Slovenija

Slaba volja zaradi plačljivih parkirišč v Kopru: kako bi to reševali novi župani?

Koper, 15. 10. 2022 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
44

Spremembe parkirnega režima v Kopru, ki je v zadnjih letih povsod postal plačljiv, povzročajo slabo voljo med prebivalci in obiskovalci. Kandidate, ki so napovedali, da se bodo novembra potegovali za županski stolček, smo povprašali, kako bi se lotili te problematike. Popovič bi znova uvedel cene parkiranja, kakršne so bile pred štirimi leti, prav tako bi vrnil možnost brezplačnega parkiranja po 15. uri, ob vikendih in praznikih. S tem, da naj bodo določene parkirne cone brezplačne, vsaj ob koncih tedna in v času zunaj turistične sezone, se strinja tudi Greblo. Colja bi na makadamu za tržnico gradil še eno garažno hišo in tisto za Barko povezal s t. i. Kurjerco. Vsi po vrsti pa opozarjajo, da parkirni problem obstaja tudi zunaj mestnega jedra.

Koprska občina je julija letos uvedla nov parkirni režim. Na javnih parkiriščih v Žusterni – na ulici Dolga reber, Krožni cesti in na Moletu – je parkiranje zdaj plačljivo vse dni v tednu. Na makadamskem parkirišču v Žusterni pa ga je mogoče plačevati le po urni postavki – za uro parkiranja je treba odšteti en evro. Plačljiv režim je začel veljati na parkirišču na ulici Dolga reber (pod bazenom), na Krožni cesti in na Moletu. Parkiranje je plačljivo vse dni v tednu, 24 ur na dan, za prvo uro parkiranja in vsako naslednjo je treba plačati en evro. 

To je povzročilo precej nezadovoljstva med občani in turisti, ki so sicer navdušeni nad parkom v Žusterni in tja radi prihajajo. Kandidate, ki se bodo na novembrskih lokalnih volitvah najverjetneje potegovali za županski stolček v Kopru, smo zato povprašali, kaj menijo o tem in ali bi – če bi bili izvoljeni – uvedli kakšne spremembe. 

Popovič: Cene parkiranja bi takoj vrnil na cene izpred štirih let 

Že vse od poraza na prejšnjih volitvah svoj povratek napoveduje Boris Popovič, ki je v Kopru županoval od 2002 do 2018. Kot župan bi cene parkiranja takoj vrnil na cene izpred štirih let, pravi, prav tako bi na parkiriščih, razen pred zdravstvenim domom, vrnil možnost brezplačnega parkiranja po 15. uri, ob sobotah in nedeljah ter praznikih. 

"Parkiranje pa ni le težava središča mesta, ampak predvsem Prisoj, kjer v zadnjih dveh mesecih ni več mogoče avta puščati ob Cesti na Markovec, in samega Markovca. Ob cesti in pločniku je dovolj mesta za razširitev in ureditev parkirnih mest, nujna pa je tudi, tako kot smo načrtovali že pred štirimi leti, nadgradnja vseh parkirnih hiš na tistem območju, in sicer z lahko konstrukcijo," je pojasnil.

Popovič bi na parkiriščih, razen pred zdravstvenim domom, vrnil možnost brezplačnega parkiranja po 15. uri, ob sobotah in nedeljah ter praznikih.
Popovič bi na parkiriščih, razen pred zdravstvenim domom, vrnil možnost brezplačnega parkiranja po 15. uri, ob sobotah in nedeljah ter praznikih. FOTO: Aljoša Kravanja

Bolčič: Parkirni problem obstaja tudi zunaj mestnega jedra

Zaradi vse večjega prometa in potrebe po parkiranju v samem mestu je treba ohraniti določeno uravnavanje mirujočega prometa, je prepričan občinski svetnik Peter Bolčič. Na volitvah bo nastopil kot predstavnik stranke Zaupanje, ki je nastala iz kluba nepovezanih svetnikov, v katerega se je kmalu po prejšnjih volitvah povezalo šest članov, izvoljenih na listi gibanja Koper je naš. 

