (2,4 odstotka) in Resnica (2,3 odstotka). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bližje kot so volitve, nižji je delež neopredeljenih. 13 odstotkov anketirancev (13,1 odstotka) ne ve, katero stranko bi izbrali. Slabih pet odstotkov (4,7 odstotka) ne bi obkrožilo nobene obstoječe politične opcije. Ostali (3,9 odstotka) niso želeli odgovoriti. 

Volilni upravičenci najbolje ocenjujejo predsednika države Boruta Pahorja in ministra za zdravje Janeza Poklukarja. Med prvaki strank, ki kandidirajo na parlamentarnih volitvah, je najvišje, skupno pa na četrtem mestu, Robert Golob

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predsednica SD Tanja Fajon je napredovala na šesto mesto. Prvak NSi Matej Tonin ostaja osmi, pedsednik LMŠ Šarec pa je tik pod polovico lestvice.

Sledijo premier in prvak SDS Janez Janša, predsednica SAB Alenka Bratušek in voditeljica Naše dežele Aleksandra Pivec.  Koordinator Levice Luka Mesec je petnajsti. Za njim pa sta še predsednik stranke Konkretno Zdravko Počivalšek in prvak SNS Zmago Jelinčič.

Inštitut Mediana je raziskavo opravil med 21. in 24. marcem, na vzorcu 716 reprezentativnih polnoletnih prebivalcev Slovenije. Največji možni statistični delež odstopanja je 1,9 odstotka. Naslednjo raziskavo bomo objavili v nedeljo, 10.aprila. 

 

Že v ponedeljek pa sledi prvo od petih predvolilnih soočenj na naši televiziji. Soočili bomo osem strank, ki jim raziskave javnega mnenja kažejo najbolje. Jutri ob 20. uri na POP TV.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3