Med možnimi načini za prilagoditev prometa vidi dodatne cenovne ugodnosti za prebivalce Kopra in občane, ki prihajajo na delo v Koper (ugodnejši abonmaji ali dovolilnice), preusmeritev večinskega dela parkiranja na obrobje mesta (P+R parkirišča) ter zagotovitev zadostnih avtobusnih voženj v center mesta, korekcijo cen parkiranja na nekaterih parkiriščih, ki so v večini namenjena turistom (npr. Žusterna), izgradnjo dodatne garažne hiše na območju stadiona, zagotovitev brezplačnega parkiranja v popoldansko-večernem času za rekreativce, razna društva ter socialno ogrožene skupine. V novi garažni hiši Belveder bi omogočil dovolilnice oz. abonmaje tudi lastnikom poslovnih prostorov, saj je garažna hiša slabo zasedena, slednji pa pomembno prispevajo k temu, da staro mestno jedro ne zamre. 

Zavedati pa se moramo, opozarja tudi on, da parkirni problem obstaja tudi zunaj mestnega jedra Kopra. "Tukaj imamo v mislih predvsem Semedelo, Markovec, Šalaro, kakor tudi podeželje, npr. Šmarje. Realno je povečati kapaciteto garažne hiše Prisoje z izgradnjo dodatnega nadstropja, prenoviti obe garažni hiši na Markovcu (Krožna cesta in Bernetičeva ulica) ter izgraditi nujno potrebna dodatna parkirišča za stanovalce na Markovcu." 

Delno bi pritisk pločevine na mestna parkirišča zmanjšali tudi z ukrepi za povečanje mobilnosti občank in občanov. "Tukaj v prvi vrsti mislimo na izboljšanje kolesarske infrastrukture, ki je bila zadnja leta povsem zanemarjena, ter z izgradnjo vertikalne povezave (dvigala) med semedelsko promenado in Markovcem," je še dejal.

Koprska občina je julija letos uvedla nov parkirni režim.
Koprska občina je julija letos uvedla nov parkirni režim. FOTO: Shutterstock

Greblo: Določene parkirne cone naj bodo brezplačne 

Po mnenju  Patrika Grebla, svetovalca generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija, je treba pod drobnogled vzeti celoten sistem parkiranja v Kopru, rešitve pa je vselej treba iskati v sodelovanju z občani in njihovimi potrebami. 

"Najprej je treba določiti parkirne cone in uvesti sistem dovolilnic tudi za krajevne skupnosti Žusterna, ki vključuje še Markovec, Za gradom, Olmo, Prisoje in še kakšno. Tam je zlasti v času turistične sezone iskanje parkirnega mesta prava misija nemogoče. Poleg tega so tamkajšnje garažne hiše dotrajane in nezavarovane ter kot take nevarne za ljudi in njihovo imetje," je prepričan.

Opozarja, da občino tu čaka še veliko dela. "Na drugem koncu – v mestnem jedru, je treba omogočiti vsem obiskovalcem, da pridobijo dovolilnico za parkiranje v eni od treh garažnih hiš. Poleg tega pa naj bodo določene parkirne cone brezplačne, vsaj ob koncih tedna in v času zunaj turistične sezone," predlaga.

Bistveno pa je, da občina z vsemi sredstvi spodbuja uporabo javnega prometa, še dodaja. "To smo dolžni okolju, našim zanamcem in seveda vsem prebivalcem Kopra, ki so ga pripravljeni in si ga želijo uporabljati. Občanom se mora vožnja z avtobusom splačati in naloga občine je, da vzpostavi tak sistem javnega prevoza, ki bo to omogočal. Prevetrili bomo vozne rede in linije v želji, da avtobusni promet prilagodimo željam in potrebam prebivalstva. Za primestni promet pa si bomo na Ministrstvu za infrastrukturo prizadevali, da se poveča frekvenca prevozov in da se prebivalcem okoliških naselij omogoči, da pridejo v službo ali šolo in nazaj tudi z avtobusom," obljublja.

Greblo s skupino somišljenikov oblikuje listo, ki bo podpirala njegovo kandidaturo.
Greblo s skupino somišljenikov oblikuje listo, ki bo podpirala njegovo kandidaturo. FOTO: Dean Grgurica - Studio D'Or

Colja bi gradil garažno hišo na makadamu za tržnico 

Predsednik občinskega odbora SDS Igor Colja meni, da cena mesečnega abonmaja za prebivalce mestnega jedra, ki znaša 20 evrov, ni pretirana. Po njegovem mnenju je treba narediti še eno dvoetažno garažno hišo na makadamu za tržnico. 

"Garažna hiša, ki se ravnokar končuje (za barko) je malo preveč oddaljena od zahodnega dela Kopra (pomol, kopališče), smotrno bi jo bilo treba povezati s t. i. Kurjerco, kot na primer Piran-Fornače," je pojasnil.

Možnost mesečnega abonmaja bi pod enakimi pogoji kot prebivalci mestnega jedra po njegovem mnenju morali imeti tudi prebivalci drugih krajev, ki prihajajo tja v službo in so v mestu ves dan (razni zavodi, trgovine, vrtci, šole, univerza, RTV, Zdravstveni dom ...). 

Igor Colja
Igor Colja FOTO: Danej Brakič

Občina Koper: Na ta način obiskovalcem omogočimo kratkoročno parkiranje na sicer obleganih parkiriščih

Da se bo potegoval za še en mandat, je sicer napovedal tudi trenutni župan Aleš Bržan. Na občino smo naslovili vprašanja, zakaj so se odločili za spremembe parkirnega režima in ali nameravajo v prihodnosti uvesti kakšne spremembe, da bi bili občanom in obiskovalcem na tem področju bolj prijazno mesto. 

Kot so nam pojasnili, so uvedbe plačljivih parkirišč potrebne, saj na ta način obiskovalcem mesta omogočijo kratkoročno parkiranje na sicer obleganih parkiriščih. "S strani posameznih občanov prejemamo tudi pobude za uvedbo plačila na nekaterih drugih parkiriščih v spalnih naseljih, predvsem zaradi zasedenosti teh parkirišč s strani uporabnikov iz drugih območij. V teh primerih bo občina stanovalcem omogočila parkiranje z zelo ugodnimi abonmaji (stali bi npr. 5 evrov/mesec)." 

Spomnili so, da je bila na veliki večini javnih parkirišč javna služba uvedena že pred leti. S širitvijo javne službe tudi na nekatera druga javna parkirišča (v tem mandatu na parkiriščih: Žusterna – Moleto, Dolga reber, Krožna cesta; Škofije – nekdanji BS; Šmarje – center; PH Belveder; Bertoki – GORC Sermin; Semedela – pred marketom; Ulica 15.maja – ob vozišču; Piranska cesta - olimpijski bazen) je želela občina zagotoviti možnost kratkotrajnega parkiranja obiskovalcem mesta, saj so brezplačna parkirišča dnevno v veliki meri zasedena z vozili, ki tam parkirajo za dalj časa (na primer čez teden študentje; vozila, ki jih lastniki manj uporabljajo). "Z višino parkirnin in zelo ugodnimi mesečnimi abonmaji se usmerja uporabnike parkirišč na manj obremenjena javna parkirišča (na primer za parkirišče Stadion, GORC Srmin, parkirišče Žusterna, P+R Cimos mesečni abonma znaša le 10 evrov, parkirišče pod deteljico pa 2 oziroma 5 evrov). Tudi splošni abonma, ki omogoča parkiranje na večini javnih parkirišč v občini stane le 20 evrov za občane MOK oziroma 30 evrov za ostale uporabnike." 

S spremembo parkirnih režimov se je po njihovih navedbah bistveno izboljšala uporaba parkirišč in dostopnost do posameznih območij, hkrati pa tudi uporaba javnega prevoza, ki je na območju mesta dobro organiziran.

Skladno s potrebami občanov in obiskovalcev bomo tudi v nadalje izvajali ukrepe s prilagajanjem cen parkirnin v smislu izboljšanja dostopnosti in pričakovanj uporabnikov, so še dodali na občini Koper. "Ob tem je treba poudariti, da je občina v tem mandatu zgradila tudi dve parkirni hiši, in sicer PH Belveder in PH Sonce s skupaj 930 parkirnimi mesti, kar bo bistveno pripomoglo k dostopnosti mesta in k postopnemu sproščanju parkirišč v samem mestnem jedru."

Aleš Bržan
Aleš Bržan FOTO: Aljoša Kravanja

Lokalne volitve bodo 20. novembra 2022. Na njih bodo volivke in volivci izbirali nova vodstva v 212 občinah.

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
15. 10. 2022 19.33
Men na vse strani vis ke parkerajo busi pa vlaki.vazn da z njimi pridem kamor moram ali hocem ali zelim.
oježeš
15. 10. 2022 19.30
Če drugih problemov nimajo, potem naj uredijo parkirne pristojbine. Kaj več niso zmožni narediti v korist občanov?
Granit_kocka_v_čelo
15. 10. 2022 18.15
+0
Z vlakom, v miru, brez stresa, čist v izi, ...kar naj prepovejo avte v vseh mestih...
V SHESHELJ
15. 10. 2022 18.00
+1
Namesto da naredijo nekaj za domacine, jih pa oglobijo.. kar pojdite na volisca in slepo verjemite da bo vse uredu. Jaz ne bom volil za nikogar...vsi samo lazejo in obljubljajo.
Curie
15. 10. 2022 17.58
+1
Resnicno upam,da Brzan spoka.
heartbreaker
15. 10. 2022 17.49
+2
zdaj vsi obljubljajo to in ono. Na koncu ne bodo nič naredili. Kot vedno. Sam jankovič dela, pa čist noben drug. Naš župan je šele pršl k nam po 4 letih moledovanja. Pogleda, reče, da bo uredil. In seveda od takrat je minilo že ne vem kolk mesecev. Sam za svojo r...t poskrbi.
spoštovanje
15. 10. 2022 17.39
+2
na bledu slovencev noče župan, v ljubljani tudi ne, v kopru tudi ne....ja mejte parkirišča prazna...ne rabim ne kopra ne lublane še manj pa bleda da o drugih ne govorim
Granit_kocka_v_čelo
15. 10. 2022 17.26
+1
Sej noben ne mara avtov v mestih, manj turistov= bolje.
oježeš
15. 10. 2022 19.35
+1
Se niti ne strinjam. Ko ne bo turistov bodo pa jokali, da jih nihče ne obišče, pa taka lepa mesta imajo. Naj se takrat spomnijo zakaj so odganjali turiste. Kaj prikladnega urediti, da bi bilo večini v zadovoljstvo pa niso sposobni? Vsak vidi samo svojo resnico in svoje potrebe, širše pa ne zna pogledati nihče ali se še s kom posvetovati in nekaj pametnega urediti. Samo, da je izvoljen za župana, pa je konec veselice in že misli, da je najbolj pameten človek na svetu in ima samo on prav.
Bebo2
15. 10. 2022 16.30
+1
ja in, saj tudi v LJ je povsod za plačat.
heartbreaker
15. 10. 2022 17.48
+1
mbw256
15. 10. 2022 16.16
in tudi avyov je bilo 80% manj
Justice1
15. 10. 2022 15.14
+2
V gnilem socializmu smo vsi brezplačno parkirali.
tantadruj1
15. 10. 2022 14.11
+10
Vsi ... župani in vsi občinarji, naj začnejo hoditi peš po Kopru in lepo plačevati parkirnino, ki jo sami določajo. Takoj naj se pobrišejo vsa parkirna mesta za župane in zaposlene pod stavbami v mestnem jedru.
oježeš
15. 10. 2022 19.37
+1
Oni so glavni, nočejo se zavedati, da so zgled občanom. Igrajo se graščaka in tlačane.
Mato Mati?
15. 10. 2022 14.10
+1
glej cez kmalu bodo volitve in takrat se boste lahko spet odlocili za nove zupana
User2120423
15. 10. 2022 14.06
-2
Popovič bi se rad (spet) prisesal na občinski sesek
Curie
15. 10. 2022 18.00
+1
A mislis,da se Brzan in ostali ne prisesajo?
User1538643
15. 10. 2022 13.56
+5
Popovič je največ naredil za Koper.
tantadruj1
15. 10. 2022 14.05
+3
Popovič je PRODAL , vemo komu, JAVNO POVRŠINO,kjer je parkiralo pol Kopra, 50 let. Tisto zemljišče je bilo od VSEH NAS KOPRČANOV. Ja? Naj tip lepo hodi peš okrog, ne da si nariše parking pred svoj lokal, ker je župan in se parkira direkt za mizo. Da ne bi o čem drugem...
tantadruj1
15. 10. 2022 14.08
+5
Ne govorimo o parkiriščih obiskovalcev, ki imajo alternativo, ampak o ljudeh, ki morajo domov. Kdor ni poskusil ne ve o čem govorimo.
tutabo
15. 10. 2022 13.46
+4
Samo parkomati& krožni povsod...,da se.zivijo na občinah..pfuj
Bpultimate
15. 10. 2022 13.39
+5
Nič novega po vseh slovenskih občinah bi samo služili s parkirninami.
no-future
15. 10. 2022 13.36
+2
Tako umazan Koper kot je sedaj v zadnjih treh letih ni bil še nikoli. Okoli sebe v koaliciji je zbral same alkoholike in lopove kateri ga totalno obvladujejo in posledično delajo skodo celemu Kopru.
sloZebra
15. 10. 2022 13.40
+5
Ja, Popovič pa poštenjak, s solznimi očmi gleda kako Koper brez njega drvi v pogubo ...
Burkež
15. 10. 2022 13.28
+12
Se pripeljem v Avstriji do vrbskega jezera, parkiran, nihče ne teži, nobenih znakov.... Pri nas za vse samo cuzajo denar... Pohlep brez primere... Fuj
Bpultimate
15. 10. 2022 13.42
+4
Res je in z veseljem raje zapravimo tam nekaj 10 ali 100 evrov, kot v kakšnem Kopru, Piranu, da ne govoyo Bleduin Bohinju...kjer je prvo parkirnina, da se ti želodec obrne za dobrodošlico.
spam1
15. 10. 2022 13.54
+3
V Španiji sem parkiral direkt pred Toledom... iskal kakšne table za plačljivo parkirišče, nič... brezplačno pač. Je pa treba biti iskren, da je večinoma to zaradi pomanjkanja prostora. Npr v Bohinju ali Bledu so že plačljiva pakririšča vsa skoraj polna, če bi bila brezplačna, saj ne bi imel kam stopiti ...
Bpultimate
15. 10. 2022 14.22
-1
Ja saj v Sloveniji je klasika, infrastruktura stara več kot 70 let, najlažje je pobirati parkirnino nič pa storiti na infrastrukturi
oježeš
15. 10. 2022 19.41
Na Bledu vedno parkiram na levem parkirišču v smeri Pokljuke. Nato pa peš do jezera, okoli jezera, sem in tja v diagnostični center. Bolj zbiran kavarnice oziroma bifeje, ker nekje plačaš veliko več kot v drugem lokalu. Ampak, sprehod je pa prijeten, posebej, če je lepo vreme in ne prevroč dan.
NisemBot
15. 10. 2022 13.14
+1
V bližnji prihodnosti na bencinski servisih za množice praktično ne bo več dostopno gorivo mi pa smo še kar obsedeni z avtomobilom. Med korono smo to obsesijo samo še povečali in imamo sedaj res višek pleha. V prestolnici je vir vseh sporov med sosedi, na obali glavna volilna tema, nekateri še kar sanjajo, kako bi avtoceste morale bit tripasovne... Povprečen Slovenc je brezupno zaljubljen v pleh! Res, ni nam pomoči. Si bomo prav zaslužli to kar sedaj pride.
tantadruj1
15. 10. 2022 14.03
+2
kaj pa električni? kam boš pa te postavil, na streho? in ja smo obsedeni, ker nimamo alternative. ne delamo vsi na občini in popoldne gledamo doma tv limonade.